Google

Cozmeştii Vasluiului redau frumuseţea locului…

Written on:august 17, 2016
Comments
Add One

Cozmesti priimar 17 aug 2016 021 netÎntoarcerea la tradiţii, la origini dacă vreţi, este un argument al promovării şi al dezvoltării. O sărbătoare tradiţională adună cu mic cu mare oaspeţi, fii ai satului împrăştiaţi prin lume şi duce mai departe numele comunităţii. La Cozmeştii Vasluiului, zonă renumită cândva pentru fanfara de aici, ambiţiosul primar Hristache Sima a reuşit să dea viaţă tocmai punctului de atracţie. Fanfara Stemnicul Junior a fost vedeta zilei de luni 15 august, la sărbătoarea comunei Cozmeşti, ediţia cu numărul 5. Reînfiinţată nu de prea mult timp fanfara de la Cozmeşti este apreciată la festivaluri de profil din ţară. Dar aprecierea parcă-i şi mai caldă şi plină de spirit când vine din partea propriei comunităţi. Fanfara Stemnicul Junior a fost un proiect mai mult decât necesar al administraţiei locale din Cozmeşti. Dintotdeauna aceste meleaguri au fost pline de tradiţii şi frumuseţe. Reînvierea acestora scoate comunitatea din anonimat şi pune bazele unei dezvoltări pe viitor.

La ediţia cu numărul cinci, în primarul an din al doilea mandat pentru actualul primar al comunei Cozmeşti, voia bună, aprecierile pentru reuşitele administraţiei locale, felicitările, toate au curs din belşug.

Ziua comunei Cozmeşti a fost organizată într-un cadru natural desăvârşit. Pe un platou situat deasupra satului Băleşti, scena acoperită cu stuf şi umbrelele din stuf au dat o pată de tradiţional manifestării. În planul doi, ceva mai sus pe deal, oile păşteau nederanjate de muzica de sărbătoare, în timp ce soarele stătea să treacă după dealuri. A fost un tablou deosebit care a mulţumit participanţii.

Cu altă ocazie spuneam că administraţia judeţeană a început asfaltarea drumului spre celebra mănăstire Fâstâci, monument istoric plin de frumuseţe şi spiritualitate. Mai este de lucru pe acest drum, dar începutul e promiţător, mai ales că reprezentanţi ai administraţiei judeţene au fost alături de gospodarii locului la ceas de sărbătoare. Platoul a devenit neîncăpător când a început spectacolul. Dintotdeauna gospodarii de pe aceste meleaguri frumoase şi-au găsit timpul necesar pentru a se întâlni, a socializa şi a „pune ţara la cel”. E adevărat că astăzi, în mule comunităţi, ziua satului este considerată un moft. Nu-i aşa însă, e o manifestare necesară care contribule la dezvoltarea comunităţii. La eveniment au participat şi oaspeţi de peste Prut. Din discuţiile cu cei prezenţi reiese că se pune la cale o înfrăţire. Prutul desparte fraţi şi chiar dacă oficial sunt două ţări diferite, iată că se fac paşi mici pentru reluarea legăturilor de rudenie.

Despre Cozmeşti se poate vorbi acum altfel, pentru că astăzi e mai bine decât ieri, iar mâine va fi mai bine decât astăzi. Aşa promite primarul Sima şi ce a spus până acum s-a adeverit, iar localnicii sunt satisfăcuţi. Comuna Cozmeşti a făcut paşi importanţi pe drumul modernizării. Acum se ajunge în sat pe drum asfaltat, iar prin comună se mai văd şi alte drumuri de aslfalt, unde până nu demult noroiul era la el acasă. Mâna de gospodar a primarului se întrezăreşte peste tot. Şi oamenii nu stau deoparte ci se implică activ în viaţa comunităţii. Dintotdeauna aceste meleaguri frumoase au fost locuite de gospodari. „Avem o zonă frumoasă, avem oameni gospodari şi dacă reuşeşti să identifici sursele de finanţare necesare există dezvoltare”, spune nu demult primarul Hristache Sima.

Dând timpul înapoi, comuna Cozmeşti de astăzi nu seamănă cu ceea ce era în urmă cu mai bine de patru ani. A fost nevoie de un om cu vionţa de a reuşi în fruntea comunităţii şi apoi soluţiile au început să apară. Tot în anii trecuţi se mai auzea de Cozmeşti, din când în când, pentru că aici un aşa zis constructor a început un obiectiv care ulterior a fost lăsat în paragină. Şcoala în cauză a fost finalizată. Nu e singurul obiectiv realizat în ultimii ani şi la ceas de sărbătoare chiar sunt motive de mulţumire şi mândrie pentru localnici.

Soarele dădea să treacă după deal, tălăncile oilor băteau spre stâni, iar spectacolul era în toi pe scena amenajată în mijlocul naturii. Cântecul şi voia bună au continuat până târziu, iar manifestarea s-a dovedit de succes. (C.P.)

Leave a Comment