Google

Cronica neagră/Au rămas fără lemne

Written on:iulie 24, 2016
Comments
Add One

lemn politiaPolițiștii de ordine publică din cadrul Poliției municipiului Bârlad au depistat un bărbat din județul Vrancea care efectua transport fără a respecta normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare. În noaptea de 22/23.07.2016, polițiști din cadrul Biroului de Ordine Publică Bârlad l-au depistat pe D. Emil, în vârstă de 40 ani, din comuna Broșteni, județul Vrancea, care transporta cu un autovehicul cu semiremorcă material lemnos. Autovehiculul a fost oprit de polițiști pe strada Popa Șapcă, din municipiul Bârlad, fiind solicitate conducătorului auto documentele de proveniență pentru materialul lemnos transportat. În urma verificărilor efectuate împreună cu un reprezentat al Ocolului Silvic Bârlad, s-a constatat faptul că pe avizul de însoțire era menționată o cantitate mult mai mică decât cea rezultată în urma măsurătorilor. A fost luată măsura sancţionării contravenţionale în conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. De asemenea, a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 33,1 mc material lemnos, care a fost predată reprezentantului Ocolului Silvic Bârlad. În conformitate cu prevederile Legii 171/2010, transportul materialelor lemnoase fără provenienţă legală sau transportul materialelor lemnoase fără avizele de însoţire ori fără documentele comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei şi confiscarea materialelor lemnoase în cauză. Aceeași sancțiune este prevăzută și pentru transportul materialelor lemnoase cu aviz de însoţire care nu are înscrisă provenienţa legală a acestora, transportul materialelor lemnoase cu aviz de însoţire a cărui valabilitate a expirat sau transportul materialelor lemnoase care nu corespund din punct de vedere cantitativ şi/sau calitativ ori din punctul de vedere al speciei cu datele înscrise în avizul de însoţire.

Ţigări de contrabandă ascunse în portiera unui autoturism de lux, descoperite la frontieră

În P.T.F. Albiţa, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit 15.760 ţigarete cu timbru de acciză R. Moldova pe care un bărbat încerca să le introducă în ţară ascunse în portiera din spate a  autoturismului pe care îl conducea. În ziua de 21 iulie a.c., în jurul orei 10.00, la P.T.F. Albiţa/ judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, cetăţeanul român Ştefan H., în vârstă de 47 de ani, conducând un autoturism marca Chrysler Grand Voyager, înmatriculat în Bulgaria. În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra autoturismului, ocazie cu care, echipa comună de control formată din lucrători vamali şi poliţişti de frontieră a descoperit ascunse în portiera spate stânga a autoturismului, în scopul sustragerii de la controlul de frontieră, 2.400 ţigarete, cu timbru de acciză R. Moldova. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii ţigărilor în valoare de 540 lei şi sancţionarea contravenţională a lui Ştefan H. cu amendă în valoare de 5.000 lei.

Document fals, depistat la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat un bărbat care a prezentat la controlul de frontieră un certificat de competenţă profesională fals. În ziua de 21 iulie a.c., în jurul orei 14.00, în P.T.F.Albiţa, judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, pentru a intra în ţară, Petru B., cu  cetăţenie română şi R. Moldova., în vârstă de 41de ani, conducând un ansamblu de vehicule format din autobuz şi remorcă, ambele înmatriculate în România. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea certificatului de competenţă profesională prezentat la controlul de frontieră, lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care s-a constatat că documentul în cauză nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals total. În legătură cu cele constatate, Petru B. a declarat că lucrează în domeniul transportului internaţional de persoane şi pentru că, la sfârşitul anului 2015 i-a expirat atestatul de competenţă profesională şi avea nevoie de document în cel mai scurt timp, a apelat la o persoană din R. Moldova, care i-a procurat în trei zile certificatul de competenţă profesională prezentat la control, contra sumei de 50 de euro. Petru a mai declarat că nu avea cunoştinţă că documentul este fals sau falsificat. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals.

Ansamblu de vehicule condus pe drumurile publice fără drept

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa efectuează cercetări privind conducerea unui ansamblu de vehicule de către un cetăţean român, care nu avea acest drept. În data de 21 iulie a.c., în jurul orei 20.00 s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, judeţul Vaslui, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pentru a ieşi din ţară, cetăţeanul român Ion R., în vârstă de 20 de ani, care conducea un ansamblu de vehicule format din microbuz marca Mercedes şi remorcă. Din studiul documentelor prezentate, lucrătorii noştri au constatat că Ion R. este posesor de permis de conducere valabil doar pentru categoria „B”, iar pentru a putea conduce ansamblul de vehicule în cauză, îi este necesară  şi categoria „E”.Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte autovehiculul respectiv.

Leave a Comment