Google

Cronica neagră/Bunuri de patrimoniu la tarabă

Written on:februarie 14, 2016
Comments
Add One

pietre pol rom netPoliţiștii din Vaslui, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale – Inspectoratul General al Poliției Române, au efectuat 16 percheziții domiciliare, în 4 județe, la persoane bănuite de operațiuni ilegale cu bunuri din patrimoniul cultural național. Au fost descoperite 735 de monede susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național și 137 de bunuri arheologice.

La data de 12 februarie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române, au efectuat 16 percheziții domiciliare, în județele Vaslui (11), Iași (2), Galați (2) și Călărași (1).

Au fost vizate persoane bănuite că ar fi deținut și comercializat bunuri arheologice susceptibile a fi clasate în patrimoniu cultural, care ar fi fost găsite în situri arheologice.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 735 de monede susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național și 137 de bunuri arheologice (vârfuri de săgeţi, suliţe, fibule, toporate ceramică, obiecte silex).

Bunurile au fost ridicate în vederea expertizării de către experţi acreditaţi de Ministerul Culturii.

La acțiune au participat polițiști de investigații criminale și specialiști criminaliști din cadrul I.P.J Vaslui, I.P.J Iași, I.P.J Galați, I.P.J Călărași și I.P.J Neamț.

Acțiunea s-a desfășurat în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii de infracțiuni de furt calificat privind bunuri culturale sustrase din situl arheologic Fedești, comuna Șuletea.

În anul 2015, în urma unor percheziții domiciliare efectuate pe raza municipiului Bârlad, au fost ridicate 2.715 monede și bunuri arheologice și de cult. Expertiza efectuată în acest caz a stabilit faptul că monedele fac parte din categoria bunurilor arheologice.

ACŢIUNI PENTRU SIGURANȚA COMUNITĂȚII

Poliţiştii au desfăşurat, la sfârșit de săptămână, activităţi suplimentare pentru siguranţa cetăţenilor și prevenirea faptelor antisociale, fiind constatate 7 infracţiuni și aplicate peste 300 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 100.000 de lei.

În zilele de 12 și 13 februarie a.c., polițiștii vasluieni au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică corespunzător, în vederea prevenirii și combaterii actelor antisociale. Au fost organizate acțiuni specifice punctuale pentru depistarea, identificarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care încalcă normele contravenționale sau penale.

La activităţi au participat poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, investigarea criminalității economice, acţiuni speciale și specialiști în arme, explozivi şi substanţe periculoase.

În urma celor 83 de acţiuni punctuale și controale desfăşurate, poliţiştii vasluieni au constatat 7 infracţiuni, dintre care 3 de natură judiciară, 3 de natură economico-financiară și 1 la regimul circulaţiei rutiere. Dintre infracţiunile descoperite, 5 au fost constatate în flagrant delict.

Au fost aplicate 320 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 103.100 de lei, dintre care 19 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică, prevăzute de Legea 61/1991 a ordinii şi liniştii publice, 39 la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite și 23 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

În urma activităţilor desfăşurate în trafic, poliţiştii au aplicat 205 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dintre care 30 pentru încălcarea regimului legal de viteză Totodată, au fost aplicate 34 sancţiuni contravenţionale, pentru nerespectarea altor acte normative.

Ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 11 permise de conducere şi au retras 9 certificate de înmatriculare.

În urma unei acțiuni desfășurate pentru verificarea legalităţii transportului rutier public de mărfuri şi persoane, polițiștii au oprit pe raza municipiului Vaslui un autovehicul, condus de un bărbat în vârstă de 30 ani, domiciliat în municipiul Vaslui. Acesta efectua transport rutier de persoane și colete din țară în străinătate, fără însă a evidenția în actele contabile sau în alte documente operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate. În cauză polițiștii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, în conformitate cu prevederile Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

PERCHEZIŢII LA PERSOANE BĂNUITE DE FURTURI DIN LOCUINȚE

În urma a trei percheziții efectuate pe raza comunei Fălciu, polițiștii au recuperat mai multe bunuri provenite din infracțiuni de furt. Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală 5 Murgeni și Postului de Poliție Fălciu au desfășurat o acțiune pe raza comunei Fălciu pentru combaterea infracțiunilor la furt.

În baza mandatelor emise de Judecătoria Bârlad, polițiștii au efectuat trei percheziții domiciliare care au vizat probarea activității infracționale a unor persoane bănuite de comiterea de infracțiuni de furt.

Astfel, de la locuințele a trei bărbați, în vârstă de 18, 20 și respectiv 21 ani, polițiștii au fost ridicate bunuri provenite din infracțiuni de furt. Tinerii sunt cercetați pentru comiterea a 7 furturi în perioada octombrie – februarie 2016, pe timp de noapte. Din locuințe și anexe gospodărești au sustras materiale de construcție, obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte, un televizor, un plug, dar și alte bunuri, prejudiciul total fiind de aproximativ 4.500 lei.

Cei trei tineri sunt cercetați de polițiști și pentru comiterea unei infracțiuni de furt dintr-un magazin, în luna noiembrie 2015. Prejudiciul creat prin comiterea acestei fapte a fost de 800 lei.

La acțiune au participat și luptători de la acțiuni speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui.

Pentru a preveni furturile din locuinţe din mediul rural, cetăţenii sunt sfătuiţi să adopte măsurile minime de autoprotecţie: aplicarea unor sisteme de închidere a

locuinţelor şi anexelor gospodăreşti, construirea unui gard împrejmuitor pe tot perimetrul proprietăţii, montarea de gratii/grilaje la ferestrele camerelor poziţionate spre stradă.

Proprietarii trebuie să manifeste atenţie şi precauţie faţă de persoanele străine pe care le primesc în gospodărie şi să dezvolte relaţii de bună vecinătate pentru supravegherea reciprocă a locuinţelor de către vecini în lipsa proprietarilor.

Țigări ascunse în rezervorul unui autoturism, descoperite cu ajutorul câinelui politist Ofa

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier împreună cu inspectori vamali au descoperit, cu ajutorul câinelui politist Ofa, 9.000 de ţigarete ascunse în rezervorul unui autoturism, condus de un cetăţean român.

În data de 11 februarie a.c., în jurul orei 23.45 s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Galati-rutier, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, conducând un autoturism marca Volkswagen, cetăţeanul român Andrei C., în vârstă de 21 ani.

Pe timpul controlului de frontieră, câinele de serviciu Ofa, specializat în detectarea tutunului, a simţit prezenţa mirosului specific semnalând acest fapt poliţistului de frontieră.

Astfel, echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali, a efectuat un control amănunţit asupra autoturismului, în urma căruia au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, într-un loc special amenajat în rezervorul autoturismului, 9.000 de ţigarete de diferite mărci.

Conform prevederilor legale a fost luată măsura reţinerii ţigaretelor, în valoare de 5.400 lei şi autoturismul în valoare de 9.000 lei, în vederea confiscării iar cetăţeanul român a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei.

Cetăţean moldovean căutat de autorităţile române, depistat la P.T.F. Albiţa

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetăţenie Republica Moldova, pe numele căruia judecătoria Piteşti a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoare pentru infracțiuni la regimul circulației.

În data de 11 februarie a.c., în jurul orei 12.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei de stat, pentru a ieşi din ţară, cetăţeanul din R. Moldova Mihail B., în vârstă de 49 de ani, conducând un autocamion înmatriculat în judeţul Iaşi.

La controlul de frontieră, lucrătorii noştri au constatat că pe numele bărbatului era emisă o alertă de punere în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de judecătoria Piteşti, conform căruia persoana are de executat o pedeapsă de 1 an închisoare pentru infracțiuni la regimul circulației.

Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale a I.P.J. Vaslui, în vederea luării măsurilor ce se impun.

Leave a Comment