Google

Cronica neagră

Written on:noiembrie 9, 2015
Comments
Add One

incendiu2Tigari de peste 50.000 lei au fost ridicate de politistii de frontiera in urma unei perchezitii. Politistii de frontiera botosaneni, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Darabani, au desfasurat o perchezitie domiciliara la o persoana din judetul Botosani suspecta de implicare in activitati ilicite in sfera contrabandei cu tigari. Din locuinta persoanei, politistii de frontiera au ridicat 5.586 pachete tigari marca Ritm, in valoare de 50.213 lei, iar barbatul a fost retinut pentru 24 de ore.

Pentru valorificarea unor informatii detinute politisti botosaneni au organizat o actiune specifica pe linia combaterii contrabandei cu tigari.

Astfel, in data de 08 noiembrie a.c., politistii de frontiera sub coordonarea procurorului sef din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Darabani, cu autorizarea Judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Judecatoriei Darabani, s-au deplasat intr-o localitate de pe raza judetului Botosani, la domiciliul cetateanului roman S.R.., in varsta de 43 ani, despre care aveau date ca are preocupari in sfera infractiunii de contrabanda.

In urma perchezitiei a fost descoperita cantitatea de 5.586 pachete de tigari, marca Ritm, cu timbru de acciza R. Moldova, in valoare de 50.213 lei, tigarile fiind ridicate in vederea confiscarii.

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda, iar fata de barbat a fost dispusa masura retinerii pentru 24 de ore.

In cauza, cercetarile continua in vederea stabilirii intregii arii infractionale si a tuturor persoanelor implicate.

Depistat in trafic conducand un autoturism, desi consumase bauturi alcoolice

Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Tutora au depistat in trafic un barbat la volanul unui autoturism desi consumase bauturi alcoolice.

In data de 08 noiembrie a.c., in jurul orei 23.50, politisti de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Tutora – jud. Iasi, pe timpul executarii unei misiuni  de supraveghere si control in zona de competenta, au observat pe comunicatia Tutora-Tomesti, un autoturism marca Opel Astra-G-Caravan, care se deplasa sinusoidal, fapt pentru care lucratorii nostri au procedat la efectuarea semnalelor regulamentare de oprire.

Pe timpul controlului documentelor conducatorului autoturismului, cetateanul roman Mihai C., in varsta de 20 ani, domiciliat pe raza judetului Iasi, colegii nostri au constatat ca acesta emana halena alcoolica, motiv pentru care a fost condus la sediul Serviciul Politiei Rutiere Iasi unde a fost testat cu aparatul etilotest, rezultand o alcoolemie de 1,01 mg/l in aerul expirat. In conformitate cu prevederile legale in vigoare s-a procedat la conducerea cetateanului la Spitalul de Urgenta “Sfantul Spiridon” Iasi pentru prelevarea de probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei.

In cauza sunt efectuate cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de: conducere pe drumurile publice a unui vehicul de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 mg/l alcool pur in sange.

Patru autovehicule fara drept de circulatie, depistate in trafic la P.T.F. Albita

Patru cetateni romani au fost depistati la controlul de frontiera din P.T.F. Albita, conducand autovehicule inmatriculate in alt stat care nu aveau drept de circulatie in Romania sau care figurau radiate din circulatie de catre autoritati.

In ziua de 7 noiembrie a.c., in jurul orei 22.00, in P.T.F. Albita/ judetul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor de control, pe sensul de iesire din tara, cetateanul roman Alexandru I., in varsta de 27 de ani, conducand un ansamblu de vehicule, format din autocamion si o remorca, ambele inmatriculate in Olanda.

Jumatate de ora mai tarziu, in acelasi punct de trecere a frontierei, s-a prezentat pentru a iesi din tara, cetateanul roman Marin T., in varsta de 33 de ani, conducand o autoutilitara marca Mercedes, inmatriculata in Olanda.

La controlul de frontiera, existand suspiciuni cu privire la valabilitatea inmatricularii autovehiculelor, s-au efectuat verificari suplimentare in urma carora s-a constatat ca atat remorca, cat si autoutilitara figureaza in bazele de date ca radiate din circulatie de autoritatile din Olanda in data de 13.10.2015, respectiv, 23.10.2015.

In cele doua cauze se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de conducerea/ tractarea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat.

Tot in Punctul de Trecere a Frontierei Albita, judetul Vaslui, in acest sfarsit de saptamana, s-au prezentat pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, pentru a iesi din tara, cetateanii romani Valentin M., in varsta de 35 de ani, care conducea un ansamblu de vehicule format din autocamion si remorca, inmatriculate in Franta, respectiv Germania si Nicolae V., in varsta de 39 de ani, care conducea un microbuz marca Mercedes Sprinter, inmatriculat in Franta.

La controlul de frontiera, in urma verificarilor specifice efectuate, lucratorii nostri au constatat ca vehiculele in cauza au inspectia tehnica periodica expirata.

Cu privire la cele constatate, cei doi conducatori auto au declarat ca nu au cunostinta ca inspectia tehnica periodica a vehiculelor pe care le conduc este expirata, intrucat au omis sa verifice termenul de valabilitate.

Politistii de frontiera efectueaza cercetari in cele doua cauze, sub aspectul savarsirii infractiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul inmatriculat in alt stat care nu are drept de circulatie in Romania.

Fals depistat la controlul de frontiera

Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albita efectueaza cercetari in cazul unui barbat care a prezentat la controlul de frontiera un document fals pentru autoturismul pe care il conducea.

In data de 7 noimbrie a.c., in jurul orei 01.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Albita, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, Vasilii T., cu cetatenie R. Moldova, in varsta de 27 de ani, care conducea un autoturism marca BMW, inmatriculat in Italia.

La controlul de frontiera, existand suspiciuni cu privire la autenticitatea sticker-ului care atesta efectuarea inspectiei tehnice periodice a autoturismului, lucratorii nostri au procedat la efectuarea de verificari suplimentare, in urma carora au constatat ca documentul nu indeplineste conditiile de forma si fond ale unui inscris autentic, acesta fiind falsificat.

Cu privire la cele constatate, Vasilii T. a declarat ca de efectuarea inspectiei tehnice periodice s-a ocupat un prieten al sau si ca nu are cunostinta ca sticker-ul aplicat cu aceasta ocazie este fals.

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de uz de fals.

S-au învrednicit pompierii vasluieni

Având în vedere interesul manifestat cu privire la situaţia existentă la nivelul judeţului Vaslui în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor de securitate la incendiu la obiectivele de alimentaţie publică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Podul Înalt” al judeţului Vaslui vă comunică următoarele:

La sfârşitul săptămânii trecute au fost planificate un număr de 18 de controale tematice inopinate la cluburi, discoteci, baruri, săli festivităţi şi spectacole. Controalele au avut loc în nopţile de vineri, sâmbătă şi duminică, în cooperare cu efective ale inspectoratelor judeţene de poliţie şi jandarmi, la cluburile şi barurile din municipiile Vaslui, Bârlad şi Huşi. 13 dintre aceste controale au fost finalizate cu documente de control, iar pentru deficienţele constatate s-au aplicat un număr de 37 de avertismente şi 15 amenzi contravenţionale în valoare totală de 14.000 lei. De asemenea, pentru cinci operatori economici, ai căror proprietari nu au fost prezenţi la momentul controlului, au fost lăsate înştiinţări în vederea prezentării la ISU pentru verificarea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Activităţile de verificare/reverificare vor continua în perioada următoare.

ATENŢIE!

În conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia să solicite şi să obţină avizul înainte de începerea lucrărilor de execuţie la construcţii noi, de modificare a celor existente şi/sau la schimbarea destinaţiei acestora. Totodată, proprietarul ori beneficiarul are obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu înainte de punerea în funcţiune a clădirilor ori spaţiilor amenajate în clădiri care intră sub incidenţa HGR nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, potrivit normelor actuale, spaţiul trebuie autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, în măsura în care:

– are destinaţia de alimentaţie publică şi are o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp;

– are funcţiunea de comerţ şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 400 mp;

– este sală aglomerată (mai mult de 200 persoane la parter şi o suprafaţa ce revine unei persoane mai mică de 4 mp).

Totodată, potrivit prevederile art. 105 din Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin OMAI nr. 163/2007 statuează următoarele: (1) Folosirea flăcării: lumânări, făclii, torţe şi altele asemenea pe timpul spectacolelor de teatru, operă, operetă, a festivităţilor desfăşurate în restaurante sau pentru ambianţă ori divertisment în restaurante, baruri, cluburi, discoteci etc. este interzisă.

(2) Pentru durate scurte, stabilite precis, se admite folosirea flăcării în situaţiile menţionate la alin. (1), cu condiţia asigurării condiţiilor de împiedicare a iniţierii şi propagării incendiului, după cum urmează: evitarea amplasării în apropierea sau contactul cu materiale combustibile: decoruri, costume, haine, perdele etc.; folosirea unor suporturi incombustibile; prevenirea producerii unor incendii prin răsturnare, manevrare greşită etc.;d) stingerea obligatorie a flăcărilor la terminarea evenimentului; nominalizarea personalului propriu ce asigură supravegherea şi intervenţia în caz de incendiu; asigurarea mijloacelor tehnice adecvate de apărare împotriva incendiilor; anunţarea, după caz, a serviciului profesionist, voluntar sau privat, pentru situaţii de urgenţă, a cadrului tehnic sau a personalului de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor.

Leave a Comment