Google

Cronica neagră

Written on:iunie 30, 2015
Comments
Add One

tigari plugarul in saci6.000 pachete cu tigari au fost confiscate la S.P.F. Radauti Prut. Politistii de frontiera botosaneni au intocmit dosar penal pe numele a doi barbati, cetateni romani, care au incercat sa introduca in tara 6000 pachete cu tigari de contrabanda, ce urmau sa ajunga pe piata neagra din Romania.

In data de 29 iunie a.c., politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Radauti Prut au organizat o actiune pe linia prevenirii si combaterii activitatilor de contrabanda. Astfel, in jurul orelor 01.30 a fost observat, cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte, un atelaj hipo, tras de doi cai, in care se aflau doua persoane, ce se deplasa de la malul raului Prut catre localitatea de frontiera Slobozia.

Imediat, o echipa de interventie s-a deplasat la fata locului si lucratorii nostri au procedat la oprirea si identificarea persoanelor in cauza. In atelaj, politistii de frontiera au observat patru colete voluminoase invelite in folie de polietilena de culoare neagra, care contineau tigari, fapt pentru care au demarat cercetarile.

In urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca cei doi barbati sunt cetatenii romani Ioan S. si Ionut A., in varsta de 57, respectiv 27 ani, ambii domiciliati pe raza judetului Botosani, iar in urma inventarierii continutului coletelor a rezultat cantitatea de 6.000 pachete tigari, marca “Ritm”, de provenienta R. Moldova, in valoare de 66.750 lei.

Pe numele celor doi barbati a fost intocmita lucrare penala pentru savarsirea infractiunii de  contrabanda, persoanele fiind retinute pentru 24 de ore, urmand sa fie prezentate instantei cu propunere de arestare preventiva, iar tigarile au fost ridicate in vederea confiscarii.

Documente de calatorie si de identitate false descoperite la Albita

Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albita impreuna cu inspectorii vamali au descoperit, in bagajele personale ale unui conducator auto, impachetate in hartie de ziar lipita cu banda adeziva, cinci pasapoarte, cinci permise de conducere si cinci carti de identitate.

La sfarsitul saptamanii trecute, s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Albita /I.T.P.F. Iasi, pentru efectuarea formalitatilor de control pentru trecerea frontierei, pe sensul de intrare in tara, Ion P., cu cetatenie romana si R. Moldova, in varsta de 38 de ani, conducand un microbuz ce efectua curse pe relatia Republica Moldova – Italia.

Cu ocazia efectuarii controlului de frontiera, intr-unul dintre bagajele personale ale lui Ion P., echipa de control a descoperit, impachetate in hartie de ziar lipita cu banda adeziva, cinci pasapoarte, cinci permise de conducere si cinci carti de identitate.

Existand suspiciuni cu privire la autenticitatea documentele descoperite, lucratorii nostri au procedat la efectuarea unor verificari suplimentare, in urma carora au constatat ca documentele in cauza nu indeplinesc conditiile de forma si fond ale unora autentice, acestea fiind false sau falsificate.

Cu privire la cele constatate, barbatul a declarat ca a fost contactat telefonic de un cetatean moldovean, domiciliat in Italia, care l-a rugat sa ii aduca documentele in cauza, urmand ca la predarea acestora Ion P. sa primeasca 5 euro pentru fiecare document. Acesta a mai adaugat ca nu are cunostinta despre faptul ca documentele erau falsificate, el trebuind doar sa le transporte in Italia.

In cauza, cercetarile continua, documentele fiind ridicate de catre politistii de frontiera in vederea efectuarii unor expertize.

Tigari de contrabanda ascunse in cabina unui autocamion descoperite la Sculeni

Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni/I.T.P.F. Iasi, impreuna cu inspectorii vamali, au descoperit 5.200 tigarete de contrabanda pe care un barbat a incercat sa le introduca ilegal pe piata din Romania ascunzandu-le in cabina unui autocamion.

La sfarsitul saptamanii trecute, s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni/I.T.P.F. Iasi, pentru a intra in tara, cetateanul din R. Moldova Iurie C., in varsta de 56 de ani, conducand un ansamblu auto format dintr-un autocamion si o semiremorca, inmatriculat in Republica Moldova.

Pentru valorificarea unor informatii detinute, politistii de frontiera au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unui control amanuntit asupra mijlocului de transport, in urma caruia echipa comuna de control a descoperit, ascunsa si nedeclarata, in vederea sustragerii de la controlul vamal, sub capitonajul cabinei autocamionului, cantitatea de 5.200 tigarete de provenienta Republica Moldova.

Conform prevederilor legale a fost dispusa masura retinerii tigaretelor, in valoare de 2.317 lei si sanctionarea contraventionala a barbatului cu amenda in valoare de 5.000 lei.

260 pachete de tigari de contrabanda ascunse in bordul unui autoturism, descoperite la P.T.F. Galati-rutier

Politisti de frontiera din Punctul de Trecere a Frontierei Galati-rutier impreuna cu lucratori vamali au descoperit, intr-un locas special amenajat in bordul unui autoturism, ascunse si nedeclarate, peste 5.000 de tigarete, pe care un tanar din Republica Moldova intentiona sa le introduca ilegal in Romania.

In data de 27 iunie a.c, in jurul orei 23.00 s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Galati-rutier, pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare in tara, conducand un autoturism marca Mercedes, Vitalie C., cetatean din Republica Moldova, in varsta de 19 ani.

Detinand informatii despre faptul ca autoturismul este folosit pentru transportul tigaretelor de contrabanda, politistii de frontiera si inspectorii vamali au efectuat un control amanuntit asupra mijlocului de transport, in urma caruia au fost descoperite, ascunse si nedeclarate, intr-un locas special amenajat in bordul autoturismului, 5.200 de tigarete marca Ritm.

Conform prevederilor legale a fost luata masura retinerii tigaretelor, in valoare de 3.120 lei, si a autoturismului, in valoare de 22.000 lei, in vederea confiscarii, iar persoana a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 5.000 lei.

Zbor cu parapanta peste frontiera

Politistii de frontiera botosaneni au depistat un cetatean ucrainean care, in timpul unui antrenament cu parapanta din cauza curentilor de aer a trecut ilegal frontiera de stat, din Ucraina in Romania.

In data de 27 iunie a.c., in jurul orei 18.00, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Darabani, pe timpul unei misiuni specifice de supraveghere in zona de frontiera, au observat pe directia localitatii de frontiera Baranca – judetul Botosani, o parapanta care a trecut peste raul Prut, dinspre Ucraina in Romania.

Un echipaj format din politisti de frontiera din cadrul aceluiasi sector s-a deplasat imediat la fata locului, depistand, la aproximativ 500 metri de linia de frontiera, o persoana de sex masculin.

In urma verificarilor efectuate de lucratorii nostri, s-a constatat ca persoana in cauza este cetateanul ucrainean T.K., de 35 de ani, Barbatul, care avea asupra sa atat licenta de pilot cat si legitimatia de competitor, a declarat politistilor de frontiera ca in timp ce se antrena pentru o competitie cu parapanta, a fost purtat de vant pana pe teritoriul Romaniei.trecand astfel, accidental frontiera de stat.

Politistii de frontiera au intocmit in cauza lucrare penala pentru savarsirea infractiunii de intrarea sau iesirea in sau din tara prin trecerea ilegala a frontierei de stat, barbatul fiind predat, in baza acordurilor bilaterale, autoritatilor ucrainene.

Braconaj cu plase monofilament de peste 400 metri patrati

In urma unei actiuni desfasurate pe linia prevenirii si combaterii braconajului piscicol, politistii de frontiera botosaneni au intocmit dosar penal pe numele a trei tineri, care au fost depistati pescuind cu plase monofilament.

In data de 27 iunie a.c., in jurul orelor 10.00, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Stanca, pe timpul unei misiuni, au observat trei persoane, care desfasurau activitati de pescuit comercial pe raul Prut.

Politistii de frontiera au procedat la legitimarea cele trei persoane, identificate ca fiind cetatenii romani Razvan F., in varsa de 21 de ani, Razvan C., in varsta de 23 de ani si R. R., in varsta de 17 ani, toti din judetul Botosani. In urma verificarilor, lucratorii nostri au constatat ca cei trei tineri desfasurau activitati de pescuit folosind doua plase tip monofilament de aproximativ 420 metri patrati si nu aveau autorizatie de pescuit comercial.

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de pescuit comercial sau sportiv fara licenta sau autorizatie de pescuit.

Patru victime într-o zi

Patru persoane au suferit vătămări corporale în urma implicării în evenimente rutiere care au avut drept cauze neacordarea de prioritate și abaterile comise de căruțași.

În seara de 29.06.2015, pe raza municipiului Huși, s-a produs un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unui pieton.

Polițiștii Biroului Rutier Huși au efectuat cercetări la fața locului și au stabilit următoarele:

În timp ce Daniel G., în vârstă de 25 ani, din municipiul Huși, conducea autoturismul pe strada A. I. Cuza, a acroșat o femeie, de 53 ani, domiciliată în aceeași localitate, care se angajase regulamentar în traversarea străzii, pe trecerea pentru pietoni.

Femeia a fost transportată la Spitalul municipal Huși, fiind diagnosticată cu „fractură bazin”. Rezultatul testării alcoolscopice a conducătorului auto a arătat că nu consumase băuturi alcoolice.

În aceeași seară, pe raza comunei Oltenești, a avut loc un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unui căruțaș.

P.Nelu, în vârstă de 56 ani, din comuna Oltenești se deplasa cu un vehicul cu tracțiune animală pe D.N. 24 B, între localitățile Curteni și Oltenești. La un moment dat, într-o curbă, la trecerea unui autovehicul care circula din sens opus, animalul s-a speriat. Căruțașul a intrat cu vehiculul într-un cap de pod și apoi a căzut din căruță într-un șant de pe marginea părții carosabile, suferind „excoriații la nivelul feței”. Testarea căruțașului cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În ziua de 29.06.2015, alte două persoane, au suferit vătămări corporale în timp ce se deplasau cu vehicule cu tracțiune animală.

Aurel, de 59 ani, din comuna Albești se deplasa cu căruța pe o pășune de pe raza satului Corni Albești, iar din cauza faptului că se afla sub influența băuturilor alcoolice, s-a dezechilibrat și a căzut din vehicul, accidentându-se (a fost diagnosticat cu „traumatism cranio-cerebral, plagă contuză parietal dreapta”).

De asemenea, un bărbat în vârstă de 76 ani, din comuna Vinderei s-a autoaccidentat în timp ce se deplasa cu un vehicul cu tracțiune animală pe un câmp între localităție Docăneasa și Brădești. Căruțașul s-a dezechilibrat și a căzut pe sol, fiind diagnosticat la Spitalul municipal de Urgență Bârlad cu „policontuzii”.

Cele mai multe evenimente în care au fost implicaţi cei care conduc vehicule cu tracţiune animală au avut loc din cauza neatenţiei în conducere atunci când s-au deplasat pe terenuri cu denivelări sau în pantă, pentru că nu au stăpânit animalele care tractau aceste vehicule şi nu le-au cunoscut reacţiile.

Reamintim câteva din obligaţiile ce le revine conducătorilor vehiculelor cu tracţiune animală, prevăzute în legislaţia rutieră:

să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabilă a drumului public;

să nu conducă vehiculul când se află sub influenţa alcoolului, a produselor sau substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare;

de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă să nu circule pe drumurile publice fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante şi fără ca vehiculul să aibă în partea din faţă un dispozitiv cu lumină albă sau galbenă, iar în partea din spate un dispozitiv cu lumină roşie, amplasate pe partea laterală stângă;

să nu părăsească vehiculul sau animalele ori să doarmă în timpul mersului.

Conducătorii acestui tip de vehicule sunt obligaţi să conducă animalele astfel încât să nu constituie un pericol pentru ei şi ceilalţi participanţi la traficul rutier, implicit aceasta presupune a nu se folosi pentru tracţiune pe drumurile publice animale care au comportamentul agresiv atunci când în apropierea lor circulă alte autovehicule!

Din neatenţie

La sfârșitul săptămânii, au avut loc două accidente de circulație din cauza neatenției în conducere. Urmare a acestor evenimente două persoane au suferit vătămări corporale

– În seara de 28.06.2015, pe raza municipiului Bârlad a avut loc un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unui minor.

Copilul, în vârstă de 13 ani, din municipiul Bârlad se deplasa pe o bicicletă pe strada Carpați și din cauza neatenției în conducere, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă, accidentându-se. Acesta a fost transportat la Spitalul municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad unde a fost diagnosticat cu „policontuzii”.

– În aceeași seară, pe raza localității Grivița a avut loc un alt accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unei tinere.

Corneliu, de 55 ani, din municipiul București conducea autoturismul pe D.N 24 D, iar la un moment dat, a evitat o bovină apărută pe partea carosabilă, a pătruns pe contrasens și a acroșat autoturismul condus în mod regulamentar, din sens opus, de către Daniel C., de 29 ani, din municipiul Galați.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală a unei tinere, în vârstă de 21 ani, domiciliată în municipiul Bârlad, pasageră în autoturismul condus de către C. Daniel. Aceasta a fost diagnosticată cu „policontuzii”.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul alcooltest rezultatele fiind negativ.

Pentru a preveni implicarea copiilor în accidente de circulaţie, polițiștii le transmis câteva recomandări:

înainte de a traversa strada prin locurile permise, asiguraţi-vă că în acel moment nu se apropie vehicule sau conducătorii acestora au sesizat intenţia voastră şi au oprit pentru a vă acorda prioritate de trecere;

traversaţi strada în pas vioi, nu alergând, doar pe trecerile pentru pietoni sau la culoarea verde a semaforului electric;

dacă în timpul traversării sunteţi surprinşi de semnalul rosu al semaforului, iar drumul este prevăzut cu refugiu sau spaţiu interzis circulaţiei vehiculelor, aşteptaţi pe acesta apariţia semnalului de culoare verde;

în lipsa indicatoarelor şi a marcajelor, traversaţi strada numai pe la colţul intersecţiei, după ce vă asiguraţi că o puteţi face în siguranţă. Atenţie, în aceste locuri nu aveţi prioritate!

aşteptaţi sosirea mijloacelor de transport public numai pe trotuar sau pe refugiile special amenanjate;

după ce coborâţi în staţie, traversaţi strada numai prin locurile rezervate trecerii pietonilor, după plecarea vehiculelor din staţie;

alegeţi-vă locurile de joacă unde nu circulă vehicule. Parcurile, terenurile de sport, curtea casei sau a şcolii sunt cele mai recomandate;

nu circulaţi cu bicicletele pe drumurile publice decât dupa împlinirea vârstei de 14 ani.

Leave a Comment