Google

Cronica neagră

Written on:martie 11, 2016
Comments
Add One

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, judetul Botosani, au depistat şi predat autorităţilor de frontieră moldovene o familie de afgani, formata din 3 adulţi şi 4 minori, cel mai mic având vârsta de 2 ani, care intenţiona să intre ilegal în România, pentru a ajunge în Spaţiul Schengen.

În data de 08 martie a.c., în jurul orei 06.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorul Poliţiei de Frontieră Româneşti – I.T.P.F. Iaşi, au observat, cu ajutorul sistemului de supraveghere care funcţionează pe principiul termoviziunii, pe direcţia localităţii de frontieră Bobuleşti, mai multe persoane care nu îşi justificau prezenţa în zona de graniţă.

Imediat, echipajele Poliţiei de Frontieră din cadrul S.P.F. Româneşti s-au deplasat la faţa locului, unde au depistat şapte cetăţeni afgani, care nu vorbeau limba română şi aveau asupra lor mai multe bagaje.

Cei şapte, o familie formată din soţ, soţie, patru minori cu vârste cuprinse între 2 şi 15 ani şi fratele soţului, au fost conduşi la sediul sectorului pentru cercetări, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că aceştia sunt cetăţeni afgani, care au declarat că au încercat să treacă ilegal frontiera de stat dintre Moldova şi România, cu scopul de a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat.

Conform acordului încheiat între România şi Republica Moldova, cetăţenii afgani au fost predaţi autorităţilor de frontieră ale statului vecin.

CONDUCĂTOR AUTO REȚINUT

Conducătorul auto care a accidentat un pieton în seara de 2 martie a.c. a fost reținut de polițiști.

Polițiștii Biroului Rutier Vaslui l-au reținut pe R. Bogdan, în vârstă de 21 ani, domiciliat în comuna Muntenii de Sus, conducător auto implicat în accidentul din seara de 2 martie a.c., de pe raza municipiul Vaslui.

Acesta urmează a fi prezentat mâine la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Tânărul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. În fapt, în seara de 2 martie a.c., acesta a condus un autovehicul pe raza municipiului Vaslui, iar la o trecere pentru pietoni a accidentat un minor, în vârstă de 16 ani, care se angajase în traversarea străzii în mod regulamentar. Urmare a leziunilor grave, victima a decedat la o unitate medicală din municipiul Iași.

PERSOANĂ BĂNUITĂ DE TÂLHĂRII REŢINUTĂ DE POLIŢIŞTI

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliției municipiului Vaslui au reţinut un tânăr bănuit de comiterea de infracţiuni cu violență pe raza municipiului Vaslui.

Poliţiştii Biroului de Investigații Criminale Vaslui l-au reţinut pe N. Robert, în vârstă de 17 ani, din comuna Muntenii de Sus, bănuit de săvârșirea a două infracțiunii de tâlhărie.

Astfel, în după-amiaza de 7 martie a.c., cel în cauză se deplasa pe strada Traian din municipiul Vaslui și a sustras, prin smulgere, din mâna unei femei, de 36 ani, din aceeași localitate, un portofel cu bani, documente personale și carduri bancare. După comiterea faptei, tânărul a fugit, însă la scurt timp a fost prins de un martor.

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că tânărul este bănuit și de comiterea unei alte infracțiuni de tâlhărie, în ziua de 1 februarie a.c.. Acesta ar fi smuls din mâna unei femei, în vârstă de 37 ani obancnotă de 100 lei, imediat după efectuarea unei extrageri de la un ATM, de pe strada Traian, din municipiul Vaslui.

Poliţiştii au probat activitatea infracţională a tânărului şi l-au reţinut pentru o perioadă de 24 ore. Ulterior a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, respectiv Judecătoria Vaslui cu propunere de luare a unei măsuri preventive. Instanţa a dispus împotriva acestuia măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui vă sfătuiesc:

Cea mai bună armă de apărare în cazul unui atac este strigătul. Dacă sunteţi agresaţi, bătuţi sau tâlhăriţi pe stradă, strigaţi cât mai tare după ajutor şi anunţaţi Poliţia.

Pe stradă, evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoane necunoscute. Nu ripostaţi la agresivitatea verbală şi evitaţi agresiunea fizică.

Păstraţi banii şi actele personale în buzunarul interior al vestimentaţiei sau în poşetă.

Poşeta atârnată de umăr trebuie să fie protejată în permanenţă cu mâna, deoarece, în locurile aglomerate infractorii vă pot tăia baierele fără să simţiţi.

Evitaţi să vă deplasaţi pe bordura trotuarului cu geanta spre carosabil deoarece poate fi smulsă cu uşurinţă.

Când vă aflaţi în locuri aglomerate (pieţe, bazaruri, magazine, târguri), nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile locuinţei.

Când sunteţi în încurcătură, nu ezitaţi să apelaţi la primul poliţist pe care îl întâlniţi.

Evitaţi deplasările la ore târzii, pe străzi neiluminate sau zone periferice.

A traversat Prutul pe o cameră auto

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Ţuţora au depistat şi predate autorităţilor din R. Moldova un cetăţean moldovean, care încerca să intre ilegal în România, cu scopul de a ajunge la o mănăstire din Vâlcea.

În data de 08 martie a.c., în jurul orei 23.40, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Ţuţora, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice de supraveghere în zona de competenţă, au observat cu ajutorul sistemului de supraveghere care funcţionează pe principiul termoviziunii, pe direcţia localităţii de frontieră Măcăreşti, o persoană de sex masculin, care nu îşi justifica prezenţa în zona de granită.

Lucrătorii noştri au procedat la legitimarea persoanei, care a declarat că este din R. Moldova şi nu are documente de identitate asupra sa, motiv pentru care a fost condusă la sediul poliţiei de frontieră pentru cercetări. În urma verificărilor specifice efectuate, cu sprijinul autorităţilor de frontieră din R. Moldova, s-a stabilit că aceasta este cetăţeanul din R. Moldova, N.M., în vârstă de 43 ani.

Bărbatul a declarat că a încercat să treacă ilegal frontiera de stat dintre Republica Moldova şi România, traversând râul Prut cu ajutorul unei camere auto, cu scopul de a ajunge iniţial la Catedrala Metropolitană din municipiul Iaşi, ulterior, la Mănăstirea Frăsinei.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat.

Conform acordului încheiat între România şi Republica Moldova, bărbatul a fost predat autorităţilor de frontieră ale statului vecin.

BMW „tunat” cu ţigări de contrabandă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca, împreună cu inspectorii vamali, au descoperit, ascunse şi nedeclarate, în pragurile şi podeaua unui autoturism marca BMW, 24.000 ţigarete de contrabandă.

În data de 8 martie a.c., în jurul orei 10.00, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, Ion T., cetăţean român, în vârstă de 56 de ani, conducând un autoturism marca BMW, înmatriculat în România.

În baza unor date şi informaţii, poliţiştii de frontieră au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra autoturismului BMW, în urma căruia, echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit, ascunsă şi nedeclarată, în pragurile şi podeaua mijlocului de transport cantitatea totală de 24.000 ţigarete marca „Plugarul”, cu timbru de acciză R. Moldova

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii ţigărilor, în valoare de 2.700 lei, şi a autoturismului, în valoare totală de 36.000 lei, în vederea confiscării, iar bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 lei.

Depistat la volanul unui autoturism cu permis de conducere falsificat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier au depistat un bărbat, cu dublă cetăţenie, care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere falsificat.

În data de 08 martie a.c., în jurul orei 09.30, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, Viorel V., cu cetăţenie română şi Republica Moldova, în vârstă de 37 de ani, care conducea un autoturism marca Nissan Xtrail, înmatriculat în R. Moldova.

La controlul de frontieră, pe lângă documentele necesare trecerii frontierei, la solicitarea lucrătorilor noştri, bărbatul a prezentat şi un permis de conducere, eliberat de autorităţile moldovene.

Având suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de conducere, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări specifice în urma cărora au constatat faptul că documentul prezintă urme de falsificare la rubrica unde este înscrisă valabilitatea documentului, astfel data expirării documentului a fost modificată cu pix de culoare albastră, din luna 01 (ianuarie) în luna 04 (aprilie).

Cu privire la cele constate de lucrătorii noştri, bărbatul a declarat că nu are cunoştinţă despre faptul că documentul ar fi falsificat.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Lucrare penală întocmită pentru conducerea unei ambarcaţii neînregistrate, fără certificat de capacitate corespunzător

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au depistat, pe fluviul Dunărea, un cetăţean român care conducea o ambarcaţie cu motor fără a avea certificat de capacitate corespunzător, iar ambarcaţiunea nu era înregistrată.

În data de 08 martie a.c., poliţisti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi care desfăşurau o misiune specifică cu ambarcaţiunea din dotare, l-au oprit pentru control, în zona kilometrului fluvial 158 al fluviului Dunărea, pe cetăţeanul român Jenică C., în vârstă de 50 de ani, care conducea o ambarcaţie din fibră de sticlă.

În urma verificărilor efectuate poliţiştii de frontieră au constatat faptul că bărbatul în cauză nu deţine certificat de capacitate corespunzător conducerii ambarcaţiei, iar aceasta nu este înregistrată la Căpitania Portului Galaţi.

Ambarcaţia în valoare de 67.500 lei a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză poliţiştii de frontieră gălăţeni efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unei nave de către o persoană fără certificat de capacitate corespunzător şi punerea în exploatare sau navigaţie a unei nave neînregistrate.

Autovehicul marca Mercedes, căutat în Italia, depistat la P.T.F. Albiţa

Poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Albiţa au depistat la controlul de frontieră un autovehicul marca Mercedes căutat pentru confiscare de autorităţile italiene.

În ziua de 8 martie a.c., în jurul orei 06.30, la P.T.F. Albiţa/ judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, cetăţeanul român Mihail D., în vârstă de 35 de ani, domiciliat pe raza judeţul Bacău, transportând pe o platformă un autovehicul marca Mercedes, înmatriculat în Italia.

Existând suspiciuni cu privire la provenienţa autovehicului Mercedes lucrătorii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit că mijlocul de transport în cauză figurează în bazele de date ca „bun căutat pentru confiscare”, semnalare introdusă de Italia.

Cu privire la aspectele constatate, Mihail D. a declarat că are doar calitatea de transportator al respectivului autovehicul şi că nu are cunoştinţă despre faptul că acesta este furat sau implicat în vreun litigiu

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de furt, iar autoturismul, în valoare de 15.000 lei, a fost reţinut la sediul S.T.P.F. Vaslui în vederea continuării cercetărilor.

La volan, cu permisul de conducere suspendat

Poliţiştii de frontieră vasluieni efectuează cercetări cu privire la bărbat depistat în trafic, la volan, deşi avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule.

În data de 8 martie a.c., în jurul orei 19.30, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni, judeţul Vaslui, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit pentru control, pe comunicaţia Huşi – Murgeni, un autoturism marca Smart, înmatriculat în România, condus de cetăţeanul român Vlad R., domiciliat pe raza judeţului Vaslui, în vârstă de 29 de ani.

Cu ocazia controlului de frontieră, lucrătorii noştri au constatat că Vlad R. are suspendat dreptul de a conduce de către Poliţia Rutieră a judeţului Vrancea, pentru o abatere săvârşită în trafic – depăşire pe linie continuă.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendat.

„Libertatea de a alege”

Reprezentanţi ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vaslui, alături de cadre din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vaslui, au desfăşurat miercuri, 09.03.2016, activităţi de prevenire a comportamentelor de risc (violenţă şcolară, consum de tutun, alcool, droguri) în rândul adolescenţilor din cadrul a două licee din judeţ.
Activităţile de prevenire s-au desfăşurat la liceul „Ştefan Procopiu” din municipiul Vaslui şi la liceului pedagogic „Ioan Popescu” din municipiul Bârlad, în mijlocul a peste 200 de elevi.

Reprezentanţii  C.R.P.E.C.A. Vaslui au purtat discuţii cu elevii în vederea informării, educării şi conştientizării acestora cu privire la efectele şi consecinţele consumului de tutun, alcool şi droguri, fiind distribuite  şi pliante informative  referitoare la consumul substanţelor interzise, precum şi factorii de risc şi de protecţie împotriva lor şi a accesării serviciilor de asistenţă privind consumul de droguri.

Jandarmii le-au prezentat elevilor teme referitoare la formele violenţei, cauzele generatoare ale acesteia, efectele pe termen scurt, mediu şi lung asupra personalităţii elevului. De asemenea, jandarmii  au oferit elevilor informaţii care îi pot ajuta să prevină comportamentele violente şi să respecte  normele de conduită civică.

Prin organizarea şi desfăşurarea acţiunilor preventiv-educative în rândul elevilor, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog cât şi

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vaslui îşi propun reducerea violenţei şcolare, dezvoltarea dialogului în rândul adolescenţilor pentru identificarea problemelor cu care se confruntă şi găsirea unor soluţii viabile pentru diminuarea şi eliminarea pe cât posibil a acestora.

Jandarmeria Vaslui, C.R.P.E.C.A. Iaşi, I.S.J.Vaslui, D.G.A.S.P.C. Vaslui, instituţii partenere în cadrul proiectului „Libertatea de a alege”, vor desfăşura astfel de activităţi şi în cadrul altor instituţii de învăţământ, atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

ACŢIUNI PENTRU PROTEJAREA FONDULUI FORESTIER

Polițiștii de ordine publică au desfășurat în această săptămână activităţi pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, precum şi a faptelor ilegale asociate transportului şi comercializării materialului lemnos.

Pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, polițiștii au efectuat în această săptămână controale în fondul forestier în târguri, precum și acțiuni de verificarea a circulației materialului lemnos pe drumurile publice, modul de folosire a documentelor de transport și a documentelor justificative de proveniență a materialului lemnos.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au constatat 2 infracțiuni și 60 contravenții pentru care au aplicat sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 12.485 de lei, cele mai multe fiind aplicate în baza prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Ca măsură complementară, au fost confiscaţi 12,5 mc material lemnos, în valoare de peste 5.300 lei.

Acţiunile au fost coordonate de poliţişti ai Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, iar la activităţi au participat poliţişti ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Secțiilor de Poliție Rurală 1 Vaslui și 6 Negrești, posturilor de poliție comunale, sprijiniți de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, specialiști ai Direcției Silvice Vaslui și Gărzii Forestiere.

Pe D.N. 2 F, polițiștii au oprit un autovehicul care circula pe direcția Bacău – Vaslui, fiind condus de un bărbat în vârstă de 26 ani, din comuna Pungești. Întrucât tânărul a prezentat un certificat de înmatriculare pentru care există suspiciuni de fals, documentul a fost ridicat pentru verificări. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

În urma unui control efectuat la un depozit aparținând unei societăți comerciale, polițiștii au ridicat în vederea confiscării peste 10 mc material lemnos (cherestea) pentru care nu au putut fi prezentate documente de proveniență. Agentul economic a fost sancţionat contravențional, conform Legii nr.171/2010 pentru deţinerea de material lemnos fără documente legale de provenienţă, precum și pentru nerespectarea regulilor de comerț.

Polițiștii au identificat doi bărbați, în vârstă de 37 ani, respectiv 21 ani, ambii din comuna Băcești, în timp ce transportau 1,5 mc material lemnos fără a deține documente de proveniență. Împotriva celor doi a fost luată măsura sancționării contravenționale în conformitate cu prevederile Legii 171/2010.

Pistol cu bile nedeclarat, descoperit în P.T.F. Oancea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea au depistat un cetăţean român care deţinea un pistol cu bile marca „Rohm RG88”, în cotiera autoturismului, pe care nu l-a declarat la controlul de frontieră.

În data de 09 martie a.c., la Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, conducând un autoturism marca Hyundai, cetăţeanul român F. B., în vârstă de 56 ani, domiciliat pe raza judeţului Galaţi.

Cu ocazia controlului de frontieră efectuat, echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali  a descoperit, în cotiera autoturismului, un  pistol cu bile marca „Rohm RG88”, calibru 10x22T mm, un încărcător, şase cartuşe cu bile de cauciuc şi un permis de armă eliberat de I.P.J. Galaţi, pe care cel în cauză nu le-a declarat autorităţilor de frontieră.

Poliţiştii de frontieră efectuează în cauză cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pistolul în valoare 730 lei şi celelalte accesorii fiind ridicate în vederea continuarii cercetărilor.

Bunuri fără documente justificative, confiscate de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră vasluieni au depistat şi confiscat scutece şi produse cosmetice, în valoare totală de 142.040 lei, pe care doi bărbaţi cu dublă cetăţenie le transportau, fără să deţină documente legale.

*În data de 9 martie a.c., în jurul orei 22.30, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit pentru control, pe raza localităţii de frontieră Râşeşti, un autocamion marca Volkswagen, înmatriculat în R. Moldova, condus de Ion C., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 48 de ani.

La controlul efectuat asupra autovehiculului au fost descoperite 34 baxuri ce conţineau 1020 bucăţi scutece de unică folosinţă, pentru care bărbatul nu a putut prezenta documente de provenienţă şi transport.

*Jumătate de oră mai târziu, acelaşi echipaj al poliţiştilor de frontieră a oprit pentru control, o autoutilitară marca Mercedes Sprinter, înmatriculată în Franţa, condusă de Tudor M., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 28 de ani.

La controlul specific efectuat asupra autovehicului s-a constatat că cetăţeanul în cauză transporta 1.104 bucăţi produse cosmetice de diferite tipuri, având inscripţionate însemne ale unor mărci cunoscute, pentru care nu a putut prezenta documente de provenienţă şi transport.

Cu privire la cele constate, bărbaţii au declarat că au achiziţionat bunurile cu intenţia de a le comercialiaza pe teritoriul Republicii Moldova.

Poliţiştii de frontieră i-au sancţionat contravenţional pe cei doi bărbaţi şi au ridicat bunurile, în valoare totală de 142.040 lei, în vederea confiscării. Produsele cosmetice urmează a fi expertizate, pentru a se stabili autenticitatea acestora.

Leave a Comment