Google

Cronica neagră

Written on:iulie 27, 2016
Comments
Add One

Contrabanda cu motodeltaplanul la frontiera de est

tigari plugarul in saciPoliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Berezeni – I.T.P.F. Iaşi au descoperit 5.000 pachete de ţigări pe un câmp aflat în zona de frontieră, care fuseseră transportate din Republica Moldova cu ajutorul unui aparat de zbor de mici dimensiuni. În noaptea 23/24 iulie a.c., în jurul orei 00.30, valorificând o informaţie transmisă de omologii din R. Moldova, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni – judeţul Vaslui, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe autospeciala de termoviziune, au observat un aparat de zbor de mici dimensiuni care s-a deplasat peste linia de frontiera, din R. Moldova spre Romania, după care s-a intors pe teritoriul statului vecin. S-a procedat la monitorizarea şi cercetarea zonei de pe traseul aparatului de zbor, ocazie cu care, pe un câmp aflat la aproximativ 2 km Est de localitatea Gara Roşieşti, judeţul Vaslui, au fost descoperite 10 colete ce conţineau 5.000 pachete de ţigări marca Ashima. Tigarile au fost ridicate în vederea confiscării si in cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări împreună cu autorităţile de graniţă ale statului vecin pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi luarea masurilor legale.

Tânăr din R. Moldova depistat în tentativă de trecere ilegală a frontierei

Poliţiştii de frontieră gălăţeni au depistat un cetăţean din Republica Moldova care intenţiona să intre ilegal în România, cu scopul de a-şi găsi un loc de muncă în ţara noastră. În data de 24.07.2016, în jurul orei 09.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea au fost informaţi de către o persoană de sprijin, că a observat în apropierea râului Prut, pe direcţia localităţii de frontieră Oancea o persoană care nu îşi justifica prezenţa în zonă. În cel mai scurt timp poliţişti de frontieră din cadrul sectorului s-au deplasat în zonă şi au procedat la identificarea şi conducerea persoanei în cauză, care nu avea documente de identitate asupra sa,  la sediul Sectorului Oancea pentru verificări.  Din cercetările efectuate împreună cu autorităţile de graniţă ale statului vecin şi din declaraţiile bărbatului, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că acesta este cetăţeanul din Republica Moldova Sergiu B., în vârstă de 24 ani, care a trecut râul Prut înot, cu intenţia de a-şi găsi un loc de muncă în România. În cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de intrare în ţară, prin trecere ilegală a frontierei de stat a României. În baza acordurilor încheiate între România şi Republica Moldova, tânărul a fost predat autorităţilor de graniţă ale statului vecin.

Renault Espace căutat în Spania, depistat la P.T.F. Albiţa

Poliţiştii de frontieră din P.T.F. Albiţa au depistat la controlul de frontieră un autoturism Renault Espace care figura ca fiind declarat furat de autorităţile din Spania. La sfârşitul săptămânii trecute, la P.T.F. Albiţa/ judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, Valeriu P., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 37 de ani, conducând un autoturism marca Renault Espace, înmatriculat în Franţa.  Existând suspiciuni cu privire la provenienţa autoturismului, lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit că autoturismul în cauză figurează în bazele de date ca fiind declarat furat, semnalare introdusă de Spania. Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că a achiziţionat autoturismul din Franţa, de la o societate de profil şi că nu are cunoştinţă despre faptul că autoturismul este furat sau implicat în vreun litigiu. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de furt, iar autoturismul, în valoare de 15.750 lei, a fost indisponibilizat la sediul S.T.P.F. Vaslui în vederea continuării cercetărilor.

Aproximativ 7.000 de ţigarete de contrabandă confiscate la frontieră

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră vasluieni împreună cu lucrătorii vamali au depistat, 6.760 ţigarete ascunse pe care trei participanţi la traficul transfrontalier încercau să le introducă ilegal în România.

În ziua de 23 iulie a.c., în jurul orei 11.00, la P.T.F. Albiţa/ judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, cetăţeanul din R. Moldova Sergiu N., în vârstă de 48 de ani, conducând un microbuz marca Mercedes, înmatriculat în R. Moldova.

În ziua de 25 iulie a.c., în jurul orei 02.00, tot la P.T.F. Albiţa/ judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, în calitate de pasager al unui autoturism marca Seat, Stela J., cu cetăţenie română şi R.Moldova, în vârstă de 47 de ani.

O oră mai târziu, în acelaşi punct de trecere a frontierei, s-a prezentat pentru a intra în ţară, pasager într-un autoturism marca BMW, cetăţeanul francez Ghennadii S., în vârstă de 37 de ani. În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra autovehiculelor şi persoanelor, ocazie cu care, echipele comune de control formate din lucrători vamali şi poliţişti de frontieră au descoperit ascunse în lada frigorifică, în lada de scule şi sub scaunul şoferului microbuzului, lipite pe corpul femeii şi în bagajele personale ale cetăţeanului francez, în scopul sustragerii de la controlul de frontieră, un număr total de 6.760 ţigarete, de provenienţă R. Moldova. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii ţigărilor în valoare de 1.522 lei şi sancţionarea contravenţională a celor trei cu amendă în valoare totală de 17.000 lei.

Nissan Navara furat din Franţa depistat în Botoşani

Poliţiştii de frontieră botoşăneni, în cooperare cu poliţişti din cadrul Poliţiei Botoşani, au depistat o autoutilitară marca Nissan Navara, ce figura ca fiind declarată furată din Franţa, de la mijlocul lunii trecute. În data de 25 iulie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani, în cooperare cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Botoşani, pentru valorificarea unor informații au organizat o acţiune specifică pe linia combaterii traficului internaţional cu auto furate. Astfel, în jurul orei 15.00, în parcarea unui hipermarket din municipiul Botoşani a fost identificată o autoutilitară marca Nissan Navara, an de fabricaţie 2012, la volanul căreia era cetăţeanul român Constantin B., în vârstă de 22 de ani, domiciliat pe raza judeţului Botoşani. În urma verificărilor efectuate în bazele de date, poliţiştii de frontieră au stabilit că autoutilitara Nissan Navara figura ca fiind declarată furată din Franţa din data de 16 iunie a.c. Cu privire la cele constatate, tânărul a declarat că maşina a fost achiziţionată în urmă cu aproximativ un an și nu are cunoştinţă de faptul că aceasta figurează ca fiind declarată furată. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire, iar  autovehiculul, în valoare de 16.800 euro, a fost indisponibilizat la sediul S.T.P.F. Botoşani, până la finalizarea cercetărilor.

Permis de conducere moldovenesc fals, depistat la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat un tânăr din R. Moldova care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere fals. În ziua de 25 iulie a.c., în jurul orei 13.00, în P.T.F.Albiţa, judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, cetăţeanul din R. Moldova Vasile G., în vârstă de 19 de ani, conducând un microbuz marca Mercedes Sprinter, înmatriculat în R. Moldova. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de conducere prezentat la controlul de frontieră, cu însemnele autorităţilor din R. Moldova, lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit că documentul în cauză nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia  autentic, fiind fals total, iar persoana în cauză nu a obţinut niciodată dreptul legal de a conduce. În legătură cu cele constatate, tânărul a declarat că nu este posesor de permis de conducere şi că a obţinut respectivul document prin intermediul unui conaţional, în schimbul sumei de 480 de euro. Polițiștii de frontieră efectuează în cauză cercetări sub aspctul săvârșirii infracţiunilor de uz de fals, complicitate la fals în înscrisuri oficiale şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

INFRACȚIUNI RUTIERE CONSTATATE LA SFÂRȘIT DE SĂPTĂMÂNĂ

Polițiștii au întocmit dosare penale și efectuează cercetări față de trei persoane care s-au deplasau cu autovehicule pe drumurile publice, fără a respecta prevederile rutiere în vigoare. Polițiștii Biroului Rutier Huși, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Șoseaua Huși – Stănilești, au oprit pentru control un moped condus de către R. Cristi, de 21 de ani, domiciliat în municipiul Bârlad. În urma verificărilor efectuate de polițiști în bazele de date privind deținătorii de permise auto s-a stabilit faptul că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere. Polițiștii bârlădeni l-au identificat în trafic pe D. Viorel, de 36 de ani, din comuna Fruntișeni, care se deplasa cu un moped neînregistrat pe strada General Vasile Milea din municipiul Bârlad.  Întrucât conducătorul mopedului emana halenă alcoolică, a fost testat de polițiști cu aparatul alcooltest rezultând o valoare de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. În urma verificărilor efectuate în baza de date privind deținătorii de permise auto s-a stabilit faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat,  fără a poseda permis de conducere și având o alcoolemie peste limita legală. De asemenea, polițiștii Postului de Poliție Coroiești au întocmit dosar penal pe numele lui B.Andrei, de 17 ani, domiciliat în satul Floreni, orașul Murgeni, acesta fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deține permis de conducere. În seara de 22 iulie a.c., B. Andrei, fără a deține permis de conducere, s-a urcat la volanul unui autoturism și s-a deplasat, împreună cu un prieten, în comuna Ciocani. Ulterior, pe D.J 243 B, într-o curbă, din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum, a pierdut controlul asupra direcție de deplasare și s-a răsturnat cu mașina într-un șanț de pe marginea părții  carosabile.

Leave a Comment