Google

Cronica neagră/Accidente

Written on:mai 26, 2016
Comments
Add One

accident mas politie si indicatorPe 25 mai, pe raza comunelor Miclești și Puiești au avut loc două evenimente rutiere în urma cărora două persoane au suferit vătămări corporale, fiind necesară transportarea acestora la spital. În după-amiaza de 24.05.2016, pe raza comunei Miclești a avut loc un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unui bărbat. Din cercetările efectuate de polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene a rezultat faptul că E. Christian, de 50 de ani, domiciliat în municipiul București, conducea autoturismul pe D.N. 24, din direcția Iași către Vaslui, pe un sector de drum situat în afara localității Miclești. Într-o curbă la stânga, un autoturism care circula în fața sa, a redus viteza, iar din cauza faptului că E. Christian nu a păstrat o distanță de siguranță corespunzătoare, a intrat în coliziune cu acesta. Din accident a rezultat vătămarea corporală a unui bărbat, de 84 ani, din municipiul București, pasager pe bancheta din spate în autoturismul condus de  E. Christian.  Victima a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Vaslui unde a fost  diagnosticată cu „fractură humerus”. Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul alcooltest, iar rezultatele au indicat valori negative. Polițiștii Biroului Rutier Bârlad au efectuat cercetări privind un accident de circulație produs în dimineața de 24.05.2016, pe raza comunei Puiești. I. Ion, de 47 ani, domiciliat în comuna Puiești se deplasa împreună cu soția sa, în vârstă de 40 ani, cu un vehicul cu tracțiune animală pe D.C. 96, pe raza satului Cristești. La un moment dat, animalul s-a speriat, căruțașul a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, iar femeia a căzut din vehicul accidentându-se. La Spitalul municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad victima a fost diagnosticată cu „fractură humerus”. Polițiștii au întocmit dosare de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă.

POLIŢIA ROMÂNĂ RECOMANDĂ PRUDENŢĂ MAXIMĂ PE ŞOSELE, PE TIMP PLOIOS

Pentru a preveni producerea accidentelor rutiere pe drumurile publice, le recomandăm conducătorilor auto să manifeste prudență sporită la volan, să adapteze viteza de deplasare condițiilor concrete de drum, să păstreze distanța în mers și să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic. De asemenea, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic. O atenţie mărită trebuie acordată pietonilor în zilele cu ploi. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi nu se asigură la traversare. Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.

Bărbat cu dublă cetăţenie, căutat de autorităţile române, depistat la P.T.F. Albiţa

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa – I.T.P.F. Iaşi au depistat şi reţinut un bărbat cu cetăţenie română şi Republica Moldova, urmărit internaţional, pe numele căruia era emis, de către autorităţile române, un mandat european de arestare. În data de 24 mai a.c., în jurul orei 15.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei de stat, pentru a intra în ţară, Viorel B., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 37 de ani, conducând un autoturism marca Mercedes, înmatriculat în România. La controlul specific, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era emis, de către autorităţile române, un mandat european de arestare, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă calificată şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere false de înmatriculare în formă continuată pe teritoriul României. Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul I.P.J. Vaslui, în vederea luării măsurilor ce se impun.

Firmă de transport sancţionată de poliţiştii de frontieră

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea – I.T.P.F. Iaşi au sancţionat contravenţional o firmă de transport persoane din Bulgaria care transporta cetăţeni străini care nu îndeplineau condiţiile legale de intrare în România. În data de 25 mai a.c., s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, un cetăţean din R. Bulgaria, şofer al unui  autocar aparţinând unei firme de transport din Bulgaria, care transporta 45 de pasageri, cetăţeni din Republica Moldova.  La controlul specific, poliţiştii de frontieră au constatat că două dintre pasagere, Galina P. şi Tatiana N., au prezentat la controlul de frontieră paşapoarte simple fără a deţine viză, motiv pentru care a fost luată măsura nepermiterii intrării în România. Totodată,  lucrătorii noştri au sancţionat contavenţional firma de transport cu amendă în valoare de 16.000 lei pentru nerespectarea prevedereilor art. 7 din O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor în România cu modificarile si completarile ulterioare.

SIGURANȚA CETĂȚENILOR – OBIECTIVUL ACȚIUNII BLOCADA, ORGANIZATĂ ÎN JUDEȚELE IAȘI ȘI VASLUI

În perioada 20-22 mai a.c., în cadrul acţiunilor desfășurate pe raza județului Vaslui, poliţiştii au constatat 32 infracţiuni și au aplicat 1016 de sancţiuni contravenţionale. În baza planului aprobat de ministrul de interne, domnul Petre Tobă, șeful Poliției Române, domnul chestor de poliție Bogdan Despescu a dispus ca, în perioada 20-22 mai a.c., peste 800 de polițiști să acționeze, în sistem integrat, pentru siguranța cetățenilor. La nivelul județului Vaslui, polițiștii din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, poliţie transporturi, acţiuni speciale, precum şi arme, explozivi şi substanţe periculoase au acționat, în sistem integrat, împreună cu jandarmi și polițiști de frontieră. Astfel, în zilele de 20, 21 și 22 mai a.c., poliţiştii au constatat 32 infracţiuni şi au aplicat 731 de sancţiuni contravenţionale. Din totalul infracţiunilor, 16 sunt la regimul circulaţiei rutiere, 10 sunt de natură judiciară, 2 la regimul armelor şi muniţiilor, iar 4 de altă natură. Ca măsură complementară, poliţiştii au confiscat 1.960 de țigarete și alte bunuri în valoare totală de 4.029 lei. Pentru abaterile contravenţionale constatate, poliţiştii au aplicat 1016 de sancţiuni, în valoare de 163.895 lei. Dintre acestea, 150 au fost aplicate pentru nerespectarea normelor Legii nr. 61/1991, privind ordinea şi liniştea publică, 32 la Legea nr. 12/1990 pentru protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite și 26 în conformitate cu prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor. Cele mai multe sancţiuni contravenţionale au fost aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor O.U.G. nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, respectiv 731, sancțiuni aplicate pentru depăşirea vitezei legale, pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, pentru abateri comise de pietoni, respectiv căruțași și bicicliști. Au fost aplicate și 77 sancțiuni contravenționale la alte acte normative. De asemenea, poliţiştii au reţinut 20 permise de conducere şi au retras 5 certificate de înmatriculare.

Polițiștii au depistat în flagrant trei persoane care comercializau ilegal țigarete pe raza municipiului Bârlad. Pe numele acestora au fost întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută de art. 270 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal. Polițiștii l-au identificat în Piața Sfântul Ilie din municipiul Bârlad pe B. Aurel, de 71 de ani, din comuna Puiești. Acesta deţinea 600 de țigarete de proveniență Republica Moldova. Bărbatul a afirmat că țigaretele le-a achiziţionat dintr-o localitate din judeţul Galaţi. Costel, de 39 ani, din municipiul Bârlad a fost identificat de polițiști având asupra lui 400 de țigarete de proveniență Republica Moldova pe care intenționa să le comercializeze în Piața Sfântul Ilie din municipiul Bârlad. De asemenea, o femeie de 59 ani, din municipiul Bârlad a fost identificată în aceeași zonă în timp ce oferea spre vânzare 960 de țigarete de proveniență Republica Moldova.

Țigaretele găsite au fost ridicate în vederea confiscării, iar pe numele persoanelor identificate au fost întocmite dosare penale.

ORA DE NET

Ora de net este un program european unic, coordonat la nivel national prin care se promovează siguranța pe internet pentru copii și adolescenți.

În cadrul acestui program, Poliția Română desfășoară activități de informare, prevenire și promovare a principiilor unui internet mai sigur. Acest program este necesar deoarece cu cât tinerii explorează mai mult internetul și îl folosesc pentru activități mai diverse, cu atât cresc și riscurile la care se expun conștient sau mai puțin conștient. Polițiștii recomandă folosirea unor metode non-formale prin care tinerii să fie invitați să identifice și să înțeleagă implicațiile și efectele comportamentelor pe termen scurt, mediu și lung, asupra propriei persoane și asupra celorlalți. O astfel de activitate a avut loc în municipiul Huși, unde polițiștii Compartimentului de Analiza și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui si specialiști ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui s-au întâlnit cu elevii Liceului Teoretic „Cuza Voda” și  Școlii Gimnaziale nr. 1 „Mihail Sadoveanu”. Polițiștii au arătat beneficiile interacțiunii cu mediul on-line pentru adolescenți cum ar fi: posibilitatea de informare și de filtrare a căutărilor, stimularea gândirii strategice, păstrarea unor contacte apropiate cu colegii, prietenii și membrii familiei prin distribuirea de conținut text, foto sau video.

Au fost exemplificate și riscurile asociate activităților tipice pentru această vârstă: depedența, furtul de date personale, hărțuirea în mediul on-line, contactul cu persoane necunoscute, încălcarea drepturilor de autor și în special, pericolele generate de conectare la internet a telefoanelor mobile inteligente care permit distribuirea instantă a propriei imagini pe internet asupra cărora tinerii nu mai au control. Aceste imagini pot fi distribuite, salvate sau modificate de alte persoane  și rămân în istoricul disponbil on-line al fiecărui utilizator, indiferent de voința lor. Polițiștii au adresat și recomandări elevilor pentru ca aceștia să fie  protejați de pericolele lumii virtuale, din care amintim:

Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta, cum ar fi: numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care înveţi; dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi, căci este foarte probabil ca aceştia să aibă intenţii necurate;

Comunică parola de la e-mail-ul tău doar părinţilor; dacă vei transmite această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise;

Dacă vrei să te întâlneşti în mod real cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii pentru a te însoţi, preferabil într-un loc public;

Evită să postezi pe Internet fotografii cu tine sau cu familia ta; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la îndemâna oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi;

Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate; de asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată;

Fii atent cu programele sau jocurile gratuite pe care le descarci de pe Internet! Ele pot conţine viruşi sau programe spyware sau te pot direcţiona către site-uri cu conţinut ilegal!

Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă; poţi oricând să îi scoţi de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!

Leave a Comment