Google

Cronica neagră

Written on:martie 18, 2015
Comments
Add One

Tâlhar la numai 17 ani

talharÎmpotriva unui tânăr de 17 ani, bănuit de comiterea unei infracțiuni de tâlhărie, a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile.

Săptămâna trecută am fost sesizați de către o femeie de 79 de ani, din orașul Murgeni, despre faptul că a fost victima infracțiunii de tâlhărie. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Poliției orașului Murgeni, care, în urma cercetărilor efectuate, au stabilit următoarele:

În timp ce victima se afla la domiciliu, l-a surprins într-o cameră a locuinței pe R. Claudiu, de 17 ani, din oraș Murgeni. Acesta încerca să sustragă o sacoșă care conținea mai multe documente (card bancar, acte de identitate, acte de proprietate a unei locuințe). În momentul în care femeia a intrat în cameră, tânărul a bruscat-o, după care a plecat în fugă, păstrând bunurile însușite pe nedrept.

Ulterior, acesta a fost reținut de către polițiști pe o perioadă de 24 ore, fiind cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată. Bunurile au fost recuperate și înapoiate proprietarei. A fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad cu propunere de luare a unei măsuri preventive. Procurorii au dispus măsura controlului judiciar împotriva lui R. Claudiu, pe o perioadă de 60 de zile.

Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracțiuni, vă recomandăm să aveți în vedere următoarele:

– Nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele evocate.

– La intrarea într-un imobil fiţi foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni. Nu staţi cu spatele spre acele locuri.

– Nu țineți bunuri de valoare sau importante sume de bani în locuință și nu spuneți altor persoane despre acestea.

– Orice persoană necunoscută care staţionează fără motiv în spaţiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtate de urgenţă. Alertaţi mai mulţi vecini, iar dacă este cazul apelaţi la cea mai apropiată unitate de Poliţie sau la 112.

– Folosiţi orice motiv pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute. Nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora. Dacă este cazul, apelaţi la uşa unui vecin de la parter. Instruiţi-vă în acest sens şi copiii. Când liftul nu funcţionează, fiţi atenţi la cei care urcă sau coboară de la etaj, mai ales între parter şi etajul 1 sau între etajele 1 si 2.

– Luminile de la intrarea în bloc şi din faţa liftului trebuie să rămână aprinse odată cu lăsarea întunericului. Închideţi uşa imobilului după ora 22 sau protejaţi imobilul cu un interfon.

16 cu ghinion?

Pe 16 martie, în jurul orei 16.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinţă din localitatea Puşcaşi, comuna Puşcaşi.

Imediat, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de stingere cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, care a acţionat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate. În momentul sosirii pompierilor militari la faţa locului, incendiul se manifesta cu flacără deschisă, atât în interiorul locuinţei cât şi la acoperişul acesteia. În urma incendiului au ars aproximativ treizeci de metri pătraţi acoperiş confecţionat din ţiglă pe structură din lemn, douăzeci de metri pătraţi planşeu din scândură, elementele de închidere a ferestrelor şi uşilor, mobilierul din locuinţă, precum şi diverse textile.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că evenimentul s-a produs, cel mai probabil, din cauza jarului căzut din sistemul de încălzire, pe pardoseala combustibilă a încăperii în care se afla soba.
Pentru a proteja viaţa şi bunurile, recomandăm cetăţenilor să acorde mai multă atenţie normelor specifice de apărare împotriva incendiilor, astfel, pe timpul utilizării sistemelor de încălzire cu sobă urmăriţi următoarele aspecte:

– depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi la o distanţă de 50 cm la sobele din cărămidă sau teracotă;

– în faţă uşitei de alimentare a sobei pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau o tablă metalică având dimensiuni de minim 70 x 50 cm;

– cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting resturile de jar;

Ţigarete de contrabandă ascunse în rezervoarele a două autoturisme, descoperite de poliţiştii de frontieră de la Sculeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, în colaborare cu lucrători vamali, au descoperit 6.000 ţigarete ascunse în rezervoarele a două autoturisme conduse de doi bărbaţi din Republica Moldova.

În data de 16 martie, pentru valorificarea unor informaţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni au organizat o acţiune specifică pe linia combaterii contrabandei cu produse accizabile, pe timpul căreia au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unor controale amănunţite asupra două autoturisme, unul marca Volkswagen Golf, înmatriculat în Republica Moldova şi cel de al doilea marca Audi, înmatriculat în Lituania, ambele conduse de cetăţeni din Republica Moldova.

În urma controalelor efectuate, echipa comună, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali, a descoperit, ascunsă şi nedeclarată, în rezervoarele celor două mijloace de transport cantitatea totală de 6.000 ţigarete diferite mărci.

Conform prevederilor legale a fost dispusă măsura reţinerii ţigaretelor, în valoare de 2.668 lei, în vederea confiscării şi sancţionarea bărbaţilor cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 14.000 lei.

Două autoturisme radiate din circulaţie descoperite de poliţiştii de frontieră gălăţeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au întocmit lucrări penale pe numele a doi cetăţeni care conduceau autoturisme ce figurau în bazele de date ca fiind radiate din circulaţie.

* În data de 16 martie, pe timpul executării unei misiuni specifice, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au oprit în trafic pentru control, în zona intersecţie Pădurea Gârboavele, un autoturism marca Peugeot, înmatriculat în Spania condus de cetăţeanul român G. M., în vârstă de 37 de ani.

Ca urmare a verificărilor specifice efectuate, lucrătorii noştri au constatat că autoturismul figurează în bazele de date din Spania ca fiind radiat din circulaţie.

În legătură cu cele constatate, conducătorul auto a declarat că a cumpărat autoturismul respectiv pe timpul cât a locuit şi muncit pe teritoriul Spaniei şi nu avea cunoştinţă despre faptul că autoturismul figura ca fiind radiat din circulaţie de către autorităţile spaniole.

Poliţiştii de frontieră i-au întocmit bărbatului lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat.

* Câteva ore mai târziu, poliţişti de frontieră din cadrul aceluiaşi sector au oprit în trafic pentru control, la ieşirea din municipiul Galaţi, spre municipiul Brăila, un autoturism marca Opel Vectra, înmatriculat în Spania condus de cetăţeanul român M. T., în vârstă de 41 de ani, domiciliat în municipiul Brăila.

Existând suspiciuni cu privire la înmatricularea autoturismului, lucrătorii noştri au procedat şi de această dată la efectuarea unor verificări specifice în urma cărora au constatat că autoturismul figurează în bazele de date din Spania ca fiind radiat din circulaţie.

Poliţiştii de frontieră au întocmit pe numele bărbatului lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat.

Leave a Comment