Google

Complex social de talie europeană la Băceşti

Written on:iunie 17, 2015
Comments are closed

cams bacesti 17 iun 2015 024 netPasiunea şi buna credinţă înving întotdeauna. E o coordonată a multor reuşite care nu-s prezentate dintr-un motiv fals: „specialiştii” din presă afirmă că nu fac rating!

La Băceşti în judeţul Vaslui funcţionează de câţiva ani unul dintre cele mai moderne centre medico-sociale din ţară. Centrul medico-social de la Băceşti pune în practică cele mai noi tipuri de terapie şi salvează destine, salvează vieţi şi redă societăţii persoane aflate în momente de maximă dificultate. Cea mai interesantă terapie şi o noutate în materie este materializată prin activităţi ergoterapeutice.

Cea mai nouă investiţie de la Băceşti este salina care zilele acestea va fi pusă la dispoziţie bolnavilor.

Nu vorbim de o investiţie cu foarte multe zerouri, de eforturi financiare considerabile ale statului, nu vorbim de bani aruncaţi pe fereastră, la Băceşti vorbim în primul rând de pasiune şi bună credinţă.

Erau câteva clădiri în paragină în urmă cu ceva timp, instituţia avea vreo 2-3 angajaţi şi nimeni nu voia să preia funcţia de director, adică să se înhame la o muncă titanică. Dar iată că locul donat cândva de boieri cu suflet mare a ajuns acum un complex de servicii medico-sociale de talie europeană.

De la un Centru în paragină la un complex medico-social de nivel european

La un capăt al judeţului Vaslui, pe drumul naţional Vaslui-Roman, un drum care an de an e plin de gropi, călătorul descoperă o minune pentru România şi mai ales pentru această zonă a Moldovei. E vorba de Centrul medico-social Băceşti. În urmă cu mai mulţi ani era o paragină. Locul şi clădirile care existau atunci au fost cândva donate de boierii Mihalache pentru ca acolo să funcţioneze un spital necesar întregii zone. Multiplele transformări politice şi sociale din România aduseseră spitalul din Băceşti în ruină. La un moment dat avea vreo doi angajaţi iar postul de director a fost scos la concurs de mai multe ori. Nimeni nu se angaja la o muncă titanică. Până la urmă postul a fost ocupat prin concurs. Şi a început reconstrucţia. Cei de la „centru” nu credeau că mai există oameni care să construiască ceva în ţara asta. A fost chiar replica unui director din ministerul de resort. Directorul Centrului Ion Brişcaru a reuşit să-i convingă pe cei din minister, după care a mers la Consiliul Judeţean Vaslui şi a găsit înţelegere. Aşa a început reconstrucţia Centrului care astăzi este unul dintre cele mai moderne din România. Nu insistăm asupra acelor etape pentru a nu crea animozităţi. Ştie oricine care-i cât de cât informat că ieri şi astăzi în România foarte greu se construieşte ceva dintr-un motiv simplu: la „centru” încă decide vechea gardă care-i învăţată cu micile „atenţii”, iar în teritoriu degeaba te zbaţi dacă n-ai avizul „centralilor”.

Revenind la minunea de la Băceşti, facem menţiunea că reportajul de faţă arată realitatea aşa cum este, fără „înfrumuseţare”.

Nu mult după intrarea în localitatea Băceşti, pe drumul naţional călătorul întâlneşte o instituţie bine gospodărită care atrage privirile. Centrul medico-social Băceşti se prezintă vizitatorilor şi celor găzduiţi parcă mereu în straie de sărbătoare. Compus din mai multe clădiri, Centrul are tot ce-i trebuie pentru a asigura tratamentul celor găzduiţi aici. Spaţii verzi îngrijite, cu flori, locuri de odihnă în aer liber pentru pacienţi, alei curate asta vede vizitatorul la o privire de ansamblu. Fiecare suprafaţă de teren este cultivată aici. Am văzut flori, plante medicinale, legume, pomi fructiferi, căpşuni, sector zootehnic şi cam tot ce-i trebuie unui gospodar pe lângă casă. Complexul este îngrijit de angajaţi, dar şi cei care-s găzduiţi aici dau o mână de ajutor pentru că diversele activităţi sunt terapeutice. „Sunt oameni care au lucrat în diverse domenii, toţi trebuie să-şi umple timpul şi atunci am încercat să creăm diverse activităţi. Indiferent de vârstă oamenii trebuie să se simtă utili, să aibă satisfacţii, asta înseamnă ergoterapie. Avem în Centru persoane care stau permanent aici, dar şi persoane care vin, sunt tratate, apoi reintegrate în societate”, spune directorul Centrului, Ion Brişcaru.

Interesant este că toate investiţiile s-au făcut aici cu sume modeste, printr-o bună gestionare a fondurilor avute la dispoziţie. Centrul a accesat şi fonduri europene şi a crescut mereu, de la 18 paturi până la 101 cât are în prezent. „Am găsit mereu înţelegere la Consiliul judeţean şi astfel am reuşit să facem investiţiile necesare. Acum se lucrează la amenajarea unei saline care va fi gata în câteva zile. Am luat un ecograf performant, avem un proiect pentru panouri solare şi apă termală prin care să reducem consumul de combustibil pentru încălzire, trebuie să achiziţionăm un copiator, o maşină de curăţenie care să reducă timpul pe care-l alocă angajaţii acestei activităţi şi astfel vor avea mai mult timp pentru beneficiari. Am reuşit să facem un pasaj de legătură între corpul administrativ şi restul complexului şi am montat un sistem de supraveghere pentru că avem aici persoane cu diverse afecţiuni care trebuie supravegheate. Mai avem de lucru la fostul dispensar unde vom amenaja o terasă şi un mic magazin pentru beneficiari”, mai spune directorul Brişcaru.

După primele investiţii Centrul avea 18 paturi însă nu prea erau cereri. Acum Centrul are 101 paturi şi nu ajung pentru satisfacerea tuturor cererilor.

„Anumite aspecte din legislaţie trebuie clarificate…”

Legislaţia în domeniu are unele lacune, iar directorul Brişcaru spune că va solicita o întrevedere cu factorii de decizie pentru a clarificare mai multe aspecte. „Sunt multe cazuri sociale, oameni care nu pot fi lăsaţi să moară, însă nu au asigurare de sănătate şi nu sunt primiţi în spitale, nu pot fi trataţi. Un caz recent este al unui cetăţean care a lucrat la fosta fabrică de mobilă, era un sculptor în lemn bine cotat. S-a desfiinţat fabrica, a rămas fără loc de muncă, a mai lucrat în alte locuri, apoi a avut probleme şi-n familie şi a ajuns pe drumuri. Nu este pensionar încă şi nici asigurat în sistemul de sănătate. Omul trebuie tratat, nu-l putem lăsa să moară. Iar cazuri din acestea avem mai multe. Trebuie să găsim soluţii pentru astfel de cazuri”, spune directorul CAMS Băceşti.

Un alt aspect ce trebuie menţionat este acela că pentru şeful Centrului de la Băceşti nu există „nu se poate”. Domnia sa caută mereu soluţii la orice probleme apar şi probleme sociale sunt multe. Tocmai de aceea doreşte o întâlnire cu oficialii Ministerului Sănătăţii şi alţi factori de decizie. Cineva spunea că nu există probleme dacă nu există soluţii. Cam acesta e principiul după care se conduce directorul Ion Brişcaru de la CAMS Băceşti. Afirma domnia sa la un moment dat că i s-a reproşat cumva faptul că se implică în soluţionarea problemei actelor de stare civilă la unele persoane. Sunt, e adevărat, persoane care nu au acte de stare civilă şi cine să le ajute? Sau sunt cumva ai nimănui? Mai adevărat e faptul că-n România mai toate instituţiile publice sunt conduse de politruci, indivizii aceia care-s buni doar la lipit afişe pe străzi. În aceste condiţii ce poţi să ceri acestor neprofesionişti, acestor indivizi puşi doar pe căpătuială? Trecem peste acest aspect grav însă mai trebuie spus că sistemul acesta prin care se promovează toate cozile de topor în funcţii de conducere nu poate dura la nesfârşit.

Asistenţă medico-socială de nivel european

Spuneam că activitatea la Centrul medico-social Băceşti este organizată după cele mai moderne principii. Ultima investiţie care vine în sprijinul bolnavilor este salina ce va fi gata în câteva zile. Totodată bolnavii au parte de îngrijire prin cabinetele medicale şi prin cabinetele de terapie, toate deservite de specialişti de înaltă clasă. Făcând un tur al complexului am văzut la lucru specialiştii care lucrează aici în folosul bolnavilor. Totodată am văzut şi cum sunt implicaţi bolnavii în activităţi ergoterapeutice, iar concluzia a fost că la Băceşti asistenţa medico-socială se ridică la nivel european. Meritul este al echipei care coordonează activitatea acestei instituţii de prestigiu, condusă de directorul Ion Brişcaru. Care-i cheia succesului? „Echipa nu a fost impusă dinafară, ci a fost aleasă prin concurs. În aceaste condiţii fiecare încearcă să-şi facă treaba cât mai bine”, spune şeful CAMS Băceşti.

Centrul de Asistenţă Medico Socială Băceşti are rolul de a acorda servicii de îngrijire, servicii medicale, precum şi servicii sociale persoanelor cu afecţiuni cronice care necesită permanent sau temporar supraveghere, asistare, îngrijire, tratament şi care din cauza unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială nu au posibilitatea să-şi asigure nevoile sociale şi să-şi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru reintegrare socială. Evaluarea medico-socială a persoanelor cu nevoi medico-sociale se face în unităţile sanitare cu paturi de către personalul medical sanitar al acestor unităţi.

În Centrul de Asistenţă Medico Socială se internează numai persoane cu nevoi medico sociale stabilite la recomandarea unităţilor sanitare sau la solicitarea persoanelor fizice sau juridice în baza grilei de evaluare medico socială a persoanei, aprobate prin OMS şi al Ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Familiei nr. 491/181/2003. Internarea în Centru se aprobă numai de către directorul centrului în baza cererii formulate şi numai după semnarea în prealabil a angajamentului de plată a contribuţiei personale de către beneficiar sau de către susţinătorii legali ai acestuia, dacă realizează venituri, după caz.

Centrul de asistenţă Medico-Socială Băceşti dispune de: 35 de camere cu 101 paturi şi toate utilităţile necesare asigurării serviciilor sociale şi medicale beneficiarilor la un înalt nivel calitativ: cabinet asistenţi sociali, cabinete medicale (sală se tratamente, cabinet asistenţi medicali, două cabinete medici), cabinet psiholog, cabinet logoped, cabinet fizioterapie, sală de gimnastică recuperatorie şi kinetoterapie, zonă de zi, primire vizitatori, interfoane de acces şi apelare cadre medicale, sistem supraveghere şi monitorizare video, sală de fitnes, 6 săli de socializare, două centrale proprii, bucătărie modern utilată, două săli de mese, spălătorie, anexe spaţii cazare, parc de agrement, grădină de zarzavat, pavilion administrativ, livadă. (V.L.)

Sorry, the comment form is closed at this time.