Google

Cronica neagră

Written on:mai 30, 2016
Comments
Add One

tigari in caroseriePoliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier, împreună cu lucrători vamali, au descoperit ascunse, într-un loc special amenajat în spatele banchetei unui autoturism, 2.000 de ţigarete pe care un cetăţean român intenţiona să le introducă ilegal în România. Pe 27 mai, în jurul orei 05.30, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul român Nicolae P., în vârstă de 41 ani, conducând un autoturism marca Volskwagen, înmatriculat în România. În urma controlului efectuat, echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit, ascunse şi nedeclarate, într-un loc special amenajat în spatele banchetei autoturismului, 2.000 de ţigarete marca Ashima, de provenienţă Duty free. Conform prevederilor legale a fost luată măsura ridicării ţigaretelor în valoare de 1.200 lei, şi a autoturismului, în valoare de 9.000 lei, în vederea confiscării, iar bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei.

Lemn fără documente legale confiscat de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră au depistat în localitatea Mihăileni, judeţul Botoşani, un cetăţean român care transporta peste 35 mc material lemnos, fără a avea documentele de însoţire a transportului valabile. În data de 26 mai a.c., în jurul orei 06.20, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi au oprit pentru control, în localitatea de frontieră Mihăileni, judeţul Botoşani, un ansamblu de vehicule, format dintr-o autoutilitară marca Mercedes şi o remorcă, ambele înmatriculate în România, la volanul căruia se afla Liviu O., cetăţean român în vârstă de 25 de ani, domiciliat în judeţul Suceava. Poliţiştii de frontieră au constatat că în ansamblul de vehicule se afla cantitatea de 35,381 mc material lemnos, iar avizele de însoţire prevăzute de legislaţia în vigoare erau expirate. Poliţiştii de frontieră l-au sancţionat contravenţional pe bărbat cu amendă în valoare de 5.000 lei,  iar întreaga cantitate de material lemnos, în valoare de 8.845 lei, a fost predată Ocolului Silvic Vârfu-Câmpului, judeţul Botoşani.

REȚINUT PENTRU INFRACȚIUNI RUTIERE

Un bărbat, în vârstă de 59 ani, din comuna Muntenii de Sus a fost reținut de polițiștii rutieri pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere. În dimineața de 28.05.2016, polițiștii Biroului Rutier Vaslui au fost sesizați despre producerea unui accident de circulație soldat cu pagube materiale petrecut pe strada Călugăreni, din municipiul Vaslui. Deplasați la fața locului, polițiștii au identificat persoanele implicate în eveniment. S-a stabilit faptul că I. Pavel, de 59 ani, domiciliat în comuna Muntenii de Sus se deplasa cu autoturismul proprietate pe strada Călugăreni din municipiul Vaslui, iar la un moment dat, a efectuat manevra de mers înapoi și  din cauza faptului că nu s-a asigurat corespunzător, a intrat în coliziune cu un autoturism condus regulamentar de către un bărbat în vârstă de 53 de ani, domiciliat în comuna Țepu, județul Galați. Din accident a rezultat avarierea ușoară a celor două autovehicule. Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul alcooltest. În cazul lui    I. Pavel, testarea cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost condus la spital în vederea recoltării mostrelor biologice, însă bărbatul a refuzat prelevarea acestora. La momentul identificării, I. Pavel avea permisul de conducere reținut pentru săvârșirea, în ziua de 27 mai a.c., a unei alte infracțiuni la regimul circulației rutiere, respectiv refuz de la prelevarea de mostre biologice. La data respectivă a fost depistat în trafic de polițiștii din cadrul Poliției orașului Negrești și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, în timp ce conducea un autovehicul pe D.N. 15 D, între localitățile Negrești și Vulturești, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice. A fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. I. Pavel  a refuzat recoltarea de probe biologice. În ziua de 28.05.2016, polițiștii rutieri l-au reținut pe I. Pavel pe o perioadă de 24 ore, pentru săvârșirea a două infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.  Față de acesta s-a dispus cercetarea în stare de libertate. În ziua de 29.05.2016, bărbatul a fost identificat de polițiștii rutieri pe strada Călugăreni în timp ce conducea o autoutilitară înregistrată de autoritățile din Italia, deși permisul de conducere era reținut. În cauză a fost întocmit un alt dosar de cercetare penală pentru comiterea unei alte infracțiunii la regimul circulației rutiere, bărbatul fiind reținut de polițiștii Biroului Rutier Vaslui.

MANDATE DE EXECUTARE A UNOR PEDEPSE PRIVATIVE DE LIBERTATE PUSE ÎN APLICARE DE POLIŢIŞTI

În cadrul activităţilor desfăşurate în această săptămână,  poliţiştii de investigații criminale și ordine publică au fost puse în aplicare trei mandate de executare a pedepsei cu închisoarea. Persoanele în cauză au fost conduse la penitenciar, în vederea executării pedepselor dispuse de către instanțele judecătorești. Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și Postului de Poliție Dănești l-au identificat pe C. Florin, de 39 ani, din comuna Dănești, pe numele căruia Tribunalul Vaslui a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. Acesta a fost condamnat la 4 ani și 8 luni închisoare pentru săvârșirea tentativei la infracțiunea de omor. E. Maricel, de 40 ani, din comuna Miclești a fost condus la penitenciar în vederea executării pedepsei de 3 ani închisoare. Polițiștii de investigații criminale și cei ai Postului de Poliție Miclești au pus în aplicare mandatul emis pe numele acestuia de Judecătoria Vaslui, acesta fiind condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și Postului de Poliție Todirești au pus în executare mandatul emis de Judecătoria Vaslui pe numele lui B. Vasile, de 39 ani, din comuna Todirești. Acesta a fost condamnat la 6 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de abandon de familie. Cele trei persoane au fost conduse la penitenciar, în vederea executării pedepselor dispuse de către instanțele judecătorești.

Tigări depistate de câinii poliţişti Omu şi Ofa

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier împreună cu lucrătorii vamali au descoperit, ajutaţi de câinii poliţişti Omu şi Ofa, specializaţi în detectarea tutunului, peste 12.200 de ţigarete pe care trei persoane intenţionau să le introducă ilegal în România, ascunse în bagaje, în locuri special amenajate în pragurile, lonjeroanele şi în bara spate ale unor autoturisme. În data de 27 aprilie a.c., în jurul orei 11.00, s-au prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, doi cetateni romani: Alina G., în vârstă de 34 de ani, călătorind cu  autoturismul Mercedes, înmatriculat în România si Ion E., în vârstă de 36 ani, conducând un autoturism marca Audi, înmatriculat în Bulgaria. Pe timpul controlului de frontieră efectuat asupra persoanelor si celor doua autoturisme, câinele de serviciu Omu, specializat în detectarea tutunului, a simţit prezenţa mirosului specific semnalând acest fapt poliţistului de frontieră. În urma verificărilor amănunţite, echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit, disimulate în bagajele personale ale Alinei G. şi în locuri special amenajate în praguri şi lonjeroanele din spate ale autoturismului marca Audi, 10.080 de ţigarete de diferite mărci. Pe 30 mai, în jurul orei 02.00, în acelaşi punct de frontieră s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de intrare, cetăţeanul român Gheorghe C., în vârstă de 59 de ani, conducând un autoturism marca Mercedes, înmatriculat în Bulgaria. În baza unei informaţii deţinute poliţiştii de frontieră au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra autoturismului, pe timpul căruia câinele de serviciu Ofa, specializat în detectarea tutunului, a simţit prezenţa mirosului specific. În urma controlului, echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit, într-un loc special amenajat în bara spate a autoturismului, cantitatea de 2.200 de tigarete de diferite mărci, de provenienţă R. Moldova. Conform prevederilor legale, în toate cele trei cazuri a fost luată măsura reţinerii ţigaretelor, în valoare totală de 7.368 lei, a celor două autoturisme cu locuri special amenajate, în valoare totală de 21.000 lei, în vederea confiscării, iar cele trei persoane au fost sancţionate contravenţional cu amendă în valoare totală de 20.000 lei.

Bunuri în valoare de aproximativ 32.000 de lei folosite la braconat confiscate de poliţiştii de frontieră gălăţeni

Poliţiştii de frontieră gălăţeni, în urma unei acţiuni desfăşurate pe linia combaterii braconajului piscicol, au depistat nouă persoane în timp ce braconau pe fluviul Dunărea. Lucrătorii noştri au confiscat cantitatea de 50 de kg de peşte, 5 bărci cu motor şi 400 metri liniari de plase monofilament. La sfârşitul săptămânii trecute, poliţişti de frontieră din cadrul Birourilor de Combatere a Migraţiei Ilegale şi Supraveghere Control Naval din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, împreună cu lucrători din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii braconajului piscicol pe fluviul Dunărea şi braţele sale (în zona judeţelor Galaţi şi Brăila). Cu această ocazie au fost depistaţi nouă cetăţeni români, cu vârstele cuprinse între 31 şi 65 de ani, care pescuiau industrial din bărci din fibră la care aveau ataşate diferite tipuri de motoare, cu ajutorul unor plase tip setcă având dimensiunea ochiului sub dimensiunile minime legale, sau cu ajutorul unor plase tip monofilament, cu care au reuşit să captureze cantitatea totală de 50 de kilograme de peşte din specia scrumbie. În urma acestei acţiuni, poliţiştii de frontieră gălăţeni au ridicat în vederea continuării cercetărilor, cinci bărci din fibră fiecare având un motor ataşat, în valoare totală de 30.500 lei, cinci plase din aţă tip setcă, în valoare de 1.500 lei, şi 2 plase monofilament, iar cantitatea de 50 kilograme de peşte a fost predată Direcţiei Sanitar Veterinare Galaţi. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte de pescuit având ochiul de plasă sub dimensiunile legale, pescuitul comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit şi producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament.

95 kilograme de peşte confiscate de poliţiştii de frontieră brăileni

Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila au depistat, pe timpul desfăşurării unei acţiuni de prevenire a faptelor de braconaj piscicol, două persoane de sex feminin care transportau cantitatea de 95 kilograme de peşte, fără a deţine documentele legale. În data de 29 mai a.c., lucrători din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră  Brăila, pe timpul desfăşurării unei acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, au oprit pentru control, la intrarea în localitatea de frontieră Trufeşti, judeţul Brăila, un autoturism marca Dacia1310, în care se aflau brăilencele R. M. în vârstă de 23 ani şi S. R. în vârstă de 48 ani. În urma controlului efectuat asupra autoturismului, poliţiştii de frontieră brăileni au descoperit cantitatea de 95 kilograme de peşte din specia scrumbie, provenită din pescuit şi pentru care persoanele nu au putut prezenta documente legale. Cantitatea de peşte, în valoare de 2.360 lei, a fost ridicată şi predată unei societăţi de profil spre valorificare, iar autoturismul folosit la transportul peştelui a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor. Pe numele celor două femei, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit.

Permis de conducere fals, depistat la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat un cetăţean din R. Moldova  care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere fals. În ziua de 29 mai a.c., în jurul orei 06.00, în P.T.F.Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, cetăţeanul din R. Moldova Petru S., în vârstă de 38 de ani, conducând un autoturism marca Ford, înmatriculat în Cehia. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de conducere prezentat la controlul de frontieră, lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit că documentul în cauză nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals total. Cu privire la cele constatate, Petru S. a declarat că este posesor de permis de conducere valabil pentru categoria B şi că, având nevoie de permis de conducere valabil pentru categoriile C şi E, în luna mai a.c. a apelat la o persoană din Chişinău care i-a procurat permisul de conducere prezentat la control. Poliţiştii de frontieră efectuează în cauză cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals.

Armă de foc neletală depistată în Vama Albiţa

În P.T.F. Albiţa, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit un pistol din categoria armelor de foc neletale  ascuns sub scaunul şoferului unui ansamblu de vehicule. În ziua de 28 mai a.c., în jurul orei 01.00, la P.T.F. Albiţa, s-a prezentat pentru a intra în ţară, cetăţenul din R. Moldova Vasili T., în vârstă de 51 de ani, conducând un ansamblu de vehicule format dintr-un cap tractor şi o semiremorcă, ambele înmatriculate în R. Moldova. În baza analizei de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra autovehiculului. Astfel, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit ascuns şi nedeclarat, sub scaunului conducătorului auto, un pistol cu bile, cal. 4,5 mm. În interiorul pistolului se aflau un încărcător fără muniţie (bile) şi butelia de gaz. Pistolul face parte din categoria armelor de foc neletale. Cu privire la cele constatate, Vasili T. a declarat că avea pistolul pentru a se proteja şi că nu a ştiut că la intrarea în România trebuia să-l declare.  Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pe numele bărbatului privind săvârşirea infracţiunilor de deţinerea sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării şi contrabandă calificată.

Leave a Comment