Google

Continuitatea şi o echipă bună în fruntea primăriei, argumente ale reuşitei

Written on:noiembrie 4, 2015
Comments
Add One

dragomiresti 4 nov 2015 001 primar netComuna Dragomireşti din judeţul Vaslui este un exemplu de dezvoltare, luând în calcul distanţa faţă de reşedinţa judeţului şi mărimea.

Mergând pe naţionalul spre Bacău, cel mai rău drum naţional din toată zona şi e aşa de mulţi ani, un gând nu-mi dădea pace. De ce se profilează aşa mari diferenţe între unele comunităţi şi altele? La marginea judeţului Vaslui, comuna Dragomireşti, cu 11 sate şi peste 5.200 de locuitori a înregistrat progrese vizibile, are 9 şcoli bine gospodărite, are liceu modern, are obor comunal în cel mai mare sat al comunei, Rădeni, modernizat recent, drumurile sunt întreţinute permanent, apă curentă este în 6 sate, are dispensar şi centru de permanenţă, tot în ultimii ani s-a construit şi sediul primăriei, iar în paralel gospodarii îşi dezvoltă micile activităţi din care-şi asigură traiul. Am văzut solarii mai mari sau mai mici, aici sunt crescători de animale, în special proprietari de oi, apoi mulţi tineri au lucrat în străinătate şi au investit acasă banii câştigaţi acolo, adică Dragomireştii de azi au devenit un model de dezvoltare cu resurse puţine. Am spus resurse puţine pentru că aici nu sunt mari afaceri dezvoltate de unde primăria să obţină venituri, dar şi aşa administraţia locală a reuşit în ultimii ani să realizeze o serie de investiţii necesare. „Am un colectiv foarte bun la primărie. Când începem un proiect de investiţii, viceprimarul, secretarul şi toţi salariaţii primăriei se implică, altfel n-aş fi reuşit”, spune primarul comunei Dragomireşti, Aurel Turcu. De menţionat este că la Liceul din Vladia, comuna Dragomireşti învaţă şi copii din judeţul vecin Bacău, iar asta arată că aici sunt cadre didactice bine pregătite şi se face performanţă.

Unii aşteaptă să „pice” iar alţii se implică şi reuşesc…

Sunt, e adevărat, aleşi locali care se plâng permanent, mai dau câte o „paranghelie” ca să câştige voturi în perspectiva alegerilor locale şi cam atât, în restul timpului stau, se uită pe geam şi aşteaptă să „pice” niscaiva bani. De aici vine şi diferenţa mare dintre comunităţile locale. La Dragomireştii Vasluiului, de exemplu, având în vedere mărimea comunei, distanţa faţă de centrul judeţului, dar şi multitudinea de probleme, oricine s-ar fi aşteptat să fie capătul lumii nu numai capătul judeţului Vaslui, geografic vorbind. Nu e aşa însă pentru că primarul şi echipa din fruntea administraţiei locale iniţiază noi şi noi investiţii publice care în timp aduc rezultate în dezvoltarea în ansamblu a întregii zone. În cel mai mare sat al comunei, Rădeni, traversat de drumul judeţean spre Bârlad, nu demult a fost amenajat un obor modern unde gospodarii au posibilitatea să comercializeze ceea ce le prisoseşte. Oborul are apă curentă, camere pentru medic veterinar şi pentru comercializare produse lactate, grupuri sanitare, alei betonate, iar investiţia s-a ridicat la circa 16.900 lei. Prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) primăria achiziţionează buldoexcavator şi autogreder pentru întreţinerea drumurilor şi la Dragomireşti chiar este de treabă, pentru că reţeaua de drumuri e mare, iar la Căminul cultural a fost achiziţionat mobilier, costume populare pentru fanfara comunei, valoarea totală a proiectului ajungând la 125.000 euro. Prin GAL finanţările n-au fost mari, pe programul vechi, însă şi aşa cine a depus proiecte a reuşit să realizeze investiţii mai mici dar necesare comunităţilor locale. În ultimii ani s-a lucrat la Dragomireşti şi pentru reţea de apă în satele comunei. Din 11 sate acum este apă curentă în 6 şi se caută soluţii de finanţare pentru aducţiune cu apă şi-n celelalte localităţi ale comunei. O mândrie a zonei este Liceul de la Vladia. „Avem 9 şcoli în comună şi toate asigură condiţii bune de studiu elevilor. Sunt mulţumit că avem cadre didactice bine pregătite care-şi fac datoria, dovadă stând şi faptul că la Liceul din Vladia învaţă şi copii din judeţul vecin. Totodată la primărie colectivul este foarte bun. Toţi angajaţii se implică în bunul mers al activităţii. Singur nu poţi reuşi, dar când ai o echipă bună numai să nu vrei nu faci. Toată viaţa am lucrat cu oamenii şi am reuşit ceea ce mi-am propus”, mai afirmă primarul Aurel Turcu.

Mereu apar alte nevoi…

Nu degeaba se spune că la primărie e ca-ntr-o gospodărie, oricât ai face tot mai rămâne ceva de făcut pentru că mereu apar alte şi alte nevoi. De menţionat însă este că aplicarea unui program de dezvoltare urmărind priorităţile dă unei comunităţi locale posibilitatea dezvoltării în ansamblu. Cea mai mare problemă a comunităţilor locale o reprezintă drumurile. La Dragomireştii Vasluiului, după cum spuneam şi anterior, reţeau de drumuri este mare, însă administraţia locală şi-a procurat utilaje pentru întreţinere, iar în paralel sunt lansate proiecte de modernizare prin asfaltare. „Avem un proiect pe ordonanţa 28 pentru asfaltarea mai multor drumuri. Apoi avem în derulare un proiect de extindere şi modernizare a liceului din Vladia. Sunt elevi şi trebuie să mai facem acolo 3 săli de clasă pentru a asigura desfăşurarea în condiţii optime a procesului de învăţământ”, spune în continuare primarul comunei Dragomireşti.

Spuneam anterior că imaginea în ansamblu a comunei s-a schimbat radical în ultimii ani. Dacă tonul modernizării şi al dezvoltării comunităţii a fost dat de administraţia locală, gospodarii locului au urmat aceeaşi linie. Mulţi cresc animale, unii au solarii, iar alţii, cum sunt mulţi dintre locuitorii satului Doagele, au plecat în străinătate şi au lucrat iar banii obţinuţi i-au investit acasă. Aşa se face că au apărut la Doagele case mari şi frumoase, la fel ca-n alte sate ale comunei. „Cei care muncesc au şi chiar se dezvoltă. Deja unii au început să se distanţeze, dar totul este să vrei să munceşti”, trage o concluzie corectă primarul Aurel Turcu. Mai departe am aflat că sunt mulţi crescători de animale în comună, unii având efective importante. Mihai Răileanu, mai spune primarul Turcu, are 1.000 de oi, are 3-4 tractoare, combină şi ca el sunt mai mulţi la Dragomireşti, ceea ce arată că gospodarii locului încearcă să găsească soluţii pentru a-şi asigura un trai decent. De asemenea, în ultima perioadă au apărut în comună solarii, o altă activitate care aduce venituri dar care presupune muncă.

Primarul Aurel Turcu lucrează de-o viaţă cu oamenii locului şi toţi se cunosc, cu bune şi cu rele, iar de apreciat este faptul că a găsit soluţia dezvoltării acestei comunităţi care nu s-a „scăldat” în finanţări de la judeţ sau de la „centru” aşa cum este cazul altor comune. Dragomireştii de astăzi îmbină armonios tradiţiile cu prezentul, punând în valoare ce-i mai bun aici. Tradiţiile, că veni vorba, sunt la mare preţ în comuna Dragomireşti. Pe lângă fanfară, datinile şi obiceiurile de iarnă sunt apreciate şi continuate spre cinstea comunităţii.

După modul cum arată astăzi, se poate afirma fără greşeală că această comunitate a găsit cheia dezvoltării pe termen lung. Traversată de drumul naţional spre Bacău, dar şi de „judeţeanul” spre Bârlad, comuna Dragomireşti încearcă să folosească avantajele poziţionării geografice şi să pună în valoare potenţialul existent. Cu o administrare bună totul e posibil, iar aici unul dintre argumente îl constituie continuitatea. (E.L.)

Leave a Comment