Google

Cronica neagră

Written on:iulie 16, 2017
Comments
Add One

Din cauza nerespectării regulilor de deplasare a vehiculelor cu tracțiune animală pe drumurile publice, două persoane au suferit vătămări corporale. În ultimele două zile, pe raza județului Vaslui, au avut loc două evenimente rutiere în care au fost implicate vehicule cu tracțiune animală. În ziua de 12 iulie 2017, un bărbat de 49 de ani, din comuna Rafaila, în timp ce se deplasa cu o căruță pe D.J. 248 A, pe raza localității de domiciliu, s-a dezechilibrat și a căzut din vehicul accidentându-se. După eveniment, bărbatul s-a deplasat la domiciliu. În această dimineață, căruțașul a sesizat accidentul și a solicitat ambulanța întrucât acuza dureri. La spital acesta a fost diagnosticat cu ”fractură gambă dreapta”. În seara de 11 iulie 2017, pe raza localității Fîstîci, comuna Cozmești a avut loc un alt eveniment rutier. D. Marian se afla pe un teren agricol, la încărcat lucernă, cu vehiculul cu tracțiune animală. La un moment dat, cabalinele s-au speriat, au fugit și au pătruns pe drumul sătesc accidentându-l pe M. Octav, de 68 de ani, care se deplasa pe mijlocul drumului. Și în acest caz, după eveniment, victima s-a deplasat la domiciliu. A doua zi, a solicitat intervenția unui echipaj medical. Bărbatul a fost transportat la spital unde a fost diagnosticat cu ”policontuzii prin accident rutier, traumatism cranio cerebral”. De regulă evenimentele în care au fost implicaţi cei care conduc  vehicule cu tracţiune animală au fost comise din vina căruţaşilor care nu au respectat normele rutiere. Totodată, au avut loc şi datorită neatenţiei în conducere atunci când se deplasează pe terenuri cu denivelări sau în pantă, pentru că nu stăpânesc animalele care tractează aceste vehicule şi nu le cunosc reacţiile. Atât conducătorii cât şi pasagerii acestor vehicule trebuie să fie conştienţi că posibilitatea căderii în timpul mersului este foarte mare şi urmările pot fi  dramatice deoarece căruţele nu sunt prevăzute cu sisteme de siguranţă. Vă reamintim faptul că legislaţia rutieră reglementează normele rutiere obligatorii pentru conducătorii vehiculelor cu tracţiune animală astfel încât, prin prezenţa acestora pe drumurile publice, să nu fie periclitată siguranţa circulaţiei. Conducătorii acestui tip de vehicule sunt obligaţi să conducă animalele astfel încât să nu constituie un pericol pentru ei şi ceilalţi participanţi la traficul rutier, implicit aceasta presupune a nu se folosi pentru tracţiune pe drumurile publice animale care au comportamentul agresiv atunci când în apropierea lor circulă alte autovehicule! Pentru apărarea vieţii şi integrităţii corporale a celor care folosesc vehicule cu tracţiune animală şi a tuturor participanţilor la trafic, poliţiştii  atrag atenţia din nou privind necesitatea respectării cu stricteţe a normelor rutiere specifice căruţelor!

Jandarmii au găsit un copil dispărut

În data de 13.07.2017, la ora 15.17, o patrulă de intervenție din cadrul Detașamentului 3 Bârlad, a fost direcționată de către ofițerul de serviciu a Poliției mun. Bârlad la un apel 112 pe str. Comuna din Paris, la o spălătorie auto, unde numitul U.I. sesizează că la spălătorie se află numita T.M. în vârstă de aproximativ 12 ani care este dată dispărută. La fața locului jandarmii au identificat pe numita T.M. de 12 ani, din municipiul Bârlad, care, în urma verificării în bazele de date, a rezultat că este dată dispărută din data de 22.06.2017. După verificarea și stabilirea identității persoanei i s-a adus la cunoștință că este dată dispărută, fapt pentru care a fost condusă la CPRU-CANE (Centrul de primire în regim de urgență pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat) de pe str. Epureanu nr. 19 din mun. Bârlad, unde a fost predată pe bază de proces-verbal  coordonatorului de serviciu  din cadrul centrului.

Un tânăr din Republica Moldova a trecut ilegal graniţa, traversând Prutul înot

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti au depistat şi reţinut un tânăr care intenţiona să intre ilegal în România, după ce a trecut Prutul înot,  pentru a-şi vizita sora, domiciliată pe raza judeţului Galaţi. În data de 12 iulie a.c., în jurul orei 22.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti au observat cu ajutorul aparaturii care funcţionează pe principiul termoviziunii, pe direcţia localităţii de frontieră Vlădeşti, județul Galați, în apropierea digului de protecţie al râului Prut, o persoană de sex masculin a cărei prezenţă în zonă nu era justificată. În cel mai scurt timp o patrulă din cadrul aceluiași sector s-a deplasat în zonă, ocazie cu care a stabilit că persoana în cauză nu avea asupra sa niciun document de identitate şi nici bagaje. Din cercetările efectuate şi din declaraţiile persoanei, poliţiştii de frontieră au constatat că este vorba despre cetăţeanul din Republica Moldova, Oleg B., în vârstă de 30 ani, care a trecut înot râul Prut cu intenţia de a-şi vizita sora, domiciliată pe raza judeţului Galaţi. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de intrare în ţară, prin trecere ilegală a frontierei de stat a României. În baza acordurilor încheiate între România şi Republica Moldova, la finalizarea cercetărilor tânărul va fi predat autorităţilor de graniţă ale statului vecin.

Cărţi de identitate româneşti false, descoperite asupra  a doi cetăţeni moldoveni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iaşi au depistat doi bărbaţi, cu cetățenie R. Moldova, care aveau asupra lor, ascunse în portofel, respectiv în borsetă, două cărţi de identitate româneşti false, pe care intenționau să le folosească pe teritoriul Franței și al Cehiei, pentru găsirea unui loc de muncă. În ziua de 12 iulie a.c., în jurul orelor 13.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru a intra în ţară, cetățeanul din R.Moldova, Vladimir I., în vârstă de 52 de ani, pasager într-un autocar înmatriculat în Republica Moldova. În aceeași zi a.c., în jurul orei 17.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru a intra în ţară, cetățeanul din Republica Moldova, Adrian S., în vârstă de 20 de ani, călătorind ca pasager într-un microbuz înmatriculat în Republica Moldova. În baza analizelor de risc, polițiștii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unor controale amănunțite asupra pasagerilor, în urma cărora au fost descoperite, în portofelul lui Adrian S., o carte de identitate și un permis de conducere, iar în borseta lui Vladimir I. o carte de identitate, toate cu însemnele autorităților românești. Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că documentele româneşti nu îndeplinesc condiţiile de formă şi fond ale unui document original, aflat în uz, acestea fiind false. Cu privire la cele constatate, bărbații au declarat că au procurat cărțile de identitate pentru a le folosi pe teritoriul Franței, respectiv al Cehiei în vederea găsirii unor locuri de muncă. Aceștia au mai adăugat că au obținut documentele de la doi cetățeni moldoveni, a caror identitate nu o cunosc, plătind fiecăruia suma de 300 euro. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cele două cauze sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Sângele înseamnă viață

În perioada 11-13 iulie 2017, aproximativ 40 de poliţişti de frontieră vasluieni s-au deplasat în municipiul Bârlad, la sediul Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină, pentru a dona sânge, la iniţiativa Instituţiei Prefectului – judeţului Vaslui şi solicitarea Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină din Bârlad. În luna iunie, ţări din întreaga lume sărbătoresc Ziua mondială a donatorului de sânge. Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari şi, în acelaşi timp, prin sărbătorirea acestei zile se doreşte creşterea gradului de conştientizare a nevoii de donaţii constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranţa şi disponibilitatea sângelui şi a produselor din sânge pentru cei care au nevoie. În România, ca în multe alte ţări, cererea depăşeşte oferta şi serviciile de sănătate se confruntă cu provocarea unor rezerve insuficiente de sânge. O cantitate adecvată poate fi obţinută numai prin donaţii regulate de către donatori voluntari. Să nu uităm faptul că Sângele înseamnă Viață și că, de multe ori, o singură picătură poate face diferența dintre viață și moarte!

Remorcă furată din Italia, descoperită de poliţiştii de frontieră gălăţeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea au întocmit lucrare penală unui bărbat cu dublă cetăţenie, care conducea un microbuz la care avea ataşată o remorcă, ce figura ca bun căutat în vederea confiscării. În data de 13 iulie a.c., în jurul orei 15.40 în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, Petru H., cu dublă cetăţenie, română şi R. Moldova, în vârstă de 51 de ani, conducând un microbuz marca Mercedes, la care avea ataşată o remorcă marca Saab Sambo, ambele înmatriculate în Republica Moldova. În urma verificărilor specifice efectuate, lucrătorii noştri au stabilit că remorca  figurează în bazele de date ca fiind bun căutat în vederea confiscării, alertă introdusă de autorităţile italiene, din anul 2015. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pe numele bărbatului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la furt şi au indisponibilizat remorca, în valoare de 11.250 lei, în vederea continuării cercetărilor.

Documente false, descoperite la P.T.F. Sculeni

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni efectuează cercetări în cazul unui tânăr care a prezentat la controlul de frontieră documente false pentru autoturismul pe care îl conducea. În data de 13 iulie a.c., în jurul orei 21.20, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, cetăţeanul din Republica Moldova Vadim S., în vârstă de 27 de ani, care conducea un autoturism marca Ford Focus, înmatriculat în Bulgaria. La controlul de frontieră, existând suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor care atestă efectuarea inspecţiei tehnice periodice prezentate la control pentru autoturismul în cauză, polițiștii de frontieră au demarat verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că documentele nu îndeplinesc condiţiile de formă şi fond ale unora autentice, acestea fiind false. Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că nu are cunoştinţă că documentele sunt false. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals  şi fals material în înscrisuri oficiale.

Leave a Comment