Google

Comuna Puiești are în lucru investiții publice cât vreo trei comune la un loc

Written on:iunie 19, 2018
Comments are closed

Când convingerea în reușită, modestia și implicarea activă își dau mâna rezultă o rețetă de succes pentru comunitatea locală. Una dintre cele mai mari și mai greu de administrat comune ale județului Vaslui a înregistrat o dezvoltare fără precedent în ultimii ani.

Avem de treabă este replica primarului comunei Puiești, dacă e întrebat de situația comunității pe care o conduce bine de peste un deceniu. Continuitatea în funcția de primar și echipa formată la primărie i-au permis acestuia să realizeze obiective publice la care nici nu visau localnicii. Traversată de drumul județean Bârlad-Bacău, comuna Puiești, din județul Vaslui, are numai anul acesta vreo cinci proiecte de investiții finanțate. E și o problemă însă. Cam de obicei, comuna Puiești întinsă pe o suprafață de peste 12.000 hectare și cu vreo 5.000 de locuitori primește mai puțini bani decât alte comune mai mici ale județului Vaslui și în care nu s-a făcut mare lucru în ultima perioadă. Vom da și exemple într-un alt articol din regionalul nostru.

Găsim la Puiești drumuri asfaltate în ultimii ani, apă curentă, canalizare, școli modernizate, manifestări cultural-tradiționale de excepție, semn că dezvoltarea se face pe toate planurile. Festivalul de muzică laică Gheorghe Cucu, este o piesă de rezistență, ca să-i spunem așa, în tradiiile locului. Despre ultima ediție a festivalului am relatat pe larg la momentul potrivit în regionalul nostru.

Spuneam anterior de vreo nouă obiective care sunt inițiate cu fonduri europene și guvernamentale prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). În cadrul PNDL, spune primarul Costel Moraru, comuna Puiești a inițiat 10 proiecte și 6 au primit finanțare. Cu fonduri europene se modernizează Liceul Tehnologic din comună, o școală cu tradiție în comuna Puiești. Tot cu fonduri europene se va cumpăra o autospecială pentru stins incendii. „În cadrul PNDL am fost anunțat să merg să iau trei contracte semnate. Noi am depus 10 proiecte și e bine că au acceptat la finanțare 6 proiecte de investiții. Celelalte vor fi realizate pe alte măsuri de finanțare. Cele trei proiecte pentru care s-au semnat contractele de finanțare sunt grădinița din satul Ruși, școala din satul Cristești, înființarea unui centru Medico-Social în Puiești cu 25 de locuri. Avem apoi modernizarea drumului comunal 94 Puiești-Mocani, care-i la faza proiectului tehnic, urmând să fie scoasă la licitație construcția. Alt proiect vizează prelungirea rețelei de canalizare în Puiești care-i tot în faza proiectului tehnic. Al treilea proiect aprobat la finanțare înseamnă construirea unui pod în satul Puiești. La acest proiect urmează licitația de execuție. Referitor la primele 3 proiecte prin PNDL după ce iau contractele semnate scoatem la licitație execuția lucrărilor. Comuna este mare și sunt multe de făcut dar încercăm să rezolvăm într-o anumită ordine toate problemele”, spune primarul Costel Moraru.

E nevoie de o zi ca să mergi prin toate satele comunei

Comuna Puiești are vreo 15 școli, un liceu și 15 sate în care trăiesc aproape 5.000 de locuitori. Spuneam că-i comună mare mai ales privind prin prisma faptului că se întinde pe o suprafață de peste 12.000 hectare. Asta înseamnă că sunt multe drumuri de interes local care necesită lucrări permanente. Vorbim de peste 100 de kilometri. Ca să poți străbate comuna de la un capăt la altul îți trebuie o zi. Veche vatră locuită de oameni gospodari, comuna Puiești se prezintă astăzi călătorului și localnicilor în permanentă dezvoltare. Două monumente istorice găsim aici. Biserica din lemn de la Cetățuia este construită din timpul marelui domnitor al Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt. Cândva se numea schitul Strâmba. Al doilea obiectiv turistic este biserica din Puiești, construită în 1806 din lemn în Puiești-Vechi. Modest dar sigur pe strategia de dezvoltare pe care o aplică de câțiva ani în comuna Puiești, primarul Costel Moraru mai spune că au mai fost probleme financiare, uneori s-a întârziat și plata salariilor, dar în ansamblu situația este relativ bună având în vedere obiectivele reușite și investițiile care au fost demarate recent. „Sunt oameni gospodari la noi și mulți se implică în activitatea comunității. E comună mare și evident că-i greu să-i mulțumești pe toți odată. Ne descurcăm însă. Acum se lucrează la drumul comunal 93 Puiești-Iezer-Gâlțești. Acolo avem 5 kilometri de asfalt, investiția ridicându-se la circa 4 milioane lei. Un an a durat licitația din cauza contestațiilor. Putea să fie acum la jumătate. Am ajuns până la Curtea de Apel și am câștigat, dar timpul a trecut. Aici e o mare problemă pe care sper s-o rezolve guvernanții. Nu poți să vii la o licitație doar pentru a încurca. De la bugetul local intervenim cu pietruiri acolo unde este nevoie. Mai avem Centrul Medico-Social în valoare de circa 2,5 milioane lei, podul costă 2,6 milioane lei și dacă adunăm și celelalte investiții ajungem la o valoare bună pentru comuna noastră. Sunt investiții în lucru care vor conduce la o creștere a gradului de confort pentru cetățeni, iar comuna devine mai atractivă”, a mai spus primarul comunei Puiești. (B. A.)

Sorry, the comment form is closed at this time.