Google

Cronica neagră

Written on:august 24, 2016
Comments
Add One

betiv netPolițiștii rutieri au identificat un conducător auto care a părăsit locul producerii unui accident de circulație din care a rezultat vătămarea corporală a unui pieton. În noaptea de 21/22.08.2016, la numărul de urgență 112, am fost sesizați despre producerea unui accident de circulație pe raza localității Bădeana, comuna Tutova. Polițiștii rutieri au efectuat cercetarea la fața locului și au constatat următoarele: În seara de 20.08.2016, un bărbat în vârstă de 23 ani, din satul Bădeana, se deplasa pe partea dreaptă a D.E. 581, din direcția Tutova către Bârlad. La un moment dat a fost acroșat cu oglinda de un autovehicul înmatriculat în municipiul Iași, care se deplasa în aceeași direcție de mers. Conducătorul auto a discutat cu victima și ulterior a părăsit locul accidentului, fără a anunța polițiștii. În noaptea de 21/22.08.2016 victima a solicitat la domiciliu un echipaj al ambulanței, fiind transportată la Spitalul municipal de Urgență Bârlad unde a fost diagnosticată cu „policontuzii”. În urma cercetărilor efectuate de către  polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene, a fost identificat conducătorul auto în persoana lui B. Gheorghe, de 24 ani, din comuna Ghidigeni, județul Galați. Acesta a afirmat că a părăsit locul accidentului deoarece pietonul nu acuza dureri la momentul respectiv.În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului. Ordonanța de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede obligațiile participanților la trafic în cazul unui accident de circulație. Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei. Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112. Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

Contrabanda cu tigari, oprita la malul Prutului

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Răducăneni au depistat un cetăţean din R. Moldova în timp ce încerca să introducă ilegal în ţară, peste râul Prut, 5.000 pachete ţigări de contrabandă. La sfârşitul săptămânii trecute, pentru valorificarea unor informaţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Răducăneni – I.T.P.F. Iaşi au declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de competenţă. Astfel, o patrulă formată din doi poliţişti de frontieră a observat pe direcţia localităţii Gorban, în apropierea malului românesc al râului Prut, mai multe persoane, care transportau în spate colete voluminoase, dinspre frontieră către interiorul teritoriului naţional. În momentul în care persoanele au observat  polițiștii de frontieră au încercat să fugă spre teritoriul statului vecin, ignorând somațiile verbale. Lucrătorii noştri au reuşit reținerea unei persoane de sex masculin, descoperind la faţa locului 10 colete învelite în folie de culoare neagră. La cercetările efectuate în zonă a fost utilizat şi câinele de intervenție Nav al poliţiştilor de frontieră. În urma verificărilor, s-a stabilit că persoana în cauză este cetăţeanul moldovean Dumitru S., în vârstă de 21 ani, iar cele 10 colete conțineau cantitatea de 5.000 pachete țigări marca ,, Ashima”. La cercetări, Dumitru S. a declarat că a fost contactat de un conaţional care i-a propus ca, în schimbul sumei de 100 euro, să transporte coletele de la malul râului Prut, până la o lizieră de salcâmi, unde urmau să fie încărcate într-o maşină. În cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de  “contrabandă calificată” și ”intrarea în ţară prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat”, iar cantitatea totală de 5.000 pachete țigări, în valoare de 56.726 lei a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor. Concomitent cu aceste acțiuni au fost anunțate autoritățile de frontieră ale statului vecin, cercetările continuând în comun, pentru stabilirea întregii activități infracționale, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun. Conform acordului încheiat între România şi Republica Moldova, bărbatul a fost predat autorităţilor de frontieră ale statului vecin.

Aproximativ 2.600 pachete de ţigări de contrabandă şi 28 litri de alcool, confiscate la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Iaşi au descoperit şi confiscat 52.100 de ţigarete de contrabandă şi 28 litri de alcool, bunuri pe care patru persoane le achiziţionaseră în vederea obţinerii unui profit din revânzarea acestora. La sfârşitul săptămânii trecute, s-au prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul din R. Moldova Ghenadie V., în vârstă de 48 de ani, conducând un microbuz marca Peugeot înmatriculat în Republica Moldova şi Oleg B., cu cetăţenie română şi Republica Moldova, în vârstă de 51 de ani, conducând un autoturism marca Volkswagen Passat, înmatriculat în România.

Cu ocazia controalelor efectuate asupra celor două mijloace de transport, poliţiştii de frontieră şi inspectorii vamali au descoperit, într-un loc special amenajat în podeaua microbuzului, sub scaunul şoferului respectiv în portbagaj sub tapiţeria aripilor laterale şi sub roata de rezervă a autoturismului marca Volkswagen Passat 10.780 ţigarete diferite mărci şi 28 litri alcool. Conform prevederilor legale a fost luată măsura ridicării bunurilor în valoare totală de 6.060 lei şi a autoturismului marca Volkswagen Passat, în valoare de 13.350 lei, în vederea confiscării, iar cei doi bărbaţi au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 18.000 lei. În data de 19 august a.c., în jurul orei 21.10, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi, pe timpul desfăşurării unei acţiuni specifice pe linia prevenirii şi combaterii traficului ilicit cu tutun, în zona unei societăţi comerciale din municipiul Galaţi, au depistat două autoturisme despre care deţineau informaţii că sunt folosite în contrabanda cu ţigări. Cele două autoturisme erau conduse de un cetăţean moldovean, Dmitri A., în vârstă de 28 ani, respectiv de românca S. B., în vârstă de 29 ani. In urma controlului amanuntit efectuat asupra masinilor, poliţiştii de frontieră au descoperit în roata de rezervă, în bord, în banchete şi într-un loc special amenajat în rezervorul autoturismului marca Mercedes Benz  respectiv  în plafon, în roata de rezervă, în scaunele din faţă şi în portbagajul autoturismului Opel Zafira, 41.320 ţigarete diferite mărci. La cercetări, persoanele în cauză au declarat că ţigaretele le aparţin şi intenţionau să le revândă la un preţ mai mare, în vederea obţinerii unui profit.A fost luată măsura reţinerii ţigaretelor, în valoare de 24.780 lei, şi a celor două autoturisme, în valoare de 22.690 lei în vederea confiscării, iar lucrătorii noştri efectuează cercetări sub aspectul  săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

ARMĂ NELETALĂ DEȚINUTĂ ILEGAL, RIDICATĂ DE POLIȚIȘTI

Polițiștii specializați în arme, muniții și substanțe periculoase au ridicat o armă neletală supusă autorizării, deținută în mod ilegal de un bărbat din comuna Fruntișeni. Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Postului de Poliție Fruntișeni au desfășurat o acțiune pe raza comunei Fruntișeni pentru combaterea infracțiunilor la regimul armelor și munițiilor. Astfel, de la locuința lui N. Cornel, în vârstă de 43 ani, au fost ridicate o armă neletală supusă autorizării (o armă cu aer comprimat) și 45 diaboluri, bunuri deținute contrar prevederilor legale. Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că bărbatul a procurat arma din Italia în anul 2015, iar în luna august a.c. a introdus în țară arma și muniția, fără ca în prealabil să solicite autorizarea din partea autorităților române, în conformitate cu prevederile Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor. Armele și muniția au fost ridicate de polițiști în vederea efectuării cercetărilor în dosarul penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectare a regimului armelor și munițiilor și contrabandă. Codul penal prevede faptul că „deţinerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Peste 90.000 de ţigarete ”transportate” cu platforma, descoperite la P.T.F. Albiţa

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit 92.000 de ţigarete de diferite mărci ascunse în şasiul unei remorci,  tip platformă. În data de 22 august a.c., în jurul orei 17.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, Oleg C., persoană cu dublă cetăţenie, română şi Republica Moldova, în vârstă de 38 ani, care conducea un ansamblu de vehicule format dintr-un cap tractor marca Mercedes şi o remorcă tip platformă. În baza analizei de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit, echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali descoperind, ascunse şi nedeclarate, în două locuri din structura şasiului remorcii, 92.000 de ţigarete de diferite mărci, cu timbru de acciză Republica Moldova. Conform prevederilor legale a fost luată măsura ridicării ţigaretelor în valoare totală de 20.700 lei, în vederea confiscării, iar bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 lei.

Urmărit internațional depistat la P.T.F. Albiţa

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi predat autorităţilor competente un bărbat din Republica Moldova  urmărit internaţional, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare pentru săvârşirea unor infracţiuni contra ordinii şi siguranţei publice. În data de 23 august a.c., în jurul orei 02.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare intrării în România, Andrei I., în vârstă de 46 de ani, cetăţean din Republica Moldova, pasager într-un autoturism ce avea ca destinaţie municipiul Bucureşti. Cu ocazia verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii de frontieră au constatat că bărbatul era urmărit internaţional, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, de către autorităţile din Germania, pentru săvârşirea unor infracţiuni contra ordinii şi siguranţei publice.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al I.P.J. Vaslui, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Leave a Comment