Google

Cronica neagră/Ajunge după gratii pentru 200 lei

Written on:mai 12, 2016
Comments
Add One

politie mas bacaoaniPolițiștii hușeni au identificat și au probat activitatea infracțională a unui  tânăr, de 17 ani, domiciliat în comuna Bunești Averești, bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt dintr-un automat de cafea amplasat pe raza municipiului Huși. Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Huși l-au reținut pentru 24 ore pe Lucian F., de 17 ani, din comuna Bunești-Averești acesta fiind bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt, faptă săvârșită dintr-un automat de cafea amplasat pe strada 1 Decembrie din municipiul Huși. Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că în noaptea de 03/04 mai a.c., tânărul a spart carcasa aparatului de cafea și a sustras, din zona prevăzută pentru colectarea banilor, suma de 200 de lei. După comiterea faptei acesta a cheltuit banii sustrași. Astăzi, F. Lucian a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși cu propunerea de arestare preventivă pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Unitatea de parchet a dispus cercetarea acestuia în stare de libertate. Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a tânărului.

ACŢIUNI PENTRU SIGURANŢA TRAFICULUI RUTIER

La sfârșitul săptămânii, polițiștii au identificat în trafic 66 de conducători auto care au încălcat normele rutiere prevăzute de legislația în vigoare.  Pentru faptele constatate polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Poliţişti din cadrul Poliției orașului Negrești și Secției 6 Poliție Rurală Negrești au desfăşurat pe raza orașului Negrești și comunelor arondate, acţiuni pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi, mai ales, pentru conştientizarea conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun ca urmare a încălcării regulilor de circulaţie. În cadrul acțiunii polițiștii au instituit 5 filtre rutiere fiind controlate peste 120 de autovehicule. Urmare a verificărilor efectuate au fost aplicate 66 de sancţiuni contravenţionale, 59 dintre acestea fiind pentru încălcarea regimului legal de viteză. Cele mai mari viteze înregistrate de aparatele radar au fost de 126 km/h şi 110 km/h, înregistrate pe raza localițății Rebricea. Totodată, polițiștii au reţinut în vederea suspendării 12 permise de conducere.

REȚINUȚI PENTRU FURTURI DIN LOCUINȚE

Polițiștii au probat activitatea infracțională a doi tineri, bănuiți de comiterea infracțiunilor de furt calificat. Acești au fost reținuți, iar față de unul dintre ei instanța de judecată a emis mandat de arestare preventivă. În ziua de 04.05.2016, am fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 75 de ani, cu privire la faptul că din locuința proprietate i-au fost sustrase bijuterii și bani. Polițiștii hușeni au constatat că aspectele sesizate se confirmă și au stabilit faptul că din imobil a fost sustrasă suma de 5.200 euro și bijuterii în valoare de 4.500 lei.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii Secției de Poliție Rurală 4 Huși l-au identificat pe T. Paul, de 27 ani, din comuna Crețești, bănuit de comiterea faptei. În noaptea de 30.04/01.05.2016, acesta a pătruns în locuința părții vătămate și a sustras bani și bijuterii. Tânărul cunoștea faptul că proprietarii nu sunt la domiciliu.

În baza probatoriului administrat, tânărul a fost reţinut de poliţişti și prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși, respectiv Judecătoria Huși, cu propunere de arestare preventivă. O parte din prejudiciu a fost recuperat și restituit părții vătămate. Instanţa a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși şi a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui l-au reținut pentru 24 ore pe Ciprian P., de 17 ani, din municipiul Vaslui, bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt, faptă săvârșită într-o locuință situată pe strada Avram Iancu din municipiul Vaslui. Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că în ziua de 21 aprilie a.c., tânărul a pătruns într-un apartament din municipiul Vaslui și a sustras suma de 2.400 lei și 250 g bijuterii din aur. Tânărul cunoștea faptul că proprietarii nu sunt la domiciliu. După comiterea faptei, P. Ciprian a valorificat o parte din bijuterii. Polițiștii au recuperat suma de 2.800 lei, 300 euro și 55 g de bijuterii și le-au restituit persoanei vătămate. În cauză, polițiștii continuă cercetările pentru recuperarea întregului prejudiciu.

CONTROALE ALE POLIȚIȘTILOR ÎN ZONA UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT

Polițiștii vasluieni au acţionat pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale comise în zona unităților de învățământ. De asemenea, au efectuat verificări la agenţii economici amplasaţi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar din județ. Poliţişti din structurile de ordine publică, din structurile de prevenire și poliție rutieră împreună cu reprezentanți din cadrul inspectoratelor școlare județene au desfășurat, ieri, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic precum și pentru prevenirea delincvenței juvenile în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ din județul Vaslui.

Prin aceste acțiuni s-a urmărit prevenirea şi combaterea comerţului ilegal, a încălcărilor prevederilor legale privind protecţia consumatorului la unităţile de alimentaţie publică din vecinătatea şcolilor, a absenteismului şcolar, precum și prevenirea infracţiunilor în incinta și apropierea unităţilor de învăţământ. De asemenea, polițiștii au acționat pentru prevenirea evenimentelor rutiere, prin identificarea participanților la trafic care nu respectă normele rutiere din zona unităților de învățământ. Poliţiştii au efectuat controale la societăţi comerciale din zona adiacentă unităţilor de învăţământ din județul Vaslui, în special cele care au ca obiect de activitate comerţul cu produse alimentare. De asemenea, au fost verificate locurile şi zonele situate în apropierea unităţilor de învăţământ (baruri, cafenele, săli de biliard, parcuri, săli de joc), pentru identificarea elevilor care absentează de la orele de curs. În urma controalelor şi verificărilor, polițiștii au aplicat 26 de sancţiuni contravenţionale din care 18 pentru încălcări ale O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 6 pentru încălcări ale Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, iar 2 la alte acte normative. Polițiștii au avut și întâlniri cu elevii de la mai multe licee şi şcoli gimnaziale, atât din mediul urban cât şi din mediul rural. În cadrul acestor întâlniri, au fost abordate mai multe teme de discuție, polițiștii adresând sfaturi legate de modalitatea de prevenire a furturilor și tâlhăriilor, dar și a comportamentelor violente. Elevii au fost informați cu privire la măsurile pe care trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru prevenirea infracţiunilor, fiind sfătuiți să nu se laude cu banii, bunurile sau alte valori pe care le dețin.

SIGURANŢA ÎN ŞCOLI, ÎN PERMANENŢĂ ÎN ATENŢIA POLIŢIEI ROMÂNE

Săptămâna recută, Poliţia Română a intensificat acţiunile pentru asigurarea unui climat de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor și pentru eficientizarea măsurilor necesare asigurării bunei desfăşurări a procesului instructiv-educativ. Măsurile luate de poliţiştii sunt structurate pe trei paliere: prevenire prin acţiuni educative; verificarea modului de supraveghere, pază și acces în unităţile, în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003; acordarea sprijinului de specialitatate (activităţi pentru menţinerea ordinii publice, intervenţia în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităţilor şcolare, sesizate prin „112” şi combaterea absenteismului şcolar). Astfel, poliţiştii de la compartimentul de analiză şi prevenirea criminalităţii, împreună cu cei rutieri, sprijiniţi de poliţişti de proximitate, au continuat întâlnirile preventive cu elevii, în cadrul unităţilor şcolare. Poliţiştii şi-au propus să se întâlnească cu cât mai mulţi elevi pentru a dezbate aspecte legate de delincvenţa juvenilă şi toate implicaţiile acesteia în viaţa unui adolescent care alege un drum în afara legii. Dintre temele abordate putem menţiona violenţa în spaţiul şcolar şi în afara acestuia, efectele consumului de substanţe etnobotanice, problema traficului de fiinţe umane, a infracţiunilor săvârşite pe internet. Poliţiştii le-au vorbit elevilor şi de răspunderea penală şi contravenţională a minorilor, de rolul anturajului în viaţa unui tânăr şi de alegerile făcute sub presiunea grupului de prieteni, care uneori îl pot pune în pericol. Elevii au fost încurajaţi să îşi petreacă timpul liber în mod constructiv: să se implice în diverse activităţi sportive, sau să se îndrepte către lumea cărţilor, activităţi care să îi ajute să devină adulţi responsabili. Întrucât elevii pot fi atât autori ai infracţiunilor, cât şi victime a acestora, a fost abordată şi problematica victimizării elevilor şi a măsurilor ce ar fi util să fie adoptate de elevi pentru reducerea riscului de victimizare. Poliţiştii s-au întâlnit cu elevii Liceului „Ştefan Procopiu”, ai Liceului Teroretic „Emil Racoviţă” din municipiul Vaslui, ai Liceului „Ion Popescu” municipiul Bârlad,  Liceului Tehnologic din Vladia, comuna Dragomireşti, cu elevii școlilor gimnaziale din satul Floreşti, comuna Poieneşti şi „Iorgu Radu” din municipiul Bârlad, urmând a se întâlni cu alţi elevi până la sfârşitul săptămânii. Reamintim că, siguranța în școli este o prioritate a Poliției Române, astfel că, de la începutul anului școlar, numărul infracţiunilor sesizate în zona unităţilor de învăţământ preuniversitar s-au redus cu 14%, faţă de perioada similară a anului școlar trecut.

Ţigarete de contrabandă ascunse în cutii cu prăjituri, descoperite de poliţiştii de frontieră

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au descoperit şi confiscat aproximativ 27.000 ţigarete, pe care mai multe persoane au intenţionat să le introducă ilegal în România ascunse în bordul, portbagajul si rezervorul unor autoturisme, precum şi în cutii cu prăjituri.

Luni 9 mai, în jurul orei 06.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca/I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, Oleg V., cu dublă cetăţenie, română şi R. Moldova, în vârstă de 33 de ani, conducând un autoturism marca Volkswagen, înmatriculat în România. În urma controlului amănunţit efectuat asupra autoturismului, echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit ascunsă şi nedeclarată, în rezervorul autoturismului, cantitatea totală de 14.220 ţigarete diferite mărci, cu timbru de acciză R. Moldova. Conform reglementărilor legale în vigoare, a fost luată măsura indisponibilizării ţigaretelor în valoare de aproximativ 3.000 lei şi a autoturismului, în valoare de 6.750 lei, în vederea confiscării, iar bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 7.000 lei.

În ziua de 8 mai a.c., în jurul orei 21.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa/I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, cetăţeanul român Valentina E., în vârstă de 46 de ani, conducând un autoturism marca Peugeot, înmatriculat în judeţul Vaslui. În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra autoturismului, ocazie cu care, echipa comună de control formată din lucrători vamali şi poliţişti de frontieră a descoperit disimulate în cutii cu prăjituri, în scopul sustragerii de la controlul de frontieră, 1.960 ţigarete, cu timbru de acciză R. Moldova. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura confiscării ţigărilor, în valoare de 98 lei, şi sancţionarea contravenţională a femeii cu amendă în valoare de 5.000 lei.

În data de 07 mai a.c., în jurul orei 03.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Galati-rutier/I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor specifice, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul moldovean Nicolae D., în vârstă de 26 ani, conducând un autoturism marca Volkswagen, înmatriculat în România.

Pe timpul controlului, poliţiştii de frontieră şi inspectorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra autoturismului, în urma căruia au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, într-un loc special amenajat în bordul autoturismului, 7.600 de ţigarete marca Ashima de provenienţă Duty free. Conform prevederilor legale a fost luată măsura ridicării ţigaretelor, în valoare de 4.560 lei şi a autoturismului în valoare de 13.500 lei, în vederea confiscării, iar cetăţeanul moldovean a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 lei.

La sfârşitul săptămânii trecute, în Punctul de Trecere a Frontierei         Sculeni/ I.T.P.F. Iaşi,  s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pe sensul de intrare în ţară, Denis M., cu cetăţenie română şi Republica Moldova, în vârstă de 25 de ani, conducând un autoturism marca Hyundai, înmatriculat în Lituania. În baza unor informaţii deţinute de către poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorul Poliţiei de Frontieră Iaşi, lucrătorii noştri au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport. În urma acestuia, echipa comună de control a descoperit în portbagajul autoturismului, sub o placă din material lemnos învelită în mochetă de culoare neagră, în scopul sustragerii de la controlul de frontieră, 3.200 ţigarete marca  Ashima. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura confiscării ţigărilor, în valoare de aproximativ 1.452 lei, iar bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei.

Dosare penale pentru braconaj piscicol

În urma unor acţiuni desfăşurate pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, poliţiştii de frontieră botoşăneni au depisat patru cetăţeni români care transportau peşte fără documente legale, respectiv pescuiau pe râul Prut, folosind unelte interzise de lege. În data de 08 mai 2016, în jurul orei 13.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Stânca au observat două persoane de sex masculin care se aflau cu un atelaj hipo la malul românesc al râului Prut. În urma legitimării persoanelor, poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţenii români Marian G., de 32 de ani şi Ovidiu S., de 35 de ani, ambii domiciliaţi pe raza judeţului Botoşani. Pe luciul de apă a fost descoperită o plasă monofilament de aproximativ 140 metri, iar în apropiere au mai fost descoperite alte unelte de pescuit interzise de lege, care aparţineau celor două persoane. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj piscicol. În data de 07 mai 2016, în jurul orei 15.30, un echipaj format din poliţişti de frontieră  din cadrul aceluiaşi sector au oprit pentru control în localitatea de frontieră Mihălăşeni, judeţul Botoşani, un autoturism Dacia înmatriculat în România, condus de cetăţeanul român Silviu A., în vârstă de 44 ani, având ca pasager pe cetăţeanul român Claudiu A., în vârstă de 21 de ani. În urma controlului efectuat asupra autoturismului, în portbagaj a fost descoperită cantitatea de 79 kilograme peşte, în valoare de de 505 lei, pentru care cei doi nu deţineau documente de provenienţă. Cantitatea de peşte a fost ridicată în vederea predării unei societăţi de profil. Poliţiştii efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit”.

Şofer cu permis de conducere falsificat depistat de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi au depistat un cetăţean român care a prezentat la control un permis de conducere cipriot falsificat prin înlocuirea fotografiei. În data de 08 mai a.c., în jurul orei 01.15, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi au oprit pentru control, în zona de competenţă, pe raza localităţii Pomârla, judeţul Botoşani, un autoturism marca Volkswagen Golf, înmatriculat în România. La volanul autoturismului, a fost identificat Laurenţiu L., de 27 de ani, domiciliat în judeţul Botoşani.  În urma verificării documentelor, poliţiştii de frontieră au constatat că permisul de conducere prezentat de către cetăţeanul român la control, emis de autorităţile din Cipru în anul 2010, prezintă suspiciuni de falsificare, în sensul că fotografia de pe document nu este cea originală. În urma verificărilor, s-a stabilit că permisul este falsificat, iar persoana în cauză nu deţine permis de conducere valabil. Faţă de cele constatate, bărbatul a declarat că a primit permisul în Cipru după absolvirea şcolii de şoferi şi nu avea cunoştinţă că acesta este falsificat. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals.

Autoturism radiat din circulaţie şi certificat de înmatriculare fals, descoperite de poliţiştii de frontieră gălăţeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Galaţi – I.T.P.F. Iaşi au descoperit un autoturism care figura ca fiind radiat din circulaţie din Germania şi un certificat de înmatriculare fals, pe care un conducător auto l-a prezentat la control pentru autoturismul pe care îl conducea. În data de 09 mai a.c., în jurul orei 08.30 pe timpul executării unei acţiuni specifice pe linia traficului internaţional cu autoturisme furate în zona de competenţă, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au oprit în trafic, pentru control, pe raza municipiului Galaţi, un autoturism marca Audi, cu numere de înmatriculare germane, condus de un cetăţean sirian, domiciliat pe raza judeţului Brăila. Având suspiciuni cu privire la autovehicul, lucrătorii noştri au procedat la conducerea persoanei şi a mijlocului de transport la sediul sectorului în vederea efectuării unor verificări specifice. În urma cercetărilor efectuate poliţiştii de frontieră au stabilit că autoturismul figurează ca fiind radiat din circulaţie de către autorităţile din Germania din anul 2014. Cu privire la cele constatate bărbatul a declarat că autoturismul aparţine fratelui său şi nu avea cunoştinţă despre neregulile constatate. Poliţiştii de frontieră efectuează în cauză cercetări privind săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat

Câteva ore mai târziu, poliţişti de frontieră din cadrul aceluiaşi sector au oprit în trafic, pentru control, tot pe raza municipiului Galaţi, un autoturism marca Volskwagen Passat, înmatriculat în Bulgaria, condus de gălăţeanul G.C., în vârstă de 22 de ani. În urma verificării certificatului de înmatriculare, document ce purta însemnele autorităţilor bulgare, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că acesta nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, acesta fiind fals.

Cu privire la cele constatate tânărul a declarat că nu are cunoştinţă că documentul maşinii ar fi fals. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Leave a Comment