Google

Cronica neagră

Written on:mai 17, 2015
Comments
Add One

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Peste 8.000 pachete de ţigări au descoperit de poliţiştii de frontieră doar in 24 de ore. În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au desfăşurat acţiuni specifice pe linia combaterii contrabandei cu tutun in zona de competenta, in urma cărora au depistat165.620 ţigarete de contrabandă.

* În cadrul unei acţiuni de colaborare cu autorităţile de frontieră din R. Moldova, pentru valorificarea unor informaţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi au desfăşurat o acţiune specifică pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu produse accizabile.

Astfel, pe timpul executării misiunii, poliţiştii de frontieră au observat, pe direcţia localităţii de frontiera Frăsuleni, în apropierea malului românesc al râului Prut, patru persoane de sex masculin care transportau trei colete voluminoase.

În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că cei patru sunt cetăţenii români, cu vârste cuprinse între 16 şi 24 ani, domiciliaţi pe raza judeţului Iaşi, iar in coletele transportate erau 99.200 ţigarete marca Plugarul.

De asemenea, s-a mai stabilit faptul că doi dintre tineri au mai fost depistaţi, în cursul anului trecut, încercând să introducă ilegal în România ţigarete de contrabandă, fiind cercetati pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

Cu privire la cele constatate, tinerii au declarat că ţigările nu le aparţin şi că în schimbul sumei de 2000 lei trebuia să le transporte de la malul râului Prut până în localitatea Frasuleni.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, iar ţigaretele în valoare de 22.114 lei au fost ridicate în vederea confiscării.

Cercetările continuă împreună cu autorităţile de frontieră din R. Moldova, în vederea stabilirii întregii arii infracţionale şi depistării tuturor persoanelor implicate.

* La Punctele de Trecere ale Frontierei Oancea si Galaţi-rutier echipele comune de control au descoperit, ascunse şi nedeclarate, peste 30.000 de ţigarete, pe care doi participanţi la trafic au încercat să le introducă ilegal în România.

În data de 14 mai a.c., în jurul orelor 17.30 s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, pentru efectuarea formalităţilor specifice, Oleg I.A., în vârstă de 35 de ani, cu dublă cetăţenie bulgară şi R. Moldova, conducând un microbuz marca Mercedes, înmatriculat în R. Moldova.

Ca urmare a stării vizibile de agitaţie a bărbatului, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a efectuat un control amănunţit asupra mijlocului de transport şi a bagajelor transportate, în urma căruia au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, în patru colete, 11.960 de ţigarete de diferite marci de provenienţă R. Moldova.

În aceeaşi dată, în jurul orei 20.40 s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, cetăţeanul român Vladimir B. în vârstă de 34 de ani, conducând un autoturism marca Audi, înmatriculat în România.

Acţionând în baza unor informaţii, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a efectuat un control amănunţit asupra autoturismului, ocazie cu care au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, în anvelopele autoturismului, 19.200 de ţigarete marca Plugarul de provenienţă R. Moldova.

Conform prevederilor legale, în ambele cazuri a fost luată măsura reţinerii ţigaretelor în valoare totală de 8.435 de lei în vederea confiscării, iar bărbaţii au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 11.000 lei.

* În P.T.F. Albiţa, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit 6.200 ţigarete de provenienţă R. Moldova, ascunse şi nedeclarate, în bagajele personale ale unei tinere, cu cetăţenie română şi R. Moldova.

În ziua de 14 mai a.c., în jurul orei 18.00, pe sensul de intrare în ţară din P.T.F.Albiţa/judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, conducând un autoturism marca Nissan Micra, Ludmila S., în vârstă de 37 de ani, cu cetăţenie română şi R. Moldova.

În baza profilului de risc existent, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport şi a persoanei, ocazie cu care, echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit, ascunse şi nedeclarate, în bagajele personale ale acesteia, cantitatea de 6.200 ţigarete, cu timbru de acciză R.Moldova.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii ţigaretelor în valoare totală de 1.395 lei şi sancţionarea contravenţională a Ludmilei S. cu amendă în valoare de 5.000 lei.

*Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca împreună cu lucrători vamali au descoperit, 29.060 de ţigarete ascunse şi nedeclarate, în locaşuri special amenajate în autoturisme, pe care doi bărbaţi intenţionau să le introducă ilegal în România.

În această dimineaţă, în jurul orei 05.00 s-au prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, Sevastian F., cetăţean român, în vârstă de 44 ani şi Gheorghe B., cetăţean român, în vârstă de 29 de ani, fiecare conducând câte un autoturism marca VW Passat cu numere de înmatriculare româneşti.

Deţinând informaţii despre faptul că cele două autoturisme sunt folosite pentru transportul ţigaretelor de contrabandă, poliţiştii de frontieră au solicitat inspectorilor vamali efectuarea unor controale amănunţite asupra mijloacelor de transport, în urma cărora au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, în locaşuri special amenajate în rezervor şi sub banchetele din spate ale celor două autoturisme, 29.060 de ţigarete diferite mărci cu timbru de acciză Republica Moldova.

Conform prevederilor legale a fost luată măsura reţinerii ţigaretelor, în valoare de 5.646 lei, şi a autoturismelor, în valoare totală de 17.840 lei, în vederea confiscării, iar persoanele au fost sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare de 10.000 lei fiecare.

Un tanar beat s-a ales cu dosar penal

Un tânăr de 23 ani, din județul Vrancea, este cercetat penal de către polițiști întrucât a condus un autovehicul pe drumurile publice, deși se afla sub influența alcoolului.

În noaptea de 14/15.05.2015, polițiștii Serviciului Rutier s-au deplasat pe raza comunei Muntenii de Jos, la locul producerii unui eveniment rutier. Aceștia au stabilit că V. Adrian, de 23 ani, din județul Vrancea, în timp ce conducea un autoturism pe DN 24, din direcția Crasna către Vaslui, nu a adaptat viteza de deplasare într-o curbă la stânga. Autovehiculul a deprapat și s-a răsturnat de mai multe ori, oprindu-se pe partea carosabilă, pe cupolă. În urma acestui eveniment, cei doi ocupanți ai autoturismului (conducătorul și un pasager de 24 ani) nu au suferit vătămări corporale.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, V. Adrian a fost testat cu aparatul alcooltest, iar rezultatul obţinut a avut valoarea de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tânărul a fost condus la Județean de Urgență Vaslui, unde i-au fost prelevate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Poliţiştii au întocmit pe numele conducătorului în cauză dosar penal, efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile

publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetărilor permisul de conducere este reţinut fără drept de circulaţie.

Sub această limită, fapta constituie contravenţie, iar sancţiunea este suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru trei luni, la care se adaugă nouă puncte de amendă.

Consumul de alcool este incompatibil cu activitatea de conducere a autovehiculelor, iar pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic, crescând şansele de implicare într-un accident rutier.

MANDAT DE EXECUTARE A UNEI PEDEPSE PRIVATIVE DE LIBERTATE, PUS ÎN APLICARE DE POLIŢIŞTII BÂRLĂDENI

În ziua de 15.10.2014, polițiști din cadrul Secției 3 de Poliție Rurală Bârlad și ai Postului de Poliție Ciocani au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii.

Acesta a fost emis de Judecătoria Bârlad pe numele lui R. Daniel, de 29 ani, din satul Crîng, comuna Ciocani, pentru comiterea infracțiunii de furt. Fapta a fost săvârșită în anul 2011, când bărbatul a sustras o bicicletă de la un consătean.

Pentru comiterea infracțiunii de furt, R. Daniel, cunoscut cu antecedente penale, a fost condamnat de instanță la executarea pedepsei de 2 ani și 8 luni închisoare.

Polițiștii l-au identificat pe bărbat pe raza localității de domiciliu și l-au condus la penitenciar, în vederea executării pedepsei dispuse de către instanța judecătorească.

FURTURI DIN LOCUINȚE

Poliţiştii Biroului de Investigații Criminale Vaslui efectuează cercetări în două dosare penale, faţă de doi tineri, bănuiţi de comiterea unor furturi din locuinţe.

În ziua de 08.05.2015, am fost sesizați prin apel la 112 cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns într-o locuinţă din municipiul Vaslui, în prezent nelocuită, de unde au sustras mai multe bunuri. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale Vaslui, care, în urma cercetărilor efectuate au stabilit următoarele: la începutul lunii mai a.c., prin forțarea a două uși de acces ale imobilului, persoane necunoscute au reușit să sustragă mai multe obiecte de uz casnic.

În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au identificat doi minori din municipiul Vaslui, în vârstă de 14, respectiv 15 ani, bănuiţi de comiterea infracţiunii de furt calificat. Extinzând cercetările, s-a stabilit că cei doi minori ar mai fi comis o infracțiune de furt calificat, faptă săvârșită în luna aprilie a.c., tot pe raza municipiului Vaslui. La data respectivă, cei doi minori, prin forțarea unei ferestre situate la parterul casei, au pătruns în imobil, de unde au sustras un geamantan și o stație de amplificare, după care au părăsit locuința.

Prejudiciul total cauzat prin cele două fapte este de aproximativ 7000 lei, din care s-a recuperat în proporție de aproximativ 80 %, urmând a fi înapoiat proprietarilor.

Polițiștii continuă cercetările, în vederea stabilirii întregii activități infracționale a celor doi tineri.

RECOMANDĂRI pentru prevenirea furturilor din locuinţe sau gospodării

Nu permiteţi accesul în locuinţă/gospodărie persoanele necunoscute care vă abordează sub diferite pretexte.

Rugaţi vecinii să vă supravegheze locuinţa atunci când lipsiţi de acasă, mai ales o perioadă mai mare de timp.

Asiguraţi anexele gospodăreşti cu sisteme de închidere solide și iluminat corespunzător.

Dacă aveţi suspiciuni cu privire la o anumită persoană, contactaţi poliţistul de proximitate sau lucrătorii de la postul de poliţie; în cazuri urgente apelaţi POLIŢIA la numărul de telefon 112.

Neluarea de măsuri preventive de către proprietari nu face decât să creeze o breşă în sistemul de siguranţă care priveşte bunurile fiecăruia, să pregătească terenul pentru acei indivizi care atât aşteaptă – un moment de neatenţie, o clipă de lipsă de prevedere.

În ceea ce priveşte siguranţa locuinţei, sfatul nostru este să achiziţionaţi un sistem performant de încuietori, prin aceasta îngreunându-se activitatea infracţională a hoţului. Nu uitaţi că ferestrele reprezintă un mijloc la îndemână de pătrundere în casă a spărgătorilor, aşa că, în situaţia în care locuiţi la parter sau la ultimul etaj, luaţi măsuri de montare, la ferestre, a unor gratii sau obloane rezistente. Vă recomandăm să nu ţineţi sume mari de bani în casă, neasigurate şi nici să nu lăsaţi impresia că deţineţi asemenea sume (aceeaşi recomandare fiind valabilă şi cu privire la bijuterii).

Nu fiţi neglijenţi cu propriile dumneavoastră bunuri! Depuneţi toate eforturile pentru a îngreuna activitatea infracţională a celor certaţi cu legea şi pentru a nu deveni astfel victimele hoţilor.

Leave a Comment