Google

Cronica neagră

Written on:iunie 5, 2015
Comments
Add One
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Au fugit de poliţiştii de frontieră şi s-au răsturnat cu maşina plină de ţigari de contrabandă.

* Poliţiştii de frontieră botoşăneni au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu ţigări, în urma căreia au identificat trei persoane, cetăţeni români, care transportau cu un autoturism, 90.000 ţigarete de contrabandă.

* În încercarea de a scăpa de echipajul Poliţiei de Frontieră, cei trei bărbaţi s-au răsturnat cu maşina plină cu ţigări.

În ziua de 2 iunie a.c., în jurul orelor 01.00, pentru valorificarea unor informaţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani, în colaborare cu poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi Prut, judeţul Botoşani, au desfăşurat o acţiune specifică pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu produse accizabile.

Deoarece se deţineau informaţii că de pe raza localităţii de frontieră Coţuşca urma a fi transportată la Botoşani, o cantitate de ţigări de provenienţă R.Moldova, a fost monitorizată intrarea în localitate şi la scurt timp, lucrătorii noştri au efectuat semnal regulamentar de oprire a unui autoturism marca Lancia. Întrucât conducătorul auto nu a oprit, poliţiştii de frontieră au pornit în urmărirea autoturismului.

După câteva sute de metri, şoferul maşinii a pierdut controlul volanului şi autoturismul s-a răsturnat, iar persoanele din acesta au părăsit autovehiculul avariat, fugind de la faţa locului. În imediata apropiere a autovehiculului au fost descoperite mai multe colete cu ţigări.

În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că ocupanţii autoturismului au fost cetăţenii români Iulian I., Ciprian H. şi Adrian I., cu vârste cuprinse între 29 şi 41 de ani, toţi domiciliaţi pe raza judeţului Botoşani.

În coletele din maşină au fost depistate 90.000 de ţigarete marca Ritm, cu timbru de acciză R. Moldova, în valoare de 40.866 lei, care, împreună cu autoturismul marca Lancia, în valoare de 8.860 lei au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

Poliţiştii de frontieră au întocmit bărbaţilor lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă. Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii arii infracţionale şi depistării tuturor persoanelor implicate.

O altă metodă de ascundere a ţigărilor de contrabandă

În P.T.F. Albiţa, echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali, a descoperit 2.440 ţigarete de provenienţă R. Moldova, ascunse într-un loc special amenajat între podea şi rezervorul de combustibil şi în ornamentul pragului din partea stângă al unui Mercedes Clasa A.

În ziua de 3 iunie a.c., în jurul orei 14.00, pe sensul de intrare în ţară din P.T.F.Albiţa/judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, conducând un autoturism marca Mercedes, clasa A, înmatriculat în România, cetăţeanul român Florin F., în vârstă de 32 de ani, domiciliat pe raza judeţului Braşov.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra autoturismului, ocazie cu care, echipa comună de control a descoperit 2.440 ţigarete de provenienţă R. Moldova, ascunse între podea şi rezervorul de combustibil şi în ornamentul pragului din partea stângă.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura sancţionării contravenţionale a bărbatului cu amendă în valoare de 6.000 lei şi reţinerii ţigaretelor în valoare totală de 543 lei.

Substanţe dopante depistate la controlul de frontieră

În Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit, ascunse în bagajele aparţinând unei femei, 100 de fiole de Testosterona E, substanţă inclusă în lista substanţelor interzise.

În data de 3 iunie a.c., în jurul orelor 18.30, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa/I.T.P.F. Iaşi, pentru a intra în ţară, în calitate de pasager într-un microbuz marca Volkswagen, Valentina S., cu cetăţenie română şi Republica Moldova, în vârstă de 48 ani.

Cu ocazia controlului de frontieră efectuat asupra mijlocului de transport, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit, ascunse în scopul sustragerii de la controlul de frontieră, în bagajele personale ale Valentinei S., 100 fiole deTestosterona E, substanţă inclusă în lista substanţelor interzise prevazută în Legea 104/2008.

Conform prevederilor legale, a fost dispusă măsura reţinerii substanţelor interzise în vederea confiscării şi sancţionarea contravenţională a femeii cu amendă contravenţională în valoare totală de 30.000 lei.

Necunoaşterea legii nu înlătură răspunderea penală

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au întocmit lucrare penală unui cetăţean din R. Moldova care a fost depistat la controlul de frontieră cu o plasă monofilament în bagajele proprii.

În data de 3 iunie a.c., în jurul orei 19.00 la P.T.F. Albiţa/I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, pe sensul de intrare în ţară, în calitate de pasager într-un microbuz, cetăţeanul din R. Moldova Grigore I., în vârstă de 60 de ani.

Cu ocazia efectuării controlului de frontieră, în bagajele personale ale lui Grigore I. într-o pungă de plastic, a fost descoperită o plasă de pescuit monofilament cu ochiuri de 20 cm, cu dimensiunile de 40 x 1,20 metri, având în partea superioară plute, iar în partea inferioară plumbi.

Cu privire la cele constatate, cetăţeanul în cauză a declarat că nu cunoştea faptul că deţinerea şi introducerea plaselor de pescuit monofilament în România este interzisă.

Pe numele bărbatului, poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere a uneltelor de plasă de tip monofilament.

2.200 de ţigarete, ascunse în bara de protecţie a unui autoturism, descoperite de poliţiştii de frontieră gălăţeni

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Oancea împreună cu lucrătorii vamali au descoperit peste 2.000 de ţigarete disimulate în bara de protecţie spate a unui autoturism condus de un cetăţean din R. Moldova.

În data de 03 iunie a.c., în jurul orelor 08.30, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, Nicolae B., în vârstă de 30 de ani, cetăţean din R. Moldova, care conducea un autoturism marca Opel.

Pentru valorificarea unei informaţii lucrătorii noştri au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport.

În urma controlului efectuat, echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit, ascunse şi nedeclarate disimulate în bara de protecţie spate a autoturismului, 2.200 de ţigarete marca Ritm Classic.

Ţigările în valoare de 488 lei au fost reţinute în vederea confiscării, iar persoana a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 lei.

ÎN AREST PREVENTIV PENTRU FURTURI

Patru bărbaţi din municipiul Huşi au primit mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, aceştia fiind cercetaţi de poliţişti pentru comiterea mai multor infracţiuni de furt calificat.

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei municipiului Huşi au probat activitatea infracţională a 4 bărbaţi din municipiul Huşi, care au săvârşit infracţiuni de furt din locuinţe, curţi şi dintr-un autovehicul. Faptele au fost comise în perioada aprilie-mai a.c., pe raza localităţii de domiciliu.

Astfel, P. Dumitru, în vârstă de 45 ani, T. Ionel, în vârstă de 31 ani şi N. Dănuţ, de 23 ani, toţi din municipiul Huşi, au pătruns în luna aprilie a.c., pe timp de noapte, într-o locuinţă aflată în construcţie, de unde au sustras un generator şi o autofiletantă. În aceeaşi săptămână, tot pe timp de noapte, cei trei bărbaţi au demontat şi sustras acumulatorii de la un camion parcat pe strada Huşi – Stănileşti. La sfârşitul lunii aprilie, P. Dumitru şi T. Ionel au sustras din curtea unei locuinţe mai multe unelte electrice. De asemenea, T. Ionel este cercetat şi pentru comiterea altor 3 infracţiuni de furt din locuinţe, fapte comise în luna mai a.c., pe timp de noapte. Una dintre aceste fapte a fost comisă împreună cu C. Marian, de 23 ani, din municipiul Huşi. În urma investigaţiilor efectuate de poliţişti a rezultat faptul că acesta din urmă a furat dintr-o locuinţă, pe timp de noapte, unelte de pescuit.

Bunurile sustrase au fost vândute la persoane fizice, poliţiştii reuşind recuperarea prejudiciul cauzat prin comiterea infracţiunilor de furt în proporţie de aproximativ 70%.

Bărbaţii au fost reţinuţi de poliţişti pentru o perioadă de 24 ore, ulterior fiind prezentaţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi, respectiv Judecătoria Huşi, cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi şi a emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat.

Pentru că este mai uşor să previi decât să combaţi, vă recomandăm câteva măsuri simple, dar eficace care, în primul rând, să-l determine pe infractor să renunţe să atenteze la proprietatea dumneavoastră şi, în al doilea rând, dacă încearcă să vă spargă locuinţa, această activitate să nu fie o reuşită:

faceţi vizite la casa aflată în construcţie, la perioade regulate de timp, pentru a verifica dacă bunurile dumneavoastră sunt în siguranţă; dacă nu aveţi această posibilitate, rugaţi un vecin/localnic să verifice mai des locuinţa şi împrejurimile;

asiguraţi iluminatul corespunzător al locuinţei şi al împrejurimilor, pe timp de noapte;

fiţi precauţi atunci când angajaţi persoane necunoscute ca muncitori în construcţii;

asiguraţi-vă imobilele, în special pe timp de noapte, prin încuierea uşilor, a porţilor, a ferestrelor şi a altor zone de acces în locuinţă;

nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi.

Leave a Comment