Google

Cronica neagră/ 101 vitezomani pe zi

Written on:februarie 26, 2017
Comments
Add One

Pe 25 februarie, în cadrul unei acțiuni organizate pe raza județului Vaslui, polițiștii au identificat în trafic 101 de conducători auto care au călcat peste măsură pedala de accelerație. Conducătorii auto au fost sancționați contravențional în conformitate cu prevederile O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au desfăşurat ieri, pe raza județului o acţiune pe linia respectării regimului legal de viteză, în scopul prevenirii evenimentelor rutiere şi, mai ales, pentru conştientizarea conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun ca urmare a încălcării regulilor de circulaţie. În cadrul acțiunii polițiștii au controlat peste 150 de autovehicule, fiind aplicate 112 sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea 101 de sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea regimului legal de viteză. Cele mai mari viteze înregistrate de aparatele radar au fost de 135 km/h, pe raza localității Strâmtura şi 122 km/h, înregistrată pe raza localității Sârbi. De asemenea, au fost reţinute 7 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule, 5 dintre acestea fiind reținute pentru depăşirea vitezei maxime legale admise cu mai mult de 50 de km/h. Astfel de acțiuni vor fi continuate de polițiști pentru prevenirea producerii unor drame pe şosele, prin temperarea elanului unor şoferi care, din inconştienţă ori teribilism, apasă peste măsură pedala de acceleraţie. Pentru un trafic rutier mai sigur, pentru a evita victimizarea prin accidente de circulaţie, participanţii la trafic trebuie să respecte cu stricteţe semnificaţia indicatoarelor rutiere şi normele de circulaţie. Doar astfel puteţi proteja viaţa dvs., a celor dragi şi vieţile celorlalţi participaţi la trafic! Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic! Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare! Folosiţi corect luminile pe timp de noapte sau ploaie abundentă! Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule! Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident; Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice; Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri. Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele! Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!

Incendiu cu victimă în localitatea Tanacu

Pompierii militari din cadrul Detaşamentului Vaslui, împreună cu membrii  Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, au intervenit pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la o casă din localitatea Tanacu, comuna Tanacu. În cursul nopţii de 25 februarie, în jurul orei  0021  un apel sosit în dispeceratul comun I.S.U. – S.A.J. anunţa faptul că în localitatea Tanacu ,  comuna Tanacu, o casă este în flăcări iar în interiorul  acesteia există posibilitatea să se afle proprietara locuinţei.  Imediat,  au fost alertate forțele de interventie ale Detaşamentului Vaslui,  precum şi Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate. La fața locului s-au deplasat o autospecială de lucru cu apă şi spumă, cu şaşe subofițeri  şi o ambulanță S.M.U.R.D. cu echipaj de terapie intensivă mobilă. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la întreaga locuință,  construită din pământ şi la acoperişul  pe structură din lemn şi învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de circa 100 m.p.. Din nefericire, după lichidarea incendiului a fost găsit trupul carbonizat al proprietarei în vârstă de 81 de ani. Flăcările au distrus locuinţa în totalitate, cu toate bunurile din interiorul celor trei camere (mobilier, aparatură electrocasnică, materiale textile, documente şi altele), cel mai probabil împrejurarea determinantă care a condus la producerea incendiului a fost jarul căzut din sobă.

BĂRBAT CERCETAT PENAL PENTRU INFRACȚIUNEA DE FURT

Un bărbat, în vârstă de 41 de ani, bănuit de comiterea mai multor infracțiuni de furt, a fost reţinut de către poliţişti. Pe numele lui unitatea de parchet competentă a dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui l-au reţinut pe bază de ordonanţă, pentru o perioadă de 24 de ore, pe E. Costel, de 41 de ani, din municipiul Vaslui, acesta fiind cercetat pentru comiterea infracţiunilor de furt. În ziua de 21 februarie a.c., bărbatul a fost depistat de gestionarul unui magazin din municipiul Vaslui după ce a sustras bunuri în valoare de 260 lei. Gestionarul a solicitat intevenția poliției, bărbatul fiind identificat și condus la sediul Poliției municipiului Vaslui pentru audieri. E. Costel este cercetat și pentru comiterea altor cinci infracțiuni de furt, fapte  comise în perioada aprilie 2016 – februarie 2017, din mai multe societăți comerciale de pe raza municipiului Vaslui. Acesta a sustras bunuri în valoare de aproximativ 2000 lei. În ziua de 23 februarie a.c., E. Costel a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui cu propunerea de emitere a unei măsuri preventive. Unitatea de parchet a dispus față de bărbat măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Pentru asigurarea unei protecţii optime a firmei dumneavoastră, vă recomandăm: instalaţi un sistem de alarmă contra efracţiei şi asiguraţi-vă că acesta este pus în funcţiune; dacă firma deţine spaţii de depozitare exterioare este necesar un sistem de protecţie perimetrală; montaţi un sistem de supraveghere şi înregistrare video; instalaţi un sistem de restricţionare şi control al accesului; conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare; montaţi uşi şi ferestre care să dispună de sisteme de închidere de înaltă siguranţă; dacă optaţi pentru grilaje şi uşi metalice, acestea trebuie confecţionate din materiale rezistente la acţiuni mecanice şi termice; asiguraţi suplimentar camerele pentru depozitarea valorilor; un sistem de iluminare cu senzori de perimetru care se activează de câte ori se apropie cineva de magazin este util pentru detectarea mai uşor a persoanelor rău intenţionate; nu lăsaţi pe timpul nopţii, în magazine sau sedii de firmă, sume mari de bani; nu amplasaţi casele de bani destinate depozitării monetare în camera unde se lucrează cu publicul; nu lăsaţi ferestrele deschise/întredeschise când părăsiţi sediul societăţii;

instruiţi-vă personalul să adopte o politică de securitate a firmei şi să ştie cum să reacţioneze în situaţii de acest gen. Dacă aţi constatat că s-a comis un furt sesizaţi imediat Poliţia fără a distruge posibilele urme lăsate de infractori!

Ţigarete ascunse într-un autoturism în locul trusei medicale şi instinctorului

Echipa comună de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea a descoperit 1.800 de ţigarete ascunse în locurile destinate trusei medicale şi a instinctorului unui autoturism, condus de un cetăţean român. În data de 23 februarie a.c., în jurul orei 18.00, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, județul Galați, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul român Florin M., în vârstă de 40 de ani, domiciliat pe raza judeţului Bihor, conducând un autoturism marca Citroen, înmatriculat în România. În baza analizei de risc, echipa comună a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, în locurile destinate trusei medicale şi instinctorului, 1.800 ţigarete marca Kent de provenienţă Republica Moldova. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura ridicării ţigaretelor, în valoare de 410 lei, în vederea confiscării şi sancţionarea persoanei cu amendă contravenţională în valoare de 5.000 lei.

Rezervor „alimentat” cu ţigări de contrabandă

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut împreună cu lucrători vamali au descoperit, ascunse şi nedeclarate, în rezervorul unui autoturism, 8.200 ţigarete de contrabandă în valoare de aproximativ 4.700 lei. În data de 23 februarie a.c., în jurul orei 15.00, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut, județul Botoșani, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul moldovean Octavian B., în vârstă de 25 de ani, la volanul unui autoturism marca Volkswagen Passat, înmatriculat în Republica Moldova. Pentru valorificarea unor informaţii, poliţiştii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra autoturismului, ocazie cu care echipa comună, formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali, a descoperit, ascunsă şi nedeclarată, în rezervorul autoturismului, cantitatea de 8.200 ţigarete mărcile Ritm şi Winston, cu timbru de acciză Republica Moldova. Conform reglementărilor legale în vigoare, a fost luată măsura ridicării ţigaretelor, în valoare de aproximativ 4.700 lei, în vederea confiscării, iar bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 7.500 lei.

Rezervor modificat pentru transportul ilegal de motorină

Echipa comună de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut a descoperit şi confiscat cantitatea de 100 litri de motorină, pe care un cetăţean din Republica Moldova a încercat să o introducă ilegal în  România, modificând rezervorul autoturismului pe care îl conducea. În data de 23 februarie a.c., în jurul orei 17.00, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut, județul Botoșani, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul moldovean Oleg T., în vârstă de 45 de ani, la volanul unui autoturism marca Volkswagen, înmatriculat în Republica Moldova. În urma controlului efectuat asupra mijlocului de transport, echipa comună a descoperit că rezervorul era modificat pentru a avea o capacitate mai mare decât cea omologată, respectiv de 160 de litri. Conform reglementărilor legale în vigoare, inspectorii vamali au luat măsura confiscării cantităţii de 100 litri motorină, precum şi aplicarea unei amenzi contravenţionale în valoare de 5.000 lei.

Doi tineri urmăriți internațional, depistați la controlul de frontieră

Poliţişti de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut doi tineri, urmăriți internaţional, pe numele cărora erau emise alerte de punere în aplicare a unor mandate de arestare şi predare sau extrădare emise de autorităţile din Italia. În data de 24 februarie a.c., în jurul orei 14.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei de stat, pentru a intra în ţară, ca pasageri într-un microbuz înmatriculat în Republica Moldova, Valerian M., cu cetățenie română și R. Moldova, în vârstă de 22 de ani și cetățeanul din R. Moldova Pavel G., în vârstă de 24 de ani. La controlul de frontieră, lucrătorii noştri au constatat că pe numele celor doi tineri erau emise alerte de punere în aplicare a unor mandate de arestare şi predare sau extrădare, emise de autorităţile din Italia deoarece cele două persoane aveau de executat pedeapse privative de libertate pentru săvârşirea de infracţiuni contra proprietăţii private și contra persoanei, în participație, săvârşite pe teritoriul Italiei. Cei doi tineri au fost predați unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale a I.P.J. Vaslui, în vederea luării măsurilor ce se impun.

Ţigări de contrabandă ascunse rezervorul unui autoturism, descoperite la P.T.F. Sculeni

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni împreună cu lucrătorii vamali au descoperit, ascunse într-un spațiu special amenajat în partea superioară a rezervorului unui autoturism, aproximativ 7.000 ţigarete, cu timbru de acciză Republica Moldova. În ziua de 24 februarie a.c., în jurul orei 12.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, cetățeanul din Republica Moldova Radu P., în vârstă de 25 de ani, conducând un autoturism marca Honda, înmatriculat în Bulgaria. Pentru valorificarea unor informații deținute, polițiștii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care, echipa comună de control a descoperit ascunse într-un spațiu special amenajat în partea superioară a rezervorului autoturismului, în scopul sustragerii de la controlul de frontieră, 7.100 ţigarete, diferite mărci, cu timbru de acciză Republica Moldova. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura ridicării întregii cantităţi de ţigări, în valoare totală de 3.195 lei, şi a autoturismului, în valoare de 9.000 lei, iar persoana au fost sancționată contravenţional cu amendă în valoare de 8.000 lei. Totodată a fost dispusă măsura anulării permisului de mic emis pe numele bărbatului.

Autoturism cu numere de înmatriculare expirate, descoperit la S.P.F. Ţuţora

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Ţuţora au depistat un bărbat din judeţul Iaşi care conducea un autoturism marca Volkswagen, cu numere de înmatriculare provizorii expirate. În data de 24 februarie a.c., în jurul orei 11.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Ţuţora au oprit pentru control, în localitatea de frontieră Osoi, un autoturism marca Volkswagen, cu numere de înmatriculare provizorii, condus de cetăţeanul român Daniel A. , în vârstă de 37  de ani, domiciliat pe raza judeţului Iaşi. În urma verificărilor efectuate în bazele de date, poliţiştii de frontieră au constatat că numerele de înmatriculare provizorii ale autoturismului erau expirate. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii.

“GHID DE AVIZARE – AUTORIZARE ÎN SPRIJINUL CETĂŢENILOR”

În susţinerea debirocratizării şi pentru facilitatea comunicării informaţiilor de interes pentru populaţie, specialiştii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au identificat soluţii pentru proiectarea unei aplicaţii informatice, sub forma unui ghid, uşor de accesat şi de utilizat, ce furnizează rapid răspunsuri legate de condiţiile de avizare – autorizare şi stabileşte documentaţia necesară pentru obţinerea acestor acte administrative. Astfel, cu ajutorul acestui ghid, proprietarii sau beneficiarii construcţiilor/ amenajărilor (în cazul avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu) sau cei care deţin sau administrează adăposturi de protecţie civilă sau puncte de comandă (în cazul avizului/autorizaţiei de protecţie civilă) au posibilitatea de a verifica dacă acestea se încadrează în categoriile de construcţii care se supun acestor procese de avizare – autorizare. Totodată, aplicaţia oferă informaţii legate de documentaţia ce trebuie depusă în vederea emiterii, de către inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi cel al Bucureşti – Ilfov, a acestor acte administrative. De asemenea, această aplicaţie conţine un link prin intermediul căruia poate fi accesată lista verificatorilor de proiecte şi a experţilor tehnici atestaţi în domeniul situaţiilor de urgenţă de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Mai multe detalii legate de acest ghid de avizare – avizare pot fi obţinute prin consultarea paginii web – www.igsu.ro, precum şi de a inspectoratului județean pentru situaţii de urgenţă Vaslui.

Leave a Comment