Google

„Comuna e vie și cu șanse mari”

Written on:februarie 14, 2018
Comments
Add One

La Bogdăneștii Vasluiului, în comuna cu cel mai lung drum județean pe raza administrativă, asfaltarea unui sector de la drumul european spre Bârlad până la intrare a dat un impuls dezvoltării zonei.

E aproape imposibil să iei o comunitate băgată adânc în noroi și s-o dezvolți într-un timp scurt. Trebuie să faci un fel de echilibristică pe sârma politicii românești care, fie vorba între noi și restul lumii, nu prea este politică în adevăratul înțeles al cuvântului. Fără oameni vrednici, care au apărut din timp în timp, comunitățile din Moldova ar fi dispărut, dar istoria confirmă că mereu se găsesc gospodari care să lucreze cu pasiune pentru locurile în care trăiesc. Reportajul de astăzi l-am început altfel pentru că un ardelean, din inima țării, a reușit să pună pe calea dezvoltării o comunitate dintr-un județ sărac al Moldovei. Omul în cauză, doctor veterinar de profesie, putea să aleagă orice altă localitate dorea când a absolvit facultatea pentru că media îi permitea, dar pașii l-au purtat la Bogdănești de Vaslui. Și ii place profesia pe care și-a ales-o, este un intelectual de școală veche am putea spune, iar la un moment dat a fost rugat de oamenii din comuna Bogdănești să candideze pentru funcția de primar. Obișnuit să lucreze permanent și aplicând o strategie clară de dezvoltare, cu bătaie lungă, cum se spune, a reușit în câțiva ani să schimbe în bine realitatea acestei zone.

De la europeanul spre Bârlad sunt câțiva kilometri până la intrarea în comuna Bogdănești. Până nu demult drumul județean care duce în comună, cel mai lung drum din această categorie aflat pe raza unei comune din județul Vaslui, era aproape inaccesibil. Dacă tot am ajuns la situații unicat ar mai fi de spus că Bogdăneștiul avea la un moment dat proiecte la măsura 141 cât un județ la un loc. E un semn că investițiile publice au dat startul dezvoltării întregii zonei. Este dificil încă pentru că drumul județean nu e modernizat până la capăt sau măcar încă pe o porțiune care să acopere comuna Bogdănești, zona cea mai afectată din această cauză. Acel drum județean este o legătură mult mai scurtă spre Vaslui, orașul reședință de județ. Drumul județean începe de la drumul european spre Bârlad și ajunge până aproape de Vaslui unde iese în drumul național.

Revenind, trebuie spus că prin satele comunei Bogdănești sunt drumuri asfaltate nu demult, pentru că aici a fost aplicat un proiect mare la măsura 3.2.2., dar și alte proiecte mai mici. Toate aceste investiții publice au dat curaj, dacă vreți, celor care au inițiat diverse investiții private mai mici sau mai mari. Vrem sau acesta-i mersul dezvoltării unei comunități locale. Adunând apoi localitate cu localitate se conturează o regiune, iar Moldova ca regiune se află în urma celorlalte regiuni ale țării pentru că sunt destui aleși locali care nu văd mai mult decât ziua de mâine, adică propriul interes.

Mergând așadar prin satele comunei Bogdănești „județeanul” face probleme localnicilor și oaspeților în timp ce pe multe artere comunale este asfalt, șanțurile sunt betonate și găsești cam tot ce înseamnă civilizație și dezvoltare. Ingredientele dezvoltării unei comunități pleacă de la spiritul gospodăresc al primarului și apoi continuă cu echipa acestuia și oamenii care viețuiesc în zonă.

Continuare în ediția tipărită a ziarului regional Informatorul Moldovei de miercuri  20 februarie 2018.

Leave a Comment