Google

Cronica neagră

Written on:octombrie 2, 2016
Comments
Add One

politist-perchezitie-corporalaPolițiștii bârlădeni au identificat și au probat activitatea infracțională a unui tânăr, de 17 ani, domiciliat în municipiul Bârlad, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie. Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Bârlad l-au reținut pentru 24 de ore pe G.D., de 17 ani, din municipiul Bârlad acesta fiind bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie, faptă săvârșită asupra a două persoane, soț și soție, în vârstă de 67, respectiv 81 de ani. În noaptea de 26/27 septembrie a.c., tânărul a pătruns fără drept în locuința părților vătămate și prin exercitarea de violențe a sustras din imobil suma de 90 de lei. Banii se aflau într-o poșetă în camera locuinței. În ziua de 28 septembrie tânărul a fost reținut, iar astăzi a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, respectiv Judecătoria Bârlad cu propunerea de arestare preventivă.  Instanța de judecată a dispus pe numele acestuia mandat de arestare preventivă. Pentru a reduce riscul de a deveni victime ale tâlhăriei, Poliția Română vă recomandă câteva măsuri de siguranță: Încercați să fiți vigilenți și să aveți grijă la ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, manifestând prudență față de persoanele care vă abordează sub diverse pretexte sau încearcă să vă distragă atenția; păstrați o distanță care vă dă siguranță; Nu vă lăudaţi faţă de necunoscuţi cu bunurile de valoare pe care le deţineţi asupra dumneavoastră și în locuință! De asemenea, în cazul în care sunteți agresați, strigați după ajutor, ripostați în măsura în care conștientizați că nu vă puneți viața în pericol, adoptați o atitudine hotărâtă astfel încât să descurajați agresorul, încercați să rețineți cât mai multe detalii despre agresor/agresori, anume : vârstă, îmbrăcămintea, statura, conformație fizică, semne particulare, apoi anunțați imediat organele de poliție. În cazul în care sunteți victima acestui tip de agresiune apelați cu toata încrederea la instituția POLIȚIEI.

SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII

Activităţile din finalul ”Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” au fost dedicate elevilor şi au avut drept temă „Siguranţa Rutieră”. Poliţişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciului Poliţiei Rutiere Vaslui au desfășurat o activitate preventivă pe această temă la liceul „Ștefan Procopiu” din municipiul Vaslui. La întâlnire au participat peste 70 de elevi și cadre didactice. Prin această activitate poliţiştii au vizat formarea conduitei preventive a elevilor în calitatea lor de participanți la traficul rutier. Au fost purtate discuţii privind evoluţia, cauzalitatea şi consecinţele grave ale accidentelor rutiere produse pe raza judeţului Vaslui, scopul fiind acela de a-i determina să conştientizeze pericolul la care se expun în cazul nerespectării regulilor de circulaţie. Au fost adresate recomandări privind regulile de circulaţie pe drumurile publice de către pietoni, biciclişti, conducători de scutere. S-a discutat despre vulnerabilitatea pietonilor din mediul rural deoarece nu există trotuare, iar deplasarea trebuie efectuată pe acostament, pe poteci laterale. În acest sens s-a insistat pe o atenţie sporită din partea pietonilor ţinând cont de faptul că unii conducători auto sunt neatenţi, se pot afla sub influenţa băuturilor alcoolice sau pot avea defecţiuni la sistemul de frânare sau direcţie. De asemenea, au fost vizionate imagini  ale unor accidente rutiere în care au fost implicaţi minori şi spoturi cu caracter preventiv. Împreună cu polițiștii elevii au concluzionat faptul că ”accidentul rutier se poate produce într-o fracţiune de secundă, nu-şi alege victimele, şi poate transforma iremediabil şi pentru totdeauna viaţa”. În aceeaşi zi, poliţiştii vasluieni s-au deplasat şi în alte unităţi de învăţământ din judeţul Vaslui discutând cu elevii despre problema accidentelor rutiere cu victime în rândul minorilor.

Traficant de droguri căutat de autorităţile din Republica Moldova, depistat la P.T.F. Albiţa

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi predat autorităţilor competente un cetăţean din Republica Moldova, care avea de executat o pedeapsă privativă de libertate de 14 ani pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri. În data de  29 septembrie a.c., în jurul orei 04.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru a intra în ţară, călătorind ca pasager într-un autocar înmatriculat în România, cetăţeanul din Republica Moldova Ghenadie A., în vârstă de 41 de ani. La controlul de frontieră, politistii de frontiera au constatat că pe numele bărbatului era emisă o alertă Interpol conform căreia, începând cu data de 27.05.2016 Ghenadie A. este căutat de autorităţile din Republica Moldova, pentru arestare, având de executat o pedeapsă privativă de libertate de 14 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri pe teritoriul acestui stat. Persoana în cauză a fost predată autorităţilor de frontieră din Republica Moldova, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Cetăţean moldovean, urmărit internaţional reţinut la P.T.F. Oancea

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea au depistat şi reţinut un bărbat, pe numele căruia erau emise de catre autoritatile din Elveţia şi Austria mandate de arestare pentru săvârşirea de infracţiuni contra proprietăţii şi persoanei . În data de 28 septembrie a.c., în jurul orei 14.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de intrare în România, un tânăr din Republica Moldova, în vârstă de 23 de ani, pasager într-un autoturism marca Volkswagen. La controlul de frontieră, lucrătorii noştri au constatat că pe numele cetăţeanului moldovean erau emise două alerte de punere în aplicare a unor mandate de arestare pentru săvârşirea de infracţiuni contra proprietăţii şi persoanei, pe teritoriul Elveţiei şi Austriei. Câteva ore mai târziu, persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale a I.P.J. Galaţi, în vederea luării măsurilor ce se impun.

Cetăţean din R. Moldova căutat pentru de viol şi crimă, reţinut la P.T.F. Oancea

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea au depistat şi reţinut un cetăţean moldovean, pe numele căruia era emisă o semnalare de către Biroul Interpol pentru săvârşirea infracţiunilor de viol şi crimă. În data de 29 septembrie a.c., în jurul orei 18.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, un bărbat din Republica Moldova, în vârstă de 37 de ani, pasager într-un microbuz marca Mercedes, înmatriculat în Bulgaria. La controlul de frontieră, lucrătorii noştri au constatat că pe numele cetăţeanului moldovean era emisă de către Biroul Interpol o semnalare de punere în aplicare a unui mandat de arestare pentru săvârşirea infracţiunilor de viol şi crimă, pe teritoriul Federaţiei Ruse. Câteva ore mai târziu, persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale a I.P.J. Galaţi, în vederea luării măsurilor ce se impun.

Carte de identitate falsă descoperită de poliţiştii de frontieră vasluieni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat un cetăţean român care a prezentat la controlul de frontieră o carte de identitate romaneasca falsă. În ziua de 29 septembrie a.c., în jurul orei 02.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, în calitate de pasager într-un autoturism, Valeriu I., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 39 de ani, care s-a legitimat cu o carte de identitate românească. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea cărţii de identitate prezentate la controlul de frontieră, lucrătorii noştri au procedat la efectuarea de verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că documentul în cauză nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, acesta fiind fals. Cu privire la cele constatate, Valeriu I. a declarat că documentul a fost eliberat în anul 2011, dar că nu l-a ridicat personal, în acest sens împutenicind o cunoştinţă din R. Moldova. De asemenea, a mai menţionat că nu are cunoştinţă despre faptul că documentul ar fi fals sau falsificat. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale.

Infracţiuni la regimul juridic al circulaţiei rutiere constatate la frontieră

Poliţiştii de frontieră vasluieni efectuează cercetări cu privire la încălcarea regimului juridic al circulaţiei rutiere de către două persoane. În data de 29 septembrie a.c., în jurul orei 17.00, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, pentru efectuarea formalităţilor necesare ieşirii din ţară, Angela A., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 42 de ani, care conducea un autoturism marca Hyundai, înmatriculat provizoriu în Germania. La controlul de frontieră s-a constatat că plăcuţele de înmatriculare ale autoturismului au fost valabile în perioada 12.09.2016 – 26.09.2016. Cu privire la cele constatate, Angela A. a declarat că a omis să verifice valabilitatea plăcuţelor de înmatriculare. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunilor de punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat şi punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice  a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare. În ziua de 29 septembrie a.c., în jurul orei 15.00, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit pentru control, pe raza localităţii de frontieră Rîşeşti, judeţul Vaslui, un ansamblu de vehicule format din autoturismul marca Opel Insignia şi remorcă, ambele înmatriculate în R. Moldova. În urma controlului de frontieră efectuat s-a stabilit că ansamblul de vehicule este condus de cetăţeanul din R. Moldova Victor P., în vârstă de 27 de ani, posesor de permis de conducere valabil doar pentru categoriile „A ”şi „B ”, iar pentru a putea conduce ansamblul de vehicule în cauză îi este necesară  categoria „E”. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv.

IPJ Vaslui angajeaza politisti

În ziua de 03 octombrie a.c., se va da startul angajărilor din sursă externă și reîncadrărilor de personal, în vederea completării deficitului de personal existent la nivelul Poliţiei Române. Sursa de recrutare pentru concursuri este formată din persoanele care au avut calitatea de agent sau ofițer de poliţie şi pot fi reîncadrate, în conformitate cu prevederile art. 9, alin. 2 ind. 1 din Legea 360/2002 din Statutul Poliţistului cu modificările şi completările ulterioare, după încetarea raporturilor de serviciu din diferite motive (la cerere, prin demisie, numirea într-o altă funcţie publică, pierderea capacităţii temporare de muncă sau în urma reorganizărilor instituţionale) şi care au studii corespunzătoare cerinţelor postului, respectiv îndeplinesc cumulativ condiţiile legale. De asemenea, persoanele care doresc să devină agenţi de poliție se pot înscrie la concursul organizat. Înscrierile se vor realiza în perioada 03 – 07 octombrie a.c., concursul urmând a fi susţinut în ziua de 19 noiembrie 2016. Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui i-au fost repartizate 62 de posturi pentru încadrare din sursă externă ( agenți de poliție) şi două posturi pentru ocupare prin concurs de către foşti angajaţi ai poliţiei ( un post de ofițer de poliție și unul de agent de poliție). Din totalul celor 62 de posturi destinate încadrării directe, 4 sunt de agenți de poliție rutieră, 4 de agenți de ordine publică în mediul urban, 51 de agenți de ordine publică în mediul rural – ajutori șef post și 3 agenți conductori câini. Condiţiile ce trebuie îndeplinite de către candidaţi, calendarul întregii activităţi, tematica şi bibliografia, precum şi alte date de interes, se vor găsi pe site-ul https://vs.politiaromana.ro, la secțiunea Carieră, începând cu data de 01 octombrie a.c. .Înscrierile se vor face la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui în perioada 03 – 07 octombrie a.c.

Leave a Comment