Google

Comunitatea există şi se dezvoltă prin membrii ei…

Written on:septembrie 11, 2015
Comments are closed

brusturoasa si baltati 9 sept 2015 012 netO comunitate care-şi pune în valoare tinerii şi-n acelaşi timp îi cinsteşte pe cei care au clădit cărămidă cu cărămidă satul are viitor; comuna Brusturoasa de pe Valea Muntelui s-a transformat într-un motor de dezvoltare pentru întreaga zonă.

Acesta a fost mesajul transmis de administraţia locală din comuna Brusturoasa, judeţul Bacău, prin acţiunile derulate la ziua comunei. Cei mai de valoare tineri ai comunităţii şi nu-s puţini şi „veteranii” au fost cinstiţi cum se cuvine. 54 de familii care au împlinit 50 ani de căsătorie sau mai mult au fost sărbătorite cu această ocazie. Unul dintre prezentatorii manifestării a fost un tânăr de excepţie din comună care anul acesta a intrat la facultatea de medicină a ministerului Apărării. O altă „medicinistă” a fost prezentată publicului, administraţia locală arătând astfel că aici cresc oameni de valoare. Atmosfera de la cochetul centru social al comunei, realizat printr-un proiect cu fonduri europene, s-ar putea caracteriza pe scurt printr-o întâlnire între generaţii. Pe de o parte li s-au recunoscut meritele celor care au contribuit, fiecare după puterile sale, la construcţia comunităţii, iar pe de altă parte au fost recunoscute munca şi meritele tinerilor care vor prelua ştafeta în ceea ce priveşte dezvoltarea comunităţii şi a zonei în general.

„E un moment în care putem face o radiografie a ceea ce am realizat împreună…”

Pe Valea Muntelui, într-un peisaj de vis, mergând pe drumul care trece din Moldova în Transilvania, ajungem într-o comună care a renăscut parcă prin investiţiile publice reuşite aici în ultimii ani de administraţia locală. La Brusturoasa, la fel ca-n multe alte comunităţi locale din Moldova, a fost nevoie doar de un om cu iniţiativă în fruntea comunităţii pentru a se găsi soluţiile dezvoltării. Este ştiut faptul că bugetul local e sărac şi nu permite investiţii publice de amploare, însă, aşa cum spunea un cunoscător, la ziua comunei, la Bruturoasa au fost accesate fonduri europene care au permis realizarea unor obiective necesare comunităţii. Ziua comunei s-a desfăşurat la fel ca anul trecut în cochetul centru social Sfântul Stelian realizat printr-un proiect cu fonduri europene. Aici la fel ca peste tot în comună se observă pasiunea şi buna credinţă a primarului care urmăreşte să modernizeze această frumoasă comunitate de gospodari.

Ziua comunei la Brusturoasa a cuprins evenimente care s-au desfăşurat pe parcursul a două zile. Manifestările au început aşa cum este creştineşte cu o slujbă religioasă susţinută de preoţii din comuna Brusturoasa. Nu pentru că a fost un moment de sărbătoare, ci pentru că întotdeauna meritele trebuie recunoscute, cei prezenţi au avut numai cuvinte de apreciere privind activitatea administraţiei locale, dar şi pentru vrednicii gospodari ai obştii şi pentru tinerii valoroşi ai comunităţii. „La ceas de sărbătoare cinstim astăzi pe cei care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Să dea bunul Dumnezeu să-i cinstim şi la nunta de diamant. E un moment înălţător în care comunitatea recunoaşte meritele celor ce-au trudit aici”, a spus preotul Constantin Popa.

„E un moment în care putem face o radiografie a ceea ce am realizat împreună în comunitatea noastră. Totodată apreciem eforturile tinerilor noştri care ne reprezintă cu succes”, a spus primarul Sorin Atonoaie.

A urmat apoi un alt moment de suflet prilejuit de lansarea cărţii „Acasă. În cuprinsul satului românesc. Zona Trotuş-Tazlău-Bistriţa”, scrisă de Ecaterina şi Luminiţa Georgeta Creţu. „Acasă înseamnă cei 7 ani cu care am pornit în viaţă”, a spus una dintre autoarele lucrării. Apoi, administraţia locală a premiat 3 veterani de război din comună şi familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie şi mai mult. Cea mai „veche” căsătorie a împlinit 63 de ani. Cinste acestor vrednici gospodari care demonstrează că, prin existenţa lor, prin experienţa lor, familia bazată pe încredere şi loialitate, reprezintă, de fapt, baza societăţii româneşti şi „secretul” vechimii moldovenilor pe aceste meleaguri frumoase! Nu pot omite faptul că în fiecare an administraţia locală vine cu surprize de suflet care arată că interesul pentru dezvoltarea comunităţii pe toate planurile. De menţionat este faptul că la Brusturoasa portul popular este la mare cinste şi obiceiurile din străbuni sunt reînviate pentru frumuseţea şi renumele zonei.

Prin investiţiile reuşite în ultimii ani aici, Brusturoasa este un motor al dezvoltării întregii zone. Vorbeam cu localnicii şi constatam că primarul Sorin Atonoaie a reuşit investiţii de amploare la Brusturoasa. Înainte de 2008 şi primăria stătea pe o parte, ca să nu mai vorbim de lipsa condiţiilor în şcoli sau de drumurile care erau ca vai de ele! Acum la Brusturoasa copiii au condiţii bune de studiu în şcoli, sunt educaţi şi-n spiritul voluntariatului, iar rezultatele nu întârzie să apară, aşa cum menţionam anterior. La ceas de sărbătoare nu putem decât să ne alăturăm localnicilor care îi doresc primarului putere de muncă şi succes în eforturile pe care le depune pentru dezvoltarea comunităţii şi a întregii zone. Asta înseamnă grija pentru comunitatea care te-a ales în frunte… (E.L.)

Sorry, the comment form is closed at this time.