Google

Cronica neagră

Written on:octombrie 3, 2016
Comments
Add One

masina-mare-frontieraPoliţiştii de frontieră vasluieni au depistat la controlul de frontieră o semiremorcă declarată furată de autorităţile germane. În ziua de 30 septembrie a.c., în jurul orei 19.30, la P.T.F. Albiţa/ judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, cetăţeanul din R. Moldova Ghenadie T., în vârstă de 33 de ani, conducând un ansamblu de vehicule format dintr-un cap tractor şi o semiremorcă marca „KOEGEL”, ambele înmatriculate în R. Moldova.  Pentru valorificarea unei informaţii deţinute la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi cu privire la semiremorca marca „KOEGEL”, a fost constituită o echipă operativă care a efectuat verificări suplimentare. În urma examinării criminalistice s-a stabilit cu certitudine seria reală a semiremorcii, iar în urma verificărilor efectuate a rezultat că  semiremorca în cauză figurează în bazele de date ca furată, semnalare introdusă de Germania. Cu privire la aspectele constatate, Ghenadie T. a declarat că are doar calitatea de  angajat al firmei de transport din R. Moldova şi că nu are cunoştinţă despre faptul că autovehiculul este furat sau implicat în vreun litigiu. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de furt, iar autovehiculul, în valoare de 28.000 lei, a fost reţinut la sediul S.T.P.F. Vaslui în vederea continuării cercetărilor.

Cetăţean român căutat de autorităţile din Italia, depistat în timp ce încerca să iasă din ţară

Poliţişti de frontieră vasluieni au depistat şi reţinut un cetăţean român, urmărit internaţional, pe numele căruia era emisă, în urmă cu două zile, o alertă de punere în aplicare a unui mandat de executare a unei pedepsei privative de libertate de către autorităţile din Italia. În data de 02 octombrie a.c., în jurul orei 12.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei de stat, pentru a ieşi din ţară, cetăţeanul român Mircea C., în vârstă de 34 de ani, conducând un autoturism marca BMW, înmatriculat în România. La controlul specific, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era emisă, la data de 30.09.2016, de autorităţile italiene, o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare, deoarece persoana în cauză avea de executat o pedeapsă privativă de libertate pentru săvârşirea unor infracţiuni de furt din domeniul privat pe teritoriul Italiei. În fapt Mircea C. a furat, în perioada 29 septembrie – 28 octombrie 2015, diferite bunuri în valoare de aproximativ 287.000 euro. Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale a I.P.J. Vaslui, în vederea luării măsurilor ce se impun.

Permis de conducere fals, depistat la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat un cetăţean din Republica Moldova care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere fals. În ziua de 01 octombrie a.c., în jurul orei 19.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control  pentru a intra în ţară, cetăţeanul din Republica Moldova Dumitru C., în vârstă de 23 de ani, conducând un ansamblu de vehicule format dintr-un microbuz şi o remorcă, ambele înmatriculate în Lituania. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de conducere prezentat de tânăr la controlul, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit că documentul în cauză nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals total. În legătură cu cele constatate, Dumitru C. a declarat că a primit permisul de conducere, după ce a urmat cursurile unei şcoli de şoferi din R. Moldova şi a promovat examenul final şi că nu are cunoştinţă despre faptul că acesta este fals sau falsificat. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals.

ACŢIUNE DE COMBATERE A EVAZIUNII FISCALE ŞI A CONTRABANDEI

Poliţiştii Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui continuă acţiunile pentru descoperirea activităţilor ilicite din domeniul contrabandei cu ţigări. Alte 2.600 de țigarete ridicate de polițiști în vederea confiscării. La sfârșitul săptămânii, poliţişti din structurile de investigare a criminalităţii economice au desfășurat pe raza județului Vaslui acțiuni pentru combaterea actelor de contrabandă şi evaziune fiscală în sfera activităţilor comerciale ilicite cu tutun şi alte produse accizabile. Poliţiştii au efectuat controale la 38 de societăţi comerciale şi 15 producători agricoli din pieţele agroalimentare din judeţ. De asemenea, au fost controlate peste 25 de autovehicule. Au fost verificate documentele de provenienţă, modul de înregistrare a operaţiunilor comerciale, dar şi condiţiile de depozitare și vânzare a produselor alimentare. În urma controalelor, poliţiştii au constatat 2 infracțiuni de contrabanda și au aplicat 33 de sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea 31 au fost pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite și 2 pentru încălcări ale prevederilor Legii 145/2014. Valoarea sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 24.100 de lei. Polițiștii au ridicat în vederea confiscării 2.600 de țigarete cu timbru de accizare  Republica Moldova și fără timbru de accizare. Acestea au fost găsite asupra a două persoane care se aflau pe raza municipiului Bârlad și intenționau să le comercializeze fără drept. De asemenea, poliţiştii au confiscat produse alimentare  în valoare de 1.650 lei.

ARESTAȚI PREVENTIV PENTRU FURTUL UNEI ARME NELETALE

Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au identificat două persoane bănuite de furtul unei arme neletale din incinta unui canton silvic. Judecătoria Bârlad a emis mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile pe numele acestora. În data de 10.09.2016, polițiștii au fost sesizați despre faptul că din incinta unui canton silvic din comuna Epureni au fost sustrase mai multe bunuri. La cercetarea efectuată la fața locului, polițiștii au constatat faptul că au fost furate o armă de serviciu neletală supusă autorizării, 5 cartușe cu proiectile din cauciuc calibrul 9 mm, un inel din aur și suma de 719 lei. Din cercetările efectuate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad a rezultat faptul că  persoanele bănuite de comiterea faptei sunt B. Lucian, de 26 de ani, din comuna Zorleni și P. Toader, de 34 de ani, din comuna Deleni. În baza mandatelor emise de Judecătoria Bârlad, polițiștii au efectuat 4 percheziții domiciliare, dintre care 3 în județul Vaslui și 1 în municipiul București, care au vizat probarea activității infracționale a persoanelor bănuite de comiterea infracțiunii de furt.  Astfel, de la locuința unui bărbat, în vârstă de 67 de ani, din comuna Deleni, polițiștii au ridicat arma de serviciu sustrasă, acesta afirmând că a cumpărat-o de la cele două persoane. În urma probatoriului administrat, B. Lucian și P. Toader au fost reţinuți pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, fiind prezentați la Judecătoria Bârlad cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad şi a emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile. De asemenea, față de persoana din comuna Deleni care a cumpărat arma neletală, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor. Activitățile de investigare au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției de Investigații Criminale și al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Leave a Comment