Google

Cronica neagră

Written on:octombrie 10, 2017
Comments
Add One

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut, împreună cu inspectorii vamali, au descoperit ascunse, într-un loc special amenajat sub bancheta unui autoturism 8600 ţigarete marca Ashima, în valoare de 4891 lei. La sfârşitul săptămânii trecute, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut – I.T.P.F. Iaşi, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul român Ciprian V., în vârstă de 36 de ani, la volanul unui autoturism marca BMW, înmatriculat în Bulgaria, despre care poliţiştii de frontieră deţineau informaţii că transportă ţigări de contrabandă. Pentru valorificarea informaţiilor deţinute, poliţiştii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, în urma căruia au fost descoperite, ascunse într-un spațiu special amenajat sub bancheta spate a autoturismului, 8600 ţigarete marca Ashima. Conform prevederilor legale, bunurile în valoare de 4.891 lei şi autoturismul în valoare de 13.650 lei au fost ridicate în vederea confiscării.

Utilaj căutat de autoritățile spaniole, depistat la P.T.F. Albiţa

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat la controlul de frontieră şi reţinut pentru continuarea cercetărilor un utilaj marca Bobcat care figurează în bazele de date ca bun căutat pentru confiscare în Spania. În ziua de 6 octombrie a.c.,  la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa/ judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei,  cetăţeanul din R. Moldova Sergiu S., în vârstă de 33 de ani, conducând un ansamblu de vehicule format din autocamion şi remorcă, ambele înmatriculate în R. Moldova, transportând în remorcă un utilaj marca BOBCAT. La controlul de frontieră, colegii noștri au constatat că utilajul în cauză figurează în bazele de date ca „bun căutat pentru confiscare”, semnalare introdusă de Spania. Cu privire la aspectele constatate, Sergiu S. a declarat că a preluat utilajul în cauză din Romania, la solicitarea patronului firmei de transport al cărei angajat este  pentru a-l transporta în R. Moldova şi că nu are cunoştinţă despre faptul că utilajul este implicat în vreun litigiu. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de  tăinuire, iar utilajul, în valoare de 21.150 lei, a fost reţinut la sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui în vederea continuării cercetărilor.

Cărţi de identitate false, descoperite la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au descoperit două cărți de identitate false, procurate de un cetăţean R. Moldova cu scopul de a găsi un loc de muncă în Germania, atât pentru el, cât şi pentru conaţionalul care-l însoţea. În ziua de 7 octombrie a.c., în jurul orei 21.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa-judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru a intra în ţară, conducând un autoturism marca Opel înmatriculat în Germania, cetăţeanul din R. Moldova Vladislav I., în vârstă de 24 de ani, care era însoțit de un alt cetățean R. Moldova. În baza unei analize de risc pe linia migrației ilegale, poliţiştii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra autoturismului si persoanelor, în urma căruia au fost descoperite asupra lui Vladislav I. două cărţi de identitate cu însemnele autorităţilor româneşti, pe care erau imprimate fotografiile ambelor persoane prezente la controlul de frontieră. Cu ocazia verificărilor specifice efectuate lucrătorii noştri au stabilit că ambele documente sunt false. Cu privire la cele constatate, Vladislav I. a declarat că intenţiona să ajungă în Germania şi urma să se folosesască de documentele descoperite asupra lui în vederea ocupării unui loc de muncă. Pentru atingerea scopului propus, Vladislav a procurat documentele de la un conaţional, ale cărui date nu le cunoaşte, plătind suma de 1000 de euro. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pe numele lui Vladislav I. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Autoturisme radiate din circulaţie de autorităţile olandeze şi belgiene descoperite în Albiţa

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa efectuează cercetări cu privire la doi bărbaţi de cetățenie R. Moldova care conduceau autoturisme radiate din circulaţie de autorităţile din Olanda, respectiv, din Belgia. În ziua de 6 octombrie a.c., în jurul orei 23.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa/ judeţul Vaslui s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, pentru a ieşi din ţară, cetățeanul din R. Moldova, Denis S., în vârstă de 33 de ani, conducând un autoturism marca Honda, înmatriculat în Olanda. În ziua de 8 octombrie a.c., în jurul orei 02.30, în același punct de trecere a frontierei  s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, pentru a ieşi din ţară, cetăţeanul din R. Moldova, Arcadie L., în vârstă de 41 de ani, conducând un autoturism marca Toyota, înmatriculat în Belgia. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor prezentate la control pentru autoturismele în cauză, lucrătorii noştri au procedat la efectuarea de verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că ambele autoturisme au fost radiate din circulaţie de autorităţile din Olanda, începând cu data de 14.06.2017, respectiv de autorităţile din Belgia, începând cu data de 22.08.2017. Cu privire la cele constatate, bărbaţii au declarat că au achiziţionat autoturismele şi că nu aveau cunoştinţă despre faptul că nu mai aveau drept de circulaţie începând cu data cumpărării lor. În ambele cazuri, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere  pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat .

Turism cu iz infracțional

Polițistii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huși au depistat în zona de responsabilitate doi turci care au încercat să intre ilegal, pe jos, prin Punctul de Trecere a Frontierei Albița, în România, deoarece îşi doreau să viziteze municipiul Iaşi dar nu posedau vize. În data de 05 octombrie a.c., în jurul orelor 02.30, poliţistii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huși– I.T.P.F. Iaşi care își exercitau atribuțiile de serviciu, pe timpul supravegherii perimetrale a Punctului de Trecere a Frontierei Albița, au observat pe sensul de ieșire din România, în direcția fostelor magazine Duty-Free, două persoane care încercau să se ascundă după acestea. Polițistii de frontieră i-au oprit pentru a-i legitima, însă au constatat că cei doi nu vorbesc limba română, motiv pentru care i-au condus la sediul Punctului de Trecere a Frontierei Albița în vederea stabilirii identităţii şi efectuării cercetărilor. În urma verificărilor specifice efectuate şi din declaraţiile bărbaților, date în prezența unui translator autorizat, poliţiştii de frontieră au stabilit că aceştia sunt cetăţeni turci, în vârstă de 21, respectiv 27 de ani, şi încercau să treacă ilegal frontiera din Republica Moldova în România. Au fost informate în cel mai scurt timp autoritățile de frontieră ale statului vecin și cercetările în cauză au fost efectuate în comun. În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că cei doi bărbați au călătorit legal până în Chișinău. Ajunși în luna septembrie în capitala Republicii Moldova, au luat hotărârea de a călători în scop turistic și în România, și, deoarece nu posedau vize necesare călătoriei legale, au luat legătura cu un cetățean moldovean care le-a promis ca îi va duce pentru două zile la destinația dorită. Conform înțelegerii avute cu cetățeanul moldovean, acesta i-a dus cu un autoturism până la o stație de alimentare cu combustibil din apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Leușeni, unde i-a urcat și ascuns într-un autocar care mergea în România, intenţionând astfel să iasă ilegal din Republica Moldova. Când autocarul s-a apropiat de sensul de intrare în România, prin PTF Albița, șoferul i-a coborât, pentru a intra ilegal în ţara noastră, pe jos, sustrăgându-se controlului de frontieră, iar ulterior, urmau să fie preluați de același autocar și transportați în municipiul Iași. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la trecerea frauduloasă a frontierei de stat. În baza Acordului de Readmisie încheiat între România şi Republica Moldova, cei doi tineri au fost predaţi autorităţilor de frontieră ale statului vecin pentru continuarea cercetărilor.

Facturi comerciale falsificate, depistate în P.T.F. Sculeni

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni – I.T.P.F. Iaşi împreună cu inspectori vamali au descoperit, ascunse într-unul din buzunarele hainei șoferului unui microbuz, trei facturi comerciale falsificate. În ziua de 05 octombrie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru a intra în ţară, cetățeanul român Dumitru G., în vârstă de 41de ani, domiciliat pe raza județului Vaslui, conducând un microbuz înmatriculat în România, ce efectua o cursă pe relaţia Republica Moldova – Italia. În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport şi a persoanelor, ocazie cu care, echipa comună de control a descoperit, într-unul din buzunarele hainei şoferului microbuzului trei facturi comerciale care aveau aplicate ştampile cu inscripţia TAX FREE. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea facturilor depistate, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea de verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că ştampilele aplicate pe respectivele facturi nu îndeplinesc elementele de siguranţă ale unora autentice. Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a primit cele trei facturi de la două persoane din municipiul Chişinău şi trebuia să le predea unei persoane în Verona – Italia. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de falsificarea unui sigiliu, a unei ştampile sau a unui instrument de marcare.

Paşaport fals descoperit la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit un paşaport biometric fals, pe care un bărbat din Republica Moldova urma să îl transporte în Anglia, în schimbul unei sume de bani. În ziua de 05 octombrie a.c., în jurul orei 22.20, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui microbuz, înmatriculat în Republica Moldova, cetăţeanul moldovean Serghei B., în vârstă de 42 de ani. Poliţiştii de frontieră au efectuat un control asupra microbuzului, în urma căruia au descoperit, în torpedo, un plic ce conţinea un paşaport biometric bulgăresc. Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, lucrătorii noştri au stabilit că documentul este fals. Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că în jurul orelor 10.00, în timp ce aştepta,  în localitatea Chişinău – R. Moldova, să preia pasageri pentru a-i transporta în Anglia, a fost abordat de un bărbat care i-a propus să transporte plicul până la Londra contra sumei de 10 lire sterline, urmând a fi aşteptat la destinaţie de un cetăţean care îi va solicita plicul. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Tânăr cercetat de polițiștii de frontieră pentru conducere fără permis

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti pe timpul unei misiuni specifice au depistat în trafic un cetăţean român care conducea un autoturism deşi nu deţinea permis de conducere. În ziua de 06 octombrie  a.c., în jurul orei 10.15, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice de supraveghere şi control, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti a oprit pentru control, în localitatea de frontieră Vlăşcuţa, un autoturism marca Volkswagen Golf, înmatriculat în România, condus de Marian Ş., în vârstă de 24 de ani, domiciliat pe raza judeţului Galaţi. Cu ocazia efectuării controlului, șoferul nu a putut prezenta permisul de conducere, fapt pentru care poliţiştii de frontieră au efectuat verificări specifice, în urma cărora au stabilit că bărbatul nu a obținut niciodată dreptul de a conduce. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

Rîpă-Hîj Claudiu este noul șef al Poliției municipiului Vaslui   

Compartimentul de Presă din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui este împuternicit să comunice următoarele: Începând cu data de 09.10.2017, domnul comisar șef de poliție Rîpă-Hîj Claudiu a fost împuternicit pentru o perioadă de 6 luni pe funcția de șef al Poliției municipiului Vaslui. Cu aceeași dată, domnul inspector principal de poliție Vulpescu Alexandru Ciprian – șeful Biroului Rutier din cadrul Poliției municipale Vaslui, se împuternicește în funcția de adjunct al șefului Poliției municipiului Vaslui, până la încetarea situației care a condus la vacantarea temporară a postului. Domnul inspector de poliție Nicola Claudiu Nicolae, ofițer la Biroul Drumuri Naționale și Europene, este desemnat, începând cu data de 09.10.2017, să îndeplinească atribuțiile funcției de șef al Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Vaslui, până la încetarea situației care a condus la vacantarea temporară a postului.

Leave a Comment