Google

Cronica neagră/Autovehicule Mercedes furate din Franţa şi Italia, depistate la P.T.F. Albiţa

Written on:mai 6, 2016
Comments
Add One

Vama duba mercedesPoliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Albiţa au depistat două autovehicule marca Mercedes declarate furate de autorităţile din Franţa, respectiv Italia.

În ziua de 4 mai a.c., în jurul orei 02.30, la P.T.F. Albiţa/ judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control la trecerea frontierei, Ştefan P., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 45 de ani, conducând un microbuz marca Mercedes, înmatriculat în Franţa.  Existând suspiciuni cu privire la provenienţa autovehiculului, lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care s-a stabilit că acesta figurează în bazele de date ca fiind furat din Franţa din data de 03.05.2016. Cu privire la aspectele constatate, Ştefan P. a declarat că a împrumutat microbuzul de la un conaţional din Franţa şi că nu are cunoştinţă despre faptul că acesta este furat sau implicat în vreun litigiu. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de furt, iar autovehiculul, în valoare de 20.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul S.T.P.F. Vaslui în vederea continuării cercetărilor.

La sfârşitul săptămânii trecute, tot în P.T.F. Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor specifice, Cătălina N., în vârstă de 36 de ani, din Bacău, conducând un autoturism marca Mercedes Benz SLK200 Kompressor, înmatriculat în Italia. Existând suspiciuni cu privire la provenienţa autoturismului, lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care s-a stabilit că acesta figurează în bazele de date ca fiind furat din Italia. Cu privire la aspectele constatate, femeia a declarat că autoturismul a fost achiziţionat din Italia, de la o societate de profil, cu suma de 18.000 de euro, de către soţul său şi nu ştia că autoturismul este furat. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de furt, iar autoturismul, în valoare de 81.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul S.T.P.F. Vaslui în vederea continuării cercetărilor.

PIETON ACCIDENTAT MORTAL

In seara zilei de 2 mai, pe raza comunei Zorleni, a avut loc un accident de circulație în urma căruia un pieton a decedat. Din primele cercetări, s-a stabilit faptul că victima se deplasa în mod neregulamentar pe partea carosabilă.

În noaptea de 02/03.05.2016, am fost sesizați prin apelul unic de urgență 112 despre producerea unui accident de circulație pe raza comunei Zorleni.

Polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene au efectuat cercetări la locul producerii accidentului și au stabilit următoarele: În timp ce T. Costel, de 59 de ani, din comuna Zorleni, se deplasa cu autoturismul pe D.E 581, pe raza localității Simila, a accidentat un bărbat, de 48 ani, din comuna Zorleni care se deplasa în calitate de pieton pe mijlocul drumului public. Cadrele medicale sosite la locul accidentului au constatat decesul bărbatului. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest rezultatul fiind negativ. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Pentru prevenirea implicării în astfel de accidente rutiere, Poliţia recomandă pietonilor: Evitați să circulați pe partea carosabilă! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față! Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante! Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice daca ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.

INFRACŢIUNI LA REGIMUL CIRCULAŢIEI RUTIERE

Cinci persoane sunt cercetate de polițiști pentru comiterea de infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, fapte prevăzute de Codul Penal.

Polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene l-au oprit în trafic pe S. Ștefan, de 59 de ani, din comuna Ștefan cel Mare în timp ce se deplasa cu autoturismul pe D.N 15 D pe raza localității de domiciliu. În urma testării acestuia cu aparatul alcootest a rezultat o valoare de 1,08 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, polițiști din cadrul Biroului Drumuri Naționale și Europene l-au depistat în trafic pe G. Dorel, de 48 de ani, din sat Popeni comuna Zorleni. Acesta se deplasa cu autoturismul pe D.N 24 A, pe raza comunei Zorleni deși consumase băuturi alcoolice.  Bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest rezultând o valoare de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost condus la Spitalul municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad unde i-au fost prelevate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiști din cadrul Biroului Rutier Vaslui, efectuând serviciul de supraveghere și control al traficului rutier pe strada Libertății din municipiul Vaslui, l-au identificat pe T. Constantin, de 57 ani, care conducea autoturismul deși anterior consumase băuturi alcoolice. Rezultatul testării cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii Postului de Poliție Tutova au întocmit dosar penal pe numele lui P. Vasile, de 36 ani, din comuna Ivești. Acesta a fost implicat într-un accident de circulație, petrecut pe raza comunei Tutova, soldat cu pagube materiale. P. Vasile a fost testat cu aparatul alcooltest rezultând valoarea de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital unde i-au fost prelevate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Cristian, de 30 ani, din comuna Văleni, a fost oprit în trafic de polițiști din cadrul Secție de Poliție Rurală 2 Vaslui care efectuau serviciul de patrulare pe raza localității Văleni. Acesta se deplasa cu autoturismul pe raza localității de domiciliu având o îmbibație alcoolică de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat. B. Cristian a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice. Mai mult, în urma verificărilor efectuate în baza de date privind deținătorii de permise auto s-a stabilit faptul că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Pe numele acestor persoane au fost întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și conducere fără permis.

REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU FURT ȘI TÂLHĂRIE

Polițiștii bârlădeni au reținut un bărbat care a săvârșit infracțiuni de furt și o infracțiune de tâlhărie pe raza municipiului Bârlad. Acesta a fost prezentat în fața instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Bârlad au probat activitatea infracțională a lui B. Radu, de 42 ani, din municipiul Bârlad, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie, furt și furt calificat, fapte comise în perioada ianuarie – mai a.c..

În urma cercetărilor efectuate polițiștii au stabilit faptul că în luna ianuarie, B. Radu s-a întâlnit pe strada Vasile Pârvan din municipiul Bârlad cu un tânăr de 28 ani, din aceeași localitate. I-a solicitat acestuia bani, însă fiind refuzat l-a imobilizat pe tânăr și i-a luat din buzunar 3 lei. Ulterior, l-a deposedat pe tânăr de haina cu care era îmbrăcat, l-a lovit și apoi a părăsit zona.

În luna martie a.c., bărbatul a pătruns în curtea unui imobil de pe strada Nicolae Tonitza și a sustras unelte folosite în construcții, iar în luna aprilie a.c. a sustras produse alimentare dintr-o societate comercială din municipiul Bârlad.

De asemenea, în lunile martie, aprilie și mai a pătruns de șase ori în incinta unei societăți comerciale din municipiul Bârlad și a sustras bunuri (țevi metalice și o roabă), în valoare de 3.928 de lei.

Prin faptele sale bărbatul a creat un prejudiciu de 4.200 lei. Jumătate din prejudiciu a fost recuperat și restituit persoanelor vătămate. Radu a fost reținut de polițiști pentru o perioadă de 24 ore, iar astăzi a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoaria Bârlad cu propunerea de arestare preventivă. Pentru a preveni astfel de infracțiuni polițiștii recomandă administratorilor societăților comerciale să adopte măsuri de supraveghere a unității: Amenajarea unui colţ cu rafturi, unde vor fi lăsate bagajele voluminoase ale clienţilor, care vor fi supravegheate de un angajat! Persoanele care hoinăresc prin magazin în mod „dezinteresat” şi urmăresc doar vigilenţa celor care supraveghează trebuie să dea de gândit! Atenţie sporită trebuie acordată persoanelor care pot ascunde sub vestimentaţie buzunare special confecţionate pentru a ascunde diverse produse! Asigurarea unui iluminat corespunzător pe timp de noapte a uşilor de acces în magazin! Pe timpul nopţii, societățile trebuie să fie prevăzute cu sisteme de alarmă, să aibă închizători sigure şi grilaje, conform prevederilor Legii nr. 333/2003. Cu cât sistemul de siguranţă va fi mai sofisticat, riscul spargerii va fi diminuat! Dacă firma deţine spaţii de depozitare exterioare este necesar un sistem de protecţie perimetrală. Montaţi un sistem de supraveghere şi înregistrare video pe care să-l conectaţi la sistemul de alarmare a unui dispecerat de monitorizare.

CAMPANIA „NEGLIJENŢA, INVITAŢIE DESCHISĂ LA FURT”

Polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au continuat astăzi activitățile în cadrul campaniei „NEGLIJENŢA, INVITAŢIE DESCHISĂ LA FURT”, care are drept scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe. În data de 03.05.2016, poliţiştii din cadrul Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și reprezentanţii Groupama Asigurări – filiala Vaslui au participat la Centrul de zi Medico-Social „Buna Vestire”, din municipiului Vaslui, la o activitate în cadrul campaniei de prevenire a furturilor din locuinţe, denumită „Neglijența, invitație deschisă la furt”.

Polițiștii au prezentat beneficiarilor acestui centru care sunt riscurile la care se expun în cazul ignorării măsurilor minime de protejare a locuinţei. Acestora     le-au fost adresate și recomandări astfel încât să nu devină victime ale acestui gen de infracţiuni și le-au fost distribuite materiale informativ-preventive.

Prevenirea furturilor din locuinţe

Este extrem de neplăcut să-ţi găseşti casa spartă. De aceea, dorim să te ajutam să nu devii una dintre victimele celor care fură din locuinţe.

Infractorii speculează neglijenţa locatarilor în a-şi securiza casa. De exemplu, aceştia profită de faptul că la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lăsate deschise şi nesupravegheate.

Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuinţe este reprezentat de necesitatea adaptării măsurilor de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate.

Poliţia Română vă recomandă: Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie! Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului! Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţii sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă! Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziţionat! Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să-ţi ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită! Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţii în casă bunuri de valoare! Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate! Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!

Leave a Comment