Google

Cronica neagră

Written on:septembrie 20, 2016
Comments
Add One

accident-mas-politie-si-indicatorPe 19 septembrie, pe raza comunei Muntenii de Jos, a avut loc un accident de circulație în urma căruia un pieton a decedat. Pe 19 septembrie, am fost sesizați prin apelul unic de urgență 112 despre producerea unui accident de circulație pe raza comunei Muntenii de Jos. Polițiștii Serviciului Rutier Vaslui au efectuat cercetări la locul producerii accidentului și au stabilit următoarele: În timp ce P. Virgil, de 40 de ani, din municipiul București, se deplasa cu autoturismul pe D.N 24, pe un sector de drum din afara localității Muntenii de Jos, având direcția de deplasare Bârlad către Vaslui, a accidentat un bărbat, de 47 ani, din comuna Muntenii de Jos, care se angajase în traversarea drumului de la stânga la dreapta. Cadrele medicale sosite la locul accidentului au constatat decesul bărbatului. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest rezultatul fiind negativ. În cauză, polițiștii Serviciului Rutier continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a condiţiilor în care s-a produs tragicul eveniment, fiind întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Pentru prevenirea implicării în astfel de accidente rutiere, Poliţia recomandă pietonilor: Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante! Evitați să circulați pe partea carosabilă! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față! Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice daca ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.

ACȚIUNI PENTRU VERIFICAREA TRANSPORTURILOR

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui  a desfășurat săptămâna trecută  acțiuni pentru verificarea respectării legislației de către cei care efectuează transporturi de persoane și mărfuri. În cadrul celor 18 filtre instituite la nivelul judeţului, polițiștii au constatat 17 infracțiuni și au aplicat peste 300 de sancțiuni contravenționale. În perioada 14-17 septembrie a.c., polițiștii au desfășurat, la nivel judeţului Vaslui, acțiuni pentru siguranța transporturilor, fiind instituite 22 de filtre. La activități au participat poliţişti de la rutieră, ordine publică, investigaţii criminale şi poliţişti de la transporturi. În urma acţiunilor desfăşurate, au fost constatate 17 infracţiuni, dintre care 8 la regimul circulaţiei rutiere. De asemenea, au fost aplicate 335 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 87.000 de lei. Dintre sancțiunile aplicate, 303 au fost la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulație pe drumurile publice și 32 la alte acte normative. Ca măsură complementară, polițiștii au reţinut 9 permise de conducere și au retras 7 certificate de înmatriculare auto. Poliţiştii Biroului Drumuri Naţionale şi Europene au oprit un autoturism pe raza localităţii Simila, comuna Zorleni întrucât a depăşit viteza legală. La volanul autoturismului se afla L. Roman, de 42 ani, din Republica Moldova. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că bărbatul are suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe teritoriul României. Pe numele acestuia a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice. Pe raza oraşului Murgeni, poliţiştii Biroului Drumuri Naţionale şi Europene l-au depistat la volanul unui autovehicul pe C. Tiberiu, de 41 ani, domiciliat în comuna Găgeşti. În urma verificărilor efectuate în baza de date privind deţinătorii de permise auto s-a stabilit faptul că bărbatul avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană cărei exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată.

Permise de conducere false, depistate la PTF Oancea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea efectuează cercetări pe numele unui cetăţean din R. Moldova, asupra căruia s-au găsit la controlul de frontieră două permise de conducere false. La sfârşitul săptămânii, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, Ion V., cu dublă cetatnie româno-moldovenească, în vârstă de 27 de ani, pasager într-un autoturism BMW, înmatriculat în Bulgaria. La controlul de frontieră, în borseta aparţinând lui Ion V. au fost găsite două permise de conducere, unul eliberat de autorităţile din R. Moldova pe numele acestuia, pentru categoriile A, B, C şi un permis de conducere eliberat de autoritatile române, pe numele unei femei, valabil pentru categoriile A şi B. Având suspiciuni asupra autenticităţii permiselor de conducere, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări suplimentare în urma cărora au stabilit faptul că documentele nu îndeplinesc condiţiile de formă şi de fond ale unora autentice, acestea fiind false. Totodată lucrătorii noştri au mai constatat faptul că Ion V. deţine permis de conducere doar pentru categoria B, iar pentru cel eliberat de autorităţile române, CNP-ul şi numele femeii nu există. Cu privire la cele constatate Ion V. a declarat că și-a obținut permisul cu ajutorul unei persoane pe care nu o cunoaşte, contra sumei de 150 de euro, fără să aibă cunoştinţă că acesta ar fi fals, iar cel inscripționat cu însemnele autorităţile române aparţine surorii sale care locuiește în Italia. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, cele două documente fiind ridicate pe bază de dovadă în vederea continuării cercetărilor.

Bunuri fără documente justificative, depistate la controlul de frontieră

Echipa comună de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa a descoperit ascunse într-un microbuz, piese noi de schimb şi componente pentru fierăstraie mecanice, în valoare totală de 14.000 lei, pentru care şoferul nu a putut prezenta documente de provenienţă şi transport. La sfârşitul săptămânii trecute, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul din R. Moldova Ghenadie P., în vârstă de 46 de ani, conducând un microbuz marca Mercedes, înmatriculat în R. Moldova. În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra autovehiculului, ocazie cu care, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit ascunse în diferite locuri din microbuz şi în bagajele personale, în scopul sustragerii de la controlul de frontieră, piese noi de schimb şi componente pentru fierăstraie mecanice, marca “Stihl”, pentru care Ghenadie P. nu a putut prezenta documente de provenienţă şi transport. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii bunurilor în valoare de 14.000 lei şi sancţionarea contravenţională a bărbatului cu amendă în valoare de 3.000 lei.

Infracţiune la regimul circulaţiei rutiere

În urma unor acţiuni specifice poliţiştii de frontieră vasluieni au descoperit un tânăr care conducea un ansamblu de vehicule fără să posede permis de conducere. În data de 18 septembrie a.c., în jurul orei 10.00, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi, judeţul Vaslui, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit pentru control, pe comunicaţia Iaşi – Albiţa, pe raza localităţii de frontieră Ghermăneşti, un ansamblu de vehicule format din microbuz şi remorcă, ambele înmatriculate în R. Moldova, condus de cetăţeanul din R. Moldova Nicolae C., în vârstă de 22 de ani, însoţit de alţi doi bărbaţi. La controlul de frontieră, tânărul nu a  putut prezenta permisul de conducere, motivând că i-a fost reţinut de către poliţiştii de frontieră in data de 12 septembrie a.c.

Având în vedere cele declarate, persoana şi mijlocul de transport au fost conduse la sediul P.T.F. Albiţa pentru efectuarea de verificări suplimentare. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că în data de 12.09.2016 tânărul a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere fals, motiv pentru care este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals si complicitate la fals material în înscrisuri. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări acum sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

CAZIER JUDICIAR, PENTRU MINORI CU VÂRSTE CUPRINSE ÎNTRE 14-18 ANI

Certificatul de cazier judiciar se poate obţine de către minorul cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani, personal, fără a fi necesară prezenţa unui părinte/tutore la ghişeu, pentru depunerea cererii şi dobândirea acestuia. De la începutul acestui an, Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui a eliberat aproape 26.000 de certificate de cazier judiciar. Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar, orice persoană fizică cu capacitate de exerciţiu restrânsă (minor 14-18 ani) sau deplină (peste 18 ani), poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de poliţie în care există ghişeu de cazier judiciar.

Cererea-tip trebuie însoțită de actul de identitate, aflat în termenul de valabilitate, precum și chitanța prin care se face dovada achitării taxei de prestare serviciu, în cuantum de 10 lei. Precizăm că, persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. De asemenea, la cererea motivată a persoanelor aflate în străinătate, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date, adeverinţe în care consemnează rezultatele verificărilor. Aceste adeverinţe au valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar şi se utilizează exclusiv în străinătate. Reamintim că, Poliţia Română operaţionalizează prevederile O.U.G. nr. 41 din 2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Astfel, începând cu 11 iulie a.c., pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar nu se mai solicită timbrul fiscal în valoare de 2 lei. De la aceeaşi dată, în vederea emiterii certificatelor de cazier judiciar, nu se mai reţin documente în original ori copii legalizate în ghişee, ci doar xerocopii cu menţionarea sintagmei „conform cu originalul” de către lucrătorii din ghişeu. De asemenea, se acceptă copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, asigurând condiţiile prevăzute de reglementările legale privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal. S-a realizat actualizarea formularelor tip şi a informaţiilor referitoare la obţinerea certificatului de cazier judiciar publicate pe pagina de https://vs.politiaromana.ro/ro/utile/documente-eliberari-acte/cazier-judiciar. Program modificat la ghișeul de la reședința inspectoratului

Programul de lucru cu publicul la ghișeul de eliberare a certificatelor de cazier judiciar de la reședința inspectoratului se modifică astfel:

Luni            08 – 12    –    14 – 16

Marţi          10 – 14     –    16 – 18

Miercuri     08 – 12     –    14 – 16

Joi              10 – 14      –    16 – 18

Vineri         09 – 13

Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România.

Pentru situaţiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverinţelor în termen de 10 zile de la data solicitării. Documentele sunt valabile 6 luni de la data eliberării şi numai în scopul pentru care au fost eliberate.

Leave a Comment