Google

Cronica neagră

Written on:aprilie 6, 2015
Comments
Add One

Peste 20.000 de ţigarete de contrabandă confiscate de poliţiştii de frontieră ieşeni

IMG3Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Ţuţora – I.T.P.F. Iaşi au depistat doi cetăţeni români care încercau să introducă ilegal în ţară, peste râul Prut, 1.250 pachete ţigări de contrabandă.

În data de 05 aprilie a.c., pentru valorificarea unor informaţii deţinute, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Ţuţora au desfăşurat o acţiune specifică pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu produse accizabile.

Astfel, în jurul orei 23.00, poliţişti de frontieră din cadrul sectorului au observat pe direcţia localităţii de frontieră Moreni, în apropierea malului românesc al râului Prut, două persoane care transportau în spate, către interiorul ţării, colete voluminoase.

Poliţiştii de frontieră au procedat la interceptarea persoanelor, iar în urma cercetărilor s-a constatat că acestea sunt cetăţenii români E.L şi I.V.D., în vârstă de 20, respectiv 37 ani, domiciliaţi pe raza judeţului Iaşi.

În coletele descoperite erau 1.250 pachete ţigări de diferite mărci, în valoare de aproximativ 13.800 lei.

A fost dispusă măsura reţinerii ţigaretelor în vederea confiscării şi a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infrcaţiunii de contrabandă.

Cercetările continuă împreună cu autorităţile de frontieră din R. Moldova, în vederea stabilirii întregii arii infracţionale şi depistării tuturor persoanelor implicate.

Peste 4.000 de ţigarete de contrabandă ascunse în butelia de gaz a unui autoturism

Poliţişti de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier împreună cu lucrători vamali au descoperit, într-un locaş special amenajat în butelia de gaz a unui autoturism, ascunse şi nedeclarate peste 4.000 de ţigarete, pe care un cetăţean moldovean intenţiona să le introducă ilegal în România.

La sfârşitul săptămânii trecute s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, conducând un autoturism marca Opel, Gheorghe M. cetăţean din Republica Moldova, în vârstă de 43 ani.

Pentru valorificarea unei informaţii, echipa comună, formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali, a efectuat un control amănunţit asupra mijlocului de transport, în urma căruia au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, într-un locaş special amenajat în butelia pentru gaz a autoturismului, 4.560 de ţigarete mărcile Plugarul şi Ritm.

Conform prevederilor legale a fost luată măsura reţinerii ţigaretelor, în valoare de 1.428 lei, si autoturismului in valoare de 8.800 lei în vederea confiscării, iar cetăţeanul moldovean a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 7.000 lei.

Braconieri depistaţi de poliţiştii de frontieră brăileni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila au depistat pe timpul desfăşurării unei acţiuni specifice de combatere a braconajului piscicol, doi bărbaţi care pescuiau comercial fără a deţine autorizaţie.

În data de 04 aprilie a.c. în jurul orei 15.00, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila pe timpul desfăşurării unei acţiuni specifice de combatere a braconajului piscicol au depistat şi reţinut în zona kilometrului fluvial 202 malul drept al fluviului Dunărea, două persoane de sex bărbătesc, care pescuiau comercial, cu ajutorul unei plase de pescuit din nylon cu care au capturat cantitatea de 8 kilograme de peşte de diferite specii.

În urma verificărilor specifice efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că persoanele sunt cetăţenii români M.M. în vârstă de 28 ani şi B. D. în vârstă de 59 ani, ambii cu domiciliul pe raza judeţului Brăila.

Cei doi bărbaţi nu deţineau autorizaţie pe anul în curs pentru pescuitul comercial pe fluviul Dunărea.

Plasa de pescuit din aţă cu o lungime totală de 35 de metri în valoare de 350 lei a fost ridicata în vederea continuării cercetărilor, iar cantitatea de peşte în valoare de 64 de lei a fost predată unei unităţi de profil pentru valorificare.

Poliţiştii de frontieră brăileni au întocmit lucrare penală pe numele persoanelor pentru săvârşirea infracţiunilor de pescuitul comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit şi deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.

Iveco Daily fără asigurare, depistat în trafic la Româneşti

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti au întocmit dosar penal unui cetăţean român care a fost depistat conducând un autoturism înmatriculat în Marea Britanie, care nu avea asigurare obligatorie valabilă.

În data de 05 aprilie a.c., în jurul orei 10.30, un echipaj format din poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Româneşti, au oprit pentru control, în localitatea Ştefăneşti, un autoturism marca Iveco Daily cargo, înmatriculat în Marea Britanie, condus de cetăţeanul român Neculai V., în vârstă de 64 de ani.

Deoarece lucrătorii noştri au avut suspiciuni cu privire la autenticitatea poliţei de asigurare, au efectuat verificări suplimentare, în urma cărora poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că autoturismul nu are asigurare obligatorie valabilă.

Poliţiştii de frontieră au întocmit pe numele bărbatului lucrare penală sub aspectul săvârşirii infraţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România”.

ARESTAŢI PREVENTIV PENTRU FURT

Poliţiştii de investigaţii criminale au reţinut doi tineri, care au încălcat obligaţiile dispuse ca urmare a măsurii preventive a controlului judiciar, prin comiterea unei infracţiuni de furt.

Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Bârlad au fost sesizaţi în        după-amiaza de 01.04.2015 despre faptul că i-au fost sustrase bunuri din faţa blocului în care locuieşte. Prejudiciul cauzat prin comiterea acestei fapte este de aproximativ 250 lei. În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Bârlad au stabilit faptul că L. Gioni, de 28 ani şi G. Dănuţ, de 25 ani, ambii din municipiul Bârlad, au comis infracţiunea de furt. Anterior, faţă de cei doi tineri fusese dispusă măsura preventivă a controlului judiciar. L. Gioni a mai fost cercetat, în anul 2014, de poliţiştii bârlădeni pentru săvârşirea a patru infracţiuni de furt şi furt calificat (a sustras mai multe biciclete pe care ulterior le-a vândut).

În baza probatoriului administrat, L.Gioni şi G. Dănuţ au fost reţinuţi de poliţiştii de investigaţii criminale şi prezentaţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, respectiv Judecătoria Bârlad cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad şi a emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile, pentru săvârşirea infracţiunii de furt.

TÂLHAR ARESTAT PREVENTIV

Polițiștii de investigații criminale bârlădeni au identificat un bărbat care a tâlhărit doi tineri. Pe numele acestuia instanța a emis mandat de arestare preventivă.

În seara de 04.04.2015, doi tineri în vârstă de 18 ani, din municipiul Bârlad, au sesizat faptul că au fost victimele infracţiunii de tâlhărie, faptă comisă de o persoană necunoscută. Polițiștii Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Bârlad au efectuat verificări, stabilind următoarele: în seara respectivă, în timp ce tinerii se deplasau pe strada Ioan Luca Caragiale din localitate, au fost acostați de un bărbat necunoscut, care, prin amenințare cu acte de violență, i-a deposedat de două telefoane mobile, pe care le aveau asupra lor. Polițiștii au reușit identificarea acestuia : D. Aurel, de 24 ani, din municipiului Bârlad, recidivist (liberat din penitenciar în urmă cu o lună de zile).

În momentul în care polițiștii l-au depistat pe D. Aurel, acesta a devenit violent, fapt pentru care a fost necesară imobilizarea lui. În timpul încătușării, bărbatul a lovit cu capul în zona feței un polițist și a rupt oglinda retrovizoare de la un autoturism de serviciu aparținând Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui.

Prejudiciul cauzat a fost aproximat la valoarea de aproximativ 1700 lei.

Polițiștii l-au reținut pe D. Aurel pe o perioadă de 24 ore pentru comiterea infracţiunilor de tâlhărie, ultraj și distrugere. L-au prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, respectiv Judecătoria Bârlad cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea parchetului şi a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile.

Sărbători Pascale în siguranţă

Ca în fiecare an, în preajma Sfintelor Sărbători Pascale, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „ Podul Înalt ” al judeţului Vaslui efectuează controale privind prevenirea situaţiilor de urgenţă la lăcaşele de cult. Numărul mare de persoane prezente cu această ocazie în biserici, utilizarea lumânărilor şi candelelor aprinse pe timpul slujbei constituie un potenţial pericol pentru siguranţa enoriaşilor, de aceea, obiectivul principal al acestor controale este de a depista şi elimina neregulile care pot duce la favorizarea unor situaţii de urgenţă precum şi de a înştiinţa preoţii parohi şi populaţia cu privire la modul de comportare, intervenţie şi evacuare în cazul producerii unui incendiu.

Această activitate se desfăşoară în municipiile Vaslui, Bârlad, Huşi şi oraşul Negreşti, iar în mediul rural este realizată de către componenta preventivă din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel vor fi verificate de către cadrele inspecţiei de prevenire cca. 47 de biserici, principalele aspecte urmărite fiind, printre altele, starea căilor de acces şi evacuare (interioare şi exterioare), modul de exploatare a instalaţiilor electrice şi de încălzire, dacă spaţiile în care se aprind lumânările îndeplinesc toate condiţiile şi nu există riscul producerii şi propagării unui incendiu, dotarea cu mijloace tehnice de primă intervenţie şi starea acestora, modul de organizare a intervenţiei cu personalul propriu şi existenţa unor rezerve de apă pentru fiecare lăcaş de cult.

În vederea îmbunătăţirii nivelului de securitate al lăcaşurilor de cult pe timpul sărbătorilor pascale, este necesar a se respecta următoarele:

– accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult să fie permis în limita capacităţii bisericii, în scopul evitării accidentelor, iar pentru evitarea supraaglomerării bisericii, se recomandă ca aceste manifestări religioase să se organizeze în exterior;

– pe timpul desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros uşile de acces/evacuare se vor menţine în poziţie deschisă;

– parcarea autoturismelor personale să se facă astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale pompierilor;

– aprinderea şi aşezarea lumânărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens (în exteriorul construcţiei şi la distanţa de siguranţă faţă de vegetaţie sau elemente combustibile);

– dotarea obligatorie a lăcaşurilor de cult cu mijloace de primă intervenţie şi menţinerea acestora în stare permanentă de funcţionare, dublată de instruirea corespunzătoare a personalului;

– la sfârşitul slujbelor religioase, personalul bisericii va executa un control vizual al spaţiilor, pentru eliminarea cauzelor potenţiale de incendiu, provocate de activităţile care s-au desfăşurat şi va acţiona obligatoriu pentru deconectarea alimentării cu energie electrică a lăcaşului de cult.

Leave a Comment