Google

Cronica neagră

Written on:iulie 19, 2016
Comments
Add One

Ţigări în valoare de aproximativ 65.000 lei, confiscate la frontieră

tigari in caroseriePoliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi au descoperit şi confiscat 143.000  ţigarete de contrabandă, pe care patru cetăţeni români au încercat să le introducă ilegal in România. În data de 17 iulie a.c., pentru valorificarea unor informaţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi au declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de competenţă. Astfel, în jurul orei 00.10, o patrulă a poliţiei de frontieră a observat pe direcţia localităţii Bosia, în apropierea malului românesc al râului Prut, patru persoane, care transportau în spate colete voluminoase, dinspre frontieră către interiorul teritoriului naţional. Lucrătorii noştri au procedat la legitimarea celor in cauza, ocazie cu care au stabilit ca aceştia sunt cetăţeni români, cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, toţi domiciliaţi pe raza judeţului Iaşi. În urma inventarierii coletelor depistate, s-au găsit 143.000  ţigarete, diferite mărci cu timbru de acciza R. Moldova. Pe timpul cercetărilor, unul dintre bărbaţi a declarat că a fost contactat de ceilalţi trei care i-au propus ca, în schimbul sumei de 500 lei, să îi ajute să transporte coletele de la malul râului Prut, până la dig, unde urmau să fie încărcate într-o maşină. Ţigaretele în valoare totală de 64.350 lei au fost ridicate în vederea confiscării, politiştii de frontieră efectuând acum cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă. Cercetările continuă împreună cu autorităţile de frontieră din Republica Moldova, în vederea stabilirii întregii arii infracţionale şi depistării tuturor persoanelor implicate.

Audi A4 pierdut pentru ţigări de contrabandă

La Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit, ascunse şi nedeclarate, într-un loc special amenajat într-un autoturism marca Audi A4, 3.200 ţigarete de contrabandă în valoare de 1.800 lei. La sfârşitul săptămânii trecute, s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul român Vitalie S., în vârstă de 41 de ani, pasager într-un autoturism marca Audi A4, înmatriculat în Bulgaria. Bărbatul dădea semne de nervozitate, motiv pentru care poliţiştii de frontieră au solicitat autorităţilor vamale un control amănunţit asupra autoturismului. În urma verificării amănunţite efectuate, echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit ascunsă şi nedeclarată, într-un spaţiu special amenajat între aripă şi lonjeronul stânga spate al autoturismului, cantitatea totală de 3.200 ţigarete diferite mărci, cu timbru de acciză R. Ucraina, în valoare totală de 1.800 lei. Conform reglementărilor legale în vigoare a fost luată măsura confiscării ţigaretelor şi indisponibilizării autoturismului în valoare de. 5000 lei, precum şi sancţionarea persoanei în cauză cu amendă în valoare de 10.000 lei.

Adolescent din R. Moldova, oprit la frontiera gălăţeană

Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti au depistat şi reţinut un tânăr care intenţiona să intre ilegal în România pentru a-şi găsi un loc de muncă, pe raza judeţului Galaţi. La sfârşitul săptămânii trecute, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti au depistat pe direcţia localităţii de frontieră Frumuşiţa, în apropierea digului de protecţie al râului Prut, un tânăr a cărui prezenţă în zonă nu era justificată. Din cercetările efectuate şi din declaraţia tânărului, poliţiştii de frontieră au stabilit că acesta este Ion S., cetăţean din R. Moldova, în vârstă de 18 ani, care a trecut înot râul Prut cu intenţia de a-şi găsi de lucru în ţara noastră. În cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de intrare în ţară, prin trecere ilegală a frontierei de stat a României, iar în baza acordurilor încheiate între România şi Republica Moldova, tânărul a fost predat autorităţilor de graniţă ale statului vecin.

Peste 8 milioane de persoane au tranzitat frontiera de stat a României de la începutul sezonului estival

În prima parte a sezonului estival al anului 2016 (01 iunie-15 iulie) traficul prin punctele de trecere ale frontierei a crescut cu aproximativ 30% faţă de perioada similară a anului trecut. Cele mai mari valori de trafic, într-un timp scurt, au fost înregistrate la frontiera de vest, dar şi prin punctele de frontieră aeroportuare, pe ambele sensuri de deplasare, intrare şi ieşire în /din România, având în vedere numărul mare de cetăţeni români care se deplasează în vacanţă în afara graniţelor ţării, precum şi numărul celor care se întorc în ţară. În perioada 01.06 -15.07. 2016, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 8 milioane persoane, din care 4 milioane pe sensul de ieşire din ţară şi 4 milioane pe sensul de intrare în ţară. În aceeaşi perioadă a anului 2015, au trecut frontiera 6,3 milioane persoane, fiind înregistrată o creştere cu 27 %. Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere ale frontierei din vestul ţării, pe unde au trecut aproximativ 2,8 milioane persoane, cele aeroportuare – 1,9 milioane persoane, dar şi cele de la frontiera cu R. Moldova – 1,2 milioane persoane. În ceea ce priveşte punctele de frontieră, cel mai tranzitat a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă, cu un trafic de peste 1,3 milioane persoane, urmat de  P.T.F. Nădlac II cu peste 870.000 persoane şi P.T.F. Borş, unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 695.000 persoane. Totodată, la frontiera cu R. Moldova cele mai tranzitate puncte de frontieră au fost Albiţa (364.000 persoane) şi Sculeni (303.000 persoane),  la frontiera cu Bulgaria traficul cel mai intens s-a înregistrat prin P.T.F. Giurgiu (368.000 persoane) şi Vama Veche (292.000 persoane), iar la frontiera cu Serbia, prin P.T.F. Porţile de Fier I (168.000 persoane). Încă de la începutul sezonului estival, Poliţia de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea permisa de infrastructura fiecarui punct, astfel încât, la nivelul întregii ţări peste 3.200 de poliţişti de frontieră desfăşoara, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat. De asemenea, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera. În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere ale frontierei şi în zona de competenţă.

Recomandări:

Până la încheierea perioadei estivale, Poliţia de Frontieră Română recomandă, în continuare, participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt. Reamintim că, pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, a fost dezvoltată o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat. De asemenea, aplicaţia foloseşte modulul de navigaţie furnizat de Google Maps şi accesând tab-ul „navigare” se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere al frontierei. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Verificări sistematice la frontieră

Reamintim că, începând cu luna noiembrie 2015, Poliţia de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere ale frontierei, efectuează verificări sistematice cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în conformitate cu prevederile legislaţiei interne şi internaţionale. Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe. În acest sens, apelăm la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi că depunem toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.

021.9590 – număr unic de apel al Poliţiei de Frontieră Române

Reamintim că numărul unic de informare al Poliţiei de Frontieră Române, pe întreg teritoriul ţării, este 021.9590. Acest serviciu funcţionează non-stop, la nivelul inspectoratului general, persoanele interesate putând primi informaţii utile privind trecerea frontierei de stat, respectiv documentele necesare, condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare în funcţie de scopul călătoriei etc. Totodată, apelând numărul 021.9590, cetăţenii pot semnala incidente survenite în traficul transfrontalier, înregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii instituţiei şi implicit calităţii de funcţionar public cu statut special etc.

Și pietonii primesc sancțiuni

78 participanți la trafic au fost sancționați de polițiștii rutieri, urmare a acțiunii desfășurată pe 18 iulie pe raza municipiului Vaslui. Principale abateri constatate au fost nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță și traversarea drumurilor publice. Polițiștii rutieri continuă acțiunile preventive pentru combaterea principalelor cauze ce pun în pericol siguranţa circulaţiei, prioritatea poliţiştilor fiind reducerea numărului acidentelor de circulaţie şi a victimizării participanţilor la trafic. În urma acţiunii, poliţiştii au aplicat 78 de sancţiuni contravenţionale participanților la trafic care nu au respectat normele rutiere, în valoare totală de 12.000 lei. Polițiștii au identificat şi sancţionat 36 de persoane, care nu purtau centură de siguranţă în trafic. De asemenea, 25 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate persoanelor care, în calitate de pietoni, s-au angajat în traversarea străzii prin loc nepermis, iar alte 17 persoane pentru alte abateri. Peste 25 persoane au avut ocazia să testeze, într-un simulator de accidente rutiere, beneficiile folosirii centurii de siguranţă, în cazul unui impact frontal simulat. Acţiunea face parte dintr-o serie de activităţi de conştientizare asupra riscului la care se expun cei care nu folosesc centura de siguranţă, pentru reducerea mortalităţii rutiere şi pentru diminuarea numărului de persoane vătămate grav în urma accidentelor de circulaţie.

PETARDE DEŢINUTE ILEGAL, DESCOPERITE DE POLIŢIŞTI

7140 de articole pirotehnice deţinute ilegal au fost ridicate, în vederea confiscării, de poliţiştii bârlădeni, de la două tinere din municipiul Bârlad. În seara de 14 iulie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Bârlad și polițiști locali din cadrul Poliției Locale Bârlad au depistat în flagrant, pe strada Mihail Sadoveanu din municipiul Bârlad, două tinere, de 16 respectiv 18 ani, din municipiul Bârlad care transportau, fără drept, într-o sacoșă din rafie, 7140 de petarde (obiecte pirotehnice interzise a fi deţinute şi comercializate de către persoane fizice neautorizate). În cauză a fost întocmit dosar penal cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept. Reamintim faptul că Poliţia Română urmăreşte prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în ceea ce ţine de respectarea condiţiilor esenţiale de securitate.

Mercedes GLK 220 furat din Rusia, depistat la P.T.F. Albiţa

Poliţiştii de frontieră din P.T.F. Albiţa au depistat la controlul de frontieră un autoturism Mercedes GLK 220, condus de un cetăţean rus, care figura ca fiind furat din Rusia. În ziua de 14 iulie a.c., în jurul orei 03.30, la P.T.F. Albiţa,  judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, cetăţeanul rus Andrei I., în vârstă de 41 de ani, conducând un autoturism marca Mercedes GLK 220, înmatriculat în Rusia.  Existând suspiciuni cu privire la provenienţa autoturismului, lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit că mijlocul de transport figurează în bazele de date ca fiind declarat furat, semnalare introdusă de Rusia la data de 26.03.2016. Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că a fost rugat de o amică, proprietara autoturismului, să transporte vehiculul în Rusia şi că nu are cunoştinţă despre faptul că autoturismul este furat sau implicat în vreun litigiu. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de furt, iar autoturismul, în valoare de 180.000 lei, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

Facturi comerciale falsificate depistate în P.T.F. Albiţa

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa Albiţa – I.T.P.F. Iaşi împreună cu inspectori vamali au descoperit, ascunse într-o geantă de voiaj, 8 facturi comerciale falsificate.  În ziua de 14 iulie a.c., în jurul orei 04.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru a intra în ţară, Ivan D., cu cetăţenie română şi Republica Moldova, în vârstă de 53 de ani, conducând un autocar marca Mercedes, înmatriculat în România, cursă ocazională pe relaţia Republica Moldova – Italia. În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra autocarului, ocazie cu care, echipa comună de control a descoperit, într-o geantă de voiaj, 8 facturi comerciale care aveau aplicate ştampile cu inscripţia TAXFREE. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea facturilor depistate, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea de verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că ştampilele aplicate pe respectivele facturi nu îndeplinesc elementele de siguranţă ale unora autentice. Cu privire la cele constatate, Ivan D. a declarat că a preluat geanta de voiaj, în care au fost descoperite înscrisurile, de la oficiul unei firme de transport din municipiul Chişinău, fără a avea cunoştinţă despre proprietarul acesteia. De asemenea, acesta a mai precizat că nu cunoaşte date despre facturile falsificate şi destinaţia lor. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de falsificare de instrumente oficiale.

Leave a Comment