Google

Cronica neagră

Written on:aprilie 2, 2017
Comments
Add One

Echipa comună de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea a descoperit 2.400 de ţigarete de diferite mărci, nedeclarate, în bagajele unui bărbat cu dublă cetăţenie, pasager într-un autocar ce efectua o cursă ocazională pe relaţia Republica Moldova – Italia. În data de 30 martie a.c., ora 10.45, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, județul Galați, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, Daniel G., în vârstă de 25 de ani, cu dublă cetăţenie româno-moldovenească, pasager într-un autocar care efectua o cursă ocazională pe ruta Republica Moldova – Italia. În baza analizei de risc, echipa comună a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, în bagajele personale aparţinând lui Daniel G., 2.400 ţigarete de diferite mărci, de provenienţă Republica Moldova. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura ridicării ţigaretelor, în valoare de 540 lei, în vederea confiscării şi sancţionarea persoanei cu amendă contravenţională în valoare de 5.000 lei.

Lucrare penală pentru conducerea unui autoutilitare neînmatriculate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea au depistat în trafic, un cetăţean român care conducea o autoutilitară radiată din circulaţie. În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08.30, pe timpul executării unei misiuni specifice, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea, județul Galați, au oprit în trafic pentru control, pe comunicaţia DN26, pe raza localităţii de frontieră Cavadineşti, o autoutilitară marca Mercedes, înmatriculată în judeţul Arad, condusă de Memet G., în vârstă de 29 de ani, domiciliat pe raza judeţului Tulcea. Având suspiciuni cu privire la documentele autoutilitarei şi întrucât conducătorul auto a declarat că nu are certificatul de înmatriculare asupra sa, lucrătorii noştri au efectuat verificări specifice, ocazie cu care au constatat că autoutilitara este radiată din circulaţie din luna februarie 2017. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.

Ștampile false aplicate în paşapoartele a doi cetățeni moldoveni

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea efectuează cercetări pe numele a doi cetăţeni moldoveni, soţ şi soţie, în paşapoartele cărora erau aplicate mai multe ştampile false. În data de 29 martie a.c., în jurul orei 13.40, s-au prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, județul Galați, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, Andrei M. şi Aculina M., în vârstă de 56, respectiv 54 de ani, soţ şi soţie, ambii cetăţeni din Republica Moldova, pasageri într-un microbuz marca Volskwagen. La controlul de frontieră, cele două persoane au prezentat paşaportele biometrice, emise de autorităţile din Republica Moldova, în care erau aplicate mai multe ştampile de intrare/ieşire cu însemnele autorităților din Germania, Ungaria şi România. Având suspiciuni asupra autenticităţii impresiunilor ştampilelor aplicate în paşapoarte, colegii noştri au efectuat verificări specifice, în urma cărora au constatat faptul că acestea sunt false, cei doi nu figurează ca fiind intrați sau ieşiți în/din România. Cu privire la cele constatate, Andrei M. a declarat că, dorind să obţină vize pentru S.U.A., a apelat la reprezentantul unei firme de turism din Chişinău, pentru a-l ajuta la traducerea şi depunerea documentelor necesare, căruia i-a predat paşapoartele. Reprezentantul firmei de turism i-a înapoiat documentele după 3 zile, cu ştampilele aplicate în acestea. Întrebând motivul apariţiei ştampilelor în paşapoarte, reprezentantul firmei i-a spus că prezența acestora în documente i-ar putea ajuta să obţină vizele necesare. Poliţiştii de frontieră au ridicat cele două paşapoarte în vederea continuării cercetărilor, celor două persoane nu li s-a permis intrarea în România, iar în cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Sub influenţa alcoolului și fără permis, la volan

Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni au depistat în trafic un cetățean român, care conducea un autoturism, deşi consumase băuturi alcoolice și nu era posesor de permis de conducere. În data de 29 martie a.c., în jurul orei 04.00, polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni, județul Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit în trafic, pentru un control de rutină, pe raza localității de frontieră Lunca Veche, județul Vaslui, un autoturism înmatriculat în județul Bacău, condus de cetățeanul român C.C., în vârstă de 33 de ani, care era însoțit de cetățeanul român M.D., în vârstă de 22 de ani, ambii cu domiciliul pe raza judeţului Vaslui. Cu ocazia controlului de frontieră, lucrătorii noştri au observat că C.C. emană o puternică halenă alcoolică, motiv pentru care a fost chemat un echipaj din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Huși. Rezultatul testării lui C.C. cu aparatul etilotest a fost de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Spitalul Municipal Huși în vederea recoltării de probe biologice. Procedându-se la verificări suplimentare, colegii noștri au constatat că C.C. este proprietarul autoturismului în cauză, dar că nu este posesor de permis de conducere. Cu privire la cele constate, C.C. a recunoscut că nu este posesor de permis de conducere, motiv pentru care a apelat la M.D pentru a-i conduce autoturismul până în municipiul Huși, pentru a-l alimenta cu carburant. La întoarcere, în apropiere de localitatea Lunca Veche, la propunerea lui M.D., a hotărât să se urce la volanul autoturismului, pentru a învăța să conducă. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că nu deține permis de conducere.

La 17 ani după gratii

Un tânăr, în vârstă de 17 ani, bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt dintr-o societate comercială a fost reţinut de către poliţişti. Acesta a fost prezentat unității de parchet cu propunerea unei măsuri preventive. Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui au reţinut pe bază de ordonanţă un tânăr în vârstă de 17 ani, din comuna Pușcași, acesta fiind cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. La începutul lunii martie a.c., tânărul a pătruns, fără drept, în incinta unei societăți comerciale din municipiul Vaslui și a sustras dintr-un dulap suma de aproximativ 1200 de lei și dintr-un cuier o geantă cu obiecte personale. În continuare, polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea întregii activități infracționale a tânărului. Tânărul a fost prezentat de către poliţişti la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui cu propunere de luare a unei măsuri preventive. Pentru asigurarea unei protecţii optime a firmei dumneavoastră, vă recomandăm: instalaţi un sistem de alarmă contra efracţiei şi asiguraţi-vă că acesta este pus în funcţiune; dacă firma deţine spaţii de depozitare exterioare este necesar un sistem de protecţie perimetrală; montaţi un sistem de supraveghere şi înregistrare video; instalaţi un sistem de restricţionare şi control al accesului; conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare; montaţi uşi şi ferestre care să dispună de sisteme de închidere de înaltă siguranţă; dacă optaţi pentru grilaje şi uşi metalice, acestea trebuie confecţionate din materiale rezistente la acţiuni mecanice şi termice; asiguraţi suplimentar camerele pentru depozitarea valorilor; un sistem de iluminare cu senzori de perimetru care se activează de câte ori se apropie cineva de magazin este util pentru detectarea mai uşor a persoanelor rău intenţionate; nu lăsaţi pe timpul nopţii, în magazine sau sedii de firmă, sume mari de bani; nu amplasaţi casele de bani destinate depozitării monetare în camera unde se lucrează cu publicul; nu lăsaţi ferestrele deschise/întredeschise când părăsiţi sediul societăţii; instruiţi-vă personalul să adopte o politică de securitate a firmei şi să ştie cum să reacţioneze în situaţii de acest gen. Dacă constataţi că s-a comis un furt sesizaţi imediat Poliţia fără a distruge posibilele urme lăsate de infractori!

TINERI CERCETAȚI PENTRU SUSTRAGEREA UNUI AUTOTURISM

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Huși au probat activitatea infracțională a doi tineri de 19 și 21 de ani, din municipiul Huși, care au sustras un autoturism din curtea unui bărbat din aceeași localitate, iar ulterior l-au valorificat. Polițiștii au recuperat autoturismul și l-au restituit părții vătămate. Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Huși au reținut pentru 24 de ore un tânăr de 21 de ani, din municipiul Huși, bănuit de comiterea infracțiunilor de furt calificat,conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat și conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu deține permis de conducere. Polițiștii au demarat cercetările urmare a plângerii primite din partea unui bărbat în vârstă de 62 de ani, din municipiul Huși, care a sesizat faptul că în dimineața de 22 martie a.c. a constatat lipsa unui autoturism proprietate parcat în grădina locuinței. În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că în noaptea de 21/22 martie a.c., tânărul de 21 de ani, împreună cu un alt tânăr de 19 ani, din aceeași localitate, au sustras autoturismul părții vătămate de pe un teren folosit de proprietar ca și grădină. Autoturismul sustras era radiat din circulație din anul 2016. Cei doi tineri s-au deplasat cu mașina pe raza municipiului Huși, în tot acest timp la volanul mașinii aflându-se tânărul de 21 de ani, care nu deține permis de conducere. Ulterior, tinerii  au vândut autoturismul unui alt bărbat, din aceeași localitate. Polițiștii au recuperat autoturismul și l-au restituit părții vătămate, iar pe numele celor doi tineri au fost întocmite dosare de cercetare penală. Tânărul de 21 de ani, a fost prezentat în cursul acestei zile la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși cu propunerea de se dispune o măsură preventivă. Unitatea de parchet a dispus cercetarea acestuia în stare de libertate. Tânărul de 19 ani se află încarcerat în Penitenciarul Vaslui, în urma punerii în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei de 2 ani și 6 luni închisoare, emis pe numele lui de către Judecătoria Huși. Acesta este condamnat pentru comiterea unei alte infracțiuni de furt calificat.

CUNOAŞTE ŞI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAŢIONAL

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Vaslui au organizat în această săptămână, proiectul educaţional naţional „CUNOAŞTE ŞI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAŢIONAL”. Activităţile au fost desfășurate la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, în cadrul programului intitulat „Şcoala altfel – să ştii mai multe să fii mai bun” de către poliţiştii de investigaţii criminale împreună cu reprezentanții Muzeului Județean Vaslui și Direcţiei pentru Cultură Vaslui. La activitate au participat elevi de la Școala Generală”Constantin Parfene” Vaslui, de la Școlile generale din Pungești și Gârceni și de la Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui. Proiectul urmăreşte să ofere tinerilor informaţii privind tezaurul cultural naţional mobil şi să accentueze importanţa fiecărui individ în procesul de apărare a integrităţii valorilor culturale naţionale. În cadrul acestor activități, elevii au aflat ce reprezintă patrimoniul cultural naţional, format din totalitatea bunurilor materiale care aparţin unei persoane, moştenite prin lege de la părinţi sau de la alte rude, dar şi din totalitatea bunurilor care aparţin colectivităţii şi care sunt administrate de organele statului, bunuri spirituale şi materiale strămoşeşti care aparţin întregului popor. Poliţiştii au exemplificat bunurile care alcătuiesc patrimoniul cultural naţional mobil: bunuri cu valoare istorică, arheologică şi documentară, bunuri cu valoare artistică, bunuri cu semnificaţie etnografică, bunuri de importanţă ştiinţifică, bunuri de importanţă tehnică și le-au fost prezentate bunuri culturale recuperate de către poliţişti, cum ar fi icoane pictate pe sticlă şi pe lemn, brăţări dacice, monede dacice din aur, tablouri, bunuri arheologice. Discuţiile au pus în evidenţă faptul că protejarea patrimoniului cultural este un proces continuu, individual şi colectiv, care presupune: păstrarea şi conservarea bunurilor culturale materiale atât de furt, vandalism, distrugere şi degradare, cât şi de consecinţele dezastrelor naturale, dar şi punerea în valoare şi popularizarea bunurilor culturale. Elevii au aflat care sunt măsurile pe care fiecare proprietar ar trebui să le ia în cazul în care deţine bunuri de patrimoniu. Cea mai importantă măsură se referă la protejarea integrităţii bunului cultural mobil aflat în patrimoniul său, deoarece acest obiect reprezintă o parte a tezaurului cultural naţional, o proprietate comună a poporului, o parte a identităţii culturale.

Leave a Comment