Google

Cronica neagră

Written on:martie 3, 2015
Comments
Add One

Infractori internaţionali descoperiţi pe teritoriul României

gratii catuseÎn urma cooperării poliţieneşti cu autorităţile din Elveţia şi Portugalia, doi bărbaţi, urmăriţi internaţional pentru comiterea de infracţiuni contra proprietăţii au fost identificaţi şi reţinuţi pe teritoriul României.

La data de 1 martie a.c., în urma schimbului de date şi informaţii prin intermediul Biroului Naţional SIRENE din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi autorităţile judiciare din Elveţia, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au identificat un bărbat, de cetăţenie moldoveană, în vârstă de 29 de ani. Acesta era căutat în vederea arestării pentru comiterea de infracţiuni contra proprietăţii, fapte săvârşite în luna iulie 2014.

Tânărul a fost preluat de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Vaslui şi prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi în vederea demarării procedurilor de predare către autorităţile judiciare din Elveţia.

Acesta a fost reţinut pentru 24 ore şi condus în arestul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Vaslui, urmând a fi prezentat magistraţilor de la Curtea de Apel Iaşi pentru dispunerea de măsuri legale până la predarea către autorităţile elveţiene.

La aceeaşi dată, în urma cooperării internaţionale dintre poliţiştii şi autorităţile judiciare din Portugalia a fost identificat un bărbat de cetăţenie moldoveană, în vârstă de 38 de ani, care era căutat în vederea arestării. Acesta a fost condamnat la 4 ani închisoare pentru tăinuire de bunuri furate, faptă săvârşită în anul 2009.

În urma schimbului de date şi informaţii suplimentare prin intermediul Biroului Naţional SIRENE din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, ieri, bărbatul a fost identificat la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa de către poliţişti de frontieră.

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Vaslui l-au prezentat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv, pe bază de ordonanţă de reţinere.

Astăzi, bărbatul va fi prezentat la Curtea de Apel Iaşi în vederea demarării procedurilor de extrădare către autorităţile judiciare din Portugalia.

Percheziţii la hoţii de lemne

Poliţiştii de ordine publică au organizat o acţiune pe raza comunei Puieşti, care a avut drept scop prevenirea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea şi comercializarea materialului lemnos.

Activităţile au fost desfăşurate de poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală 8 Iana împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vaslui, specialişti silvici de la Ocolul Silvic Bârlad şi A.N.I.F. Bârlad. S-a urmărit modul în care sunt respectate prevederile Codului Silvic şi normele legale referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase (H.G. 470/2014).

Echipele de control au efectuat 8 percheziţii domiciliare pe raza satelor Lăleşti şi Cristeşti, în vederea identificării de material lemnos pentru care nu există documente de provenienţă.

Au fost identificate 4 persoane, cu vârste cuprinse între 40 şi 61 ani, din satul Lăleşti, bănuite de faptul că au tăiat şi au furat 74 arbori de esenţă salcâm şi salcie din plantaţiile A.N.I.F. aflate pe raza satului Lăleşti. Acestea sunt cercetate pentru săvărşirea infracţiunii prevăzute de art. 108 din Legea 46/2008 (Codul Silvic). Pe parcursul activităţilor a fost confiscată cantitatea de 10,778 mc material lemnos esenţă salcâm şi salcie.

În conformitate cu prevederile Codului Silvic, tăierea, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei. Dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei, pedeapsa este închisoarea de la 1 an la 5 ani.

Alţi hoţi ajunşi după gratii

Poliţiştii Biroului de Investigații Criminale Bârlad au reușit probarea activității infracționale a doi bărbați. Pe numele acestora, Judecătoria Bârlad a emis mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile pentru comiterea a 6 infracțiuni (furt calificat și tentative la infracțiunea de furt calificat).

În cursul lunii februarie a.c., la Poliția municipiului Bârlad au fost primite mai multe sesizări privind comiterea unor infracțiuni de furt calificat, din locuințe și din societăți comerciale. De asemenea, în noaptea de 28.02/01.03.2015, un bărbat din municipiul Bârlad a apelat la Numărul Unic de Urgență 112 întrucât a observat două persoane necunoscute care încercau să forțeze sistemul de închidere de la o societate comercială din municipiul Bârlad, de pe strada Republicii. La fața locului s-au deplasat jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, care au depistat doi tineri: N. Costel, de 26 ani, din comuna Coroiești și V. Cosmin, de 29 ani, din Epureni.

Efectuând cercetarea la fața locului, polițiștii au constatat că geamul de la magazin era spart, iar ușa de acces prezenta urme de forțare în zona sistemelor de asigurare, însă cei doi nu reușiseră să pătrundă în imobil. În urma extinderii cercetărilor, polițiștii au constatat că în aceeași seară, cei doi bărbați au pătruns prin forțarea ferestrei într-un apartament nelocuit, de pe aceeași stradă. Au sustras mai multe bunuri, pe care le-au abandonat înainte de a fi depistați de către jandarmi.

Costel și V. Cosmin sunt bănuiți de poliţişti de comiterea a încă două infracțiuni de furt calificat (din locuință și din societate), precum și a două tentative la infracțiunea de furt calificat (din societăți comerciale). Poliţiştii au recuperat majoritatea bunurilor sustrase de către aceștia şi le-au predat persoanelor vătămate.

Cei doi bărbați au fost reținuți pe bază de ordonanță de către polițiști, iar în ziua de 02.03.2015 au fost prezentați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, respectiv Judecătoria Bârlad, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Instanța a admis propunerea parchetului și a emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă pentru săvârşirea a trei infracţiuni de furt calificat și a trei tentative la infracțiunea de furt calificat, pe o perioadă de 30 zile.

Pentru a reduce riscul de a deveni victima spărgătorilor de locuinţe şi pentru protecţia casei dumneavoastre atunci când sunteţi plecat, Poliţia vă recomandă:

în cazul absenţelor de la domiciliu, discutaţi acest lucru cu persoanele de mare încredere. Rugaţi vecinii apropiaţi să vă supravegheze locuinţa sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră;

faceţi încărcarea bagajelor în autoturism cu multă discreţie;

nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să se certifice absenţa dumneavoastră;

o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune poate deruta eventualii musafiri nepoftiţi atunci când părăsiţi locuinţa.

Sfaturi adresate reprezentanților societăților comerciale:

Pentru a nu cădea victime ale unor astfel de fapte, recomandăm administratorilor și gestionarilor societăților comerciale să se asigure la plecarea din unitate de faptul că ușile de acces și geamurile sunt încuiate. Pe timpul nopții, magazinele trebuie să fie prevăzute cu sisteme de alarmă, să aibă închizători sigure și grilaje, conform prevederilor Legii nr. 333/2003. Este recomandat ca ușa de acces în magazin să fie prevăzută cu un sistem de protecție tip clopot, care să protejeze lacătul, astfel îngreunându-se activitatea infracțională a hoțului. Nu păstraţi sume mari de bani în casele de marcat şi nu oferiţi informaţii referitoare la paza societăţii unor persoane necunoscute!

Leave a Comment

Cronica neagră

Written on:februarie 19, 2015
Comments
Add One

Autoturism radiat din circulatie descoperit de politistii de frontiera galateni

talharPolitistii de frontiera galateni din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea au intocmit lucrare penala unui barbat, care conducea un autoturism ce figura ca fiind radiat din circulatie.

In data de 18 februarie a.c., in Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor trecerii frontierei, Timofei D. cu dubla cetatenie romana si R. Moldova, in varsta de 38 de ani conducand un autoturism marca Volvo, inmatriculat in Germania.

In urma verificarilor specifice efectuate, lucratorii nostri au constatat ca autoturismul figureaza in bazele de date din Germania ca fiind radiat din circulatie.

Barbatul a declarat ca a achizitionat autoturismul din Germania precizand totodata ca nu a avut cunostinta despre faptul ca autoturismul figureaza radiat din circulatie.

Politistii de frontiera au intocmit pe numele barbatului, lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de conducere pe drumurile publice din Romania a unui autovehicul neinmatriculat.

Cinci barbati s-au ales cu lucrare penala pentru braconaj piscicol

Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Oancea au depistat pe timpul desfasurarii unei misiuni specifice de supraveghere si control a frontierei, cinci barbati care pescuiau cu japca folosind unelte de pescuit confectionate artizanal.

In data de 18 februarie a.c., o patrula de politisti de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Oancea, pe timpul desfasurarii unei actiuni specifice de supraveghere si control a frontierei, au observat, pe directia localitatii de frontiera Vadeni, cinci persoane care pescuiau in raul Prut.

Lucratorii nostri au procedat la interceptarea si legitimarea persoanelor care in urma cercetarilor s-au dovedit a fi cinci cetateni romani cu varstele cuprinse intre 29 si 64 de ani, toti avand domiciliul pe raza judetului Vaslui si pescuiau in raul Prut prin metoda „cu japca” folosind unelte confectionate artizanal, reusind astfel sa captureze sapte kilograme de peste de diferite specii.

Politistii de frontiera au ridicat uneltele de pescuit in vederea confiscarii, cantitatea de peste a fost redata mediului natural, iar pe numele celor cinci persoane au intocmit lucrare penala pentru savarsirea infractiunii de  pescuit cu japca, totodata fiindu-le retrase avizele pentru desfasurarea activitatii de pescuit recreativ sportiv eliberate de catre Serviciul Teritorial al Politiei de Frontiera Galati.

Au făcut scandal într-un din Bârlad şi au ajuns la poliţie

Faţă de patru persoane care au participat la un scandal într-un bar din municipiul Bârlad a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar.

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Bârlad au reţinut 4 persoane care au participat la un scandal care a avut loc într-un bar situat pe strada Republicii, în noaptea de 15/16.02.2015.

Sesizarea a fost primită la Poliţia municipiului Bârlad prin apel la numărul de urgenţă 112. Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au efectuat cercetarea la faţa locului şi au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de loviri sau alte violenţe, ameninţare, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

În fapt, în noaptea respectivă, D. Vasilică, în vârstă de 31 ani, L. Ciprian, de 19 ani, D. Costel, de 38 ani şi C. Alexandru, de 17 ani, toţi din municipiul Bârlad, au provocat scandal la un bar. D. Vasilică, L. Ciprian şi C. Alexandru au lovit doi bărbaţi, în vârstă de 29 şi respectiv 41 ani. În timpul altercaţiei, D. Costel a distrus mai multe bunuri din local, valoarea acestora fiind estimată la 300 lei. D. Vasilică, D. Costel şi C. Alexandru sunt cunoscuţi cu antecedente penale pentru comiterea de infracţiuni cu violenţă.

Bărbaţii au fost reţinuţi de către poliţişti pentru 24 ore şi ulterior prezentaţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad cu propunerea de luare a unei măsuri preventive. Faţă de aceştia a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Leave a Comment