Google

Cronica neagră

Written on:august 30, 2016
Comments
Add One

REȚINUT PENTRU ULTRAJ CONTRA BUNELOR MORAVURI/

gratii catuseLa nivelul Poliției municipiului Vaslui s-au declanşat verificări din ziua apariţiei materialului de presă referitor la faptul că o persoană necunoscută ar fi săvârșit infracțiunea de ultraj contra bunelor moravuri, într-un parc din municipiul Vaslui. Astfel, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui au identificat un bărbat, în vârstă de 60 ani, din municipiul Vaslui, care în după-amiaza de 25.08.2016, a fost surprins de mai multe persoane, în zona Teatrului de Vară din municipiul Vaslui, săvârşind în public acte obscene. Bărbatul a fost depistat și condus la sediul Poliției municipiului Vaslui unde a fost audiat cu privire la aspectele prezentate în mass-media. Acesta și-a motivat gesturile prin faptul că se afla sub influența băuturilor alcoolice. Împotriva bărbatului, polițiștii de investigații criminale au dispus măsura reținerii pe o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri. Pentru această faptă Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Dacă sunteţi victimă sau martor al unei infracţiuni, reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului, înalţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sesizaţi de urgenţă Poliţia – 112!

Documente false depistate la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat un cetăţean din Germania care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere fals. În ziua de 28 august a.c., în jurul orei 15.30, în P.T.F.Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, cetăţeanul german Alexander W., în vârstă de 36 de ani, conducând un autoturism marca Mercedes, înmatriculat în Germania. La controlul specific, poliţiştii de frontieră au solicitat conducătorului auto şi permisul de conducere. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de conducere prezentat la control, similar celor eliberate de autorităţile germane, valabil pentru categoriile A”, B”, „C”, „D”, „BE”, „CE”, „DE”, lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că documentul în cauză nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unui document  autentic, fiind fals total. În legătură cu cele constatate, Alexander W. a declarat că a obţinut respectivul permis de conducere de la un conaţional contra ra unei sume de bani şi că nu are cunoştinţă că permisul în cauză este fals ori falsificat. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals. Poliţiştii de frontieră vasluieni au depistat un cetăţean român care a prezentat la controlul de frontieră un document fals pentru autoturismul pe care îl conducea. În data de 28 august a.c., în jurul orei 07.00, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de ieşire din ţară, cetăţeanul român Serghei T., în vârstă de 30 de ani, care conducea un autoturism marca BMW 320 D, înmatriculat în Bulgaria. La controlul de frontieră, existând suspiciuni cu privire la autenticitatea stiker-ului care atesta inspecţia tehnică periodică a autoturismului, lucrătorii noştri au procedat la efectuarea de verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit că autoturismul în cauză nu are inspecţie tehnică periodică valabilă şi că documentul prezentat la controlul de frontieră nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unui document autentic, fiind fals total. Cu privire la cele constatate, Serghei T. a declarat că a obţinut documentul din Bulgaria, contra sumei de 80 de euro şi nu are cunoştinţă că este fals sau falsificat. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals.

ACȚIUNE PE RAZA MUNICIPIULUI VASLUI

La sfârșit de săptămână, polițiștii Biroului Rutier Vaslui au desfășurat o acțiune de monitorizare în trafic, în vederea identificării tuturor celor care nu respectă normele rutiere, în special cele referitoare la semnalele conducătorilor auto. Polițiștii au recomandat conducătorilor auto să nu claxoneze în mod abuziv, astfel încât să nu tulbure liniștea locuitorilor municipiului Vaslui. La recomandările adresate în trafic, unii conducători auto au fost receptivi și și-au însușit prevederile legale. Au fost întocmite însă și procese-verbale de sancționare pentru 4 conducători auto care nu au respectat regulile de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră.  Ca autoritate a statului care are menirea de a veghea la respectarea normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice, Poliţia Rutieră va depune    în continuare toate eforturile pentru întronarea respectului faţă de lege, cu fermitate şi deplină consideraţie faţă de participantul la trafic. Reamintim faptul că în conformitate cu prevederile Codului Rutier, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră de către conducătorii de vehicule constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte-amendă), respectiv 500-625 lei. De asemenea, Hotărârea nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevede faptul că unui conducătorul de autovehicul i se interzice să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră. Astfel, mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei. Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de acţiune a indicatorului „Claxonarea interzisă”. Se exceptează de la prevederile menționate: conducătorii autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară când se deplasează în acţiuni de intervenţii sau în misiuni care au caracter de urgenţă; conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.

Două persoane aflate într-o canoe în pericol de scufundare,  salvate de poliţiştii de frontieră gălăţeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au intervenit pentru salvarea a două persoane, care se aflau într-o canoe ce era în pericol de scufundare pe fluviul Dunărea. În data de 26 august a.c., în jurul orei 16.40, s-a primit o solicitare de la operatorul 112, pentru salvarea a două persoane aflate aflate într-o canoe, care era în pericol de scufundare pe fluviul Dunăre, în zona Şantierului Naval. Imediat, poliţiştii de frontieră au intervenit cu nava Onix 26 SD din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi și au identificat ambarcaţia, în care se aflau două persoane, un bărbat şi o femei, ambii în vârstă de 30 ani. Poliţiştii de frontieră au transportat persoanele în siguranţă la mal, unde au fost preluate de lucrători din cadrul Poliţiei Transporturi Navale Galaţi.

Pistol cu bile ascuns în bagajele unui bărbat, descoperit în P.T.F. Albiţa

Echipa comună de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa a descoperit ascuns, în bagajul personal al unui cetăţean moldovean, un pistol cu bile marca „SMERSH”. În de 26 august a.c., în jurul orei 01.30 la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pasager într-un autocar ce efectua curse regulate pe relaţia Chişinău – Bucureşti, cetăţeanul din Republica Moldova Petru M., în vârstă de 23 ani. Cu ocazia controlului de frontieră efectuat, echipa comună a descoperit, în bagajul personal al tânărului, un pistol cu bile, marca SMERSH, de calibru 4,5mm. În interiorul pistolului se afla un încărcător cu 10 bile metalice şi o butelie de gaz. Cu privire la cele constatate, Petru M. a declarat că  a cumpărat pistolul dintr-o piaţă din municipiul Chişinău, de la o persoană necunoscută, plătind suma de 800 lei moldoveneşti, cu scopul de a-l face cadou. Tânărul a mai adăugat că nu a avut cunoştinţă despre faptul că la intrarea în România trebuia să-l declare. Pistolul şi accesorii în valoare 550 lei au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, urmând a fi predate lucrătorilor Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Vaslui. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deţinerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării şi contrabandă calificată.

PERSOANE BĂNUITE DE COMITEREA MAI MULTOR FURTURI, IDENTIFICATE DE POLIȚIȘTI

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Bârlad au reținut doi frați, în vârstă de 25, respectiv 16 ani, din municipiul Bârlad, aceștia fiind cercetați pentru comiterea mai multor infracțiuni de furt, cu un prejudiciu de aproximativ 20.000 lei. Cea mai recentă faptă a fost sesizată în luna iulie a.c. de o femeie, în vârstă de 45 ani, din municipiul Bârlad. Aceasta parcase autoturismul pe strada Traian, din municipiul Bârlad, în fața unui magazin, iar persoane necunoscute au spart geamul de la portiera dreapta față și au furat poșeta în care avea 200 lei, un telefon mobil și documente personale. Valoare totală a prejudiciului cauzat prin comiterea acestei fapte a fost de aproximativ 1.000 lei. În urma cercetărilor efectuate de polițiștii Biroului de Investigații Criminale Bârlad a rezultat faptul că infracțiunea ar fi fost comisă de S. Liviu, în vârstă de 25 ani, din municipiul Bârlad, împreună cu un tânăr în vârstă de 18 ani, din municipiul Bârlad. Din investigațiile efectuate de către polițiști a rezultat faptul că S. Liviu este bănuit de comiterea a încă 4 infracțiuni de furt, în perioada martie –aprilie a.c., din care 2 din autovehicule, una din locuință și una de pe strada. Infracțiunea de furt din locuință a fost săvârșită în luna februarie a.c, iar la comiterea faptei ar fi participat și fratele lui S. Liviu, în vârstă de 16 ani și un alt minor, de 16 ani. De asemenea, fratele lui S. Liviu este cercetat pentru comiterea altor 3 infracțiuni de furt (din locuință, din autovehicul și de pe câmp). Prejudiciul total cauzat prin comiterea infracțiunilor de furt este de aproximativ 20.000 lei. Față de S. Liviu și fratele acestuia, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Bârlad au luat măsura reținerii pentru 24 ore, aceștia fiind prezentați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad cu propunerea de luare a unei măsuri preventive. Față de minorul, în vârstă de 16 ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile. S. Liviu a fost prezentat la Judecătoria Bârlad cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad şi a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile. Celelalte persoane bănuite că au participat la comiterea infracțiunilor de furt sunt cercetate de către polițiștii de investigații criminale în stare de libertate.

ARESTAȚI PREVENTIV PENTRU COMITEREA DE INFRACȚIUNI CU VIOLENȚĂ

Polițiștii au reținut doi bărbați, în vârstă de 37 ani, respectiv 28 ani, ambii din comuna Drânceni, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal și loviri sau alte violențe. Polițiștii Secției de Poliție Rurală 4 Huși și Postului de Poliție Drânceni au probat activitatea infracțională a lui T. Dorin, în vârstă de 37 ani și C. Dumitru, în vârstă de 28 ani, ambii din comuna Drânceni. În seara de 24.08.2016, cei doi bărbați au luat cu forța, într-un autoturism, doi tineri, unul în vârstă de 27 ani, din comuna Drânceni și celălalt de 20 ani, din municipiul Huși, care se aflau pe raza localității Ghermănești. Tinerii au fost transportați pe un drum agricol între localitățile Ghermănești și Șopârleni, unde ar fi fost ținuți împotriva voinței lor și loviți de cei doi bărbați. Ulterior, victimele au fost conduse pe raza satului Râșești. În baza probatoriului administrat, polițiștii i-au reținut pe T. Dorin și C. Dumitru pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși, respectiv Judecătoria Huși, cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși şi a emis pe numele celor două persoane mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile, pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal și loviri sau alte violențe.

Ţigări de contrabandă, în valoare de 166.661 lei, confiscate de poliţiştii de frontieră ieşeni

În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au descoperit şi confiscat aproximativ 18.500 pachete ţigări de contrabandă, în valoare de 166.661 lei. Ieri, 25 august a.c., în jurul orei 17.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Frontieră Iaşi, pe timpul desfăşurării unei acţiuni specifice de supraveghere şi control în zona de competenţă, au oprit in trafic, pe raza localitatii de frontieră Leţcani, judeţul Iaşi, un autoturism marca Volkswagen Passat, înmatriculat în Lituania, în care se aflau cetăţenii moldoveni,  Alexandr B. şi Andrei C., în vârstă de 32, respectiv 27 ani. La controlul efectuat asupra autoturismului, lucrătorii noştri au descoperit între bancheta din spate şi locul pasagerului dreapta faţă, sub o pătură, un colet învelit în folie de culoare neagră, iar în portbagaj alte trei colete ambalate la fel. În vederea efectuării unui control amănunţit, autoturismul şi persoanele au fost conduse la sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi. Astfel, în maşină au fost descoperite patru colete care conţineau 3.372 pachete de ţigări diferite mărci cu timbre de acciză Republica Moldova. La cercetări, Alexandr B. a declarat că a preluat coletele de la un conaţional si trebuia să le transporte în municipiul Iaşi, la o adresa necunoscută, care urma a le fi indicată în momentul în care ajungeau în Iaşi. Şi poliţiştii de frontieră din cadrul cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi au declanşat, în zona de competenţă, o acţiune specifică pe linia combaterii contrabandei cu tutun, pe timpul căreia au descoperit şi confiscat 15.000 pachete ţigări de contrabandă ce urmau să ajungă pe piaţa neagră din România. În ambele cazuri poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de “contrabandă” și ”intrarea în ţară prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat”, iar cantitatea totală de 18.372 pachete țigări, în valoare de 166.661 lei a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

Peste 265.000  de treceri persoane au fost înregistrate în P.T.F. Albiţa de la începutul acestei luni

În primele 25 zile ale lunii august 2016, în P.T.F Albiţa, la frontiera cu R. Moldova au fost înregistrate peste 265.000 de treceri persoane, din care 138.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 127.000 pe sensul de intrare în ţară, constatandu-se o creştere cu 51% faţă de acelaşi interval din luna februarie a acestui an. Astăzi, 25.08.2016, în P.T.F. Albița, este folosită la maxim capacitatea punctului de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestuia, se lucrează pe toate cele cinci artere aflate pe sensul de intrare în România, şase polițiști de frontieră efectuând controlul documentelor şi trei vameşi pe cel al bunurilor. Valorile mari de trafic sunt determinte de numărul mare de cetăţeni din Republica Moldova care îşi petrec vacanţele în afara graniţelor ţării de origine şi de cei care se întorc la muncă în state ale Uniunii Europene. Un alt fapt care contribuie la creșterea numărului de persoane care tranzitează frontiera de est a țării este că începând din luna iunie a anului 2015 cetăţenii Uniunii Europene pot circula în Republica Moldova doar cu cartea de identitate. De la începutul sezonului estival, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a dispus măsuri de suplimentare a personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct, zilnic peste 650 de polițiști de frontieră fiind implicați în activitățile de supraveghere și control a frontierei de stat. Pentru perioadele în care se înregistrează vârfuri de valori ale traficului au fost suplimentate  echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera. În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere ale frontierei şi în zona de competenţă.

Recomandări:

Până la încheierea perioadei estivale, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi recomandă, în continuare, participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Puncte de frontieră existente pe frontiera româno-moldoveană:

Pe raza jud. Galaţi avem următoarele puncte de trecere a frontierei:

– PTF Oancea   (rutier) – corespondent Cahul – R. Moldova;

– PTF Galaţi (rutier)  – corespondent Giurgiuleşti – R. Moldova

Pe raza jud. Vaslui avem următoarele puncte de trecere a frontierei:

PTF Albita (rutier) – corespondent Leuseni – R.Moldova.

Pe raza jud. Iaşi avem următoarele puncte de trecere a frontierei:

PTF Sculeni (rutier) – corespondent Sculeni – R. Moldova;

PTF Iaşi – feroviar – Ungheni

Pe raza jud. Botoşani avem următoarele puncte de trecere a frontierei:

PTF Stânca (rutier) – corespondent Costeşti – R. Moldova;

PTF Rădăuţi Prut (rutier)– corespondent Lipcani – R. Moldova.

Reamintim că, pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, a fost dezvoltată o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat. De asemenea, aplicaţia foloseşte modulul de navigaţie furnizat de Google Maps şi accesând tab-ul „navigare” se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere al frontierei. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Verificări sistematice la frontieră

Reamintim că, începând cu luna noiembrie 2015, Poliţia de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere ale frontierei, efectuează verificări sistematice cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în conformitate cu prevederile legislaţiei interne şi internaţionale. Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe. În acest sens, apelăm la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi că depunem toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători. 021.9590 – număr unic de apel al Poliţiei de Frontieră Române Reamintim că numărul unic de informare al Poliţiei de Frontieră Române, pe întreg teritoriul ţării, este 021.9590. Acest serviciu funcţionează non-stop, persoanele interesate putând primi informaţii utile privind trecerea frontierei de stat, respectiv documentele necesare, condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare în funcţie de scopul călătoriei etc. Totodată, apelând numărul 021.9590, cetăţenii pot semnala incidente survenite în traficul transfrontalier, înregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii instituţiei şi implicit calităţii de funcţionar public cu statut special etc.

POLIŢIŞTII AU PRINS ÎN SCURT TIMP PATRU MINORI BĂNUIȚI DE COMITEREA UNUI FURT DE AUTO

Patru minori, bănuiți de comiterea furtului unui autovehicul au fost depistaţi în timp scurt de către poliţiştii din cadrul Poliției orașului Murgeni. În ziua de 25 august a.c., Poliția orașului Murgeni a fost sesizată de către un bărbat în vârstă de 56 ani, din orașul Murgeni cu privire la faptul că persoane necunoscute i-au sustras autoturismul parcat în zona centrală a orașului Murgeni. În urma cercetărilor efectuate, polițiștii de investigații criminale au identificat, la scurt timp de la sesizare, 4 minori, din care 3 în vârstă de 13 ani și unul de 12 ani, toți din Murgeni, bănuiți de comiterea faptei. Unul dintre minori a observat cheile în contact și a sustras autovehiculului, ulterior urcându-se și ceilalți trei minori. Autovehiculul a fost condus până la intrarea în satul Sărățeni, unde a derapat, oprindu-se perpendicular pe axul drumului. În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt în scop de folosință și conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Pentru a preveni astfel de fapte vă recomandăm ca la coborârea din autoturism, să scoateţi cheia din contact, chiar dacă veţi lipsi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact durează doar câteva secunde. Dacă obişnuiţi să parcaţi autoturismul în curte sau garaj, nu lăsaţi cheile în contact atunci când coborâţi pentru deschiderea porţilor. De asemenea, asigurați autoturismul prin încuierea uşilor. De un real folos este și un sistem de blocare pentru uşi cu chei neconvenţionale. Parcaţi autoturismul astfel încât să fie vizibil din locuinţa dumneavoastră şi pe cât posibil în locuri iluminate şi cât mai circulate.

Contrabandist moldovean depistat într-un lan de porumb de poliţiştii de frontieră

În ultimele 48 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au descoperit aproximativ 12.000 pachete ţigări de contrabandă, în valoare de 139.816 lei. În data de 23 august a.c., în jurul orei 11.30, pentru valorificarea unor informaţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi au declanşat o acţiune specifică pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona localităţii de frontieră Golăieşti, judeţul Iaşi. Astfel, o patrulă formată din doi poliţişti de frontieră a observat şi reţinut, cu ajutorul câinelui de intervenție SAMI, în apropierea malului românesc al râului Prut, într-un lan de porumb, o persoană care transporta trei colete voluminoase, dinspre frontieră către interiorul teritoriului naţional. În urma verificărilor, s-a stabilit că persoana în cauză este cetăţeanul moldovean  Ivan T., în vârstă de 27 ani, iar cele trei colete conțineau cantitatea de 4.200 pachete țigări marca ,, Ashima”. La cercetări, tânărul  a declarat că a trecut ţigările peste râul Prut, cu ajutorul unei frânghii, ajutat de un conaţional. Şi poliţiştii de frontieră din cadrul cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Ţuţora au declanşat, în zona de competenţă, o acţiune specifică pe linia combaterii contrabandei cu tutun, pe timpul căreia au descoperit 7.750 pachete ţigări de contrabandă ce urmau să ajungă pe piaţa neagră din România. În ambele cazuri poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de “contrabandă” și ”intrarea în ţară prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat”, iar cantitatea totală de 11.950 pachete țigări, în valoare de 139.816 lei a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor. Concomitent cu aceste acțiuni au fost anunțate autoritățile de frontieră ale statului vecin, cercetările continuând în comun, pentru stabilirea întregii activități infracționale, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun. Conform acordului încheiat între România şi Republica Moldova, Ivan T. va fi predat autorităţilor de frontieră ale statului vecin.

Ţigarete ascunse în rezervor şi în roata de rezervă, descoperite la P.T.F. Albiţa

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit 10.200 de ţigarete de diferite mărci, ascunse în roata de rezervă şi în rezervorul unui autoturism, condus de un cetăţean ucrainean. În data de 23 august a.c., în jurul orei 22.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul ucrainean Vitalii D., în vârstă de 32 ani, care conducea un autoturism marca Volkswagen Golf, înmatriculat în Polonia. În baza analizei de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali descoperind, ascunse şi nedeclarate, în roata de rezervă şi în rezervorul autoturismului, 10.200 de ţigarete de diferite mărci, cu timbru de acciză Ucraina. Conform prevederilor legale a fost luată măsura ridicării ţigaretelor în valoare totală de 2.295 lei, în vederea confiscării, iar bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei.

Autoturism căutat în Spania, depistat la P.T.F. Oancea

Poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Oancea – I.T.P.F. Iaşi au depistat un autoturism marca Peugeot 307 care figura ca fiind declarat furat, alertă introdusă de către autorităţile din Spania. În data de 18.08.a.c., în punctul de Trecere a Frontierei Oancea, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, cetăţeanul român Viorel P., în vârstă de 33 de ani, conducând un autoturism marca Peugeot 307. Existând suspiciuni cu privire la provenienţa autoturismului, lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare prin Biroul SIRENE de la care s-a primit, ieri, 23.08.a.c., confirmarea faptului că autoturismul în cauză este semnalat ca fiind declarat furat, alerta introdusă de autorităţile din Spania la data de 18.08.2016. Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că în perioada 2004-2015 a lucrat în Spania, unde a primit autoturismul de la o persoană de naţionalitate spaniolă şi nu avea cunoştinţă despre faptul că autoturismul este căutat de autorităţi sau implicat în vreun litigiu. În cauza sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, iar autoturismul, în valoare de 18.150 lei, a fost reţinut în vederea continuării cercetărilor.

ACŢIUNI ALE POLIȚIȘTILOR PENTRU COMBATEREA DELICTELOR SILVICE

Polițiștii au desfășurat în această săptămână activităţi pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, precum şi a faptelor ilegale asociate  transportului şi comercializării materialului lemnos. Pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, polițiștii efectuează controale în fondul forestier, dar și acțiuni de verificarea a circulației materialului lemnos pe drumurile publice, modul de folosire a documentelor de transport și a documentelor justificative de proveniență a materialului lemnos. Astfel, polițiștii Secției de Poliție Rurală 4 Huși și Postului de Poliție Hoceni  au depistat 5 bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 32 ani,  care au tăiat fără drept arbori dintr-o pădure proprietate privată. În ziua de 23.08.2016, persoanele în cauză s-au deplasat cu 3 vehicule cu tracțiune animală în pădurea din apropierea satului Oțeleni, comuna Hoceni și cu un motofierăstrău au tăiat, fără drept, arbori de esență stejar. Având în vedere prejudiciul cauzat, polițiștii  au constatat faptul că în acest caz sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de tăiere ilegală de arbori, în conformitate cu prevederile Legii 46/2008- Codul Silvic. Materialul lemnos a fost ridicat și lăsat în custodia reprezentanților Ocolului Silvic. De asemenea,  motofierăstrăul și vehiculele cu tracțiune animală folosite pentru transport au fost ridicate de polițiști. Doi bărbați, în vârstă de 43 ani, respectiv 40 ani, ambii din comuna Dănești au fost identificați de polițiștii Secției de Poliție Rurală 2 Vaslui, jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui și personal din cadrul Ocolului Silvic Brodoc, în timp ce transportau pe D.J. 246 A, pe raza comunei Dănești, cu ajutorul a două vehicule cu tracţiune animală, material lemnos fără a deţine documente de provenienţă. Din verificările efectuate, s-a stabilit că materialul lemnos a fost tăiat în mod ilegal dintr-o pădurea particulară. Materialul lemnos (2,59 mc) și vehiculele cu tracțiune animală folosite pentru transport au fost ridicate și lăsate în custodia personalului silvic. În cauză a fost întocmit dosar penal în conformitate cu prevederile Legii 46/2008 – Codul Silvic.Reamintim faptul că transportul și vânzarea materialelor lemnoase trebuiesc însoţite de acte în care să fie înscrisă proveniența legală a acestora ori documente comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare. În avizele de însoţire trebuie să fie precizate/completate corect data, aceeaşi cu data emiterii avizului, şi ora plecării, iar documentul să nu prezinte ştersături sau adăugări necertificate. Materialelor lemnoase trebuie să corespundă din punct de vedere cantitativ şi/sau calitativ ori din punctul de vedere al speciei cu datele înscrise în avizul de însoţire. Comercializarea materialelor lemnoase se realizează în pieţe, târguri, oboare, burse de mărfuri şi alte spații autorizate conform normelor privind circulaţia materialelor lemnoase.

MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN APLICARE DE POLIȚIȘTI

Un bărbat din Pochidia, pe numele căruia autorităţile din Italia au emis un mandat european de arestare, a fost depistat de poliţiştii, cu sprijinul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române. La data de 23 august a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale și Postului de Poliție Pochidia au depistat un bărbat, de 22 de ani, din comuna Pochidia, care era urmărit internaţional. Acesta a fost identificat de polițiști la o locuință din comuna Tutova. Pe numele tânărului, autorităţile din Italia au emis un mandat european de arestare pentru comiterea unei infracțiuni de ucidere din culpă și a unei infracțiuni de furt agravat, fapte săvârşite în luna februarie a.c.. Pentru depistarea celui în cauză, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române. Tânărul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, care a emis pe numele său ordonanță de reținere pentru 24 de ore. Cel în cauză urmează a fi prezentat magistraților Curții de Apel Iași, pentru demararea procedurilor în vederea predării către autoritățile judiciare din Italia.

ATENŢIE LA TRECERILE LA NIVEL CU CALEA FERATĂ !

Pe 24 august, la numărul de urgență 112, am fost sesizați despre faptul că la o trecere la nivel cu calea ferată fără bariere din zona satului 1 Decembrie, comuna Banca, a avut loc un accident de circulație. Din cercetările efectuate la fața locului de polițiștii Biroului Rutier Bârlad  a rezultat faptul că un tânăr, în vârstă de 17 ani, din satul 1 Decembrie, se deplasa cu un vehicul cu tracțiune animală pe un drum sătesc din localitatea de domiciliu. În momentul în care a ajuns la trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere, semnalizată prin indicatoare, nu a oprit pentru a se asigura în mod corespunzător și s-a angajat în traversare. Sesizând aproprierea trenului, tânărul a sărit din vehicul și s-a lovit de balustrada pasajului de cale ferată. Căruța a fost acroșată de trenul regio nr. 6401 Bârlad-Iași, fiind prinsă sub locomotiva trenului. Victima a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Vaslui unde a fost diagnosticată cu „traumatism cranio-cerebral”.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Poliţiştii atrag atenţia tuturor participanților la trafic asupra respectării regulilor de circulaţie la trecerile de nivel cu calea ferată! Semnalele luminoase şi acustice, barierele sunt foarte importante, rolul lor este de a proteja viaţa  cetățenilor şi de a evita producerea unor grave accidente rutiere. De asemenea, în zonele neprevăzute cu astfel de semnale este absolut necesară asigurarea temeinică înainte de a proceda la traversarea unei treceri la nivel cu calea ferată.

ACCIDENT DE CIRCULAȚIE PRODUS DIN CAUZA OBOSELII

Pe 24 august, o persoană a fost rănită, într-un accident rutier produs pe fondul oboselii la volan. Polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene au efectuat cercetări pe raza localității Moara Domnească, comuna Văleni, la locul producerii unui accident de circulație, soldat cu vătămarea corporală a unui conducător auto. În această dimineață, A.Ivan, în vârstă de 26 ani, din Republica Moldova, a condus un autovehicul din direcția Vaslui către Iași. La  un moment dat, din cauza oboselii, bărbatul a pierdut controlul asupra direcției de deplasare,  iar autovehiculul a pătruns pe sensul opus, a intrat în coliziune cu un podeț și s-a răsturnat pe partea stângă a părții carosabile, având în vedere direcția de deplasare. Conducătorul auto a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui unde a fost diagnosticat cu „fractură antebraț, fractură femur și traumatism cranio-cerebral”. Polițiștii au testat conducătorul auto cu aparatul alcooltest, iar rezultatul a arătat că nu a consumat băuturi alcoolice. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Pentru a le preveni, Poliţia Rutieră le recomandă tuturor conducătorilor auto ca la primele semne de oboseală să-şi întrerupă deplasarea, să parcheze vehiculul într-un loc sigur şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţilor psiho-fizice necesare conducerii în siguranţă.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: