Google

Cronica neagră

Written on:mai 6, 2015
Comments
Add One
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albita au intocmit lucrari penale pe numele a doi barbati care au prezentat la controlul de frontiera documente false pentru autovehiculele pe care le conduceau.

In data de 4 mai a.c., in jurul orei 21.00 s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Albita, pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare in tara, cetateanul din R. Moldova Silviu G., in varsta de 37 de ani, care conducea un autoturism, marca BMW X5, inmatriculat in Marea Britanie.

In data de 5 mai a.c., in jurul orei 06.00, s-a prezentat in Punctul de Trecere a Frontierei Albita, pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, pentru a iesi din tara, Andrei C., cu cetatenie romana si R. Moldova, in varsta de 43 de ani, care conducea un autocamion marca Mercedes.

La controlul de frontiera, existand suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor prezentate la control, lucratorii nostri au procedat la efectuarea de verificari suplimentare, in urma carora au constatat ca documentul care atesta inspectia tehnica periodica a autoturismului marca BMW, precum si asigurarile internationale tip carte verde emise pentru cele doua mijloace de transport nu indeplinesc conditiile de forma si fond ale unor documente autentice, acestea fiind falsuri totale.

Pe numele celor doi barbati, politistii de frontiera au intocmit cate o lucrare penala pentru savarsirea infractiunii de uz de fals.

Autocar cu numere false oprit  la granita cu R. Moldova

Politistii de frontiera vasluieni au intocmit lucrare penala unui barbat care incerca sa scoata din tara un autocar care prezenta modificari mecanice a seriei de sasiu, utilizand numere de inmatriculare false.

In data de 4 mai a.c., in jurul orei 22.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Albita, s-a prezentat pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei, pentru a iesi din tara, Liviu D., cetatean roman, in varsta de 43 de ani, care conducea un autocar marca Temsa Diamond.

Cu ocazia controlului de frontiera, lucratorii nostri au constatat ca locul unde trebuia sa fie poansonata seria de sasiu a autocarului este acoperit de o bucata de metal atasata prin sudare deasupra celei originale, facand imposibila identificarea acesteia din urma.

Cu privire la cele constatate, Liviu D. a declarat ca este angajat ca sofer pentru sezonul estival la o firma de transport din Grecia, ca toate documentele autocarului i-au fost inmanate de catre patronul firmei respective si ca nu are cunostinta de provenienta autovehiculului sau de modificarile aduse acestuia.

Politistii de frontiera au intocmit pe numele barbatului o lucrare penala pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar fals de inmatriculare.

Autocarul, in valoare de 200.000 lei a fost indisponibilizat in vederea continuarii si definitivarii cercetarilor si stabilirii intregii arii infractionale.

Cooperare intre autoritatile romane si moldovene pentru anihilarea unei retele de contrabandisti

* Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, impreuna cu lucratori din cadrul Directiei Generale Anticoruptie- Serviciul Teritorial Iasi si cu sprijinul informativ si tehnic al Serviciului Roman de Informatii au destructurat o retea care desfasura activitati ilicite in sfera contrabandei cu produse accizabile, care actiona pe teritoriul Romaniei si al Republicii Moldova.

* Autoritatile romane au colaborat cu Procuratura Anticoruptie a Republicii Moldova si cu Departamentul Politiei de Frontiera al R. Moldova, in urma actiunilor desfasurate fiind identificate, pana in prezent, 11 persoane, cetateni din Republica Moldova, printre care si doi politisti de frontiera din R Moldova, care sunt implicate in activitatea infractionala;

*  Pentru facilitarea introducerii unor importante cantitati de tigari peste raul Prut, cetateni moldoveni au propus si oferit politistilor de frontiera romani autorizati in cauza, cu titlu de mita, suma totala de 4.330 euro.

* In timpul flagrantului, politistii de frontiera romani si moldoveni au fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare pentru retinerea contrabandistilor care nu s-au supus somatiilor legale,  fiind trase 10 focuri de arma in plan vertical fara a rezulta victime umane sau pagube materiale.

In luna noiembrie 2014, un politist de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Iasi a formulat un denunt cu privire la faptul ca a fost contactat de  catre doi cetateni moldoveni, Vitalie P. si Ion P., in varsta de 31 respectiv 32 ani, care i-au propus sa le faciliteze introducerea unor importante cantitati de tigari peste raul Prut, in schimbul platii unor sume de bani.

Deoarece politistul de frontiera a primit asigurari de la cei doi cetateni moldoveni ca, pe teritoriul Republicii Moldova, activitatea de contrabanda este sprijinita de politisti de frontiera moldoveni, a fost organizata o actiune comuna de catre Parchetul General al Romaniei prin Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi si Procuratura Anticoruptie a Republicii Moldova prin Centrul National Anticoruptie pentru destructurarea retelei.

In cadrul actiunii, pe teritoriul Romaniei, au fost desemnati sa documenteze activitatea infractionala politisti de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi si ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi.

Pentru documentarea completa a activitatii infractionale, in perioada ianuarie-mai 2015, procurorul desemnat a autorizat introducerea supravegheata in Romania, peste raul Prut, a doua transporturi de tigari de contrabanda,  cantitatea totala fiind de 19.000 pachete de tigari. Pentru aceste transporturi cetatenii moldoveni au oferit politistilor de frontiera romani suma de 2,930 euro pentru ajutorul acordat, bani ce au fost depusi  la dosarul cauzei, conform prevederilor legale.

In data de 03.05.2015, sub coordonarea procurorilor de caz din Romania si Republica Moldova, s-a organizat o actiune pentru prinderea in flagrant a contrabandistilor. Astfel in intervalul orar 22.30-23.00, dupa ce a intrat legal in Romania, cetatenul R. Moldova Ion P. s-a intalnit cu politistii de frontiera ieseni autorizati in cauza, carora le-a promis cu titlu de mita suma de 1400 euro. Acestia s-au deplasat la malul romanesc al raului Prut, iar dupa ce au incarcat primele colete cu tigari, a fost declansata actiunea de prindere in flagrant la care au participat pe teritoriul  Romaniei politisti de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Iasi, Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi si lucratori din cadrul Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi, iar pe teritoriul Republicii Moldova politisti de frontiera din cadrul Departamentului Politiei de Frontiera si lucratori din cadrul Centrului National Anticoruptie.

Pentru retinerea persoanelor implicate in aria infractionala, care nu s-au supus somatiilor verbale, politistii de frontiera romani si moldoveni au fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare fiind trase 10 focuri de arma in plan vertical fara a rezulta victime umane sau pagube materiale.

In urma actiunii pe teritoriul Romaniei, la malul raului Prut, a fost retinuta o persoana, a fost descoperita cantitatea de 10.725 pachete de tigari si au fost indisponibilizate in vederea continuarii cercetarilor patru autoturisme folosite in activitatea infractionala, iar pe teritoriul Republicii Moldova au fost retinute cinci persoane si a fost descoperita barca cu care erau trecute tigarile peste raul Prut. De asemenea, pe teritoriul Republicii Moldova au fost organizate in data de 04.05.2015 perchezitii domiciliare in urma carora au mai fost retinute cinci persoane printre care si doi politisti de frontiera moldoveni.

Ion P. este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de dare de mita si instigare la infractiunea de introducere in sau scoatere din tara prin orice mijloace a bunurilor sau marfurilor prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal. Fata de el a fost dispusa masura arestarii preventive pentru o perioada de 30 de zile.

Alte cinci persoane sunt cercetate pentru savarsirea infractiunii de introducere in sau scoatere din tara prin orice mijloace a bunurilor sau marfurilor prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal.

Activitatea informativ-operativa a fost realizata cu sprijinul informativ si tehnic al Serviciului Roman de Informatii, iar pentru realizarea flagrantului activitatea a fost supravegheata si s-a realizat cu sprijinul unui echipaj cu un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviatie Bucuresti.

Cercetarile continua in vederea stabilirii intregii arii infractionale urmand ca la finalizare sa fie luate masurile legale in consecinta.

Leave a Comment