Google

Coaliția hoților cu șantajiștii și mincinoșii

Written on:septembrie 15, 2021
Comments
Add One

Cea mai recentă criza politică a arătat cine guvernează România. Coaliția de dreapta s-a uitat în ”lampa lui Aladin” și a văzut o adunătură de hoți, șantajiști și mincinoși. Fiecare, separat, acuză incompetența celorlalți, dar niciunul nu vorbește despre criza profundă în care au băgat România.

În rezumat, în ultima perioadă au fost exprimate următoarele poziții publice:

  • USRPLUS despre PNL, 1 septembrie 2021: hoți și infractori (comunicat de presă USRPLUS, Vlad Voiculescu);
  • PNL despre USRPLUS, 1-5 septembrie 2021: șantajiști (Florin Câțu, Alin Nica, Raluca Turcan);
  • UDMR despre USRPLUS, 1 septembrie 2021: șantajiști (Kelemen Hunor);
  • USRPLUS despre UDMR, 20 iulie 2021: mincinoși (Stelian Ion);
  • UDMR despre USRPLUS, 8 septembrie 2021: sectanți care au legitimat un partid extremist (Kelemen Hunor);
  • PNL despre USRPLUS, 6 septembrie 2021: suspecți de fals și uz de fals (Florin Câțu, Alina Gorghiu);
  • USRPLUS despre UDMR, 12 iulie 2021: toxici (Dan Barna);
  • PNL despre USRPLUS, 8 septembrie 2021: infantili și răsfățați (Florin Câțu).

Acestea sunt doar o parte dintre alinturile pe care și le-au adresat cei din ”dreapta unită”, care acoperă o bună parte din Codul Penal, în caz că ar fi cineva interesat de modul în care România a ajuns în criză economică și sanitară.

Din declarațiile de mai sus se vede că actuala coaliție nu a guvernat niciodată pentru oameni, ci doar pentru grupurile lor de interese. PNL s-a ocupat de schimbarea raportului de forțe din partid, în favoarea locotenenților lui Florin Câțu; USR e interesat doar de investițiile preferențiale în spitale și de dirijarea obscură, dar lentă, a fondurilor europene; UDMR își urmărește consecvent doar obiectivele regionale, indiferent de consecințele naționale.

În mod evident, cele 3 partide se află într-o luptă deschisă, fără menajamente, și au renunțat să mai păstreze aparențele, cum o făceau în ultimele luni. Nu se înțeleg și gata. Coaliția ”dreptei unite” nu poate fi o soluție pentru guvernare, ci doar un pretext pentru scandal continuu, așa cum a fost pe tot parcursul anului 2021.

Paradoxal însă, partidele de dreapta nu întorc fața către președintele României, părintele moral al actualei crize politice, ci așteaptă ca rolul de mediator între partidele coaliției să fie exercitat de PSD, un partid lăsat în opoziție prin contorsionarea Constituției. USRPLUS are pretenția ca PSD să îi readucă la guvernare, PNL speră că PSD va ține Guvernul Câțu conectat la aparate, în timp ce UDMR este singurul partid de la putere care nu a exprimat pretenția absurdă ca un partid de opoziție să le rezolve crizele.

Pozițiile publice ale USRPLUS și PNL sunt ridicole, dar fac parte dintr-un comportament politic ”bipolar”, instaurat în rândurile celor două partide în ultimul an.

Pe de o parte, USRPLUS cere sprijinul PSD pentru a dărâma Guvernul – deci PSD este bun, pe de altă parte acuză Guvernul Câțu de înțelegere cu PSD – deci PSD este rău; ieri USRPLUS acuza PNL de hoție, astăzi ar guverna în continuare cu liberalii; dimineața miniștri USRPLUS își scriu demisiile și înjură Guvernul, seara se pozează la muncă, la ministere.

La PNL situația este mai simplă. Alternativ, toți liderii ba înjură, ba laudă USRLPLUS, ba îi consideră șantajiști, ba se roagă să revină, ba sunt infantili, ba sunt unica soluție de guvernare.

În realitate, acest comportament politic ”bipolar” este doar un joc cinic, de a păcăli propriile electorate și de a găsi alibiuri, cred ei rezonabile, pentru prostiile făcute la guvernare, astfel încât să nu mai scadă în sondaje. Chiar dacă alegerile sunt peste 3 ani, percepția asupra guvernării se formează, în bună măsură, încă din primul an.

Iar încă 3 ani de guvernare cu scandal de dreapta ar aduce sacrificii imposibil de suportat pentru toate categoriile sociale – pe care nici măcar guvernările de tristă amintire CDR sau Boc nu le-au produs. Creșterea galopantă a inflației, devalorizarea leului, creșterea TVA, scăderea salariilor, înghețarea pensiilor, încheierea unui acord cu FMI, închiderea unor companii de stat, disponibilizarea angajaților, toate acestea s-au mai întâmplat în guvernările dreptei și nu este exclus să se repete.

Președintele României trebuie să ia act de această stare de fapt și să își ia în serios rolul constituțional. Fie mediază între partide și generează o majoritate parlamentară stabilă, care să se ocupe cu adevărat de guvernare, fie acționează în direcția declanșării alegerilor anticipate. Cert este că România nu își permite încă 3 ani de guvernare de dreapta.

Rareș Hopincă, consilier general CGMB

Leave a Comment