Google

Cronica neagră

Written on:aprilie 17, 2016
Comments
Add One

autocar cu tigari netPoliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit aproximativ 3.500 ţigarete de provenienţă R. Moldova şi 28 litri alcool, de provenienta Duty Free, pe care un cetăţean român a încercat să le introducă ilegal în ţară ascunse în plafonul unui autocar al cărui şofer era.

În data de 13 aprilie a.c., în jurul orei 21.00, la P.T.F.  Sculeni – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul român Ghenadie T., în vârstă de 29 de ani, în calitate de al doilea şofer al unui autocar marca Setra, înmatriculat în Republica Moldova, ce efectua o cursă ocazională pe relaţia Republica Moldova – Franţa.

Pentru valorificarea unor informaţii deţinute de poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi, lucrătorii noştri au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport. S-a procedat astfel la efectuarea unui controlului asupra autocarului, ocazie cu care, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit ascunse în plafon, în scopul sustragerii de la controlul de frontieră, 3.560 ţigarete diferite mărci, cu timbru de acciză R.Moldova, şi 28 litri alcool, de provenienţă Duty Free.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura confiscării bunurilor în valoare de aproximativ 2.124 lei şi sancţionarea contravenţională a persoanei cu amendă de 6000 lei.

Peste 6.000 de ţigarete disimulate în bagajele unei femei

Echipa comună de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea a descoperit peste 6.000 de ţigarete în bagajele personale ale unei femei, cu cetăţenie română, pasageră într- un autocar.

În data de 13 aprilie a.c., în jurul orei 12.30, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei,  Maria M., în vârstă de 45 de ani,  cetăţean român, pasageră într-un autocar marca Mercedes.

În urma controlului efectuat, echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit ascunse şi nedeclarate în bagajele personale ale Mariei M., 6.400 ţigarete diferite mărci cu timbru de acciză R. Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii ţigaretelor în valoare de 1.424 lei în vederea confiscării şi sancţionarea persoanei cu amendă contravenţională în valoare de 5.000 lei.

Braconieri depistaţi de poliţiştii de frontieră brăileni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila au depistat, pe timpul desfăşurării unor acţiuni specifice de combatere a braconajului piscicol, patru bărbaţi care pescuiau comercial fără a deţine autorizaţie în acest sens şi folosind unelte interzise de lege.

În data de 13 aprilie a.c. în jurul orei 10.45, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila i-au depistat în zona kilometrului 208 al fluviului Dunărea, pe brăilenii George C.A., în vârstă de 28 ani şi pe Ştefan I., în vârstă de 24 ani, care pescuiau dintr-o barcă din tablă cu ajutorul unei plase monofilament, cu care capturaseră cantitatea de 12 kilograme de peşte, specia scrumbie.

Câteva ore mai târziu, poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi sector i-au depistat pe brăilenii Florin D., în vârstă de 31 de ani şi pe Lucian T., în vârstă de 30 de ani, în zona kilometrului 201 al fluviului Dunărea, care pescuiau dintr-o barcă din lemn cu ajutorul unei plase monofilament, cu care capturaseră cantitatea de 20 kilograme de peşte, specia scrumbie.

În ambele cazuri, întreaga cantitatea de peşte în valoare totală de 576 lei a fost predată unei unităţi de profil spre valorificare, cele două bărci în valoare de 1.900 de lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar poliţiştii de frontieră brăileni efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuitul comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit şi producere, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament.

Permis fals, procurat cu 200 euro

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trtecere a Frontierei Albiţa au depistat un bărbat din Republica Moldova care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere fals.

În ziua de 14 aprilie a.c., în jurul orei 02.00, în P.T.F.Albiţa, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, pentru a intra în ţară, cetăţeanul din R. Moldova Ion V., în vârstă de 24 de ani, conducând un autoturism marca Volkswagen, înmatriculat în Lituania.

Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de conducere prezentat la controlul de frontieră, lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit că documentul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind un document fantezist.

Cu privire la cele constatate, Ion V. a declarat că în anul 2011 a urmat cursurile unei şcoli de şoferi din Republica Moldova, dar că nu a promovat examenul final. Având nevoie de permis de conducere, a apelat la o persoană din Republica Moldova care i-a procurat permisul de conducere prezentat la control, contra sumei de 200 de euro.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals.

54 kg de peşte fără documente, descoperite de poliţiştii de frontieră brăileni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila au depistat, pe timpul desfăşurării unor acţiuni specifice de combatere a braconajului piscicol pe Dunare, doi brăileni care  transportau cu o barcă din fibră, cantitatea de 54 kg de peşte, fără a deţine documente legale.

În data de 14 aprilie a.c., poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila aflaţi în misiune specifică pe fluviul Dunărea, i-au oprit pentru control, în zona kilometrului 181, pe brăilenii Iosif B., în vârstă de 59 ani şi pe Gheorghe T., în vârstă de 60 ani, care se deplasau cu o barcă din fibră, către malul stâng al fluviului.

Cu ocazia controlului efectuat, colegii noştri au descoperit in barca, doi saci de rafie ce conţineau cantitatea de 54 kilograme de peşte, din speciile crap şi plătică, pentru care cei doi bărbaţi nu au putut prezenta documente legale de provenienţă.

Întreaga cantitate de peşte în valoare totală de 750 lei a fost predată unei unităţi de profil spre valorificare, barca în valoare de 1.000 de lei a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, iar poliţiştii de frontieră brăileni efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit.

POMPIERII VASLUIENE PARTICIPĂ LA PROGRAMUL „ŞCOALA ALTFEL: SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!”

Programul „Şcoala Altfel: Să Ştii Mai Multe, Să Fii Mai Bun!”, care se organizează în acest an în perioada 18 – 22 aprilie, constă în derularea la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ a unui orar special, format doar din activităţi cu caracter non-formal, îşi propune să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor preşcolari / elevilor, să pună în valoare talentele şi capacităţile acestora şi  să stimuleze participarea lor la acţiuni variate în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul naţional.

La acest program educaţional, la care s-a raliat şi Ministerul Afacerilor Interne, va participa şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui care, pe întreaga perioadă de desfăşurare a programului, între orele 10.00 – 14.00, va organiza „Ziua Porţilor Deschise” în toate subunităţile de intervenţie ale inspectoratului.

Astfel, vor putea fi vizitate: Detaşamentele  de Pompieri Vaslui şi Bârlad, Secţia de Pompieri  Huşi, Garda II Negreşti şi Punctele de Lucru de la Murgeni şi Ivăneşti.

Cu acest prilej, copiii şi elevii din unităţile de învăţământ din judeţ pot vizita aceste subunităţi de intervenţie, unde vor primi informaţii detaliate, adecvate vârstei şi nivelului lor de cunoştinţe, despre performanţele autospecialelor, echipamentele utilizate pentru diferite tipuri de intervenţie, categoriile de substanţe de stingere şi folosirea lor  şi informaţii referitoare la tipurile de misiuni la care participă pompierii. Ei vor avea deasemenea  posibilitatea să vadă şi dotările ambulanţelor S.M.U.R.D., cu explicaţii amănunţite din partea paramedicilor care le deservesc.

Tot în cadrul programului, reprezentanţii I.S.U. vaslui vor desfăşura lecţii deschise la unităţile de învăţământ care au solicitat acest  lucru, pentru ca elevii şi cadrele didactice să cunoască detalii despre munca salvatorilor profesionişti şi pentru a-şi forma un comportament preventiv atât prin cunoaşterea tipurtilor de riscuri ce se pot manifesta în judeţului Vaslui precum şi a regulilor de comportament în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

INFRACŢIUNI LA REGIMUL CIRCULAŢIEI RUTIERE

Polițiștii au identificat în trafic trei persoane care se deplasau cu autovehicule pe drumurile publice încălcând normele rutiere în vigoare. Pe numele acestora au fost întocmite dosare de cercetare penală în conformitate cu prevederile Codului Penal.

Polițiști din cadrul Serviciului Rutier Vaslui, aflați în serviciul de supraveghere a traficului rutier pe raza municipiului Vaslui l-au oprit pentru control pe I. Gheorghe, de 66 ani, din aceeași localitate, care se deplasa cu autovehiculul pe strada Spătar Angheluță.

Deoarece conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat de către polițiști cu aparatul alcooltest. Rezultatul testării a indicat o valoare de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital pentru prelevarea probelor biologioce în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii Biroului Rutier Bârlad efectuează cercetări față de B. Valeriu, de 31 ani, din municipiul Bârlad care a fost implicat într-un accident de circulație soldat cu pagube materiale petrecut, în această săptămână, pe raza municipiului Bârlad. În timp ce acesta se deplasa cu autoturismul pe strada Republicii din municipiul Bârlad, din cauza faptului că nu a păstrat o distanță regulamentară a intrat în coliziune cu un alt conducător auto care circula în fața sa. Valeriu a fost testat de polițiști cu aparatul alcooltest rezultând o valoare de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital pentru prelevarea probelor biologioce în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe numele celor doi conducători auto au fost întocmite dosare de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

De asemenea, polițiștii rutieri l-au identificat în trafic pe R. Sebastian, de 22 ani, din municipiul Vaslui, care se deplasa cu autoturismul pe strada Călugăreni din municipiul Vaslui. În urma verificărilor efectuate în baza de date privind deținătorii de permise auto s-a stabilit faptul că tânărul avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice.

În cauză a fost întocmit dosar penal în conformitate cu prevederile Codului Penal.

ACȚIUNI PENTRU VERIFICAREA LEGALITĂȚII COMERȚULUI CU ALIMENTE

Premergător sărbătorilor pascale, Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui desfășoară acțiuni pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul comerțului cu produse alimentare.

Pe 14 aprilie a.c., poliţişti din cadrul structurilor de investigare a criminalității economice și poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au desfășurat pe raza orașului Negreşti şi comunelor limitrofe, precum şi pe raza comunelor Dragomireşti, Puieşti şi Voineşti o acţiune pentru prevenirea faptelor ilicite de comerţ şi a evaziunii fiscale.

Activitățile de control au fost efectuate de polițiști la 18 societăți comerciale și 9 intreprinderi individuale și au fost verificate documentele de provenienţă, modul de înregistrare a operaţiunilor comerciale, dar şi condiţiile de depozitare și vânzare a mărfurilor.

Polițiștii au aplicat 21 de sancţiuni contravenţionale, în coformitate cu prevederile  Legeii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite. Valoarea sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 37.000 lei. De asemenea, au fost constatate trei infracțiuni de natură economică.

Astfel de acțiuni vor fi continuate pentru protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite precum și pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor economice.

ACŢIUNE PENTRU REDUCEREA ACCIDENTELOR ÎN CARE SUNT IMPLICAŢI PIETONI

În timpul unei acţiuni derulată astăzi, pe raza municipiului Bârlad, pe parcursul a trei ore, poliţiştii rutieri au depistat peste 50 de pietoni care au traversat strada prin loc necorespunzător. Totodată, poliţiştii au reținut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de 30 de zile pentru 8 conducători auto care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor.

Polițiștii Serviciului Rutier, Biroului Rutier Bârlad și Serviciului Acțiuni Speciale au acţionat astăzi pe raza municipiului Bârlad pentru depistarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule care nu respectă normele rutiere privind acordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, respectiv a indisciplinei pietonilor angajaţi în traversare prin loc nepermis.

Din totalul sancțiunilor contravenționale, 8 au fost aplicate conducătorilor de autovehicule care nu au respectat normele rutiere privind acordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public. Totodată, alături de sancţiunea contravenţională principală, conducătorilor auto   le-au fost reținute permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 30 de zile. De asemenea, au fost aplicate 55 de sancţiuni contravenţionale pietonilor angajaţi în traversare prin loc nepermis și 18 sancțiuni contravenționale pentru alte abateri. Valoarea sancțiunilor contravenționale aplicate este de 11.615 lei.

În primele trei luni ale acestui an, pe raza municipiului Bârlad pe fondul nerespectării dispozițiilor legale de către pietoni și pe fondul neacordării de prioritate pietonilor s-au produs 10 accidente de circulație soldate cu 6 persoane rănite grav și 4 persoane rănite ușor.

RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI

Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de strada! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite! La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul ca atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteza ridicat trebuie sa fiți mai prudenți!

Traversați perpendicular pe axul drumului – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare! Când traversezi prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.

Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele.

Evitați să circulați pe partea carosabilă! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!

Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!

ACŢIUNE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

În ziua de 14 aprilie a.c., pe raza județului Vaslui, a avut loc o acţiune cu efective mărite, care a avut ca și scop asigurarea respectării legii, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale. La acţiune au participat polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, investigare a criminalităţii economice, polițiști din cadrul secţiile de poliţie rurală și posturile de poliţie comunale arondate acestora, jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, precum și specialişti din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Vaslui.

În cadrul acțiunii s-a urmărit identificarea persoanelor care comit fapte contrare legii, depistarea celor care încalcă normele legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, precum şi prevenirea activităţilor comerciale ilicite şi depistarea persoanelor care nu respectă legislaţia în domeniu. Verificările au avut în vedere și legalitatea efectuării transportului de mărfuri și persoane precum și respectarea normelor în vigoare privind traficul rutier.

Pe parcursul desfăşurării acțiunii au fost legitimate peste 280 de persoane şi au fost verificaţi 47 agenţi economici şi 13 producători agricoli. De asemenea, au organizate 17 filtre rutiere fiind controlate 187 autovehicule și 55 căruțași. Poliţiştii au constatat 3 infracţiuni şi au identificat 3 persoane bănuite că au comis infracţiuni.

Pentru 122 de persoane care au săvârşit fapte de natură contravenţională au fost luate măsuri de sancţionare, astfel: 72 dintre sancţiunile contravenţionale au fost aplicate pentru încălcări ale O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 17 pentru încălcări ale Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 5 în baza prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, 2  la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor și 26 la alte acte normative. Valoarea sancțiunilor contravenționale aplicate este de 30.500 lei. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării 30 kg legume.

Polițiștii Postului de Poliție Puiești au depistat în flagrant două persoane care aveau asupra lor un portmoneu cu 348 lei și alte bunuri. Cele două persoane au sustras banii și bunurile dintr-o locuință de pe raza satului Ruși, comuna Puiești. Prejudiciul a fost recuperat și restituit părții vătămate. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt.

A fost identificat în trafic S. Viorel, de 27 ani, din orașul Murgeni care circula cu autoturismul pe D.N.24 A Murgeni. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autoturismul a fost radiat din circulaţie de către autorităţile din Germania în luna septembrie 2014. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea de infracțiuni la regimul circulației rutiere.

În urma controalelor efectuate la două magazine din comuna Iana şi  din comuna Lunca Banului, au fost găsite 30 kg legume pentru care administratorii nu deţineau documente de provenienţă. Cei în cauză au fost sancţionaţi contravenţional în conformitate cu prevederile Legii 12/1990, iar marfa a fost ridicată în vederea confiscării.

INFRACȚIUNI RUTIERE

La sfârșit de săptămână, poliţiştii au identificat 3 persoane care s-au urcat la volanul unor autovehicule, deşi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice sau nu îndeplineau condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare. Pe numele acestora au fost întocmite dosare de cercetare penală în conformitate cu prevederile Codului Penal.

Polițiști din cadrul Biroului Rutier Huși, în timp ce efectuau activități de supraveghere și control al traficului rutier pe strada Episcop Grigore Leu din municipiul Huși, au oprit pentru control un autoturism care circula din direcția localității Pogănești către municipiul Huși. Acesta era condus de H. Onuț, în vârstă de 23 ani, din localitate. La verificarea în baza de date privind posesorii de permise de conducere, polițiștii au constatat faptul că tânărul avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Pe numele acestuia polițiștii au întocmit dosar penal, efectuând cercetări în conformitate cu prevederile articolului 335 alin. 2 din Codul Penal.

În timp ce U. Vlad, de 34 ani, din municipiul Vaslui, conducea un autoturism pe strada Alecu Donici, a fost oprit pentru control de polițiști din cadrul Biroului Rutier Vaslui.  Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând valoarea de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. U. Vlad a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, în vederea prelevării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei, fiind cercetat penal pentru comiterea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Polițiștii Biroului Rutier Vaslui l-au identificat pe J. Ionuț, în vârstă de 29 ani, domiciliat în comuna Roșiești. Acesta conducea un autovehicul pe strada Castanilor, din municipiul Vaslui, deși anterior consumase băuturi alcoolice. Polițiștii au testat conducătorul auto cu aparatul alcooltest, rezultatul obținut fiind de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat.  Bărbatul a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde i-au fost prelevate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Poliţiştii au întocmit pe numele lui J. Ionuț un dosar penal, efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Leave a Comment