Google

Cronica neagră

Written on:martie 10, 2015
Comments
Add One

Omu, câinele de serviciu specializat în detectarea tutunului, şi-a făcut din nou datoria

caine pol frontieraPoliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier împreună cu inspectori vamali au descoperit, cu ajutorul câinelui de serviciu OMU, într-un autoturism condus de un tânăr cu dublă cetăţenie, ascunse şi nedeclarate, peste 3.000 de ţigarete.

La sfârşitul săptămânii trecute, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, A. N., în vârstă de 22 ani, cu dublă cetăţenie, română şi R. Moldova, conducând un autoturism marca Renault, înmatriculat în Bulgaria.

Pe timpul controlului de frontieră, câinele de serviciu Omu, specializat în detectarea tutunului, a simţit prezenţa mirosului specific semnalând acest fapt poliţistului de frontieră. Astfel echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali, a efectuat un control amănunţit asupra autoturismului, în urma căruia au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, într-un locaş special amenajat în bara spate a autoturismului, 3.320 de ţigarete marca Winston, cu timbru de acciză R. Moldova.

Conform prevederilor legale a fost luată măsura reţinerii ţigaretelor în valoare de 1.992 lei şi a autoturismului în valoare de 22.201 lei în vederea confiscării, iar A. N. a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei.

Lucrări penale întocmite de poliţiştii de frontieră brăileni pentru braconaj piscicol

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila au depistat pe timpul desfăşurării unei acţiuni specifice de combatere a braconajului piscicol, patru bărbaţi care pescuiau comercial fără a deţine autorizaţie.

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră brăileni pe timpul desfăşurării unei acţiuni specifice de combatere a braconajului piscicol au depistat patru bărbaţi, în zona kilometrilor 208 – 209 ai fluviului Dunărea, în timp ce pescuiau comercial folosind o unealtă de pescuit de tip prostovol şi o plasă de pescuit din aţă.

În urma verificărilor specifice efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că cele patru persoane sunt cetăţeni români cu vârstele cuprinse între 38 ani şi 48 ani, toţi domiciliaţi pe raza judeţului Brăila. Cei patru desfăşurau activităţi de pescuit comercial fără a deţine autorizaţie în acest scop, reuşind să captureze cu ajutorul celor două unelte de pescuit cantitatea de aproximativ 10 kilograme de peşte de diferite specii.

Uneltele de pescuit au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar cantitatea de peşte în valoare de 53 lei a fost predată unei unităţi de profil spre valorificare.

Poliţiştii de frontieră brăileni au întocmit lucrări penale pe numele celor patru bărbaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de pescuitul comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit comercial şi deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.

Lucrare penală pentru conducerea unui autoturism cu permisul suspendat

Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni au întocmit lucrare penală unui bărbat care conducea un autoturism deşi avea acest drept suspendat.

În data de 08 martie a.c., poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni, pe timpul executării unei misiuni specifice, de supraveghere şi control în zona de competenţă, au oprit pentru control, în localitatea de frontieră Lunca Veche, un autoturism marca Opel Astra, înmatriculat în judeţul Vaslui, condus de cetăţeanul român George D., în vârstă de 20 de ani.

La controlul de frontieră la solicitarea lucrătorilor noştri bărbatul nu a putut prezenta permisul de conducere. În urma verificărilor specifice efectuate, poliţiştii de frontieră au constatat că bărbatul are permisul de conducere suspendat.

Pe numele bărbatului, poliţiştii de frontieră vasluieni au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul, pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendat.

Depistaţi în trafic, la volan, deşi consumaseră băuturi alcoolice

Poliţiştii de frontieră care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Vaslui au depistat în trafic doi bărbaţi conducând autoturisme, deşi consumaseră băuturi alcoolice.

*În data de 07 martie a.c., în jurul orei 19.00, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni, pe timpul executării unei misiuni de Post Control pe comunicaţia Huşi –Murgeni, în loc. Lunca Veche, judeţul Vaslui, au făcut semnal regulamentar pentru a opri în trafic un autoturism marca Audi, înmatriculat în judeţul Constanţa, conducătorul auto refuzând să oprească.

Poliţiştii de frontieră au informat coordonatorul turei serviciu, acesta din urmă dispunând ca un alt echipaj care se întorcea din misiune să oprească autoturismul respectiv.

După cea de-a doua încercare nereuşită de a opri regulamentar, în trafic, autoturismul marca Audi, s-a procedat la urmărirea autoturismului, reuşindu-se oprirea acestuia după aproximativ 7 km, în loc. Vetrişoaia, jud. Vaslui.

În urma legitimării conducătorului auto, s-a constatat că acesta se numeşte Eugen C., este cetăţean român, are 30 de ani, domiciliaza în Bucureşti şi că emana o puternică halenă alcoolică.

Poliţiştii de frontieră l-au sancţionat contravenţional pe Eugen C. cu amendă în valoare de 1500 lei pentru refuz de legitimare.

Concomitent, a fost informat Postul de Poliţie Vetrişoaia, poliţistul care s-a deplasat la faţa locului urmând a lua măsurile legale care se impun.

*În data de 08 martie a.c., în jurul orei 20.00, la P.T.F. Albiţa/I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieşi din ţară, conducând un microbuz marca Mercedes Sprinter, înmatriculat în Irlanda, Ion C., cu dublă cetăţenie, română şi R. Moldova, în vârstă de 39 de ani.

Cu ocazia controlului de frontieră, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că Ion C. se află sub influenţa băuturilor alcoolice şi emană o puternică halenă alcoolică.

Cetăţeanul în cauză a fost condus de către un echipaj din cadrul S.P.F. Huşi, la Poliţia Municipiului Huşi, unde a fost testat cu aparatul DRAGER ALCOTEST 8510RO, rezultatul fiind de 0.65 mg/l în aerul expirat, ulterior, fiind condus şi la secţia Primiri Urgenţe din incinta Spitalului Municipal Huşi, unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii exacte a alcoolemiei din sânge.

În cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 mg/l alcool pur în sânge.

Electrocasnice fără documente justificative   

Poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Fălciu, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au depistat un cetăţean din R. Moldova, care transporta maşini de spălat second hand fără documente de provenienţă.

În data de 7 martie a.c., în jurul orelor 11.30, poliţişti de frontieră din cadrul S.P.F. Fălciu aflaţi în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, au oprit pentru control pe raza oraşului Murgeni, o autoutilitară marca Mercedes Benz – Sprinter, condusă de către Constantin D., cetăţean al R.Moldova, în vârstă de 47 de ani.

La controlul de frontieră efectuat asupra autovehicului s-a constatat că, din întreaga cantitate de bunuri transportate, pentru 14 maşini de spălat second – hand, şoferul nu deţine documente de provenienţă.

Cu privire la cele constate bărbatul a declarat că a achiziţionat bunurile în vederea comercializării pe teritoriul Republicii Moldova.

Poliţiştii de frontieră au sancţionat contravenţional cetăţeanul în cauză cu Avertisment, conform art. 2, alin. 1 pentru fapta prevăzută de art.1 lit. e din legea 12/1990, iar marfa în valoare de 1.400 lei a fost ridicată în vederea confiscării.

Acţiuni în pieţe ale poliţiştilor de la fraude

Polițiștii specializaţi în combaterea faptelor de natură economico-financiară au aplicat 30 de sancțiuni contravențională, în cadrul unei acțiuni desfășurate în ziua de sâmbătă pentru verificarea modului în care sunt comercializate florile și plantele decorative.

În ziua de 7 martie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au verificat, în cadrul acţiunilor desfăşurate în pieţele din municipiile Vaslui, Bârlad și Huși, 52 agenți economici.

A fost vizat modul în care sunt comercializate florile, existenţa documentelor de provenienţă şi a documentelor de vânzare. În funcţie de neregulile constatate, poliţiştii au aplicat sancţiunile legale, respectiv sancţiuni contravenţionale şi ridicarea mărfurilor ilicite în vederea confiscării.

Urmare a verificărilor efectuate, au fost aplicate 30 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 35.500 de lei pentru încălcări ale legislaţiei privind activităţile comerciale, în conformitate cu prevederile Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite. De asemenea, au fost confiscate flori şi plante naturale, în valoare de 3.275 lei.

Agenţii economici trebuie să cunoască faptul că documentele de provenienţă însoţesc mărfurile, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării. Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factura fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, borderoul de achiziţie, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege.

Pietoni implicaţi în accidente

La sfârşitul săptămânii trecute, au avut loc două accidente rutiere grave, în urma cărora o persoană a decedat şi alta a suferit vătămări corporale grave.

În ziua de 06.03.2015, pe raza comunei Pădureni, a avut loc un accident de circulaţie soldat cu vătămarea corporală a unui pieton.

Poliţiştii Biroului Rutier Huşi au efectuat cercetarea la faţa locului şi au stabilit următoarele:

Ioan, în vârstă de 58 ani, din municipiul Huşi, a condus o autoutilitară, din direcţia Ivăneşti către Pădureni. Pe raza comunei Pădureni a acroşat cu oglinda, o femeie, în vârstă de 83 ani, domiciliată în aceeaşi localitate. Victima se angajase brusc în traversarea drumului, fără însă a se asigura în mod corespunzător. Femeia a fost transportată la Spitalul municipal Huşi şi ulterior la o unitate medicală din municipiul Iaşi.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, iar rezultatul a arătat faptul că acesta nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

În cauză a fost întocmit dosar penal, polițiștii efectuând cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

În seara de 06.03.2015, pe raza comunei Ştefan cel Mare a avut loc un accident de circulaţie grav.

În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii Serviciului Rutier a rezultat faptul că A. Laurenţiu, în vârstă de 26 ani, din municipiul Iaşi a condus o autoutilitară pe D.N. 15 D, având direcţia de deplasare Vaslui – Iaşi. Pe raza localităţii Ştefan cel Mare a acroşat un pieton, în vârstă de 59 ani, care se deplasa pe partea carosabilă, pe sensul de mers al autoutilitarei. Echipajul medical ajuns la faţa locului a constatat decesul bărbatului.

Polițiștii au testat cu aparatul alcooltest conducătorul auto, rezultând faptul că acesta nu se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Recomandări

Pentru evitarea implicării în accidente rutiere grave, le recomandăm pietonilor să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.

Este important ca după căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor.

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă sporită, să ruleze cu viteză adaptată condiţiilor de drum (atenţie la carosabilul umed din cauza ploii!), să se angajeze în efectuarea depăşirilor şi a celorlalte manevre în trafic doar după o atentă asigurare, să nu conducă după ce au consumat băuturi alcoolice şi să îşi cupleze centurile de siguranţă.

Leave a Comment