Google

Cronica neagră/110.000 de ţigarete descoperite de poliţiştii de frontieră ieşeni

Written on:mai 1, 2016
Comments
Add One

tigari in caroseriePoliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bivolari au descoperit şi confiscat 110.000 ţigarete, în valoare de aproximativ 50.000 lei, pe care doi cetăţeni români  intenţionau să le transporte de la malul românesc al râulu Prut până în localitatea Soloneţ, în schimbul sumei de 1000 lei.

În data de 27 aprilie a.c., poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bivolari/ I.T.P.F. Iaşi, acţionând în baza unor informaţii, au declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de competenţă.

Astfel, în jurul orei 21.50, patrula poliţiei de frontieră a observat, pe direcţia localităţii de frontieră Soloneţ, două persoane de sex masculin care transportau in spate colete voluminoase dinspre malul râului Prut către interiorul teritoriului naţional.

Lucrătorii noştri au procedat la interceptarea şi reţinerea persoanelor, iar în urma legitimării au stabilit că acestea sunt cetăţenii români Ionuţ M. şi Ciprian I, în vârstă de 18, respective 38 de ani, domiciliaţi pe raza judeţului Iaşi.

În urma inventarierii coletelor depistate, s-au găsit 110.000  ţigarete, marca Ritm, cu timbru de acciză R. Moldova.

Pe timpul cercetărilor Ionuţ M. a declarat că a fost contactat de către o persoană a cărei identitate nu o cunoaşte care i-a propus ca, în schimbul sumei de 1000 lei, să transporte ţigaretele de la malul românesc al râului Prut până în localitatea Soloneţ.

Ţigaretele în valoare totală de 49.900 lei au fost ridicate în vederea confiscării, poliţiştii de frontieră efectuând acum cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

Cercetările continuă împreună cu autorităţile de frontieră din Republica Moldova, în vederea stabilirii întregii arii infracţionale şi depistării tuturor persoanelor implicate.

82 KG DE CARNE MIEL ȘI 68 KG LEGUME ȘI FRUCTE

Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 82 kg carne miel, 68 kg legume și fructe și 22 litri băuturi alcoolice pentru care nu s-au prezentat documente legale de provenineță. Toate produsele au fost ridicate de polițiști în vederea confiscării.

Poliţiştii vasluieni au continuat acţiunile pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în perioada premergătoare Sfintelor Sărbători ale Paştelui Ortodox.

Astfel, pe raza județului Vaslui, poliţişti din cadrul structurilor de investigare a criminalităţii economice, structurilor de ordine publică și structurilor de poliție rutieră au desfășurată, astăzi, o acţiune pentru prevenirea și descurajarea evaziunii fiscale în domeniul comercializării produselor alimentare precum și pentru asigurarea respectării legii. La acţiune au participat şi specialişti din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Vaslui.

Poliţiştii au efectuat controale la 26 de societăţi comerciale şi 21 persoane fizice și au verificat documentele de provenienţă, modul de înregistrare a operaţiunilor comerciale, dar şi condiţiile de depozitare și vânzare a produselor alimentare.

În urma controalelor, poliţiştii au constatat 4 infracțiuni, din care 3 infracțiuni de evaziune fiscală și o infracțiune de fals. De asemenea, au fost aplicate 46 de sancţiuni contravenţionale dintre care 32 au fost pentru încălcări ale prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, 7 pentru încălcări ale prevederilor Legii 145/2014 privind stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, 3 pentru încălcări ale prevederilor O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi 4 la alte acte normative.

Valoarea sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 33.350 de lei. De asemenea, poliţiştii au confiscat 82 kg carne miel, 68 kg legume și fructe, 22 litri băuturi alcoolice și 100 de țigarete pentru care nu se dețineau documente de provenineță, bunuri în valoare de 3580 lei.

Polițiștii au identificat în Piața Sf. Ilie din municipiul Bârlad, un bărbat, în vârstă de 48 de ani, care încerca să comercializeze 8 miei (82 kg carne) pentru care nu deținea documente de provenineță sau certificat sanitar-veterinar. Bărbatul a fost sancționat contravențional, în conformitate cu prevederile Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, iar carnea a fost ridicată în vederea confiscării.

INFRACŢIUNI LA REGIMUL CIRCULAŢIEI RUTIERE

Trei persoane sunt cercetate de polițiști pentru comiterea de infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, fapte prevăzute de Codul Penal.

În după-amiaza de 27 aprilie a.c., polițiștii rutieri au procedat la oprirea regulamentară a lui G. Dragoș, de 38 ani, din municipiul Vaslui care se deplasa cu un autoturism pe strada Călugăreni din municipiul Vaslui.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că bărbatul a condus autoturismul deși avea expirată, din luna ianuarie a acestui an, perioada de valabilitate a autorizației provizorii de circulație. Mai mult, în urma testării acestuia cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 1,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În noaptea de 27/28 aprilie a.c., polițiștii Postului de Poliție Crețești și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, l-au oprit în trafic pe M. Filip, în vârstă de 36 de ani, din comuna Crețești, care se deplasa cu autoturismul pe raza comunei Creteşti.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest rezultând o valoare de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiști din cadrul Poliției orașului Murgeni l-au identificat pe raza pe S. Gheorghe, de 53 ani, domiciliat în comuna Șuletea, în timp ce conducea un autovehicul pe raza localității de domiciliu. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest rezultând o valoare de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la spital in vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe numele acestor persoane polițiștii au întocmit dosare penale în conformitate cu prevederile Codului Penal.

NEACORDARE DE PRIORITATE

Pe 28 aprilie, pe raza municipiului Vaslui a avut loc un accident de circulație care a avut ca și cauză neacordarea de prioritate. În urma evenimentului, o femeie, în vârstă de 58 ani a fost accidentată grav.

În seara de 28.04.2016, pe raza municipiului Vaslui a avut loc un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unei femei.

În timp ce A. Daniel, de 33 ani, din comuna Zăpodeni conducea autoturismul pe strada Ștefan cel Mare către Crucea Gării, a accidentat o femeie, în vârstă de 58 de ani, din municipiul Vaslui. Aceasta se angajase regulamentar în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni. Victima a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde a fost diagnosticată cu „fractură  bazin”.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest rezultatul fiind negativ.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

REȚINUT PENTRU FURTURI

Un tânăr, de 25 ani, din comuna Stănilești a fost reținut de polițiști fiind bănuit de comiterea infracțiunilor de furt. Acesta va fi prezentat la unitatea de parchet cu propunerea de arestare preventivă.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală 4 Huși l-au reținut pentru 24 ore pe          G. Mihăiță, de 25 ani, din comuna Stănilești, bănuit de comiterea infracțiunilor de furt calificat, victimă fiind un bătrân, de 81 ani, din aceeași localitate.

Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că în cursul acestei luni, tânărul a împrumutat  bani de la partea vătămată, moment în care a observat unde bătrânul ține economiile. Ulterior, cei doi s-au înțeles ca în cuantumul sumei tânărul să-l ajute pe bătrân la treburile gospodărești.

Profitând de neatenția bătrânului, tânărul a pătruns, în două zile diferite,   într-o anexă a locuințe și a sustras în total suma de 6.000 lei. După comiterea faptei tânărul a cheltuit o parte din bani. Suma de 4.000 lei a fost recuperată de polițiști și restituită persoanei vătămate.

Polițiștii i-au probat activitatea infracțională lui G. Mihăiță, iar astăzi acesta urmează să fie prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși cu propunerea de arestare preventivă.

Leave a Comment