Google

Cronica neagră

Written on:aprilie 21, 2016
Comments
Add One

betiv netDouă persoane sunt cercetate de polițiști pentru faptul că s-au deplasat cu autoturisme pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. Pe numele acestora au fost întocmite dosare de cercetare penală.

Polițiștii Biroului Rutier Huși au întocmit dosar penal pe numele lui Ș. Mircea, de 32 ani, din municipiul Iași acesta fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

În seara de 19.04.2016, Ș. Mircea a ieșit dintr-o parcare și a pătruns, fără să se asigure, pe șoseaua Huși-Stănilești unde a intrat în coliziune cu autoturismul condus de S. Adrian, de 42 de ani, din comuna Stănilești. După producerea accidentului Ș. Mircea și-a continuat deplasarea pe strada Huși-Voloșeni, însă după aproximativ 500 de metri a oprit.

Polițiștii deplasați la fața locului au constatat faptul că în urma evenimentului au rezultat numai pagube materiale. Ambii conducători auto au fost testați de polițiști cu aparatul alcooltest.

Rezultatul testării lui Ș. Mircea a indicat valoarea de 1,45 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul municipal Huși unde i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Un alt conducător auto care s-a deplasat cu mașina pe drumurile publice  deși consumase băuturi alcoolice a fost identificat de raza orașului Negrești. Ion, de 53 de ani, din orașul Negrești, a fost identificat de o patrulă formată din polițiști din cadrul Poliției orașului Negrești și jandarmi în timp ce se deplasa cu autoturismul pe strada Bârladului din orașul Negrești.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat de polițiști cu aparatul alcooltest din dotare. Rezultatul testării a indicat o valoare de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe numele conducătorului auto a fost întocmit dosar penal în conformitate cu prevederile Codului Penal.

Poliţiştii vor sancţiona cu fermitate conducătorii auto care pun în pericol siguranţa lor şi a celorlalţi participanţi la trafic, prin nerespectarea legislaţiei rutiere şi prin inconştienţa de a se urca la volan după ce au consumat băuturi alcoolice.

ȘCOALA ALTFEL” ÎN VIZITĂ LA INSPECTORATUL JUDEȚEAN DE POLIȚIE –

In cadrul programului educațional Școala Altfel”, polițiștii au fost vizitați de mai mulți elevi din cadrul unităților de învățământ din municipiul Vaslui. La Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui au sosit în vizită elevi dornici să cunoască mai multe informații despre profesia de poliţist. Vizita s-a desfăşurat cu ocazia cunoscutului program derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale „Şcoala altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun”. La activitate au participat elevi de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, Liceul cu Program Sportiv şi Şcolile Gimnaziale „Elena Cuza” şi „Mihai Eminescu” din municipiul Vaslui.

Programul a oferit prilejul poliţiştilor vasluieni să se întâlnească cu elevii, atât pentru a le adresa sfaturi şi îndrumări, cât şi pentru a promova profesia de poliţist. Poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale au prezentat elevilor armamentul şi logistica pe care o utilizează în desfăşurarea misiunilor, în timp ce poliţiştii de la Serviciul Criminalistic i-au uimit pe tinerii vizitatori cu aparatura utilizată pentru identificarea urmelor papilare şi modalităţile de culegere a probelor de la faţa locului. Elevii au putut să vadă şi cum funcţionează un aparat alcooltest, poliţiştii rutieri, explicându-le elevilor cât de importantă este o atitudine responsabilă în trafic.

Adolescenţii au vizionat şi un film realizat de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui, în care a fost prezentată activitatea fiecărui serviciu din cadrul instituţiei, pentru a crea o imagine cât mai completă a faţetelor activităţii poliţiei vasluiene.

Întâlnirea cu poliţiştii vasluieni a reprezentat pentru copii un eveniment foarte interesant, fiind fascinaţi de complexitatea meseriei de poliţist, de tehnica utilizată de poliţişti pentru identificarea autorilor unei infracţiuni sau de modalităţile de intervenţie pentru păstrarea siguranţei în comunitate, mulţi dintre ei fiind deja hotărâţi să aleagă această profesie.

Ţigări ascunse în portierele unui autoturism, descoperite cu ajutorul câinelui poliţist Ofa

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier împreună cu inspectori vamali au descoperit, cu ajutorul câinelui politist Ofa, peste 7.000 de ţigarete ascunse în portierele faţă ale unui autoturism, condus de un cetăţean român.

În data de 19 aprilie a.c., în jurul orei 22.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Galati-rutier – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor specifice, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul român Iulian A., în vârstă de 24 ani, conducând un autoturism marca Renault, înmatriculat în Bulgaria.

Pe timpul controlului de frontieră, câinele de serviciu Ofa, specializat în detectarea tutunului, a simţit prezenţa mirosului specific semnalând acest fapt poliţistului de frontieră.

Astfel, echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali, a efectuat un control amănunţit asupra autoturismului, în urma căruia au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, în portierele fata ale autoturismului, 7.720 de ţigarete de diferite mărci.

Conform prevederilor legale a fost luată măsura ridicării ţigaretelor, în valoare de 4.632 lei, în vederea confiscării, iar cetăţeanul român a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei.

Documente false prezentate la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat un bărbat care a prezentat la controlul de frontieră documente false pentru autoturismul pe care îl conducea.

În ziua de 19 aprilie a.c., în jurul orei 20.30, în P.T.F.Albiţa – judeţul Vaslui s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, conducând un autoturism marca Volkswagen Passat, înmatriculat în Bulgaria, cetăţeanul român Vasile A., în vârstă de 30 de ani, însoţit de cetăţeanul român Ion C., în vârstă de 31 de ani, deţinătorul de drept al autoturismului.

Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea şi valabilitatea documentelor autoturismului (certificat de inspecţie tehnică periodică, talon inspecţie tehnică periodică şi asigurare auto tip carte – verde) prezentate la controlul de frontieră, lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare, în urma cărora s-a stabilit că documentele nu îndeplinesc condiţiile de formă şi fond ale unora autentice, acestea fiind false.

Cu privire la cele constatate, deţinătorul autoturismului a declarat că a  procurat autoturismul din Bulgaria şi că nu are nu are cunoştinţă despre faptul că documentele autoturismului sunt false.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals.

Cum să devii poliţist de frontieră?

Poliţia de Frontieră Română informează tinerii absolvenţi ai cursurilor liceale cu diplomă de bacalaureat, care vor să devină poliţişti de frontieră, că se pot înscrie la concursurile de admitere organizate la nivelul instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, pentru viitorii poliţişti de frontieră sunt puse la dispoziţie un număr de 203 locuri pentru specializarea Poliţie de Frontieră şi Drept, astfel:

la Academia de Poliţie ,,A.I. Cuza” Bucureşti – Facultatea de Poliţie,  arma Poliţie de Frontieră:

curs de zi – 60 locuri: din care 2 locuri pentru etnicii rromi, 2 locuri pentru maghiari şi 2 locuri pentru alte minorităţi;

curs frecvenţă redusă – 8 locuri.

la Academia de Poliţie ,,A.I. Cuza” Bucureşti – Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, specializarea: DREPT – 20 locuri.

la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră ,,Avram Iancu”- Oradea, curs de zi – 115 locuri.

La nivelul Ministerului Apărării Naţionale, sunt puse la dispoziţie un număr de 13 de locuri pentru Poliţia de Frontieră, astfel:

la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanţa, învăţământ de zi, 10 locuri;

la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanţa, învăţământ postliceal, cu durata de 2 ani, învăţământ de zi, 3 locuri.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră recrutează, de asemenea, candidaţi pentru admitere la instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale pe locurile Ministerului Afacerilor Interne, pentru următoarele instituţii:

Academia Tehnică Militară – 44 locuri;

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” – 33 locuri;

Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – 2 locuri;

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, Piteşti – 86 locuri.

Recrutarea în vederea participării la concursul de admitere se realizează, în raport de domiciliul înscris în cartea de identitate a candidatului, de către structurile teritoriale de resurse umane ale Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, respectiv la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, situat în Bucureşti, bd. Geniului, nr. 42C, sector 6, pentru municipiul Bucureşti.

Recrutarea candidaţilor din judeţele în care nu există unităţi ale Poliţiei de Frontieră Române, se realizează de către structurile teritoriale de resurse umane ale Inspectoratului General al Poliţiei Române.

PENTRU ACADEMIA DE POLIŢIE ,,A. I. CUZA” ŞI PENTRU INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT ALE M.A.p.N. CARE ŞCOLARIZEAZĂ PERSONAL PENTRU POLIŢIA DE FRONTIERĂ:

data limită de înscriere este 27.05.2016 (la sediul structurilor Poliţiei de Frontieră, respectiv Poliţiei, în cazul în care în judeţul de domiciliu al candidatului nu există structuri ale poliţiei de frontieră);

data limită de depunere a dosarului de candidat este 20.06.2016 (la sediul structurilor care au efectuat recrutarea);

perioada de înscriere/desfăşurare a concursului este 24.07 – 07.08.2016.

PENTRU ŞCOALA DE PREGĂTIRE A AGENŢILOR POLIŢIEI DE FRONTIERĂ ,,AVRAM IANCU” –  ORADEA:

data limită de înscriere este 29.07.2016 (la sediul structurilor Poliţiei de Frontieră, respectiv Poliţiei, în cazul în care în judeţul de domiciliu al candidatului nu există structuri ale poliţiei de frontieră);

data limită de depunere a dosarului de candidat este 16.08.2016 (la sediul structurilor care au efectuat recrutarea);

perioada de înscriere/ desfăşurare a concursului: 04.09 – 12.09.2016, (la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră ,,Avram Iancu” Oradea).

Contravizita medicală şi verificarea aptitudinilor fizice a candidaţilor recrutaţi pentru toate instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale pe locurile alocate M.A.I. – Poliţia de Frontieră – se realizează în perioada 14 -15.07. a.c., ora 07.30, la sediul Academiei de Poliţie „A.I.Cuza”, str. Aleea Privighetorilor, nr.1A, sector 1, Bucureşti.

Candidaţii vor susţine probele eliminatorii şi cele de cunoştinţe stabilite prin regulamentul / metodologia de admitere a instituţiei de învăţământ.

Pentru informare cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere, candidaţii vor consulta site-ul oficial al instituţiei de învăţământ.

Pentru a se putea înscrie la concursurile de admitere organizate la instituţiile militare de învăţământ, tinerii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:

Să aibă cetăţenie română şi domiciliul în România;

Să cunoască limba română scris şi vorbit;

Să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

Să fie declaraţi apt din punct de vedere medical, fizic şi psihic;

Să aibă vârsta de minimum 18 ani;

Să fie absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat;

Să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate;

Să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;

Să nu fi fost destituit dintr-o funcţie publică în ultimii 7 ani;

Să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, aşa cum sunt acestea definite de lege;

Să nu aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizaţii cu caracter politic;

Să nu fi fost exmatriculaţi, pentru abateri disciplinare, dintr-o instituţie de învăţământ;

Să aibă înălţimea de minim 1,65 m bărbaţii şi 1,60 m femeile; candidaţii pentru instituţiile de formare a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie de frontieră pentru specializarea marină, trebuie să aibă înălţimea de minim 1,60 m.

Să fi obţinut la purtare,  în perioada studiilor liceale, media generală de minimum 8.00, cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului.

Concursurile de admitere se vor desfăşura astfel : ACADEMIA DE POLITIE ,,A.I.Cuza” BUCUREŞTI – Facultatea de Poliţie, arma Poliţie de Frontieră – concursul se va desfăşura în 2 etape :

Etapa I –  probe eliminatorii:

– contravizita medicală;

– verificarea aptitudinilor fizice.

Probele se susţin în ordinea prezentată şi fiecare dintre ele este eliminatorie. Participarea candidaţilor la următoarea probă este condiţionată de promovarea celei anterioare şi, indiferent de cauzele şi motivele invocate, nu se admit contestaţii, repetări sau reexaminări la probele de aptitudini.

La prezentarea pentru susţinerea probelor eliminatorii, candidaţii vor avea asupra lor cartea de identitate, legitimaţia de concurs şi echipament sportiv adecvat susţinerii probelor de evaluare a aptitudinilor fizice.

Etapa II –  proba de evaluare a cunoştinţelor

Participă numai candidaţii care au promovat probele eliminatorii.

Disciplinele de concurs sunt :

– Istorie (test grilă);

– Limba română (test grilă) ;

– Limba străină : engleză / franceză / germană / rusă/ spaniolă – la alegere (test grilă);

Probele la Istorie, Limba Română şi Limba străină se susţin concomitent şi se notează separat.

Tematica şi bibliografia pentru concursul de admitere la Academia de Poliţie ,,A.I. Cuza” se găsesc pe pagina de internet www.academiadepoliţie.ro

SCOALA DE PREGATIRE A AGENTILOR POLITIEI DE FRONTIERA ,,Avram Iancu „- ORADEA – concursul de admitere se va desfăşura în 2 etape, astfel:

Etapa I-  constă în:

–  contravizita medicală;

– verificarea aptitudinilor fizice; potrivit probelor şi baremelor prevăzute în metodologia de admitere

Fiecare probă are caracter eliminatoriu, participarea la următoarea fiind condiţionată de promovarea celei anterioare. Indiferent de cauzele şi motivele invocate nu se admit contestaţii, repetări sau reexaminări.

Etapa  II – proba scrisă de verificare a cunoştinţelor.

Participă candidaţii care au promovat etapa probelor de aptitudini şi constă în susţinerea unui test grilă la următoarele discipline de concurs:

– Limba română ( test grilă)

– Limba străină: franceză / engleză – la alegere; (test grilă)

Tematica şi bibliografia pentru concursul de admitere la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea se găsesc pe pagina de internet www.avramiancu.ro.

Pe durata concursului de admitere nu se asigură cazarea, masa şi transportul candidaţilor.

Relaţii suplimentare se pot obţine zilnic, de luni până vineri, între orele 08.00-16.00, de la Biroul Resurse Umane al I.T.P.F. Iaşi, la tel. 0232/460061, Compartimentul Pregatire al Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Galati (bulevardul Dunarea nr. 63 – langa Turnul de Televiziune), Compartimentul Pregatire al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontiera Botoşani (str. Sucevei, nr. 2), Compartimentul Pregatire al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui(Huşi, str. Dobrina, nr. 18).

„Şcoala altfel –Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

Pentru al cincilea an consecutiv, Poliţia de Frontieră Română a sprijinit programul iniţiat de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice intitulat „Şcoala altfel –Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, proiect ce se desfăşoară, la nivel naţional, în perioada 18 – 22  aprilie 2016.

Poliţiştii de frontieră vasluieni gazde primitoare şi în acest an

În cadrul acestui program, în zilele de 18 şi 19 aprilie a.c., Sectorul Poliţiei de Frontieră Huşi (Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa), Sectorul Poliţiei de Frontieră Berezeni şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Fălciu, structuri subordonate Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, au fost vizitate de peste 400 de copii de vârstă şcolară din cadrul unor şcoli din municipiile Vaslui şi Huşi, precum şi din localităţile Berezeni şi Fălciu.

Reprezentanţii poliţiei de frontieră participanţi la activitate le-au prezentat copiilor sediile instituţiilor, activităţile specifice ce se desfăşoară în punctele de trecere a frontierei, precum şi principalele atribuţii ale poliţiştilor de frontieră. Totodată  le-au prezentat tehnica din dotare, mijloacele de transport şi aparatura specială, utilizată de poliţiştii de frontieră în munca lor de supraveghere şi control a frontierei de stat a României, în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere.

În Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, colegii noştri au primit sprijin din partea lucrătorilor vamali, făcând şi de această dată „echipă comună” în prezentarea oferită copiilor a activităţilor specifice de control la trecerea frontirei de stat. S-a subliniat utilitatea aparaturii din dotare în depistarea tentativelor de introducere în ţară a bunurilor ilegale, dar şi importanţa factorului uman, fie el lucrător vamal sau poliţist de frontieră.

De asemenea, copiii au urmărit cu interes exerciţii demonstrative efectuate cu câinii din dotarea de serviciu, fiind impresionaţi de performanţele acestora de a depista în decurs de câteva minute „drogurile” şi ţigările de contrabandă ascunse.

Eforturile colegilor noştri canini, precum şi ale poliţiştilor de frontieră care i-au condus în activitatea de căutare au fost răsplătite cu aplauze.

Leave a Comment