Google

Cronica neagră

Written on:octombrie 10, 2016
Comments
Add One

palinca-tramuta-bihorPoliţiştii Inspectoratului de Poliție al județului Vaslui au acţionat în zona depozitelor en-gross pentru combaterea evaziunii fiscale şi a altor fapte ilegale de natură economică. Polițiștii au ridicat în vederea confiscării 2500 kg cereale, 60 kg fructe și 420 țigarete și au aplicat 37 de sancţiuni contravenţionale. Poliţişti din cadrul structurilor de investigare a criminalităţii economice și poliție rutieră ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui și polițiști din cadrul Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui au acţionat pe raza municipiilor Vaslui, Bârlad și în Punctul de Trecere a Frontierei Albița pentru prevenirea și combaterea comerţului ilicit și a infracţiunilor de evaziune fiscală. La acțiune au participat și specialiști din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui. Polițiștii au efectuat controale la 28 depozite en-gross din județ. De asemenea, au fost verificate peste 30 de autovehicule cu privire la modul de folosire a documentelor de transport și a documentelor justificative de proveniență a bunurilor. În urma acţiunii desfăşurate,  polițiștii au constatat 3 infracţiuni, din care 2 pentru încălcări ale prevederilor Legii 59/1934 privind reglementarea operațiunilor de plată cu instrumente bancare  și 1 pentru încălcări ale prevedeilor Legii 86/2006 privind Codul Vamal. De asemenea, poliţiştii au constatat 37 de contravenţii pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 33.900 lei. Dintre acestea 18 au fost la O.U.G 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, 17 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, iar 2 la alte acte normative. Polițiștii au ridicat în vederea confiscării 2500 kg cereale, 60 kg fructe și 420 de țigarete în valoare totală de 2.550 lei. Cantitatea de 2500 kg cereale a fost confiscată de polițiști de la un bărbat, de 46 ani, administrator la o societate comercială cu profil agricol. Acesta a fost identificat de polițiști pe raza municipiului Bârlad în timp ce transporta cantitatea de cereale cu o autoutilitară, fără însă a deține documente de proveniență din cele prevăzute de lege. Agenţii economici trebuie să cunoască faptul că documentele de provenienţă însoţesc mărfurile, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării. Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factura fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege.

Mii de pachete cu ţigări, ascunse sub minereul transportat intr-un tren de marfă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi feroviar, impreună cu inspectorii vamali, au descoperit aproximativ 70.000 de ţigarete, ascunse in incărcătura de minereu de fier din vagonul unui tren de marfă ce urma să intre in Romania, din Republica Moldova. In data de 06 octombrie a.c., in jurul orei 22.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi feroviar a sosit, pe sensul de intrare in Romania, o garnitură de tren de marfă, avand in componenţă 51 de vagoane, incărcate cu minereu de fier concentrat. In urma schimbului de informaţii cu omologii din Republica Moldova,  poliţiştii de frontieră au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unui control asupra vagoanelor garniturii. Deoarece la unul din vagoane echipa de control a observat o modificare a configuraţiei incărcăturii, s-a procedat la indepărtarea unei părţi din minereu, iar la o adancime de aproximativ 20 de cm au fost descoperiţi 3 saci de rafie inveliţi in folie neagră de plastic, in care era cantitate totală de 69.200 de ţigarete (3.469 pachete) de diferite mărci de provenienţă Duty-free şi R. Moldova. Conform prevederilor legale a fost luată măsura ridicării ţigaretelor in valoare totală de 4.460 lei, in vederea confiscării, iar agentul de tranzit al Căilor Ferate Moldova a fost sancţionat contravenţional cu amendă in valoare de 10.000 lei.

Ţigări şi importante sume de bani ridicate de poliţiştii de frontieră gălăţeni in urma unei percheziţii domiciliare

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea au descoperit, in urma unei percheziţii domiciliare la un cetăţean roman suspectat că are preocupări in sfera depozitării şi comercializării ţigărilor provenite din contrabandă, aproximativ 16.000 de ţigarete, peste 10.000 de lei şi peste 1.000 de euro, a căror provenienţă urmează a fi stabilită. In data de 06 octombrie a.c., in continuarea cercetărilor efectuate intr-un dosar penal inregistrat la Parchetul de pe langă Judecătoria Targu Bujor, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea, impreună cu lucrători ai compartimentului Criminalistică din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, au efectuat o percheziţie domiciliară pe raza comunei Cavadineşti, judeţul Galaţi, la un cetăţean roman, despre care existau date că are preocupări in sfera depozitării şi comercializării ţigărilor provenite din contrabandă. In urma percheziţiilor efectuate, in baza mandatului emis de Judecătoria Targu Bujor, au fost descoperite şi ridicate in vederea continuării cercetărilor 16.000 de ţigarete de diferite mărci, in valoare de 6.780 de lei şi diferite sume de bani, 10.045 lei şi 1.680 euro, cu privire la care sunt suspiciuni că ar proveni din contrabandă. Intreaga cantitate de ţigări şi sumele de bani au fost ridicate in vederea continuării cercetărilor. Poliţiştii de frontieră gălăţeni efectuează in cauză cercetări sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langă Judecătoria Targu Bujor sub aspectul săvarşirii infracţiunii de contrabandă.

Cetăţean moldovean, urmărit internaţional reţinut la P.T.F. Oancea

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea au depistat şi reţinut un bărbat, pe numele căruia era emis de către autorităţile din Austria un mandat de arestare pentru săvarşirea de infracţiuni contra proprietăţii. In data de 07 octombrie a.c., in jurul orei 08.45, in Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de intrare in Romania, un tanăr din Republica Moldova, in varstă de 20 de ani, pasager intr-un microbuz inmatriculat in R. Moldova. La controlul de frontieră, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele cetăţeanului moldovean este o alertă de punere in aplicare a unui mandat de arestare pentru săvarşirea de infracţiuni contra proprietăţii, pe teritoriul Austriei. Persoana in cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale a I.P.J. Galaţi, in vederea luării măsurilor ce se impun.

Material lemnos fără documente, confiscat de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi, aflaţi in exercitarea atribuţiilor de serviciu, au depistat doi cetăţeni romani, care transportau material lemnos, fără să deţină documente legale. In data de 06 octombrie a.c., aflaţi in exercitarea atribuţiilor de serviciu poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi au oprit pentru control, două autoutilitare conduse de doi suceveni, una pe raza localităţii de frontieră Mihăileni, incărcată cu cherestea, şi cea de a doua pe raza localităţii de frontieră Dorohoi, incărcată cu material lemnos pentru foc. La control,  lucrătorii noştri au constatat că bărbaţii, cetăţeanul roman Ştefan M., in varstă de 24 ani şi Florin P., in varstă de 30 ani, transportau aproximativ trei metri cubi material lemnos, fără să deţină avize de insoţire a mărfii. Poliţiştii de frontieră au sancţionat contravenţional persoanele in cauză cu amenzi  in valoare totală de 7.000 lei, iar in conformitate cu prevederile legale in vigoare au predat materialul lemnos, in valoare de aproximativ 700 lei, reprezentanţilor Districtului Silvic Varfu Campului şi a Ocolului Silvic Dorohoi.

PESTE 360 DE PERSOANE VOR SĂ FIE AGENȚI DE POLIȚIE

Vineri, 7 octombrie a.c., s-au încheiat înscrierile la concursul pentru ocuparea posturilor de agenți de poliție, organizat pentru completarea deficitului de personal existent la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui. 363 de persoane s-au înscris pe cele 63 de posturi destinate angajărilor din sursă externă (5,76/loc). Astfel, 277 de candidați s-au înscris pe cele 51 de posturi din structurile de ordine publică rural, iar 23 pe cele 4 posturi din structurile de ordine publică urban.  De asemenea, 39 de candidați doresc să ocupe cele 5 posturi din structurile de poliție rutieră, iar 24 concurează pentru 3 posturi de conductori câini. În urma programării efectuate de Centrul de Psihosociologie al M.A.I, evaluarea psihologică a candidaţilor înscrişi la concursurile organizate de I.P.J. Vaslui, va avea loc în zilele de 12 și 13 octombrie a.c., pe serii, conform unei situaţii nominale care va fi publicată pe pagina de internet https://www.vs.politiaromana.ro, (Secţiunea Carieră/Posturi scoase la concurs) sau va putea fi consultată la avizierul unităţii. În vederea participării la concursul organizat pentru ocuparea posturilor vacante de poliţist, candidaţii depun o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă dacă, în ultimele şase luni, au fost evaluaţi psihologic în acelaşi scop (testare psihologică pentru încadrare directă ca agent de poliţie/subofiţer în M.A.I), precum şi rezultatul evaluării psihologice (aviz psihologic apt/inapt). Cei care nu au completat o astfel de declarație, o pot depune la sediul I.P.J. Vaslui până la data programării evaluării psihologice, conform calendarului stabilit, dar nu mai târziu de începerea activităţii de evaluare psihologică. Le urăm succes celor care s-au înscris şi se pregătesc acum pentru probele concursului.

ACCIDENTE RUTIERE GRAVE

Pe 6 octombrie, pe raza județului Vaslui au avut loc două accidente de circulație grave  în urma cărora o persoană a decedat, iar alta a suferit vătămări corporale grave. În seara de 6 octombrie a.c., am fost sesizați prin apelul unic de urgență 112 despre producerea unui accident de circulație pe raza comunei Solești. Polițiștii Serviciului Rutier Vaslui au efectuat cercetări la locul producerii accidentului și au stabilit următoarele: B. Marius, de 26 de ani, domiciliat în comuna Văleni conducea o autoutilitară cu volan pe partea dreapta, pe D.N 24, pe raza localității Solești din direcția Vaslui către Iaşi. La un moment dat, pe partea carosabilă a pătruns un cal, B. Marius a încercat să-l evite, a pătruns pe sensul opus de mers şi a intrat în coliziune cu o autoutilitară condusă în mod regulamentar de un bărbat, în vârstă de 60 de ani, din municipiul Vaslui. Echipajul medical ajuns la fața locului a constatat decesul bărbatului în vârstă de 60 ani. B. Marius a fost testat cu aparatul alcooltest rezultatul fiind negativ. Acesta a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui pentru acordarea de îngrijiri medicale, însă nu a necesitat internarea. În cauză, polițiștii Serviciului Rutier continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a condiţiilor în care s-a produs tragicul eveniment, fiind întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. În aceeași zi, pe raza comunei Muntenii de Sus a avut loc un alt accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unui bărbat. În urma cercetărilor efectuate la fața locului de polițiștii Biroului Rutier Vaslui au rezultat următoarele date: S. Marius, în vârstă de 39 de ani, se deplasa cu un vehicul cu tracțiune animală pe drumul sătesc din localitatea Satu Nou, comuna Muntenii de Sus. La un moment dat, a sărit din atelaj pentru a acționa mecanismul de frânare, însă s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă suferind leziuni grave. Bărbatul a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui unde a fost diagnosticat cu „traumatism cranio-cerebral, fractură occipitală”’ fiind transferat la o unitate medicală din municipiul Iași. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiuni  de vătămare corporală din culpă.

Leave a Comment