Google

Cronica neagră/ Traficanţi de ţigări şi morţi în incendiu

Written on:decembrie 30, 2015
Comments
Add One

caine frontieraPolitisti de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galati-rutier, impreuna cu inspectori vamali, au descoperit, cu ajutorul cainelui de serviciu OMU, 50.000 de tigarete, pe care un cetatean bulgar intentiona sa le introduca ilegal in Romania, ascunse si nedeclarate in bagajele personale.

In data de 29 decembrie a.c., in jurul orei 23.55, s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Galati-rutier, pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, cetateanul bulgar Valchev P.P., conducand un autocar Neoplan, inmatriculat in Bulgaria, cursa ocazionala pe ruta Chisinau-Varna.

Pe timpul controlului de frontiera, cainele de serviciu Omu, specializat in detectarea tutunului, a sesizat prezenta mirosului specific, iar echipa comuna de control, formata din politisti de frontiera si inspectori vamali, a efectuat un control amanuntit asupra bagajelor personale ale barbatului, in urma caruia au fost descoperite, ascunse si nedeclarate, 50.000 de tigarete de diferite marci.

Conform prevederilor legale a fost luata masura confiscarii tigaretelor, in valoare totala de 30.000 lei, iar persoana a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 10.000 lei.

O persoană decedată în urma unui incendiu

Marţi 29 decembrie, în jurul orelor 22, 47, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Podul Înalt” al judeţului Vaslui a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinţă din localitatea Docăneasa, comuna Vinderei.

Imediat la locul producerii evenimentului, s-a deplasat un echipaj cu o autospecială de stins incendii cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de pompieri Bârlad, iar în urma recunoașterii s-a constatat că incendiul se manifesta cu flacără, generalizat la nivelul întreagii locuinţe, în interiorul căreia se află o persoană.

În continuare, s-a acționat, împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Vinderei pentru evacuarea şi salvarea proprietarei din locuinţă concomitent cu localizarea și lichidarea incendiului.

În urma evenimentului, din nefericire victima în vârstă de 75 de ani a decedat prin asfixiere cu fum şi gaze toxice degajate în urma incendiului, prezentând şi arsuri pe aproximativ 50% din suprafaţa corpului.

Cauza probabilă care a putut genera incendiul a fost aprinderea unor materiale combustibile (textile) din cauza căderii jarului sau scănteilor dintr-un mijloc de încălzire (sobă cu acumulare de căldură).

În urmă cu aproximativ o săptămană, o persoană în vârstă de 56 a fost rănită grav în urma unor circumstanţe similare.

Astfel, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt ” al judeţului Vaslui atrage atenţia asupra următoarelor măsuri şi reguli de apărare împotriva incendiilor ce se impun a fi respectate în perioada de iarnă:

– asiguraţi izolarea termică a sistemelor de încălzire faţă de materialele combustibile din apropierea acestora;

– utilizaţi sistemele de încălzire respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului în ceea ce priveşte alimentarea cu combustibil;

– este interzisă folosirea sobelor şi a mijloacelor de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile;

– sobele şi mijloacele de încălzire trebuie supravegheate permanent pe timpul funcţionării;

– nu supraîncălziţi sobele sau alte mijloace de încălzire;

– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în casă cu sobe sau alte mijloace de încălzire aflate în funcţiune;

– coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului ( grinzi, astereală de lemn şi alte asemenea);

– depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi la o distanţă de 50 cm la sobele din cărămidă sau teracotă;

– în faţă uşitei de alimentare a sobei pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau o tablă metalică având dimensiuni de minim 70 x 50 cm;

– cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting resturile de jar;

La volanul unui autoturism fara permis de conducere

Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea au depistat cu ocazia controlului de frontiera, un barbat la volanul unui autoturism desi nu avea permis de conducere.

In data de 29 decembrie a.c., in jurul orei 23.00, s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, judetul Galati, pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, Nicolai C., cu dubla cetatenie romana si R. Moldova, conducand  autoturismul marca BMW, inmatriculat in Bulgaria.

Cu ocazia efectuarii controlului, conducatorul auto nu a putut prezenta permisul de conducere, fapt pentru care politistii de frontiera au efectuat verificari specifice in urma carora au stabilit ca barbatul nu a obtinut niciodata dreptul de a conduce autovehicule.

In cauza, politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere.

Autoturism cautat in Italia, descoperit la P.T.F. Sculeni

Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni au descoperit un autoturism ce figura in bazele de date ca ”bun cautat pentru confiscare”, semnalare introdusa de Italia din data 11 noiembrie a.c.

In ziua de 27 decembrie a.c., in jurul orei 02.30, la P.T.F. Sculeni –  I.T.P.F. Iasi, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control necesare trecerii frontierei, cetateanul ucrainean  M.V., in varsta de 34 de ani. Acesta conducea un autoturism marca BMW X5, an de fabricatie 2007, inmatriculat in Ucraina.

Existand suspiciuni cu privire la provenienta autoturismului, politistii de frontiera au efectuat verificari suplimentare, ocazie cu care s-a constatat ca mijlocul de transport figureaza in bazele de date ca fiind „bun cautat pentru confiscare”, semnalare introdusa de autoritatile din Italia in data 11 noiembrie a.c. De asemenea, s-a stabilit ca numerele aplicate pe acesta erau false, ele nefiind emise de autoritatile ucrainene.

Cu privire la aspectele constatate, barbatul a declarat a achizitionat autoturismul in luna noimebrie a.c., din Kiev, platind pentru acesta suma de 25.000 euro si nu avea cunostinta despre cele semnalate.

In cauza politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de furt,  fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar fals de inmatriculare, iar autoturismul, in valoare de 112.500  lei, a fost indisponibilizat la sediul institutiei  in vederea continuarii cercetarilor.

Un galatean depistat la volanul unui autoturism desi avea permisul de conducere suspendat

Politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Oancea – I.T.P.F. Iasi au depistat un cetatean roman care conducea un autoturism, desi avea permisul de conducere suspendat.

In data de 26 decembrie a.c., in jurul orei 16.00, pe timpul desfasurarii unei misiuni specifice de supraveghere si control, un echipaj al politiei de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Oancea a oprit in trafic, pentru control pe raza localitatii de frontiera Rogojeni, un autoturism marca Ford Focus, condus de cetateanul roman Gabriel T., in varsta de 29 de ani, domiciliat pe raza judetului Galati.

La control, conducatorul auto nu a putut prezenta permisul de conducere, fapt pentru care politistii de frontiera au efectuat verificari specifice in urma carora au stabilit ca soferul autoturismului are permisul de conducere suspendat, pentru depasirea limitei legale de viteza.

In cauza politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana al carei permis de conducere i-a fost suspendat sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania.

Aproximativ o tona de legume insusita ilegala, descoperita de politistii de frontiera

Politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Galati – I.T.P.F. Iasi au depistat sapte persoane, membrii ai aceleiasi familii, care sustrasesera de pe solele unei societati agricole aproximativ o tona de legume.

In data de 26 decembrie a.c., in jurul orei 15.00, politisti de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Galati au observat pe directia localitatii de frontiera Vanatori, trei autoturisme marca Logan care se deplasau de la linia de frontiera catre interior.

Lucratorii nostri au oprit autoturismele, iar in urma legitimarii ocupantilor celor trei mijloace de transport au stabilit ca acestia sunt sapte cetateni romani, cu varste cuprinse intre 21 ani si 37 de ani, toti facand parte din aceeasi familie. In portbagajele celor trei autoturisme lucratorii nostri au descoperit 880 kg legume (pastarnac), pentru care barbatii nu au putut prezenta documente legale.

Cu privire la cele constatate, persoanele in cauza au declarat ca au sustras legumele de pe suprafata cultivata a unei societati agricole din apropiere, fara acordul reprezentantilor acesteia, cu scopul de a le comercializa.

Intreaga cantitate de legume, in valoare de aproximativ 3.520 lei a fost predata reprezentantului societatii agricole, iar in cauza politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de furt.

Permis de conducere fals descoperit de politistii de frontiera vasluieni

Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albita au depistat un barbat care a prezentat la controlul de frontiera un permis de conducere fals.

In ziua de 24 decembrie a.c., in jurul orei 23.30, pe sensul de intrare in tara din P.T.F. Albita – I.T.P.F. Iasi s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control pentru trecerea frontierei, conducand un microbuz marca Mercedes, inmatriculat in R. Moldova, cetateanul moldovean Vadim N., in varsta de 28 de ani.

Existand suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de conducere prezentat la controlul de frontiera, lucratorii nostri au efectuat verificari suplimentare, ocazie cu care au stabilit ca documentul nu indeplineste conditiile de forma si fond ale unuia autentic, acesta fiind fals.

Cu privire la cele constatate, Vadim N. a declarat ca si-a pierdut permisul de conducere si a apelat la un conational, pentru a-i procura un nou permis de conducere, intr-un timp mai scurt. Barbatul a mai declarat ca nu are nu are cunostinta despre faptul ca acesta este fals.

Politistii de frontiera efectueaza cercetari in cauza sub aspectul savarsirii infractiunii de uz de fals.

Ansamblu de vehicule condus pe drumurile publice de un sofer cu permis necorespunzator

Politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Albita – I.T.P.F. Iasi au depistat un cetatean din R. Moldova care conducea un ansamblu de vehicule, desi permisul de conducere detinut nu ii dadea acest drept.

In data de 24 decembrie a.c., in jurul orei 21.30, s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Albita, judetul Vaslui, pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, cetateanul din R. Moldova Oleg C., in varsta de 35 de ani, care conducea un ansamblu de vehicule format dintr-un autocamion marca Mercedes cu remorca.

La controlul de frontiera, in urma verificarilor specifice efectuate, lucratorii nostri au constatat ca Oleg C. este posesorul unui permis de conducere valabil doar pentru categoriile „B” si „C”, iar pentru a putea conduce ansamblul de vehicule in cauza ii era necesara  si categoria „E”.

Politistii de frontiera efectueaza cercetari in cauza sub aspectul savarsirii infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei din care face parte autovehiculul respectiv.

Crăciun în siguranţă

De Crăciun, Poliţia Română a fost la datorie, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente cu impact asupra siguranței publice. Anul acesta, a fost cel mai liniştit şi cel mai sigur Crăciun din ultimii cinci ani.

Pentru siguranţa cetăţenilor, în perioada Crăciunului, poliţiştii au acţionat suplimentar faţă de dispozitivul zilnic, în locurile unde au avut loc manifestări religioase, în zonele cu aflux mare de public, precum şi pe principalele drumuri naţionale, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite şi pentru fluidizarea traficului şi diminuarea riscului rutier.

Măsurile luate de poliţiştii care au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare au făcut ca oamenii să se bucure în linişte de sărbătoarea Crăciunului.

Prezenţa activă a poliţiştilor a făcut ca în această perioadă să nu fie înregistrate evenimente deosebite, iar numărul infracţiunilor săvârşite cu violenţă şi cele de natură judiciară să se situeze sub media ultimilor ani, reliefând faptul că măsurile pentru creșterea siguranței cetățeanului, adoptate de către Poliția Română și-au atins scopul.

Sărbătorirea tradițiilor creștine în siguranţă s-a datorat şi cetăţenilor, care au înţeles necesitatea adoptării unei conduite corecte în această perioadă.

În ultimele zile, poliţiştii vasluieni au constatat 29 de infracţiuni, dintre care 22 de natură judiciară şi 7 la regimul circulaţiei rutiere. Polițiștii au întocmit dosare penale pe numele a 3 persoane, depistate în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice, deși se aflau sub influența alcoolului. În urma testărilor efectuate cu aparatul alcooltest, au fost obținute valori cuprinse între 0,52 și 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat 253 de sancţiuni, în valoare de peste 78.000 lei. Astfel, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 104 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

De asemenea, în ceea ce priveşte evoluţia accidentelor rutiere se constată o scădere a numărului acestora în ultimii 3 ani. Au fost înregistrate două accidente de circulaţie, ca urmare a neacordării priorităţii de trecere şi a neatenţiei în conducere. Două persoane, o femeie în vârstă de 65 ani şi un bărbat de 35 ani, au necesitat îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.

Pentru neregulile constatate în trafic poliţiştii au aplicat 139 de sancţiuni contravenţionale, 38 fiind pentru depăşirea limitelor legale de viteză. Totodată, poliţiştii au retras 5 certificate de înmatriculare şi au reţinut 22 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 3 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi 7 pentru conducere cu viteză excesivă, restul fiind pentru alte abateri.

Petardele au ajuns la Poliţie

În această perioadă polițiștii vasluieni desfășoară activităţi specifice în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale pentru identificarea persoanele fizice neautorizate care comercializează ambulant articole pirotehnice precum și pentru constatarea oricăror fapte care contravin legislației în domeniul articolelor pirotehnice.

În urma activităților desfășurate în cadrul acțiunii „Foc de Artificii”, polițiștii au întocmit dosare penale persoanelor care nu au respectat prevederile legale care reglementează operațiunile cu articolele pirotehnice.

Doi bărbați, în vârstă de 39, respectiv 60 ani, ambii din municipiul Bârlad au fost depistați de polițiști ai Biroului de Ordine Publică Bârlad și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, în zona pieței Sfântul Ilie. Cei doi comercializau fără drept petarde din categoria T 2. Asupra acestora au fost găsite 80 cutii cu 4800 petarde, bunuri care au fost ridicate în vederea cercetărilor. Pe numele celor două persoane a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Polițiștii Posturilor de Poliție Codaești și Tăcuta au efectuat un control la autovehiculul condus de un tânăr, în vârstă de 19 ani, pe raza comunei Tăcuta. Au fost ridicate în vederea cercetărilor obiecte pirotehnice deținute fără drept (petarde). În cauză a fost întocmit dosar penal în conformitate cu prevederile Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

În urma unui control efectuat de către polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase și specialiști ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, la punctul de lucru al unei societăți comerciale din municipiul Vaslui au fost descoperite peste 1600 articole pirotehnice destinate comercializării, deținute ilegal sau care nu avea inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Reamintim faptul că Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive prevede pedeapsa cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă pentru orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani, comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Leave a Comment