Google

Cronica neagră

Written on:iunie 26, 2015
Comments
Add One

tigari in caroserieTigari ascunse in lada de scule si in boxele audio ale unui autocamion au fost depistate la Albita. In P.T.F. Albita, echipa comuna de control formata din politisti de frontiera si inspectori vamali a descoperit 6.200 tigarete de provenienta R. Moldova ascunse in spatele banchetei, in lada de scule si in boxele audio ale unui autocamion condus  de un barbat cu dubla cetatenie romana si R. Moldova.

In ziua de 25 iunie a.c., in jurul orei 01.00, pe sensul de intrare in tara din P.T.F.Albita/judetul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, Sergiu P., cu cetatenie romana si R. Moldova, in varsta de 46 de ani, conducand un autocamion, inmatriculat in R. Moldova.

In baza profilului de risc existent, s-a procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra mijlocului de transport si persoanei, ocazie cu care, echipa comuna de control, formata din politisti de frontiera si inspectori vamali a descoperit, ascunse si nedeclarate, in interiorul autovehiculului (in spatele banchetei, in lada de scule si in boxele audio), 6.200 tigarete de diferite marci, cu timbru de acciza R.Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luata masura sanctionarii contraventionale a firmei de transport, reprezentata de Sergiu P., cu amenda in valoare de 8.000 lei, retinerii tigaretelor in valoare totala de 1.395 lei si a autocamionului pana la plata amenzii.

Opel cu documente false oprit in trafic

Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Falciu au depistat in trafic un autoturism marca Opel, condus de un cetatean roman, desi nu avea asigurare de raspundere civila auto valabila si inspectia tehnica periodica efectuata.

In ziua de 24 iunie a.c., la ora 15.30, pe timpul executarii unei misiuni specifice, politisti de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Falciu au oprit in trafic pentru control, pe raza localitatii de frontiera Rinzesti, un autoturism marca Opel-Vectra-B-Caravan, inmatriculat in Olanda, condus de cetateanul roman Vasile S., in varsta de 57 de ani.

In urma controlului de frontiera efectuat, lucratorii nostri au constatat ca asigurarea auto si documentul care atesta dovada inspectiei tehnice a autoturismului in cauza prezentate la control nu indeplineau conditiile de forma si fond ale unui document autentic. S-a procedat la efectuarea de verificari suplimentare, ocazie cu care s-a stabilit ca inspectia tehnica a autoturismului marca Opel este expirata de la sfarsitul anului trecut si ca la data de 24.06.2015 acesta nu figura cu asigurare de raspundere civila auto valabila.

In legatura cu cele constatate, barbatul a declarat ca a imprumutat autoturismul de la un nepot al sau si ca nu are cunostinta despre faptul ca documentele autoturismului sunt false sau falsificate.

Politistii de frontiera au intocmit lucrare penala pe numele barbatului sub aspectul savarsirii infratiunilor de uz de fals si conducere pe drumurile publice a unui vehicul inmatriculat in alt stat, care un are drept de circulatie in Romania.

Dosar penal pentru conducere fara permis

In urma unei actiuni specifice desfasurate de politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Dorohoi, un cetatean roman s-a ales cu dosar penal pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, desi nu avea permis de conducere.

In data de 24 iunie a.c., in jurul orei 07.00, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Dorohoi au oprit in trafic pentru control, in localitatea de frontiera Mihaileni, judetul Botosani, un moped marca First Bike, condus de cetateanul roman Radu H., in varsta de 31 de ani.

Tanarul nu a putut prezenta lucratorilor nostri permisul de conducere, iar in urma verificarilor s-a constatat ca acesta nu poseda permis de conducere.

Politistii de frontiera au intocmit pe numele persoanei in cauza lucrare penala pentru savarsirea infractiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere”, documentele urmand a fi inaintate Parchetului de pe langa Judecatoria Dorohoi.

Două incendii într-o zi

Pe 24 iunie Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „ Podul Înalt” al judeţului Vaslui a fost solicitat să intervină pentru localizarea şi lichidarea a două incendii, astfel:

În jurul orei 21.00, pompierii militari au intervenit pentru localizarea şi stingerea unui incendiu produs la un depozit de furaje în localitatea Siliştea, comuna Pungeşti. La locul intervenţiei s-a deplasat echipajul de stingere de la Punctul de Lucru Ivăneşti, cu o autospecială de stingere, care a acţionat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comună. În urma incendiului, au ars aproximativ patru tone de furaje ( fân şi lucernă), fiind salvate alte patru tone şi circa patru metri cubi lemn de foc.

Împrejurarea determinantă a fost, cel mai probabil, folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul;

La ora 21.53, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Vaslui au intervenit pentru localizarea şi stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată, produs în municipiul Vaslui, pe strada Decebal (şoseaua de centură). În momentul sosirii pompierilor la faţa locului, incendiul se manifesta pe o suprafaţă de circa 100 mp de vegetaţie precum şi la nişte deşeuri depozitate în zona respectivă, cu degajări de fum dens, ce putea pune în pericol circulaţia autovehicolelor în zonă.

Incendiul a fost generat, cel mai probabil, de lăsarea nesupraveghetă a unui foc făcut pentru arderea gunoaielor.

RAZIE DESFĂȘURATĂ ÎN MUNICIPIUL BÂRLAD

Pe 23 iunie, pe raza municipiului Bârlad a fost desfășurată o razie de către polițiști și jandarmi, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă civică, prin prevenirea şi descurajarea faptelor de natură penală sau contravenţională.

În ziua de 23.06.2015, polițiști din cadrul Poliției municipiului Bârlad, Serviciului pentru Acțiuni Speciale și elevi ai Școlii de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui au acționat pe raza municipiului Bârlad pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Polițiștii au avut în vederea prevenirea si combaterea furturilor din societăți comerciale, a furturilor din locuințe, prevenirea și combaterea faptelor în domeniul rutier și luarea măsurilor legale față de persoanele urmărite în temeiul legii.

Pe parcursul desfăşurării raziei, au fost legitimate peste 180 de persoane și au fost controlate 167 autovehicule. Față de 96 persoane care au săvârşit fapte de natură contravenţională au fost luate măsuri de sancţionare, 93 pentru încălcări ale O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice și 3 în baza prevederilor Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire sociala, a ordinii şi liniştii publice. Valoarea sancțiunilor aplicate a fost de 6.800 lei.

De asemenea, poliţiştii au reţinut 2 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

REŢINUŢI PENTRU CONTRABANDĂ CU ŢIGĂRI

Poliţiştii şi procurorii D.I.I.C.O.T. vasluieni au efectuat percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de contrabandă cu ţigarete. / În urma acţiunii, trei persoane au fost reţinute şi prezentate instanţei competente, cu propunerea de arestare preventivă.

La data de 23 iunie a.c., poliţiştii Poliţiei municipiului Huşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vaslui, beneficiind de sprijinul poliţiştilor de combatere a criminalităţii organizate din Vaslui, au efectuat 9 percheziţii la locuinţele membrilor unui grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de contrabandă cu ţigarete.

În fapt, membrii grupării sunt bănuiţi că ar fi introdus în ţară, prin alte locuri decât cele prevăzute de lege pentru controlul vamal sau prin locurile prevăzute de lege, dar prin sustragerea de la controlul vamal, a unor mărfuri supuse regimului accizabil.

Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că, în perioada 2014-2015, pe raza judeţelor Iaşi şi Vaslui, 6 persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani,    s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări.

Pe timpul desfăşurării activităţilor infracţionale, membrii grupului ar fi deţinut şi comercializat ţigări provenite din Republica Moldova, cantitatea totală fiind de peste 10.000 de pachete ţigări de diferite mărci.

În urma acţiunii, trei din membrii grupării au fost reţinuţi pentru 24 ore, iar faţă de un altul a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Cei în cauză au fost prezentați magistraţilor Tribunalului Vaslui, cu propunerea de arestare preventivă, iar în cauză cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă cu ţigări.

În cauză, s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Leave a Comment