Google

Cronica neagră

Written on:aprilie 20, 2016
Comments
Add One

Un tânăr de 21 de ani, din comuna Băcești, a fost reținut de polițiști fiind bănuit de comiterea a trei infracțiuni de furt, fapte comise pe raza localității de domiciliu în dauna unor vecini.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală 6 Negrești au întocmit dosar de cercetare penală pe numele lui I. Benone, de 21 ani, din comuna Băcești, bănuit de comiterea a trei infracțiuni de furt.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că în seara de 14 aprilie a.c., acesta a sustras o cabalină lăsată de proprietar pe un imaș din spatele locuinței sale din comuna Băcești. Cabalina a fost recuperată și restituită părții vătămate.

De asemenea, în luna februarie a.c., acesta a sustras mai multe bunuri din anexele locuințelor altor două persoane din comuna Băcești.  Benone a fost reținut de polițiști pentru o perioadă de 24 ore pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat, față de acesta fiind continuate cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a acestuia.

Furturile de animale pot fi prevenite dacă proprietarii și cumpărătorii de bună credință vor ține cont de următoarele sfaturi:

Nu lăsați animalele nesupravegheate pe câmp, în oboare, târguri deoarece acestea pot fi furate cu tot cu atelaje;

Efectuați semne particulare animalelor pe care le dețineți, pentru a putea fi recunoscute ușor în cazul în care au fost sustrase și rețineți exact semnalmentele acestora;

Pe timpul nopții, asigurați un iluminat corespunzător grajdurilor și montați sisteme de închidere care nu permit pătrunderea infractorilor;

În interiorul grajdurilor, pe timpul nopții, legați animalele cu lanț și lacăt de o bară metalică încastrată în beton;

În momentul cumpărării de animale, solicitați vânzătorului, biletul de proprietate și certificatul sanitar-veterinar ; nu încheiați târgul cu acesta până nu-i cunoașteți exact identitatea;

Nu cumpărați animale de la persoane care se grăbesc și solicită prețuri mici, mai ales în cazul în care acestea sunt de calitate, deoarece pot proveni din furturi.

CAMPANIA DE INFORMARE „M.A.I. APROAPE DE TINE”

În perioada martie – decembrie 2016, la nivelul județului Vaslui se desfășoară campania de informare „M.A.I. APROAPE DE TINE”, structurile Ministerului Afacerilor Interne  realizând astfel o intervenție preventivă integrată.

Prin această campanie se urmărește creșterea gradului de informare a cetățenilor prin colaborarea structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și societatea civilă, fiind organizate activități de prevenire a criminalității, a traficului și consumului ilicit de droguri, a traficului de persoane, a criminalității informatice, de  prevenire și gestionare a situațiilor de urgență precum și a altor fapte antisociale.

În cadrul întâlnirilor cu membrii comunității, sunt prezentate măsurile de securitate ce trebuie adoptate pentru diminuarea criminalității,  fiind distribuite și materialele cu caracter preventiv – educativ. O atenție deosebită este acordată întâlnirilor cu elevii pentru dezvoltarea de comportamente dezirabile din punct de vedere social şi de conştientizare a riscului de a deveni infractor sau victimă.

O astfel de activitate a fost desfășurată la Liceul „Ștefan Procopiu” din municipiul Vaslui, unde elevii și cadrele didactice au discutat cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui. Elevilor le-au fost prezentate aspecte de interes privind prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor, răspunderea contravenţională şi penală în cazul minorilor, pedepsele prevăzute de lege pentru  principalele infracţiuni comise de către minori, cauzele şi condiţiile favorizatoare comiterii de infracţiuni de către aceştia.

În final, poliţiştii au adresat recomandări minorilor, pe care considerăm că este bine să le cunoască de altfel, fiecare adolescent:

să evite disputele verbale şi implicarea în conflicte;

să evite compania persoanelor alcoolice;

să evite persoanele care manifestă intenţii agresive; să nu dea “apă la moară” violenţelor de orice fel;

să nu încurajeze violenţa şi să nu adreseze injurii; acestea sunt cauze care duc la declanşarea  conflictelor;

să nu ameninţe, să nu jignească şi să nu manifeste superioritatea, ambiţia sau dispreţul;

să nu răspundă provocărilor!

REȚINUȚI PENTRU FURTURI DE AUTO

Trei  tineri, din comunele Rebricea și Zăpodeni au fost reținuți de polițiști fiind bănuiți de comiterea infracțiunilor de furt și conducerea unui autovehicul de către o persoană care nu deține permis de conducere.

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui au reținut pentru 24 ore  trei tineri – N. Alin, de 19 ani, R. Elvis, de 19 ani, din comuna Rebricea și D. Ionuț, de 22 ani, din comuna Zăpodeni, bănuiți de comiterea infracțiunilor de furt calificat în scop de folosință, conducere fără permis și complicitate la infracțiunea de furt în scop de folosință.

Din cercetările efectuate s-a stabilit faptul că în noaptea de 05/06.03.2016, N. Alin, sprijinit de R. Elvis care a asigurat paza, a sustras un autoturism parcat pe strada Zimbrului. Cei doi tineri s-au deplasat cu mașina pe strada respectivă însă, intrând pe un drum închis au abandonat vehiculul. În tot acest timp, autovehiculul a fost condus de către N. Alin care nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Ulterior tinerii s-au deplasat pe strada Traian și au sustras în același mod un alt autoturism parcat pe strada respectivă. N. Alin s-a urcat la volanul mașinii și s-a deplasat împreună cu R. Elvis în localitatea Telejna, comuna Zăpodeni. Aici, N. Alin a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat cu mașina într-un șanț de pe marginea părții carosabile, după care a abandonat vehiculul.

De asemenea, în noaptea de 09/10.04.2016, N. Alin și D. Ionuț au sustras un autoturism parcat pe strada Ana Ipătescu din municipiul Vaslui fiind condus de primul până în localitățile Uncești și Rateșu Cuzei.

Pentru a preveni astfel de infracțiuni, polițiștii vasluieni recomandă tuturor proprietarilor de autovehicule câteva măsuri de protecție pentru descurajarea infractorilor:

La coborârea din autoturism, scoateţi cheia din contact, chiar dacă veţi lipsi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact durează doar câteva SECUNDE. Dacă obişnuiţi să parcaţi autoturismul în curte sau garaj, nu lăsaţi cheile în contact atunci când coborâţi pentru deschiderea porţilor.

Parcaţi autoturismul astfel încât să fie vizibil din locuinţa dumneavoastră şi pe cât posibil în locuri iluminate şi cât mai circulate.

Montaţi un sistem de alarmă antifurt, de cele mai multe ori costă mai puţin decât paguba suferită în urma unui furt. Schimbaţi imediat sistemele de siguranţă ale autoturismului, dacă aţi pierdut sau v-au fost sustrase cheile acestuia.

Montarea unui sistem GPS în locuri ascunse din autoturism poate ajuta la localizarea maşinii în cazul în care aceasta este sustrasă. Sistemul trebuie să fie monitorizat de o firmă de specialitate, iar în cazul în care autoturismul a fost sustras apelaţi Poliţia pentru localizare şi deplasare în zona în care se află acesta.

CUNOAŞTE ŞI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAŢIONAL!

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui organizează în această săptămână, în parteneriat, proiectul educaţional naţional „CUNOAŞTE ŞI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAŢIONAL”.

Proiectul urmăreşte să ofere tinerilor informaţii privind tezaurul cultural naţional mobil şi să accentueze importanţa fiecărui individ în procesul de apărare a integrităţii valorilor culturale naţionale.

Activităţile sunt desfăşurate la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, în cadrul programul intitulat „Şcoala altfel – să ştii mai multe să fii mai bun” de către  poliţiştii de investigaţii criminale și cei din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Vaslui, împreună cu domnul profesor doctor Laurenţiu Chiriac şi domnul Smău Mihai – consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Vaslui.

La începutul acestei săptămâni, elevii Şcolii Generale nr. 2 „Dimitrie Cantemir” și ai Şcolii Generale nr. 6 „Mihai Eminescu” au aflat ce reprezintă patrimoniul cultural naţional, format din totalitatea bunurilor materiale care aparţin unei  persoane, moştenite prin lege de la părinţi sau de la alte rude, dar şi  din totalitatea bunurilor care aparţin colectivităţii şi care sunt administrate de organele statului, bunuri spirituale şi materiale strămoşeşti care aparţin întregului popor. Poliţiştii au exemplificat bunurile care alcătuiesc patrimoniul cultural naţional mobil: bunuri cu valoare istorică, arheologică şi documentară,  bunuri cu valoare artistică, bunuri cu semnificaţie etnografică, bunuri de importanţă ştiinţifică, bunuri de importanţă tehnică, prototipurile aparatelor şi maşinilor din creaţia curentă.

Discuţiile au pus în evidenţă faptul că protejarea patrimoniului cultural este un proces continuu, individual şi colectiv, care presupune: inventarierea şi păstrarea evidenţei bunurilor culturale materiale existente, păstrarea şi conservarea bunurilor culturale materiale atât de furt, vandalism, distrugere şi degradare, cât şi de consecinţele dezastrelor naturale, dar şi punerea în valoare şi popularizarea bunurilor culturale.

În cadrul activităţilor desfăşurate, elevilor le-au fost prezentate bunuri culturale recuperate de către poliţişti, cum ar fi icoane pictate pe sticlă şi pe lemn, brăţări dacice, monede dacice din aur, tablouri, bunuri arheologice.

În urma discuţiilor dintre poliţişti, muzeografi şi elevi, aceștia din urmă au aflat care sunt măsurile pe care fiecare proprietar ar trebui să le ia în cazul în care deţine bunuri de patrimoniu. Cea mai importantă măsură se referă la protejarea integrităţii bunului cultural mobil aflat în patrimoniul său, deoarece acest obiect reprezintă o parte a tezaurului cultural naţional, o proprietate comună a poporului, o parte a identităţii culturale. În acelaşi timp, proprietarul trebuie să creeze condiţii optime de securitate şi de depozitare a bunurilor de patrimoniu, dar şi să asigure, la nevoie, restaurarea de către un specialist a bunurilor culturale mobile pe care le deţine.

În zilele următoare elevii Liceului cu Program Sportiv Vaslui și Liceului teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad se vor afla la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui pentru a înțelege modul în care pot proteja patrimoniu cultural național.

Leave a Comment