Google

Cronica neagră/100.000 ţigarete confiscate de politiştii de frontieră

Written on:ianuarie 4, 2016
Comments
Add One

tigari colete prutPolitistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Dorohoi- I.T.P.F. Iasi au descoperit intr-un autoturism, 100.000 tigarete marca Marble, pe care un cetatean roman intentiona sa le transporte in municipiul Dorohoi pentru suma de 250 lei.

In data de 3 ianuarie a.c., in jurul orei 21.00, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Dorohoi, pe timpul desfasurarii unei misiuni specifice, au oprit in trafic pentru control, pe raza localitatii de frontiera Virful-Cimpului, un autoturism marca VW Golf, inmatriculat in Romania, condus de cetateanul roman Sorin C., in varsta de 48 de ani.

La controlul efectuat asupra autoturismului, au fost descoperite mai multe cutii din carton inscriptionate Marble care contineau probabil tigarete.

Politistii de frontiera au luat masura conducerii persoanei in cauza si a masinii la sediul Politiei de Frontiera pentru continuarea cercetarilor. In urma inventarierii tigaretelor, a rezultat cantitatea de 100.000 tigarete marca Marble.

Cu privire la cele constatate Sorin C. a declarat ca a preluat tigaretele de la un cetatean roman a carui identitate nu o cunoaste, din apropierea localitatii Negostina, judetul Suceava si pentru suma de 250 lei urma sa le transporte pana in municipiul Dorohoi.

Tigarile in valoare de 45.450 lei si autoturismul in valoare de 9.000 lei au fost ridicate in vederea confiscarii, iar in cauza politistii de frontiera fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda.

Permis fals depistat la controlul de frontiera in P.T.F. Albita

Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albita au depistat un barbat, cu cetatenie romana si R. Moldova, care a prezentat la controlul de frontiera un permis de conducere fals.

In ziua de 2 ianuarie a.c., in jurul orei 04.00, in Punctul de Trecere a Frontierei Albita s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control pentru trecerea frontierei, conducand un autoturism marca VW Passat, inmatriculat in Franta, Valeriu I., cu cetatenie romana si R. Moldova, in varsta de 38 de ani.

Existand suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de conducere prezentat la controlul de frontiera, lucratorii nostri au efectuat verificari suplimentare, ocazie cu care au stabilit ca documentul nu indeplineste conditiile de forma si fond ale unuia autentic, fiind fals.

Cu privire la cele constatate, Valeriu I. a declarat ca in urma cu aproximativ un an de zile, permisul de conducere valabil detinut i-a fost retinut pentru o perioada de 90 de zile de catre politia rutiera din municipiul Giurgiu, pentru ca a depasit viteza legal admisa si ca, avand nevoie urgenta de permis de conducere, a apelat la un prieten, care, in baza unei copii xerox a permisului real, i-a confectionat permisul de conducere pe care l-a prezentat la controlul de frontiera in P.T.F. Albita.

In cauza politistii de frontiera fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la fals si uz de fals.

Tigari de contrabanda ascunse in captuseala a doua trolere

Politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Albita, impreuna cu inspectorii vamali, au descoperit, ascunse in captuseala a doua trolere, tigarete de provenienta R. Moldova.

In ziua de 2 ianuarie a.c., in jurul orei 09.00, la P.T.F. Albita, judetul Vaslui,   s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control, pe sensul de intrare in tara, cetateanul roman Igor B., in varsta de 33 de ani, conducand un autoturism marca Skoda, inmatriculat in Italia.

In baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra autovehiculului, ocazie cu care echipa comuna de control formata din politisti de frontiera si lucratori vamali a descoperit ascunse si nedeclarate, in scopul sustragerii de la controlul de frontiera, ascunse in captuseala a doua trolere 1.700 tigarete, cu timbru de acciza R. Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luata masura retinerii tigaretelor in valoare totala de 379 lei si sanctionarea contraventionala a lui Igor B. cu amenda in valoare de 5.000 lei.

Două incendii în zona Huşi

Pe 30 decembrie, în jurul orelor 1826, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Podul Înalt” al judeţului Vaslui a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament dintr-un bloc de locuit de pe strada M. Kogălniceanu din municipiul Huşi.

Imediat la locul producerii evenimentului, s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stins incendii cu apă şi spumă (una de capacitate medie şi una de capacitate mărită) şi o ambulanţă SMURD din cadrul Secţiei de pompieri Huşi, iar în urma recunoașterii s-a constatat că incendiul se manifesta cu flacără, într-un dormitor al unei locuinţe situate la nivelul parter al blocului de locuit.

În continuare s-a acționat pentru evacuarea şi salvarea persoanelor din blocul de locuit concomitent cu localizarea și lichidarea incendiului.

În urma evenimentului, din fericire nu s-au înregistrat victime, au fost evacuate 20 de persoane, printre care şi doi minori din apartamentul în care s-a iniţiat incendiul, iar pagubele materiale s-au limitat la un articol de mobilier (şifonier) şi la articolele de îmbrăcăminte aflate în acesta.

Cauza probabilă de generare a incendiul a fost determinată ca fiind efectul termic al curentului electric care a condus la aprinderea izolaţiei din mase plastice a conductorilor electrici aferenţi unei prize de curent suprasolicitate.

La scurt timp după finalizarea acţiunilor de intervenţie la apartamentul de locuit, mai exact la orele 2032, Secţia de pompieri Huşi a fost solicitată să intervină la un alt incendiu produs la acoperişul unei locuinţe din satul Arsura, comuna Arsura.

După sosirea echipajului de pompieri la locul producerii evenimentului, s-a acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Arsura.

În urma evenimentului, nu s-au înregistrat victime, iar pagubele materiale au fost limitate la aproximativ 20 mp de acoperiş din tiglă şi azbociment pe astereală din lemn.

Cauza probabilă care a condus la producerea incendiului este aprinderea unor materiale combustibile (lemn), din cauza jarului sau scânteilor provenite din coşul de fum deteriorat al unei sobe cu acumulare de căldură.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt ” al judeţului Vaslui atrage atenţia asupra următoarelor măsuri şi reguli de apărare împotriva incendiilor ce se impun a fi respectate în perioada de iarnă:

– asiguraţi izolarea termică a sistemelor de încălzire faţă de materialele combustibile din apropierea acestora;

– este interzisă folosirea sobelor şi a mijloacelor de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile;

– sobele şi mijloacele de încălzire trebuie supravegheate permanent pe timpul funcţionării;

– nu supraîncălziţi sobele sau alte mijloace de încălzire;

– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în casă cu sobe sau alte mijloace de încălzire aflate în funcţiune;

– coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului ( grinzi, astereală de lemn şi alte asemenea);

– depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi la o distanţă de 50 cm la sobele din cărămidă sau teracotă;

– în faţă uşitei de alimentare a sobei pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau o tablă metalică având dimensiuni de minim 70 x 50 cm;

– cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting resturile de jar.

A vrut să fure lemne şi a bătut pădurarul!

Polițiștii au reținut un bărbat, în vârstă de 42 ani, din comuna Tăcuta, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată asupra un pădurar.

În ziua de 31.12.2015, la numărul de urgență 112 a fost primită o sesizare de la un pădurar, în vârstă de 43 ani, cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni cu violență.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală 2 Vaslui au efectuat cercetări la fața locului și au stabilit următoarele:

În timp ce pădurarul se afla în serviciul de patrulare în pădurea Prisaca, de pe raza localității Focșeasca, comuna Tăcuta, l-a depistat pe V. Puiu, de 42 ani, din aceeași localitate, care transporta cu un vehicul cu tracțiune animală material lemnos sustras din pădurea respectivă. Pădurarul i-a solicitat să se deplaseze la cantonul silvic pentru întocmirea documentelor de constatare. În acel moment V. Puiu l-a deposedat pe pădurar de un topor pe care îl avea asupra lui și l-a lovit cu același obiect, provocându-i leziuni la mână. După comiterea faptei V. Puiu a plecat din pădure, fiind depistat de către polițiștii Postului de Poliție Tăcuta și condus la Poliția municipiului Vaslui pentru audieri. Pe numele lui V. Puiu a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie calificată și ultraj.

Poliţiştii au probat activitatea infracţională a bărbatul şi l-au reţinut pentru o perioadă de 24 ore. Ulterior a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, respectiv Judecătoria Vaslui cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile.

S-a răsturnat în şanţ

De la începutul acestui an, în judeţul Vaslui nicio persoană nu şi-a pierdut viaţa în accidente rutiere. Au fost înregistrate două evenimente rutiere care au avut drept cauze neadaptarea vitezei la condiţiile de drum și neacordarea de prioritate.

În noaptea de 01/02.01.2016, pe raza satului Obârșenii Lingurari, comuna Voinești, a avut loc un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a patru persoane. Polițiștii Biroului Rutier Bârlad au efectuat cercetarea la fața locului și au stabilit următoarele:

G.Irinel, în vârstă de 33 ani, din comuna Voinești, conducea un autovehicul pe D.C. 102, pe raza satului Obârșenii Lingurari, către localitatea Voinești. Din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum, bărbatul a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, iar autovehiculul s-a răsturnat în șanțul de pe partea dreaptă a drumului.

Din accident a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto și a trei pasageri, de 20, 24 și respectiv 28 ani, toți din comuna Voinești.

În ziua de 01.01.2016, pe D.J. 248, pe raza comunei Rebricea a avut loc un accident de circulație care a avut drept cauză neacordarea de prioritate.

Din cercetările efectuate de polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Negrești a rezultat faptul că P. Andrei, în vârstă de 23 ani, din comuna Rebricea, se deplasa cu un vehicul cu tracțiune animală pe un drum comunal, având direcția de deplasare Sasova către Măcrești. În momentul în care s-a angajat în traversarea D.J. 248, nu a acordat prioritate de trecere unui autovehicul condus de un bărbat, în vârstă de 55 ani, din municipiul Iași, intrând în coliziune cu acesta.

Căruțașul a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui pentru îngrijiri medicale.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, iar rezultatul a arătat că nu a consumat băuturi alcoolice. Pentru P. Andrei rezultatul testării a fost de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Pentru cele două accidente de circulație, polițiștii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

ATENȚIE,VREMEA SE ÎNRĂUTĂȚEȘTE, CIRCULAȚI PRUDENT !

Conform mesajului de atenţionare cu cod galben, emis de Administraţia Naţionalăde Meteorologie, valabil în intervalul 3 ianuarie, ora 14:00 – 4 ianuarie, ora 12:00 se vor semnala ninsori, intensificări ale vântului şi temperaturi scăzute.

În aceste circumstanțe, pentru prevenirea accidentelor grave sau blocajelor rutiere, Poliția Română recomandă conducătorilor auto să evite efectuarea deplasărilor în zonele aflate sub avertizare, iar dacă acestea nu pot fi amânate, să pornească la drum numai după ce s-au interesat cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică existentă și să aibă echipat autovehiculul corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare – dezaburire funcţional).

În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste prudenţă sporită, să circule cu viteză redusă, să păstreze distanţa în mers, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.

Vântul puternic poate influenţa mersul autovehiculelor, provocând schimbări bruşte de traiectorie, mai ales la trecerea pe lângă autovehicule de dimensiuni mari. De aceea, recomandăm prudenţă sporită şi conducerea cu ambele mâini fixate pe volan.

Este, de asemenea, obligatoriu ca toţi conducătorii auto să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri care acţionează pe arterele pe care se circulă îngreunat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi să permită accesul utilajelor de deszăpezire.

Un hoţ prost! 

Un tânăr din comuna Tutova este cercetat de poliţişti pentru săvârşirea a trei infracţiuni de furt calificat. Bunurile sustrase au fost recuperate în totalitate de către polițiști.

Polițiștii Postului de Poliție Tutova au identificat un tânăr, în vârstă de 19 ani, domiciliat în aceeași localitate, bănuit de comiterea a trei infracțiuni de furt din anexe gospodărești.

Prima faptă a fost comisă în noaptea de 21/22.12.2015. G. Andrei a pătruns fără drept într-o anexă a unei locuințe de unde a sustras o drujbă și o autofiletantă, bunuri în valoare de aproximativ 300 lei.

În noaptea de 25/26.12.2015, aceeași persoană a pătruns în locuința unei femei, în vârstă de 62 ani și ulterior într-o anexă a imobilului. A sustras produse alimentare, un incubator și alte bunuri. În aceeași noapte, din curtea unei locuințe a sustras bunuri, cauzând un prejudiciul de aproximativ 1.000 lei.

Polițiștii au recuperat toate bunurile sustrase și le-au restituit persoanelor vătămate. Tânărul este cercetat în prezent de către polițiștii Postului de Poliție Tutova pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat.

În perioada sărbătorilor foarte mulţi dintre dumneavoastră vor pleca pentru câteva zile fie la rude, fie în staţiuni, pentru a se deconecta sau pentru a vizita persoane dragi.

Trebuie să acordați, înainte de a pleca în călătorie, o importanţă deosebită asigurării locuinţei pentru a nu avea surprize neplăcute atunci când vă întoarceți acasă. Spărgătorii de locuințe vor profita din plin atunci când ştiu că sunteţi plecat de la domiciliu şi nu v-aţi luat minime măsuri de protecţie a locuinţei.

Pentru a reduce riscul de a deveni victima spărgătorilor de locuinţe şi pentru protecţia casei dumneavoastră atunci când sunteţi plecat în vacanţă, Poliţia vă recomandă:

În cazul absenţelor de la domiciliu, discutaţi acest lucru cu persoanele de mare încredere. Rugaţi vecinii apropiaţi să vă supravegheze locuinţa sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră.

Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să se certifice absenţa dumneavoastră;

O lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune poate deruta eventualii musafiri nepoftiţi atunci când părăsiţi locuinţa.

Stabiliţi cu vecinii să sesizeze poliţia imediat la numărul de urgenţă 112 ori de câte ori observă persoane suspecte în apropierea locuinţei dumneavoastră.

Oamenii legii au verificat paznicii

Poliţia Română a acţionat pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului, în sezonul rece şi premergător sărbătorilor de iarnă.

Acţiunea naţională, desfăşurată în perioada 24 – 29 decembrie 2015, a urmărit îmbunătăţirea modului de executare a serviciului de pază şi sporirea vigilenţei personalului de pază şi protecţie a bunurilor şi valorilor pe timpul manipulării, păstrării ori depozitării acestora, identificarea deţinătorilor de valori şi a societăţilor specializate care realizează transportul de valori cu încălcarea prevederilor legale, precum și reducerea riscului producerii unor infracţiuni grave asupra persoanelor care efectuează operaţiuni cu valori monetare sau a personalului de pază şi protecţie.

Astfel, în perioada menționată, la nivelul județului Vaslui au fost verificate 102 unităţi care desfășoară activități în acest domeniu, 30 de spații de depozitare și 8 transportatori de valori.

În urma controalelor, poliţiştii Serviciului de Ordine Publică au constatat 8 deficienţe privind locurile de depozitare, dintre care 6 pentru lipsa sistemelor mecano – fizice. Pentru aceste nereguli, poliţiştii au aplicat 9 sancţiuni contravenţionale conducătorilor de unități, în valoare de 7.000 de lei. Au fost aplicate și 2 sancțiuni contravenționale pentru deficiențe cu privire la transportul de valori, în valoare de aproximativ 5.000 de lei.

De asemenea, activităţile poliţiştilor au avut ca obiectiv şi informarea factorilor responsabili din cadrul societăţilor comerciale cu privire la cerinţele minime de securitate, cât şi identificarea obiectivelor ce operează cu valori şi prezintă vulnerabilităţi generatoare de riscuri la securitatea fizică.

Poliţiştii vor continua acţiunile de acest gen, punându-se accent pe legalitatea funcţionării societăţilor specializate de pază şi evaluarea eficienţei serviciilor prestate de acestea.

A furat prin Europa şi a căzut la Bârlad

Polițiștii au pus în executare un mandat european de arestare emis de autoritățile din Germania pe numele unui bărbat din municipiul Bârlad, pentru infracţiuni de furt în anul 2014.

La data de 30 decembrie a.c., poliţişti din cadrul Poliției municipiului Bârlad și jandarmi ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui au depistat un bărbat, de 25 de ani, din municipiul Bârlad, urmărit la nivel internaţional.

Pe numele acestuia, autoritățile judiciare din Germania au emis un mandat european de arestare în vederea cercetărilor pentru 5 infracțiuni de „caz deosebit de grav de furt, furt agravat în grup organizat”, acesta având calitatea de complice.

Pentru depistarea celui în cauză, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Bărbatul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Vaslui şi a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași care a dispus reţinerea pe bază de ordonanţă.

Acesta urmează a fi prezentat magistraților de la Curtea de Apel Iași în vederea emiterii mandatului şi demarării procedurilor de predare către autoritățile din Germania.

Leave a Comment