Google

Cronica neagră

Written on:iunie 30, 2017
Comments
Add One

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni- I.T.P.F. Iaşi au depistat doi bărbaţi, cu cetățenie Republica Moldova, care aveau asupra lor, ascunse in borsete, două cărţi de identitate româneşti false, pe care intentionau sa le foloseasca pe teritoriul Cehiei pentru găsirea unui loc de muncă. În ziua de 27 iunie a.c., în jurul orei 18.30 în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni – I.T.P.F. Iaşi, s-au prezentat pentru a intra în ţară, cetățenii din Republica Moldova, Gheorghe P. şi Mihail P., , în vârstă de 31 respectiv 50 de ani,călătorind ca pasageri într-un autoturism înmatriculat în Republica Moldova. În baza unei analize de risc, polițiștii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unui control amănunțit asupra bărbaţilor, în urma căruia au fost descoperite, în borsetele acestora, două cărţi de identitate cu însemnele autorităților  românești. Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că documentele româneşti sunt false. Cu privire la cele constatate, unul dintre bărbați a declarat că a procurat documentul de la un cetățean a cărui identitate reală nu o cunoaște, plătind suma de 200 euro, iar cel de-al doilea a declarat că primise documentul de la fiica sa. De asemenea, cei doi bărbaţi au mai adăugat faptul că nu se cunosc, dar ştiau că cele două documente nu sunt autentice şi intenţionau să le folosească  pe teritoriul Cehiei în vederea găsirii unui loc de muncă. În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii arii infracționale.

Concursurile Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență Vasluiene

Pe 28 iunie a.c., cei mai buni pompieri profesioniști din județul Vaslui s-au  întrecut la concursul serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, etapa pe unitate. Concursurile serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă se organizează în fiecare an iar obiectivele fundamentale ale acestui concurs urmăresc dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi a deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă, dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre pompierii profesionişti, precum şi îmbunătăţirea pregătirii fizice şi îndemânarea profesională a competitorilor.  Întreceriile au const în desfăşurarea a patru probe de concurs (desprinse din specificul acţiunilor de intervenţie) – „Scara de fereastră” (probă individuală care urmăreşte deprinderile militarului de a urca, în cel mai scurt timp şi în siguranţă, până la nivelul trei al unei construcţii), „Pista cu obstacole pe 100 metri” (probă individuală care urmăreşte abilităţile militarului de a sări gardul de 2 metri, de a trece cu furtunurile în mână peste bârna de echilibru şi de a realiza un dispozitiv de stingere, în cel mai scurt timp), „Ştafeta 4×100 metri” (probă de echipă care urmăreşte realizarea unei suite de activităţi care se pot întâlni pe timpul intervenţiei: trecerea peste macheta unei căsuţe, trecerea peste gardul de 2 metri, trecerea peste bârna de echilibru şi stingerea unui incendiu real, în timpul cel mai scurt) şi „Dispozitivul de intervenţie la motopompă” (probă de echipă care urmăreşte realizarea în timpul cel mai scurt a unui dispozitiv de stingere cu apă, alimentarea motopompei din sursă fără presiune şi acţiunea cu jet compact asupra unor ţinte), probe prin care aptitudinile necesare nobilei meserii de pompier trebuie să fie reliefate prin prestaţii contra cronometru. Astfel, prin intermediul celor patru probe de concurs, participanţilor le vor fi testate abilităţile sportive, forţa, rapiditatea, condiţia fi­zică şi spiritul de echipă, calităţi necesare îndeplinirii cu succes a acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă. La această etapă de concurs au participat trei echipe, reprezentând subunităţile din cadrul inspectoratului:  Vaslui, Bârlad şi Huşi. Membrii fiecărei echipe au fost selectaţi pe baza timpilor realizaţi în probele de concurs la etapa pe subunitate. Competiția s-a desfășurat începând cu ora 07.00 cu o festivitate de deschidere și s-a încheiat într-un cadru festiv de premiere, în care toate echipele clasate pe podium au fost premiate, atât la individual, cât și, la compus.

Clasamentul general pe echipe a fost următorul:

Secția de pompieri Huși

Detașamentul de pompieri Vaslui

Detașamentul de pompieri Bârlad.

Intervenţiile pompierilor vasluieni în perioada 26 – 29 iunie 2017

În perioada 26 – 29 iunie 2017, pompierii militari din cadrul  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Podul Înalt” al judeţului Vaslui au desfăşurat 46 misiuni, astfel: 22  misiuni ale echipajelor  S.M.U.R.D. şi descarcerare, pentru acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă: 21 misiuni de recunoaştere în teren, de instruire şi educaţie preventivă a populaţiei în domeniul situaţiilor de urgenţă; un incendiu de vegetaţie uscată, în data de 26.06.2017, începând cu ora 09.41, în localitatea Perieni. A intervenit un echipaj de pompieri al  Detașamentului Bârlad. Au ars aproximativ 30 mp vegetaţie uscată. Cauza probabilă de incendiu fiind focul deschis în spaţii deschise; 2 incendii, din care: în data de 26 iunie, începând cu ora 10.17, un echipaj de pompieri cu o autospecială cu apă şi spumă, de la Detaşamentul de pompieri Bârlad, a intervenit în localitatea Vizureni, comuna Tutova, la locuința lui PG. Au ars un aragaz, trei paturi, două uși, trei geamuri, diferite materiale textile, 10 mp de acoperiș din tablă pe astereală din lemn. Au murit intoxicate cu monoxid de carbon 20 păsări. Au fost salvate 50 animale mici. Cauza probabilă de producere a incendiului fiind flacăra, de la sistemele de încălzire și prepararea hranei defecte; în data de 27 iunie, începând cu ora 12.55, două echipaje de pompieri cu două autospeciale cu apă şi spumă, de la Detaşamentul de pompieri Bârlad s-au deplasat în loc Simila, com Zorleni, la 1 km de intrarea în municipiul Bârlad, pentru stingerea unui incendiu, la un autocamion. Au ars instalația electrică a autocamionului și un ml de prelată. Cauza probabilă de producere a incendiului fiind scurtcircuit la instalația electrică a autocamionului; o deplasare fără intervenţie la incendiu, în data de 29 iunie la un apartament, în municipiul Bârlad, unde proprietarul a uitat o tigaie pe foc.

Pompierii vasluieni  au ocupat un loc pe podium, la faza zonală a competiţiei naţionale de descarcerare şi de acordare a primului ajutor calificat

În perioada 19 – 21.06.2017, reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații  de Urgență ”Podul Înalt” al județului Vaslui, au reușit să se claseze pe locul III la Competiţia Naţională de Descarcerare și de Acordare de Primului Ajutor Calificat, la proba descarcerarea din autovehicule, etapa a II-a. Competiția s-a desfășurat în municipiul Botoșani, unde au participat inspectoratele pentru situații de urgență ale județelor Botoșani, Bacău, Suceava, Iași, Neamț și Vaslui. Concursurile se organizează în fiecare an, iar obiectivele fundamentale ale acestui concurs urmăresc testarea deprinderilor practice ale participanților prin abordarea diferitelor scenarii de accidente, la cele două probe: proba descarcerarea din autovehicule și proba acordarea primului ajutor calificat.

Clasamentul general pe echipe a fost următorul:

La proba descarcerarea din autovehicule:

I.S.U. „PETRODAVA” al județului NEAMT

I.S.U. „BUCOVINA” al județului SUCEAVA

I.S.U. „PODUL ÎNALT” al județului VASLUI

La proba acordarea primului ajutor calificat:

I.S.U. „BUCOVINA” al județului SUCEAVA

I.S.U. „PETRODAVA” al județului NEAMT

I.S.U. „MIHAIL GRIGORE STURDZA” al județului IAȘI

Leave a Comment