Google

Comuna Bălțați este înscrisă pe drumul dezvoltării fără cale de întoarcere

Written on:martie 17, 2021
Comments
Add One

La Bălțați în județul Iași se bifează din timp în timp câte un obiectiv major finalizat, iar investițiile mai mici își urmează cursul în ciuda haosului de la nivel central și întârzierii nepermis de mult a legii bugetului de stat.

Multe comunități locale vor sta în acest an pentru că bugetul va deveni funcțional aproape de jumătatea anului. Alte comunități locale, unde iscusința primarilor bazată pe experiență și voința de a realiza obiective mari, se dezvoltă. La Bălțați, în județul iași, se inaugurează obiective importante chiar și-n timpurile grele de față. Un proiect de suflet am putea spune al inginerului Vasile Aștefanei se referă la amenajarea Centrului Civic al comunei. „A avut loc recepția finală a lucrărilor la proiectul ~nfrumusețare Centru Civic Bălați. A fost respectat proiectul. Felicitări tuturor celor implicați. Este încă o investiție finalizată cu succes. Continuăm, nu ne oprim”, spune primarul comunei Bălțați, Vasile Aștefanei.

Acest proiect vine după multe alte investiții publice de amploare cum ar fi modernizarea drumurilor prin asfaltare în satele comunei, modernizarea școlilor, la unele unități de învățământ, cum este școala de la valea Oilor lucrările sunt pe final, extinderea rețelei de gaz metan, construcție centru social și alte obiective de interes major pentru comunitatea traversată de drumul european Iași-Târgu Frumos. „La școala Valea Oilor s-a terminat de montat rigipsul pe hol”, mai spune primarul Aștefanei.

Comuna Bălțați este renumită și pentru livezile de pomi fructiferi ale Stațiunii de Cercetare de la Sârca, dar mai ales pentru vrednicia oamenilor acestor locuri. Tot pe aceste meleaguri frumoase funcționează un mare parc de panouri care produc curent electric folosind soarele. Am precizat aceste aspecte pentru că toate la un loc înseamnă dezvoltarea armonioasă a unei comunități locale. Sunt puține comune și orașe în Moldova care se dezvoltă armonios. E adevărat că pe ici pe colo se vorbește de unele investiții publice dar acestea sunt rarități, unele se împotmolesc, iar altele bat pasul pe loc dacă sunt gestionate dubios, ca să evităm a spune altfel. Exemple de „accidente” avem destule mai ales în ultimul an de când se alocă discreționar bani de la bugetul statului, în funcție de culoarea politică. Iar sumele importante care ajung în teritoriu sunt vămuite de cine-i la putere.

Lăsăm aceste aspecte deopare, în grija celor în drept să se ocupe și revenim în frumoasa comună Bălțați. Tot în centrul comunei este Căminul Cultural care se află într-un amplu proces de modernizare și dotare. Lucrările sunt în grafic. Totodată au fost achiziționate instrumentele. Comuna Bălțați are tradiții frumoase care, cu sprijinul administrației locale, sunt duse mai departe pentru a fi lăsate moștenire urmașilor.

De asemenea, se lucrează la amenajarea de acostamente din beton la Valea Oilor și urmează rigole carosate, mai ales în zonele cu trafic greu. Apoi se realizează poduri în zonele unde sunt necesare. Altfel spus peste tot în toată comuna se lucrează la obiective mai mari sau mai mici dar la fel de importante.

Comuna Bălțați este cea mai dezvoltată din întreaga zonă tocmai pentru că aici se lucrează pe baza unei strategii concrete de dezvoltare.

Experiența dar și pasiunea pentru lucrul bine făcut dau diferența

Ca să reușești aplicarea proiectelor necesare dezvoltării unei comunități locale respectând legile românești care se contrazic unele pe altele de multe ori e complicat. Când te pricopsești și cu „politicieni” în plan local e și mai grav. Dacă se mai adaugă aici debandada de la nivel central atunci avem explicația de ce multe comunități locale stau ori se ruinează în loc să se dezvolte. Câți sunt în stare să lupte cu aceste inconveniente ca să reușească să realizeze investiții publice importante într-o comunitate?

După ani de muncă susținută, cu o echipă formată de domnia sa, inginerul Vasile Aștefanei a reușit imposibilul în fruntea comunei Bălțați. Acum e bine, lucrurile sunt așezate pe făgașul firesc și, dinafară, totul pare că merge singur. Spuneam de implicare și mai este nevoie de precizat că primarul Vasile Aștefanei este președintele Grupului de Acțiune Locală Microregiunea Belcești-Focuri. Multe investiții mari din comuna Bălțați s-au făcut cu fonduri europene fapt care avantajează comunitatea.

Astăzi comuna Bălțați se prezintă călătorului ca o comunitate dezvoltată, europeană. Centrul civic a fost modernizat, iar peste drum Căminul Cultural va fi redat comunității, în straie noi, în următoarea perioadă. Important este că gospodarii comunei Bălțați apreciază eforturile primarului Aștefanei și sunt permanent alături de domnia sa. Anul acesta, chiar dacă bugetul vine foarte târziu și-n același timp sunt în vigoare destule restricții, programul de investiții la Bălțați își urmează cursul. Asta înseamnă implicare din partea primarului și pasiune pentru lucrul bine făcut. Din păcate, destul de puțini aleși locali pot fi „acuzați” de aceste „nimicuri”.

Leave a Comment