Proiectul comun de modernizare a Punctului de Trecere a Frontierei Albița – Leușeni, derulat de Compania Naționala de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii din Republica Moldova, a fost lansat, marți, în prezența autorităților locale și județene.
Proiectul, finanțat printr-un grant european, are ca scop îmbunătățirea infrastructurii vamale și fluidizarea traficului de persoane și mărfuri la graniță. În cadrul acestuia, vor fi achiziționate 16 birouri de tip container, dotate cu aer condiționat și căldură, complet mobilate și utilate.
”Este un proiect care vine să contribuie la eficientizarea și fluidizarea Vămii Albița, cea mai mare vamă din estul țării, un punct de reper cu Republica Moldova și nu numai. Eu sper să avem cât mai multe astfel de proiecte, în așa fel încât trecerea de o parte și de alta a Prutului să fie cât mai facilă și în condiții moderne, la standarde europene ”, a precizat Ciprian-Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui, care a fost însoțit la acest eveniment de vicepreședintele Mădălin Căciulă și de administratorul public al județului, Mircea Gologan.
Conducerea Direcției Regionale Vamale Iași a precizat că în ultimii ani s-a demarat un proces major de modernizare și dotare a întregului sistem vamal din România.
”Începând cu anul 2022, vama română a intrat într-un proces de modernizare care vizează trei direcții mari, pe partea de resurse umane, partea de echipamente și partea de infrastructură. Pa partea de infrastructură, în 2023 a fost finalizat un proiect în cadrul căruia au fost modernizate vămile Sculeni, Albița și Giurgiulești, după care urmează proiectul pe care-l deschidem astăzi și, lăsând la o parte aceste dotări, prin HG 1265/2024, Guvernul României a alocat circa un milliard de lei pentru modernizarea infrastructurii Autorității Vamale, tot ce înseamnă clădiri. În paralel, există un proiect foarte mare care privește dotarea cu echipamente, finanțat prin PNRR. Toate aceste investiții se fac pentru modernizarea procedurilor vamale și pentru a putea oferi călătorilor o trecere cât mai rapidă prin vamă”, a declarat Marius Costache, directorul executiv al Direcției Regionale Vamale Iași.
Valoarea contractului pentru containere este de 921.536 lei, aproximativ 185.000 de euro, din care jumătate reprezintă contribuția Uniunii Europene. Contractul a fost semnat în februarie 2025, iar livrarea este estimată în cel mult 50 de zile.