Google

Cronica neagră/ Tâlhari după gratii

Written on:iulie 3, 2016
Comments
Add One

tigari interior masina podea netPolițiștii vasluieni au identificat doi tineri, din municipiul Vaslui care au sustras, prin violență, unui bărbat domiciliat în aceeași localitate mai multe bunuri. Tinerii au fost arestați preventiv pentru o perioadă de 30 zile. Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui au întocmit dosar de cercetare penală pe numele a doi tineri – L. Radu, de 24 de ani și C. Leonard, de 19 ani, din municipiul Vaslui, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de tâlhărie, faptă comisă asupra unui bărbat, în vârstă de 43 de ani, din aceeași localitate. În fapt, în seara de 29/30 iunie a.c., cei doi tineri, în baza unei înțelegeri prealabile, au urmărit partea vătămată în timp ce se deplasa pe strada Șoseaua Bacăului și i-au sustras prin violență telefonul mobil și suma de 50 de lei. În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au probat activitatea infracțională a tinerilor, iar pe numele lor au fost emise ordonanțe de reținere pentru o perioadă de 24 ore. Telefonul mobil a fost recuperat și restituit părții vătămate. Tinerii au fost prezentați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, respectiv Judecătoria Vaslui cu propunerea de arestare preventivă. Pe numele lor au fost emise mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile. Pentru a preveni comiterea de astfel de infracţiuni în locuri publice, vă recomandăm: Nu afişaţi ostentativ obiecte de valoare (ceasuri, telefoane). Nu vă lăudați persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveţi asupra dumneavostră sau acasă. Evitaţi deplasările pe trasee aflate în zone mai puţin circulate. Dacă diverse probleme vă obligă să circulaţi noaptea, evitaţi să o faceţi prin zone izolate sau neiluminate, precum şi prin zona locurilor unde se consumă băuturi alcoolice. Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine).

Peste 3 miliarde obtinuti din contrabanda

Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Iaşi, sub coordonarea procurorului DIICOT Botoşani, au efectuat in această dimineaţă 8 percheziţii la locuinţele unor persoane suspecte a fi implicate intr-un grup infracţional ce avea preocupări in sfera contrabandei cu ţigări din R. Moldova in Romania. In data de 28 iunie 2016, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani, sprijiniţi de poliţişti de frontieră din cadrul structurilor operative ale ITPF Iaşi, au efectuat 8 percheziţii pe raza judeţelor Botoşani şi Iaşi. Percheziţiile au avut loc la locuinţele a opt persoane suspecte a fi organizate intr-un grup infracţional care avea ca principală preocupare contrabanda cu ţigări din R. Moldova in Romania. Gruparea a fost monitorizată de către poliţiştii de frontieră in perioada decembrie 2015 – mai 2016, timp in care membrii acesteia au desfăşurat activităţi de colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, predare şi vanzare a ţigaretelor cunoscand că acestea provin din contrabandă. Activitatea infracţională a avut loc pe raza judeţelor Botoşani şi Iaşi, membrii grupării reuşind traficarea a peste 27.000 pachete ţigări de provenientă R. Moldova, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de peste 310.000 lei. In urma percheziţiilor au fost ridicate bunuri şi inscrisuri utile cauzei, fiind puse in executare opt mandate de aducere.

Contrabandă cu căruţa pe malul Prutului

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi Prut au depistat doi bărbaţi care transportau cu un atelaj hipo şapte colete ce conţineau 148.600 ţigări de contrabandă. La sfarşitul săptămanii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi Prut, pe timpul unei acţiuni specifice, au observat un atelaj hipo, in care se aflau două persoane, care se deplasa de la malul raului Prut către localitatea de frontieră Rădăuţi Prut. Lucrătorii noştri au oprit pentru control atelajul hipo, in care au fost descoperite şapte colete cu ţigări cu timbru de acciză R. Moldova. In urma inventarierii conţinutului coletelor a rezultat cantitatea de 7.430 pachete ţigări, marca “Ritm”, cu timbru de acciză R. Moldova, in valoare totală de 84.295 lei, care a fost ridicată in vederea confiscării. In urma cercetărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că cele două persoane din atelajul hipo sunt cetăţenii romani Vlad B. şi Mihai M., in varstă de 33, respectiv 24 ani, ambii domiciliaţi pe raza judeţului Botoşani, care au declarat că au găsit pe malul raului Prut coletele cu ţigări şi intenţionau să le transporte la domiciliu. In cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvarşirii infracţiunilor de introducerea in sau scoaterea din ţară, prin orice mijloace, a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal; colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vanzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscand că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvarşirii acesteia. Poliţiştii de frontieră continuă cercetările in vederea identificării tuturor persoanelor implicate in activitatea infracţională, fiind informate şi autorităţile din R. Moldova, pentru cercetarea in comun a evenimentului.

Ţigarete de contrabandă ascunse in rezervoarele a două autoturisme, descoperite de poliţiştii de frontieră ieşeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, impreună cu lucrătorii vamali, au descoperit 12.560 ţigarete de provenienţă R. Moldova, pe care doi tineri au incercat să le introducă ilegal in ţară, ascunse in rezervoarele mijloacelor de transport pe care le conduceau. La sfarşitul săptămanii trecute, in Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni/ I.T.P.F. Iaşi,  s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pe sensul de intrare in ţară, cetăţeanul moldovean Adrian C. şi Veaceslav S., cu cetăţenie romană şi Republica Moldova, ambii in varstă de 29 de ani, conducand cate un un autoturism marca Volkswagen Passat, inmatriculate in Bulgaria.In baza unor informaţii deţinute, poliţiştii de frontieră au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unor controale amănunţite asupra celor două mijloace de transport. In urma controalelor efectuate, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali, a descoperit in rezervoarele celor două autoturisme, in scopul sustragerii de la controlul de frontieră, 12.560 ţigarete diferite mărci cu timbru de acciză Republica Moldova. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura confiscării ţigărilor, in valoare de aproximativ 4.060 lei, iar şoferii au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi in valoare totală de 13.000 lei.

Braconieri depistaţi de către poliţiştii de frontieră gălăţeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti au depistat pe timpul desfăşurării unei acţiuni specifice pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, două persoane care desfăşurau activităţi de pescuit comercial in raul Prut, fără a avea acest drept. In data de 26 iunie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti au organizat, in zona localităţii de frontieră Vlăşcuţa, o acţiune specifică pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol. In urma acţiunii au depistat două persoane de sex masculin, care pescuiau in raul Prut, cu două unelte de pescuit tip vintir, cu care capturaseră cantitatea de 13 kg de peşte din specia somn. In urma verificărilor specifice, s-a stabilit faptul că cei doi sunt cetăţenii romani Cătălin M. in varstă de 29 ani şi Sandu S. in varstă de 32 ani, ambii domiciliaţi pe raza judeţului Galaţi şi nu deţin documentele necesare desfăşurării activităţii de pescuit in scop comercial. Poliţiştii de frontieră au luat măsura ridicării celor două unelte de pescuit, in valoare de 400 lei, in vederea continuării cercetărilor, iar cantitatea de peşte in valoare de 235 lei a fost predată unei societăţi de profil, spre valorificare. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvarşirii infracţiunilor de pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit şi deţinere de către persoane neautorizate a vintirelor.

Permis de conducere fals, depistat la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat un tanăr care conducea un ansamblu de vehicule in baza  unui permis de conducere fals. In ziua de 24 iunie a.c., in jurul orei 21.00, in Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, pentru a intra in ţară, cetăţeanul din R. Moldova Viorel C., in varstă de 22 de ani, conducand un ansamblu de vehicule format dintr-un microbuz şi o remorcă, ambele inmatriculate in Germania. Existand suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de conducere prezentat la controlul de frontieră, lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit faptul că documentul in cauză nu indeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals total. In legătură cu cele constatate, Viorel a declarat că in urmă cu trei luni a urmat cursurile unei şcoli de şoferi din Chişinău in vederea obţinerii categoriei “BE”, dar nu a promovat examenul final. Avand nevoie de permis de conducere valabil pentru această categorie a apelat la o persoană din R. Moldova, care i-a procurat permisul de conducere prezentat la control, contra sumei de 150 de euro. Poliţiştii de frontieră efectuează in cauză cercetări sub aspectul săvarşirii infracţiunilor de uz de fals şi complicitate la fals material in inscrisuri oficiale.

Autoturism radiat din circulaţie din Germania, descoperit de poliţiştii de frontieră vasluieni in trafic

Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Făciu au depistat un bărbat care conducea un autovehicul radiat din circulaţie de autorităţile germane. In data de 25 iunie a.c., in jurul orei 21.30, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Fălciu, aflaţi in exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit pentru control, la intersecţia DN 24 A cu DC 62 Murgeni – Carja, un autoturism marca Nissan Europe, cu număr de inmatriculare specific Germaniei, condus de cetăţeanul roman C.S., in varstă de  22 de ani, domiciliat pe raza judeţului Vaslui. Existand suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor prezentate la control pentru autoturismul in cauză, lucrătorii noştri au procedat la efectuarea de verificări suplimentare, in urma cărora au constatat că autoturismul figurează radiat din circulaţie de autorităţile din Germania, iar plăcuţele de inmatriculare figurează ca fiind furate. Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a imprumutat autoturismul de la un prieten şi că nu avea cunoştinţă despre neregulile constatate. In cauză se fectuează cercetări sub aspectul săvarşirii infracţiunii de conducere  pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat .

PRIMUL PAS ÎN MESERIA DE POLIȚIST

Recent, la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui s-au prezentat colegii noștri admiși în urma concursului de recrutare din sursă externă care a avut loc în luna mai a.c. Cu emoțiile specifice unei astfel de înlâlniri, aceștia au fost întâmpinați de conducerea inspectoratului care le-a adresat felicitări pentru promovarea examenului și bun venit în rândul polițiștilor vasluieni. Șeful inspectoratului, domnul comisar șef Mirica Ionel, le-a explicat faptul că meseria de polițist implică multă responsabilitate, autoritate, putere de anticipare a evenimentelor, hotărâre, onestitate și încredere în puterea legii. De asemenea, le-a specificat faptul că obiectivul principal este acela de a forma o echipă pentru a aduce liniște și siguranță vasluienilor, iar pentru aceasta este nevoie să facem față provocărilor profesionale, prin efortul, capacitatea și disponibilitatea fiecăruia. Pe parcursul săptămânii viitoare, acestora li se va prezenta structura organizatorică a instituției și în special a formațiunii de ordine publică unde își vor desfășura activitatea. De asemenea, vor fi instruiți, cu aspecte introductiv generale, pe diverse linii de activitate specifice muncii de poliție. Pe data de 11 iulie a.c. la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui va avea loc festivitatea pentru depunerea jurământului în conformitate cu prevederile art. 23 din Legea 360/2002 privind statutul polițistului. După depunerea jurământului, polițiștii vor desfășura activități la posturile de poliție fiind îndrumați de colegi cu experiență în domeniul ordinii publice. În această perioadă vor fi echipați cu uniforma de serviciu și nu vor purta asupra lor armament. Începând cu data de 25 iulie a.c., pe durata a trei luni, polițiștii vor participa la cursul de inițiere în carieră desfășurat la instituții de învățământ din cadrul M.A.I unde vor beneficia de o pregătire intensivă teoretică și practică.

REȚINUȚI DE POLIȚIȘTI PENTRU VIOLARE DE DOMICILIU ȘI DISTRUGERE

Polițiștii vasluieni au reținut șase tineri din comunele Solești și Miclești care au săvârșit infracțiuni de violare de domiciliu și distrugere, respectiv complicitate la aceste fapte. Polițiștii Secției 2 de Poliție Rurală Vaslui au probat activitatea infracțională a șase tineri – V. Constantin, de 17 ani, din comuna Solești, M. Nicolae, de 18 ani, din comuna Miclești, B. Alexandru, de 18 ani, din comuna Solești, C. Lucian, de 21 ani, din comuna Solești, T. Petrișor, de 18 ani, din comuna Solești și L. Mădălin, de 18 ani, din comuna Miclești bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de violare de domiciliu, distrugere și complicitate la aceste fapte. În urma cercetărilor efectuate polițiștii au stabilit faptul că în noaptea de 28/29 iunie a.c., în baza unei înțelegeri prealabile, cei șase s-au hotărât să se răzbune pe un tânăr din localitatea Pribești, comuna Codăești cu care unul dintre ei avusese un conflict anterior. În acest sens L. Mădălin a cumpărat 2 litri de benzină de la o stație de carburant și s-a deplasat cu autoturismul condus de B. Alexandru către localitatea Pribești, fiind însoțit de ceilalți tineri. Când au ajuns în dreptul unei locuințe despre care bănuiau că aparține tânărului pe care intenționau să se răzbune, patru dintre ei, au pătruns fără drept în curtea locuinței respective și au aruncat către ușa și acoperișul imobilului sticle cu benzină și material textil căruia i-au dat foc. În tot acest timp ceilalți doi tineri au rămas în autovehicul. Tinerii au fost reținuți de polițiști pentru o perioadă de 24 ore, iar astăzi au fost prezentați la Parchetul de pe lângă Judecătoaria Vaslui cu propunerea de arestare preventivă.

Painea si evaziunea fiscala

Polițiștii vasluieni au desfășurat activități pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, în special în ceea ce priveşte ilegalităţile ce se comit în domeniul industriei alimentare. Pe parcursul zilei de ieri, în cadrul unei acțiuni organizate la nivelul județului, polițiști din cadrul structurilor de investigare a criminalităţii economice, structurilor de investigații criminale, structurilor de ordine publică și structurilor de poliție rutieră împreună cu reprezentanți din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, Direcției de Sănătate Publică și Inspectoratului Teritorial de Muncă au efectuat controale la persoane fizice şi juridice care produc, transportă şi/sau comercializează produse de panificaţie. Prin această acțiune polițiștii au urmărit verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniu. De asemenea, au fost verificate autorizaţiile de funcţionare, documentele legale de provenienţă a produselor şi mărfurilor, documentele ce atestă calitatea/conformitatea produselor, buletinele de analiză, modul de ambalare şi etichetare, autorizaţiile sanitar-veterinare pentru spaţiile de depozitare şi documentele autovehiculelor care efectuează distribuţia. Polițiștii au efectuat controale la 96 agenți economici de pe raza județului Vaslui și au verificat 58 autovehicule. În acest context au fost aplicate 51 de sancțiuni contravenționale (dintre care 35 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite republicată, 13 la O.U.G. privind circulația pe drumurile publice și 3 la alte acte normative), în valoare totală de 53.375 lei. Totodată, au fost ridicate în vederea confiscării produse ( 20 kg carne băuturi alcoolice, 800 kg cereale și 78 kg legume și fructe) în valoare de 5300 lei.

REȚINUȚI DE POLIȚIȘTI PENTRU INFRACȚIUNI COMISE PE RAZA MUNICIPIULUI BÂRLAD

Polițiștii vasluieni vor acționa întotdeauna cu fermitate pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă civică, prin prevenirea şi descurajarea faptelor de natură penală sau contravenţională. Poliţişti din cadrul structurilor de investigații criminale, structurilor de ordine publică, structurilor de poliție rutieră și structurilor de investigații a criminalității economice cu sprijinul Serviciului pentru Acţiuni Speciale și jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, au efectuat pe parcursul zilei de ieri 19 percheziţii pe raza municipiului Bârlad, la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice. Polițiștii au pus în aplicare 14 mandate de aducere, persoanele fiind conduse pentru audieri la sediul Poliției municipiului Bârlad. În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea cercetărilor, mai multe obiecte fabricate anume pentru tăiere, împungere sau lovire ce ar fi putut fi folosite la comiterea de infracțiuni.     Față de șase persoane – D. Robert, de 19 ani, H. Ionuț, de 22 ani, P. Bogdan, de 26 ani, C. Robert, de 26 ani, C. Alin, de 28 ani și A. Alin, de 39 ani, domiciliate în  municipiul Bârlad, au fost emise ordonanțe de reținute pentru o perioadă de 24 ore pe numele lor fiind întocmite dosare de cercetare penală pentru comiterea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice. Din cercetări efectuate până în prezent de polițiștii de investigații criminale a reieşit faptul că, în ziua de 26 iunie a.c., între aceste persoane au fost exercitate, în locuri publice, acte de violență și amenințări. Cercetările sunt continuate de polițiști pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a acestor persoane precum și pentru identificarea tuturor persoanelor implicate. Reamintim faptul că în conformitate cu prevederile Codului Penal, fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Ţigări de contrabandă ascunse în rezervor, descoperite la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa, împreună cu inspectorii vamali, au descoperit 15.760 ţigarete cu timbru de acciză R. Moldova pe care un bărbat încerca să le introducă în ţară ascunse în rezervorul autovehiculului pe care îl conducea. În ziua de 28 iunie a.c., în jurul orei 21.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, Nicolae V., cu cetăţenie română şi R. Moldova., în vârstă de 32 de ani, conducând un microbuz marca Mercedes, înmatriculat în R. Moldova. Pentru valorificarea unei informaţii deţinute de poliţiştii de frontieră vasluieni, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra vehiculului, ocazie cu care, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit, ascunse în rezervorul autovehiculului, ambalate în pungi vidate, în scopul sustragerii de la controlul de frontieră, 15.760 ţigarete, de diferite mărci, cu timbru de acciză R. Moldova. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii ţigărilor în valoare de 3.546 lei şi sancţionarea contravenţională a lui Nicolae V. cu amendă în valoare totală de 10.000 lei.

Aproximativ 7.000 de ţigarete descoperite în bagajele personale ale unui cetăţean grec

Echipa comună de control formata din politisti de frontiera si inspectori vamali din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier a descoperit aproximativ 7.000 de ţigarete de diferite mărci pe care un cetăţean grec intenţiona să le introducă ilegal în România, ascunse în bagajele personale. În data de 28 iunie a.c., s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul grec Vladimiros M., în vârstă de 41 ani, călătorind cu un autocar, înmatriculat în Grecia. În urma controlului efectuat, echipa comună a descoperit, ascunse şi nedeclarate, în bagajele personale ale cetăţeanului elen, 6.800 de ţigarete de diferite mărci, cu timbru de acciză Ucraina şi Federaţia Rusă. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura ridicării ţigaretelor în valoare totală de 4.080 lei, în vederea confiscării, iar cetăţeanul grec a fost sancţionat contravenţional cu amenda în valoare de 5.000 lei.

Leave a Comment