Google

Cronica neagră/A trecut strada pe unde a vrut si a ajuns la spital

Written on:martie 6, 2016
Comments
Add One

masini protestPe 4 martie, pe raza municipiului Bârlad a avut loc un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unui pieton.

Polițiștii Biroului Rutier Bârlad au efectuat cercetări la locul producerii unui accident de circulație, în urma căruia o persoană a suferit vătămări corporale. Accidentul s-a produs pe 4 martie, pe strada Republicii, din municipiul Bârlad.

Gheorghe, în vârstă de 60 ani, din municipiul Bârlad, a condus un autovehicul din direcția centrul orașului către Grădina Publică, iar la un moment dat a accidentat o tânără, în vârstă de 17 ani, din comuna Fălciu. Din primele cercetări a rezultat faptul că victima s-a angajat în traversarea străzii prin loc nemarcat și nesemnalizat, fiind lovită de autovehicul. Tânăra a fost transportată la Spitalul municipal de Urgență Bârlad unde a fost diagnosticată cu „politraumatism”. Polițiștii au testat conducătorul auto cu aparatul alcooltest, rezultând faptul că acesta nu consumase băuturi alcoolice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Poliţia Rutieră atrage atenţia tuturor participanţilor la trafic cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulaţie şi la adoptarea unei conduite preventive, pentru reducerea evenimentelor rutiere nedorite. De asemenea, poliţiştii recomandă pietonilor:

– traversarea drumurilor publice să se facă numai prin locurile special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat temeinic;

– acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasarea se va realiza numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora.

– în intersecţiile fără marcaj pietonal, traversaţi pe la colţul străzii, numai după o temeinică asigurare! Evitaţi să traversaţi strada în fugă!

Tigari nedeclarate depistate la frontiera

Politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Sculeni, impreuna cu lucratorii vamali, au descoperit aproximativ 6.300 tigarete de provenienta R. Moldova, pe care doi cetateni romani au incercat sa le introduca ilegal in tara ascunse in doua geanti de voiaj cu fund dublu.

In data de 03 martie a.c., in jurul orei 19.00, la P.T.F.  Sculeni – I.T.P.F. Iasi,  s-au prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control, pe sensul de intrare in tara, cetatenii romani Ioan G., in varsta de 46 de ani, si Mihaita S., in varsta de 23 de ani, fiecare conducand cate un autoturism inmatriculat in Romania.

In baza unor informatii detinute, politistii de frontiera au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unor controale amanuntite asupra celor doua autoturisme, ocazie cu care, echipa comuna de control formata din politisti de frontiera si lucratori vamali a descoperit ascunse in doua geanti de voiaj, cu fund dublu, in scopul sustragerii de la controlul de frontiera, 6.280 tigarete, diferite marci, cu timbru de acciza R.Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luata masura confiscarii tigarilor in valoare de 2.845 lei si sanctionarea contraventionala a persoanelor cu amenzi in valoare totala de 10.000 lei.

Activitati de prevenire a infractionalitatii juvenile

La initiativa Politiei municipiului Husi, in data de 03.03.2016, in intervalul orar 11.00 – 13.30, la Liceul Agricol „Dimitrie Cantemir” Husi s-a desfasurat o activitate pe linia prevenirii infractionalitatii juvenile, activitate la care a fost invitata sa participe, alaturi de Politia de Proximitate si Gruparea de Jandarmi Husi, in premiera, si Politia de Frontiera a judetului Vaslui.

La activitate au fost prezenti aproximativ 40 de elevi din cadrul a patru licee / grupuri scolare din municipiul Husi, insotiti de opt cadre didactice.

Cei doi reprezentanti ai Politiei de Frontiera au prezentat aspecte teoretice si practice privind locul si rolul politistilor de frontiera in prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere, ajutati fiind de un film documentar privind principalele actiuni operative, precum si de fotografii reprezentative de la cele mai valoroase capturi ale politistilor de frontiera vasluieni in zona de competenta: autoturisme declarate furate in state ale U.E.,  tigari de contrabanda, substante interzise, bunuri contrafacute si treceri frauduloase ale frontierei de stat.

Reprezentantii structurilor de politie si jandarmii au prezentat activitati specifice desfasurate pe linia prevenirii si combaterii delicventei juvenile.

Temele de actualitate prezentate, participarea activa a copiilor la discutii, solutiile pe care acestia au incercat sa le ofere la situatiile concrete prezentate au determinat reprezentantii tuturor institutiilor prezente sa considere activitatea un real succes.

Captura record de tigari la frontiera de est – Peste 60.000 pachete de tigari de contrabanda confiscate

Politistii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Iasi, pe timpul desfasurarii unor misiuni specifice pe linia prevenirii si combaterii contrabandei cu tigari, au descoperit in trei atelaje hipo, 60.390 pachete tigari de contrabanda.

* In data de 02 martie a.c., in jurul orei 09.00, actionand in baza unor informatii, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Iasi au declansat o actiune specifica pe linia combaterii contrabandei cu tigari, in cadrul careia au descoperit, pe directia localitatii de frontiera Sendreni, in apropierea malului romanesc al raului Prut, un atelaj hipo abandonat in care se aflau patru colete voluminoase invelite in folie de culoare neagra, acoperite cu coceni de porumb.

Pe timpul cercetarilor la fata locului a fost folosit cainele NOI, specializat in prelucrarea urmelor de miros, care i-a condus pe politistii de frontiera la domiciliul  cetateanului roman C.B., in varsta de 22 ani, unde in luna iulie a anului trecut lucratorii nostri au mai descoperit 4.750 pachete de tigarete cu timbru de acciza Republica Moldova.

La adresa respectiva se afla prietena lui C. B., in varsta de 17 ani, care a declarat ca in dimineata zilei de 02 martie s-a deplasat la malul raului Prut, cu un atelaj hipo pentru a aduna lemne. Cu aceasta ocazie, a gasit la malul raului coletele invelite in folie de culoare neagra ce contineau tigari de provenienta Republica Moldova, pe care le-a incarcat in atelajul hipo, cu intentia de a le transporta la domiciliu.

In urma inventarierii continutului coletelor din atelajul hipo, a rezultat cantitatea de 6.000 pachete de tigari, marca Plugarul, de provenienta R. Moldova, in valoare de aproximativ 27.229 lei.

* Tot in data de 02 martie a.c., politisti de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Darabani – I.T.P.F. Iasi, actionand in baza unor informatii, au declansat o actiune pe linia combaterii contrabandei cu tigari in zona de competenta.

Astfel, in jurul orei 19.00, o patrula a politiei de frontiera a observat cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte la malul raului Prut, pe teritoriul Romaniei, mai multe persoane care incarcau colete in doua atelaje hipo.

Politistii de frontiera au procedat la interceptarea persoanelor, moment in care acestea au abandonat coletele si atelajele si au incercat sa fuga, dispersandu-se pe mai multe directii.

In urma cercetarilor efectuate, in cele doua atelaje au fost descoperite 109 colete, care contineau 54.390 pachete cu tigari, marcile Kent, Marble, Ritm si Ashima, in valoare de aproximativ 500.000 lei.

In cele doua cazuri, tigaretele in valoare totala de 527.229 lei au fost ridicate in vederea confiscarii politistii de frontiera efectuand acum cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda.

Cercetarile continua impreuna cu autoritatile de frontiera din Republica Moldova si Ucraina, in vederea stabilirii intregii arii infractionale si depistarii tuturor persoanelor implicate.

21.120 tigarete si 170 Kg arome pentru narghilea confiscate la frontiera

In P.T.F. Albita, echipa comuna de control formata din inspectori vamali si politisti de frontiera a descoperit peste 21.000 tigarete cu timbru de acciza R. Moldova si 170 Kg arome pentru narghilea, pe care patru cetateni romani incercau sa le introduca in tara, ascunse in diverse componente ale autovehiculelor pe care le conduceau.

* In ziua de 3 martie a.c., in jurul orei 02.30, la P.T.F. Albita/ judetul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control, pe sensul de intrare in tara, cetateanul roman Veaceslav C., in varsta de 45 de ani, conducand un autocar inmatriculat in R. Moldova.

In baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra autovehiculului, ocazie cu care echipa comuna de control a descoperit ascunse in sistemul de aer conditionat si in roata de rezerva a autocarului, in scopul sustragerii de la controlul de frontiera, 11.400 tigarete, marca Winston, cu timbru de acciza R.Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luata masura confiscarii tigarilor in valoare de 2.850 lei si sanctionarea contraventionala a barbatului cu amenda in valoare de 10.000 lei.

* Ieri 2 martie a.c., in jurul orei 21.30, la P.T.F. Albita/ judetul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control, pe sensul de intrare in tara, cetateanul roman Diomid C., in varsta de 27 de ani, conducand un autoturism inmatriculat in R. Moldova.

In baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra autoturismului, ocazie cu care, echipa comuna de control formata din lucratori vamali si politisti de frontiera a descoperit ascunse sub bancheta din spate a autoturismului, in scopul sustragerii de la controlul de frontiera, 170 pachete arome pentru narghilea, avand o greutate totala de 170 Kg.

Conform prevederilor legale, a fost luata masura retinerii bunurilor in valoare de 27.200 lei si sanctionarea contraventionala a barbatului cu amenda in valoare de 6.500 lei.

*Alti doi cetateni romani au fost depistati la controlul de frontiera incercand sa introduca in tara 9.720 tigarete de provenienta R. Moldova, ascunse in bacheta din spate, in capitonajul portbagajului si in roata de rezerva a unui autoturism, precum si intr-un compartiment de depozitare din interiorul unui autocar, in scopul sustragerii de la controlul de frontiera.

Conform prevederilor legale, a fost luata masura confiscarii tigarilor in valoare totala de 2.430 lei si sanctionarea contraventionala a persoanelor cu amenda in valoare totala de 11.000 lei .

ARESTAT PREVENTIV PENTRU TENTATIVĂ LA INFRACŢIUNEA DE TÂLHĂRIE

Polițiștii au reținut pentru 24 ore, un tânăr de 18 ani, bănuit de comiterea tentativei la infracțiunea de tâlhărie. Pe numele acestuia, instanța a emis mandat de arestare preventivă.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală 2 Vaslui au efectuat cercetări într-un dosar de cercetare penală întocmit în urma unei sesizări primite de la o femeie din comuna Ferești. În noaptea de 01/02 martie a.c., un vecin a intrat în locuinţa femeii, i-a cerut bani şi a lovit-o.

Poliţiştii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei ca fiind S. Gabriel, de 18 ani, din comuna Fereşti.

Din cercetări s-a stabilit faptul că, în noaptea respectivă, tânărul, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a pătruns fără drept într-o anexă a locuinţei femeii, însă a fost surprins de aceasta. Tânărul a lovit femeia şi i-a cerut bani, însă a fost refuzat, fapt pentru care a părăsit imobilul.

Poliţiştii au probat activitatea infracţională a tânărului şi l-au reţinut pentru o perioadă de 24 ore. Ulterior a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, respectiv Judecătoria Vaslui cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile pentru săvârșirea tentativei la infracțiunea de tâlhărie.

Pentru că este mai uşor să previi decât să combaţi, vă recomandăm câteva măsuri simple dar eficace care, în primul rând să-l determine pe infractor să renunţe să atenteze la proprietatea dumneavoastră şi, în al doilea rând, dacă încearcă să vă spargă locuinţa, această activitate să nu fie o reuşită:

Sistemele de siguranţă performante reduc considerabil riscul evenimentelor neplăcute.

Când vă aflaţi în locuinţă, ţineţi permanent uşa închisă cu cheia deoarece hoţii profită de această neatenţie şi sustrag din hol genţi sau obiecte de îmbrăcăminte.

Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi.

Dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane care vând sau solicită cumpărarea unor produse, evitaţi-le! În niciun caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.

ŞI TU POŢI DEVENI POLIŢIST

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui continuă campania „Şi tu poţi deveni poliţist”, campanie ce are drept scop promovarea profesiei de poliţist şi a ofertei educaţionale a unităţilor de învăţământ specializate – Şcolile de agenţi de poliţie şi Academia „A .I. Cuza” Bucureşti.

Inspectoratul de poliţie al judeţului Vaslui şi-a propus să informeze elevii despre avantajele profesiei de poliţist, şi condiţiile de admitere şi de studiu din instituţiile de învăţământ ale M.A.I. şi I.G.P.R., pentru a avea o opţiune în plus atunci când vor decide ce carieră să aleagă.

În această săptămână poliţişti, dar şi elevi si studenţi aflaţi în practică la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului şi cadru didactic de la Şcoala de Agenţi „Vasile Lascăr” Câmpina s-au întâlnit cu elevi ai Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” şi Liceului cu program sportiv pentru a le prezenta etapele pe care trebuie să le parcurgă pentru a deveni poliţişti. Mulţi dintre cei participanţi la activităţi erau deja hotărâţi să aleagă cariera de poliţist şi au fost foarte interesaţi să afle detalii de la elevii şi studenţii prezenţi la întâlniri, detalii referitoare la programul de studiu, disciplinele studiate şi cât de grele sunt probele de examen.

Activităţile în cadrul campaniei vor continua şi pe parcursul următoarelor săptămâni, poliţiştii oferindu-le ocazia elevilor interesaţi să afle detalii care să îi ajute să ia cea mai bună decizie în privinţa viitoarei lor cariere.

Instituţiile de formare profesională iniţială ale Ministerului Afacerilor Interne sunt Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi şcolile postliceale.

Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” este o instituţie de învăţământ superior acreditată, din reţeaua instituţiilor de învăţământ superior de stat. Face parte din categoria universităţilor de educaţie şi cercetare, desfăşoară activităţi de învăţământ superior, organizate prin programe de studii universitare de licenţă, de studii universitare de masterat şi de studii universitare de doctorat, în domenii şi specializări acreditate, precum şi alte forme de pregătire, de perfecţionare şi specializare.

Şcolile postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne ce fac parte din sistemul naţional de învăţământ sunt Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca.

A fost lovit de un sofer grabit

Din cauza nerespectării semnificației culorii roșii a semaforului electric, aseară, pe strada Ștefan cel Mare din localitatea Vaslui, a avut loc un grav accident de circulație. Victima, un minor de 16 ani, a suferit vătămări corporale și se află în stare gravă la spital.

În seara de 02 martie a.c., la ora 20.08, a fost primit un apel pe numărul de urgență 112 cu privire la faptul că pe raza municipiului Vaslui a avut loc un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală gravă a unui pieton.

Bogdan, de 21 ani, din comuna Muntenii de Sus, se deplasa cu autoturismul pe strada Ștefan cel Mare din direcția Centru Civic spre Iași, iar la intersecția cu strada Hușului, a accidentat un minor, în vârstă de 16 ani. Acesta se angajase în traversarea străzii regulamentar, pe trecerea de pietoni, la culoarea verde a semaforului electric.

Minorul a fost diagnosticat cu ”politraumatism prin accident rutier, traumatism facial sever, comă profundă”, fiind transferat la o unitate medicală din municipiul Iași.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, iar rezultatul a arătat că nu consumase băuturi alcoolice.

Polițiștii Biroului Rutier Vaslui efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămarea corporală din culpă.

Pentru a preveni implicarea în astfel de evenimente, poliţia recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte întocmai normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule! Totodată, Poliţia Rutieră le reaminteşte conducătorilor auto să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului, să ruleze cu viteză redusă adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.

Leave a Comment