Google

Cronica neagră/Au băut şi au plecat la plimbare cu maşina

Written on:martie 24, 2016
Comments
Add One

betiv netDouă persoane sunt cercetate de polițiști pentru comiterea de infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, fapte prevăzute de Codul Penal.

Polițiști din cadrul Biroului Rutier Huși și polițiști de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Huși, cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu, l-au identificat în trafic pe V. Dragoș, de 24 de ani, din municipiul Huși. Acesta se deplasa cu autoturismul pe D.N. 28, pe raza comunei Drînceni, deși anterior consumase băuturi alcoolice.

Testarea bărbatului cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat. V. Dragoș a fost condus la Spitalul Municipal Huși unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, polițiștii Biroului Rutier Bârlad l-au identificat în trafic pe N. Mihai, în vârstă de 29 de ani, din comuna Bogdănița, care se deplasa cu autoturismul pe strada Republicii din municipiul Bârlad.

În urma testării acestuia cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe numele celor două persoane au fost întocmite dosare de cercetare penală pentru infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, fapte perevăzute de Codul Penal.

Polițiștii rutieri reamintesc faptul că, pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să se afle în plenitudinea aptitudinilor sale deoarece condiţiile de conducere se schimbă mereu. Acesta trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacționeze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi.

Altfel spus, consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, pe lângă faptul că este interzis de lege constuie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier.

A rămas fără maşină şi fără ţigări

14.600 bucăţi ţigarete de contrabandă marca RITM şi un autoturism marca HYUNDAI, prevăzut cu modificări au fost reţinute în vederea confiscării de către inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră SCULENI. În data de 21.03.2016 inspectorii vamali din cadrul Broului Vamal de Frontieră Sculeni, urmare controlului vamal de specialitate efectuat, au descoperit şi confiscat un număr de 14.600 bucăţi ţigarete marca RITM, ascunse în scopul sustragerii de la vămuire în locaşuri special amenajate sub roata de rezerva, în jurul rotii de rezerva si în structura portbagajului autoturismului, cu acces prin indepartarea spoilerului din spate si a lampilor de iluminat spate. Persoana implicată în săvârşirea faptei a fost sancţionată contravenţional în conformitate cu prevederile art. 653 alin.(1) lit.a) si alin.(2) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei, aprobat prin H.G. nr.707/2006 (cu modificările si completările ulterioare) cu amendă in valoare de 7.500 lei, ţigaretele au fost reţinute în vederea confiscării, iar autoturismul a fost confiscat.

Au ajuns după gratii pentru spargeri

Trei tineri din orașul Murgeni, bănuiți de comiterea mai multor infracțiuni de furt din societăți comerciale au fost identificați de polițiști. Față de aceștia a fost dispusă măsura arestului preventiv.

Polițiști din cadrul Poliției orașului Murgeni au probat activitatea infracțională a trei persoane – A. Emilian, de 29 ani, A. Florin, de 20 ani și M. Cosmin, de 20 ani, domiciliați în orașul Murgeni, bănuiți de comiterea a patru infracțiuni de furt.

Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că în perioada decembrie 2015- martie 2016, cei trei tineri au sustras bunuri ( produse alimentare, cosmetice, plase de sârmă) din incinta a trei societăți comerciale din orașul Murgeni. Prejudiciul creat prin comiterea faptelor este de aproximativ 6.000 de lei.

Pentru probarea activității infracționale a celor trei tineri, polițiști din cadrul Poliției orașului Murgeni, Serviciului de Investigații Criminale Vaslui, Serviciului Acțiuni Speciale și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui au efectuat patru percheziții domiciliare pe raza orașului Murgeni. Au fost descoperite mai multe bunuri provenite din comiterea infracțiunilor de furt, care au fost restituite părților vătămate.

Emilian, A. Florin și M. Cosmin au fost reținuți pentru 24 ore, iar ulterior au fost prezentați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, respectiv Judecătoria Bârlad cu propunerea de arestare preventivă.

Instanţa a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad și a dispus față de cei trei tineri măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 zile.

Pentru asigurarea unei protecţii optime a firmei dumneavoastră, vă recomandăm:

instalaţi un sistem de alarmă contra efracţiei şi asiguraţi-vă că acesta este pus în funcţiune;

dacă firma deţine spaţii de depozitare exterioare este necesar un sistem de protecţie perimetrală;

montaţi un sistem de supraveghere şi înregistrare video;

instalaţi un sistem de restricţionare şi control al accesului;

conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare;

montaţi uşi şi ferestre care să dispună de sisteme de închidere de înaltă siguranţă;

dacă optaţi pentru grilaje şi uşi metalice, acestea trebuie confecţionate din materiale rezistente la acţiuni mecanice şi termice;

asiguraţi suplimentar camerele pentru depozitarea valorilor;

un sistem de iluminare cu senzori de perimetru care se activează de câte ori se apropie cineva de magazin este util pentru detectarea mai uşor a persoanelor rău intenţionate;

nu lăsaţi pe timpul nopţii, în magazine sau sedii de firmă, sume mari de bani;

nu amplasaţi casele de bani destinate depozitării monetare în camera unde se lucrează cu publicul;

nu lăsaţi ferestrele deschise/întredeschise când părăsiţi sediul societăţii;

instruiţi-vă personalul să adopte o politică de securitate a firmei şi să ştie cum să reacţioneze în situaţii de acest gen.

Când constataţi că s-a comis un furt sesizaţi imediat Poliţia fără a distruge posibilele urme lăsate de infractori!

Un gălăţean a fost depistat de poliţiştii de frontieră la o vânătoare neautorizată şi fără permis de port armă

Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti au depistat  un cetăţean român în timp ce efectua o vânătoare neautorizată pe un teren agricol şi fără a deţine permis de port armă pentru arma respectivă.

În data de 19 martie a.c., în jurul orei 15.30, în urma unui schimb de informaţii cu autorităţile de frontieră ale R. Moldova, poliţiştii de frontieră de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Folteşti au efectuat o acţiune specifică în zona de competenţă situată la frontiera cu Republica Moldova.

Astfel pe direcţia localităţii de frontieră Vlădeşti,un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul aceluiaşi sector l-a depistat pe cetăţeanul român Dan G., în vârstă de 40 de ani, domiciliat în municipiul Galaţi, având asupa sa o armă de vânătoare marca Baikal semiautomată şi 4 cartuşe calibru 12 mm, pentru care bărbatul a prezentat o factură de achiziţionare.

În urma verificărilor efectuate, colegii noştri au constatat că bărbatul în cauză nu deţine permis de port armă şi nici autorizaţie de vânătoare.

Bărbatul a declarat că a achiziţionat recent arma respectivă şi că a tras trei focuri de armă pe Fondul de vânătoare 37 Vlădeşti, asupra păsărilor sălbatice, pentru a vedea dacă arma funcţionează.

Arma şi cele patru cartuşe de vânătoare, în valoare totală de 2.400 lei au fost reţinute, urmând a fi predate Serviciului Arme şi Muniţii din cadrul IPJ Galaţi.

În cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deţinerea armelor neletale fără drept, uzul de armă neletală fără drept şi tentativa de a practica sau practicarea vânătorii fără a fi înscris în autorizaţia de vânătoare individuală sau colectivă eliberată în condiţiile legii de gestionare pentru fondul cinegetic respectiv.

Ţigări ascunse în anvelopele unui autoturism, descoperite cu ajutorul câinelui poliţist Ofa

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier împreună cu inspectori vamali au descoperit, cu ajutorul câinelui politist Ofa, 27.000 de ţigarete ascunse în anvelopele unui autoturism, condus de un cetăţean român.

În data de 19 martie a.c., în jurul orei 04.50 s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Galati-rutier, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, conducând un autoturism marca Mercedes, cetăţeanul român Radu N., în vârstă de 28 ani.

Pe timpul controlului de frontieră, câinele de serviciu Ofa, specializat în detectarea tutunului, a simţit prezenţa mirosului specific semnalând acest fapt poliţistului de frontieră.

Astfel, echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali, a efectuat un control amănunţit asupra autoturismului, în urma căruia au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, în anvelopele autoturismului, 27.000 de ţigarete marca Plugarul cu timbru de acciză de R. Moldova.

Conform prevederilor legale a fost luată măsura reţinerii ţigaretelor, în valoare de 16.200 lei, în vederea confiscării, iar cetăţeanul român a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei.

Cetăţean român prins cu ţigări de peste 56.000 lei în căruţă

Poliţiştii de frontieră botoşăneni au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu ţigări, în urma căreia au confiscat 5.000 pachete cu ţigări, pe care un cetăţean român le transporta cu un atelaj hipo.

În data de 20 martie a.c., pentru valorificarea unor informaţii şi în baza schimbului de date cu autorităţile similare din R. Moldova, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi Prut, judeţul Botoşani, au declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de competenţă.

Astfel, în jurul orei 19.30, o patrulă a poliţiei de frontieră a observat cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte la malul râului Prut, pe direcţia localităţii Miorcani, pe teritoriul României, un atelaj hipo în care se afla o persoană, care se deplasa dinspre frontieră către interiorul teritoriului naţional.

Poliţiştii de frontieră au procedat la oprirea atelajului hipo şi legitimarea persoanei şi au stabilit că aceasta este cetăţeanul român Nicu B., de 35 de ani, domiciliat pe raza judeţului Botoşani. În urma verificării atelajului hipo, poliţiştii de frontieră au descoperit în interiorul acestuia cinci colete cu ţigări marca Ritm, cu timbru de acciză R. Moldova. Cu privire la cele constate bărbatul a declarat că s-a deplasat la malul râului Prut pentru a duce caii la apă. Cu aceasta ocazie, a găsit la malul râului coletele învelite in folie de culoare neagră ce conţineau ţigări de provenienţă Republica Moldova, pe care le-a încărcat în atelajul hipo, cu intenţia de a le transporta la domiciliu.

În urma inventarierii conţinutului coletelor, s-a găsit cantitatea de 5.000 pachete ţigări, marca “Ritm”, cu timbru de acciză R. Moldova, în valoare de 56.250 lei.

Poliţiştii de frontieră au întocmit în cauză lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă şi  trecere ilegală a frontierei de stat.

Cercetările continuă împreună cu autorităţile de frontieră din Republica Moldova în vederea stabilirii întregii arii infracţionale şi depistării tuturor persoanelor implicate.

Braconieri depistaţi de poliţiştii de frontieră brăileni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila  – I.T.P.F. Iaşi au depistat, pe timpul desfăşurării unei acţiuni specifice de combatere a braconajului piscicol, doi bărbaţi care desfăşurau activităţi de pescuit comercial fără a deţine autorizaţie.

Pe timpul desfăşurării unei acţiuni specifice de combatere a braconajului piscicol în zona de competenţă pe fluviul Dunarea, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de frontieră Brăila au depistat, în zona kilometrului fluvial 202, două persoane de sex masculin, într-o barcă din lemn având ataşat un motor marca Mariner de 2,5 CP., care pescuiseră comercial, cu ajutorul unei plase de pescuit din aţă, cantitatea de aproximativ 8 kilograme de peşte de diferite specii.

În urma verificărilor specifice efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că persoanele sunt cetăţenii români Ştefan F., în vârstă de 49 ani şi Ionel J., în vârstă de 51 ani, ambii cu domiciliul în judeţul Brăila. Lucrătorii noştri au mai stabilit faptul că cei doi bărbaţi nu deţineau autorizaţie pentru pescuitul comercial pe fluviul Dunărea.

Plasa de pescuit din aţă, în valoare de 1000 lei, barca din lemn, în valoare de 700 de lei, şi motorul de 2,5 CP, în valoare de 500 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar cantitatea de peşte, în valoare de 70 de lei, a fost predată unei unităţi de profil pentru valorificare.

Poliţiştii de frontieră brăileni au întocmit dosar penal pe numele persoanelor pentru săvârşirea infracţiunilor de pescuitul comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit şi deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.

Motoscuter căutat  în Italia, depistat de poliţiştii de frontieră gălăţeni

Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti – I.T.P.F. Iaşi au depistat un motoscuter ce figura ca fiind declarat furat din Italia, într-o  autoutilitară condusă de un cetăţean român.

În data de 22 martie a.c., în jurul orei 18.00 pe timpul efectuării unei misiuni specifice de supraveghere şi control, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti au oprit în trafic, pentru control, pe raza localităţii de frontieră Scânteieşti, o autoutilitară marca Fiat Ducato, condusă de Vasilică S., în care se afla ca pasager cetăţeanul român Ionuţ C., , în vârstă de 28 ani.

Cu ocazia controlului autoutilitarei, lucrătorii noştri au descoperit un motoscuter marca Piagio Liberty, despre care Ionuţ C. a declarat că îi aparţine şi că l-a achiziţionat în anul 2013.

În urma verificărilor specifice efectuate poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că motoscuterul figurează ca fiind declarat furat din Italia.

Poliţiştii de frontieră efectuează în cauză cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

Motoscuterul în valoare de 2.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul S.P.F. Folteşti, în vederea continuării cercetărilor.

Poliţiştii şi jandarmii au plecat la căutat de elevi

Poliţiştii vasluieni au acționat în sistem integrat, alături de reprezentanții altor instituții publice din județ, pentru asigurarea unui  climat de ordine și siguranţă în incinta și în zona adiacentă a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Săptămâna trecută, polițiștii vasluieni au desfășurat pe raza municipiilor Vaslui, Bârlad, Huşi şi oraşului Negreşti, o acţiune cu efective mărite, pentru creşterea autorităţii poliţiei şi asigurarea respectării legii, precum și pentru întărirea climatului de siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

La acţiune au participat polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Vaslui, Poliţiilor municipiilor Vaslui, Bârlad, Huşi şi Poliției orașului Negreşti, reprezentanți din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Vaslui, Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, precum şi jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui.

Polițiștii au verificat 64 societăţile comerciale şi persoane fizice care desfăşoară activităţi de comerţ în incinta şi zona adiacentă a unităţilor de învăţământ. De asemenea, au fost verificate și locurile şi zonele (baruri, cafenele, internet cafe, săli de biliard, parcuri, săli de joc) situate în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, pentru identificarea elevilor care absentează de la orele de curs. În cadrul acțiunii au fost constatate 11 cazuri de absenteism școlar.

De asemenea, polițiștii au verificat modul de executare a serviciului de către personalul de pază şi de funcţionare a sistemelor de supraveghere la 46 de unităţi de învăţământ din județ.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale dintre care 5 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, 9 la O.U.G. privind circulaţia pe drumurile publice, 9 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și 9 la alte acte normative.  Valoarea totală a sancțiunilor aplicate este de 8.630 lei.

Leave a Comment