Google

Comuna Gârceni a trecut cu bine peste încercarea la care a fost supusă și investițiile publice se reiau

Written on:mai 20, 2020
Comments
Add One

În comuna Gârceni din județul Vaslui, după o pauză, lucrările de asfaltare și alte investiții publice inițiate de primarul Sorin Scutelnicu au reintrat pe făgașul normal.

De la o comună mare, traversată de drum european, mergem spre o comună mai mică, situată într-un cadru natural deosebit, unde trăirea spirituală este prezentă zi de zi în viața gospodarilor. Am ajuns la Gârceni, o comună situată la distanță de reședința județului Vaslui. Zona este cunoscută pentru monumentul de spiritualitate care străjuiește întreaga zonă și pentru vrednicia oamenilor acestor locuri. Ultimii ani au însemnat pentru Gârceni investiții publice deosebite. Chiar era nevoie de investiții aici. Tânărul și ambițiosul medic veterinar Sorin Scutelnicu a reușit să atragă fonduri importante pentru modernizarea comunei. „Multe investiții le-am cam terminat. Mai avem aproape 4 kilometri de asfalt și-n două-trei luni se termină. După finalizarea acestor proiecte vor fi 10,5 kilometri de asfalt în comună. Avem un cămin pe fonduri europene și mai avem o școală în lucru. Treaba s-a oprit puțin pentru că au fost ceva probleme, dar lucrările s-au reluat”, spune primarul Sorin Scutelnicu.

Spuneam cândva, fără a greși, că dezvoltarea Moldovei și a țării, în general, se face de jos în sus. Dacă satul se dezvoltă și are drumuri de asfalt, apă curentă, școli moderne pentru copii, atunci atrage tineri și astfel are viitor. Iată că avem exemple multe de comune care se dezvoltă datorită vredniciei primarilor aleși. De la nivel central și județean s-a pus accent, în ultimii ani, pe dezvoltarea comunităților locale. Cel mai amplu program de investiții în plan local a fost inițiat de guvernul PSD. E vorba de Programul Național de Dezvoltare Locală. Fără acest program național comunele mici rămâneau în glodul strămoșesc. Prin PNDL, etapa 1 și etapa 2, s-au lansat multe investiții în comunele Moldovei. Evident că

Spuneam anterior de implicarea primarului Scutelnicu în dezvoltarea comunei unde s-a născut și a crescut. Doctorul veterinar Sorin Scutelnicu a venit la primărie cu scopul de a găsi fondurile necesare pentru modernizarea satelor.

Privind în urmă vedem că obiectivele anunțate acum câțiva ani s-au realizat.

Cu câțiva ani în urmă relatam despre investițiile care urmau să înceapă. Ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place spune o vorbă cu tâlc din tradiția strămoșească. Când există echilibru în orice, asta fiind o condiție a reușitei, după cum afirmă ambițiosul primar al comunei Grâceni, din județul Vaslui, Sorin Scutelnicu, care privește comunitatea ca pe o mare familie, când toți se implică pentru ca ziua de mâine să fie mai bună, atunci e aproape imposibil să nu izbândești. Prin programele de dezvoltare locală inițiate de Guvernul României comuna Gârceni situată la marginea județului Vaslui realizează mai multe investiții publice importante. Drumul județean care trece prin Gârceni se termină sus pe dealul ce găzduiește frumoasa mănăstire Mălinești, leagăn al spiritualității tradiționale creștine care vine din negura vremurilor mai bune sau mai triste. Frumusețea culmilor care păzesc satele comunei Gârceni și a tradițiilor care sunt respectate cu sfințenie completează un tablou pe care nu l-ar fi reușit nici măcar cel mai mare maestru al picturii. Tabloul este desăvârșit de frumusețea oamenilor acestor meleaguri deosebite. Ei sunt ca o mare familie și dintotdeauna au avut grijă unii de alții și poate acesta este motivul pentru care comunitatea se mândrește cu personalități în multe domenii, care au primit cea mai importantă lecție de viață, cei 7 ani de acasă, aici, pe aceste meleaguri. Gârceniul este o altfel de comunitate, iese din tipare. Abia aici se poate vedea frumusețea satului moldovenesc. Tradițiile sunt aduse în prezent și oamenii parcă sunt mai frumoși la chip și la suflet. Puține comunități la fel găsești poate și pentru că greutățile fac oamenii mai drepți, mai corecți și mai de ispravă.

„Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) este șansa comunei Gârceni, pentru că la fondurile europene nu avem acces. Acolo sunt condiții pe care puține comunități le pot îndeplini. Dacă ai gară primești punctaj, dacă ai investiții private mari cu fonduri europene primești punctaj și așa mai departe. Suntem la marginea județului și nu vreau să cred că suntem marginalizați. Avem aprobate mai multe proiecte de investiții prin PNDL 2. Se vor asfalta peste 10 kilometri de drumuri comunale, avem 6 școli prinse pentru modernizare, iar prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) voi aplica un proiect unicat în județ. Vreau să facem un parc la Slobozia și un teren de sport la Gârceni luminate cu panouri fotovoltaice. Fiind sume mici majoritatea comunelor cumpără utilaje pentru întreținerea drumurilor. Noi avem utilaje și facem aceste două obiective pentru tineri. Ei sunt viitorul. Educația este pe primul loc în viziunea mea. În fiecare an premiem elevii care obțin cele mai bune rezultate la învățătură”, spunea cu ceva timp în urmă primarul Scutelnicu. Acum acestea sunt certitudini.

Leave a Comment