Google

Cronica neagră

Written on:august 10, 2016
Comments
Add One

ARESTAT PREVENTIV PENTRU SĂVÂRȘIREA INFRACȚIUNII DE  TÂLHĂRIE CALIFICATĂ

oras aglomeratie in trafic netPolițiștii vasluieni au identificat și au probat activitatea infracțională a unui  tânăr, de 26 de ani, domiciliat în municipiul Vaslui, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie, faptă săvârșită față de o femeie de 29 de ani, din aceeași localitate. Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui l-au reținut pentru 24 ore pe B.Costel, în vârstă de 26 de ani, din municipiul Vaslui acesta fiind bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie, faptă săvârșită într-un apartament din municipiul Vaslui. Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că în după-amiaza de  27 mai a.c., tânărul a urmărit o femeie de 29 de ani din municipiul Vaslui până la domiciliul acesteia. În timp ce se afla în scara blocului, tânărul i-a solicitat femeii detalii dacă o persoană locuiește în  blocul respectiv. Apoi tânărul i-a cerut o cană cu apă și a însoțit femeia până în apropierea ușii de acces în locuință. Ulterior a lovit-o și i-a sustras cerceii din aur, un fragment dintr-un lanț din aur și portofelul în care avea acte și bani. După comiterea faptei B.Costel a plecat în străinătate. În baza probatoriului administrat, tânărul a fost reţinut de poliţiştii de investigații criminale și prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, respectiv Judecătoria Vaslui, cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată.

Pentru a reduce riscul ca tu să devii o victimă a tâlhăriei, Poliția Română îți recomandă câteva măsuri de siguranță: Ai grijă la ceea ce se întâmplă în jurul tău atunci când ești pe stradă. Nu te lăsa distrasă de citirea presei sau accesarea internetului; Fii prudentă cu persoanele care te abordează sub diferite pretexte sau care vor să-ți distragă atenția. Păstrează întotdeauna o distanță care să-ți ofere siguranță, în caz că acestea vor încerca să-ți smulgă bijuteriile ori telefonul; Când ți se pare că cineva te urmărește, verifică acest lucru traversând strada. Dacă individul respectiv alege aceeași rută, îndreaptă-te spre o zonă aglomerată sau intră într-un magazin. Cere sprijinul Poliției; Nu ezita să întrebi pe cine caută persoanele necunoscute pe care le sesizezi în spaţiile comune ale blocului, chiar poți alerta mai mulţi vecini; aceste întrebări descurajează posibilii infractori; Uneori, infractorii îşi însuşesc anumite roluri pentru a aborda victimele (persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii), aşa că fii vigilentă; Nu permite străinilor să intre în casă pentru a folosi telefonul, toaleta, sau pentru a le oferi ceva.

Urmarit internațional depistat la P.T.F. Albita

Politisti de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albita au depistat si predat autoritatilor competente un barbat cu dubla cetatenie romano-moldoveana, urmarit international, pe numele caruia era emis un mandat european de arestare pentru savarsirea unor infractiuni de contrabanda cu tigari. In data de 08 august 2016, in jurul orei 10.00, in Punctul de Trecere a Frontierei Albita, judetul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei de stat, pentru a intra in tara Radvan S., in varsta de 43 de ani, cu dubla cetatenie romano-moldoveana, conducand un autoturism inmatriculat in Romania. La controlul de frontiera, lucratorii nostri au constatat ca pe numele barbatului era emisa o alerta de punere in aplicare a unui mandat european de arestare emis de autoritatile romane, pentru savarsirea unor infractiuni de contrabanda cu tigari. Persoana in cauza a fost predata unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale al I.P.J. Vaslui, in vederea luarii masurilor legale ce se impun.

ACŢIUNEA „BLOCADA” LA FRONTIERELE ROMÂNIEI

Poliţia Română desfășoara acţiunea “Blocada” la frontierele României, acționând pe sectoarele de drum cu trafic intens, pe şoselele dinspre şi către punctele de trecere a frontierei, dar și în gări și autogări. Într-o săptămână, polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui  au constatat 20 de infracțiuni, au aplicat peste 500 de sancțiuni contravenționale, au reținut 19 permise de conducere și au retras 6 certificate de înmatriculare. În conformitate cu planul aprobat de ministrul afacerilor interne Petre Tobă, șeful Poliţiei Române, chestor de poliție Bogdan Despescu a dispus ca, în perioada iulie – august 2016, la nivel național, polițiștii să desfășoare acţiunea “Blocada”, la toate frontierele României. Acțiunea se desfășoară ca urmare a intensificării tranzitului către zonele turistice şi localităţile de domiciliu ale cetăţenilor români care lucrează în străinătate şi a creşterii, implicit, a valorilor de trafic, în vederea diminuării riscului rutier şi fluidizării circulaţiei pe principalele drumuri naţionale care fac legătura cu statele vecine. Astfel, în perioada 1-7 august a.c., polițiști de ordine publică, de la rutieră, de investigaţii criminale, de la investigarea fraudelor, transporturi, din cadrul structurii de arme, explozivi şi substanţe periculoase şi luptători de intervenţie rapidă au acționat zilnic, desfășurând 35 de activități specifice la nivelul județului Vaslui. S-a acționat prioritar pentru combaterea principalelor cauze generatoare ale accidentelor de circulaţie, respectiv: nerespectarea regimului legal de viteză, a regulilor privind efectuarea depăşirilor şi a celor privind acordarea priorităţii de trecere a vehiculelor şi pietonilor, precum şi pentru identificarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. Polițiștii au constatat 20 de infracţiuni, dintre care 3 de natură judiciară, 13 la regimul circulaţiei rutiere și 4 de altă natură. De asemenea, au fost aplicate 556 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 177.190 de lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 4.473 de lei. Poliţiştii au intervenit şi au aplicat 55 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991 și 30 de sancţiuni pentru fapte prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite. În urma activităților desfășurate pe linie rutieră, polițiștii au aplicat 463 de sancţiuni, ca urmare a încălcării normelor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dintre care 198 pentru încălcarea regimului legal de viteză și 6 pentru nerespectarea regulilor privind depășirea. Ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 19 permise de conducere, fiind retrase 6 certificate de înmatriculare.

REZULTATE FINALE LA ACADEMIA DE POLIȚIE

Examenele de admitere la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” au luat sfârșit. Dintre cei 4.010 candidați înscriși, 795 au fost declarați admiși.  Cea mai mare medie obținută de un vasluian a fost 9,50. In vederea reducerii deficitului de personal, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a aprobat începând cu acest an creșterea cifrei de școlarizare a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” cu 184 de locuri, de la 611 în 2015 la 795 de locuri în 2016. Pentru a deveni studenți ai Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” s-au înscris 4.010 tineri, concurența fiind de 5 candidați pe un singur loc. Dintre aceștia au reușit să promoveze probele sportive și examenele medicale 2.915 de candidați. Ulterior, în urma examenelor scrise au fost declarați admiși 795 de candidați. Cea mai mare concurență a fost la Facultatea de Poliție, unde s-au înregistrat 12 candidați pe un singur loc. Cea mai mare medie obținută la această facultate a fost 9,50, iar cea mai mică medie a fost 8,50. La Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative – specializarea „Drept”, prima medie a fost 9,50 iar ultima persoană declarată admisă a obținut media 6,90. Din județul Vaslui au fost declarați admiși 12 candidați, 9 la Facultatea de Poliție și 3 la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative – specializarea „Drept”. Cea mai mare medie obținută de un tânăr vasluian a fost 9,50, la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative – aceasta fiind și prima medie obținută la  specializarea „Drept”.

VITEZA, CENTURA DE SIGURANȚĂ ȘI TELEFONUL MOBIL,ÎN ATENȚIA POLIȚIȘTILOR

La sfârșit de săptămână, la nivelul județului Vaslui, polițiștii rutieri au desfășurat acțiuni în vederea creșterii siguranței rutiere vizând în principal viteza regulamentară, portul centurii de siguranță și folosirea accesoriilor de tip „mâini libere”.  În perioada 5-7 august a.c., Poliţia Română a acţionat pentru reducerea numărului de accidente rutiere produse pe fondul nerespectării limitei legale de viteză, principală cauză generatoare de accidente rutiere grave. Polițiștii au urmărit și identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale, prin nefolosirea centurii de siguranță sau a dispozitivelor de retenție omologate și folosirii telefonului mobil în timpul mersului fără dispozitiv sau accesorii de tip „mâini libere”. Astfel, poliţiştii au constatat 5 infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice și au sancţionat contravențional 328 cazuri de nerespectare a normelor rutiere. Dintre acestea, 176 au fost aplicate pentru nerespectarea vitezei regulamentare, iar 53 conducătorilor auto şi pasagerilor care nu au folosit centura de siguranţă sau dispozitivele de retenţie omologate. Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 128.770 lei. Polițiștii au reținut 27 permise de conducere, 9 dintre acestea fiind pentru depăşirea vitezei maxime legale admise cu mai mult de 50 km/h. Un bărbat, în vârstă de 28 ani, din comuna Muntenii de Sus, a fost înregistrat de aparatul radar pe D.E. 581, circulând cu viteza de 162 km/h. Polițiștii Biroului Rutier Bârlad au sancționat conducătorul auto cu amendă în cuantum de 1.125 lei şi au dispus măsura complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Polițiști din cadrul Poliției municipiului Bârlad au oprit pentru control un autovehicul care circula pe strada Republicii. Polițiștii au stabilit faptul că la volanul mașinii se afla L. Valentin, de 27 ani, din municipiul Bârlad care nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. De asemenea, testarea acestuia cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 1,29 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care i-au fost prelevate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Pe numele acestuia a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deține permis de conducere. Polițiștii Biroului Rutier Vaslui l-au identificat pe strada Ștefan cel Mare din municipiul Vaslui pe C. Silviu, de 31 de ani, domiciliat în comuna Cozmești. Acesta conducea un autovehicul deși consumase anterior băuturi alcoolice.  Testarea bărbatului cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care i-au fost prelevate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Pe numele lui C. Silviu a fost întocmit dosar de cercetare penală  în conformitate cu prevederile Codului Penal. Poliţia Română reaminteşte că VITEZA cauzează şi agravează accidentele de circulaţie. Viteza reduce posibilitatea de manevrare la timp a autoturismului și scade vizibilitatea, reducând câmpul vizual al şoferului la zona centrală a drumului. Nu uitaţi! Cu cât viteza este mai mare, şocul produs de accident este mai mare, iar consecinţele mai grave.

Leave a Comment